כורסאות העור מצוחצחות, הכיסים מלאים והכרישים צמאים מאוד - להשקעות מוצלחות, כמובן. העונה החדשה של "הכרישים" תצא לדרך מחר (שני, אחרי החדשות, ערוץ 12), כשבעונה הזו נפגוש את היזמים הישראלים שהולכים לשנות את העולם.

הכריש הוותיק מבין החמישה, זה שישב בפאנל "הכרישים" עוד בגלגול הראשון שלה, הוא אמיר איל: איש השקעות, יזם עסקי ומומחה פיננסי בינלאומי, שנחשב לאחד מבכירי שוק ההון בישראל. איל הוא הבעלים של קבוצת ההשקעות "אינפיניטי", אשר מנהלת נכסים בהיקף של מיליארדי דולרים בארץ וברחבי העולם.

"ב'הכרישים' אני רואה את עצמי יותר כמנטור, כמשקיע אנג'ל, מאשר כריש", מודה איל בשיחה עם mako, "התוכנית נתפסת הרבה מאוד פעמים ככזו שנותנת הזדמנות ליזמים צעירים, לכאלה שרוצים לעשות משהו, וזה נהדר. זאת תכונה נפלאה - בטח במדינה יזמית מופלאה כמו מדינת ישראל, שיש בה כל כך הרבה אנשים שרק רוצים לעשות, להצליח ולייצר כל הזמן. התוכנית, ואני בתוכה, נותנת ערך לאותם אנשים. אני מרגיש יותר אנג'ל ומנטור, פחות כריש שמחפש דם - ממש לא. התפיסה אחרת לגמרי בעיניי".

"חוץ מההיבט העסקי ולהראות איך זה קורה מאחורי הקלעים, אני נותן ערך", אומר איל, "יש אנשים שבאים עם מיזמים בעלי ערך חברתי ואנושי. אלה הדברים שצריכים מבחינתי להבליט במדיה ובטלוויזיה. אני מופיע ב'הכרישים' גם כדי לקבל ערך וגם כדי לתת אחד. זה האימפקט שאני רוצה להשיג".

איך מהלכים על החבל הדק שבין לתת ביקורת בונה ליזמים בפיץ', לבין להעליב אותם?
"בשבילי אין דבר כזה חבל, אני מאוד נזהר בכבודם. היזמים האלה באים לא בשביל לקבל גערות, הערות או העלבות. אנשים כמוני וכמונו הכרישים, צריכים להיות אנשי מקצוע. אני מתמקד בקטע המקצועי, בלתת ערך. אני לא צריך לסבך את האנשים כרואה חשבון או כאיש הנדסה בפרטים הקטנים והלא מעניינים, רוב הציבור לא יילך איתי בעניין הזה. דרך ארץ קודמת. אף פעם לא אחפש להעליב או לפגוע, גם כשאני רואה מול הפנים מישהו שבא עם בלוף. כמשקיע, אני צריך לדעת להרגיע את הביקורת, גם אם היא מורכבת".

אמיר איל (צילום: מתוך "הכרישים", קשת12)
"אני מופיע ב'הכרישים' כדי לקבל ערך - וגם כדי לתת אחד". אמיר איל | צילום: מתוך "הכרישים", קשת12

מה הטעויות הכי גדולות שיזמים עושים בפיץ'?
"הרבה פעמים היזמים עובדים לפי טקסטבוק, לומדים בעל פה טקסט ונדבקים אליו, פחות עירניים לסביבה ולכרישים. הם צריכים להיות הרבה יותר טולרנטיים ולעבוד כמו מנוע סרוו, כזה שמרגיש את הסביבה ומשנה את המהירות והכיוון לפיה. אני מצפה מיזם שיידע לעשות התאמות בזמן אמת, גם תוך כדי הפיץ'. זו יכולת - להראות גמישות מחשבתית ולדעת לעבוד מול מצבים משתנים. לא להיות כמו תוכי, לא ללמוד בעל פה את הפיץ' וזהו. תן את עצמך. תהיה כן, אמיתי. תעבוד לפי הראש - אבל תדבר עם הבטן".

מה עושה יזם שיש לו רעיון מצוין, אבל פחות טוב בלהציג אותו בפני קהל?
"הוא צריך למצוא את המשלים שלו. אם יש לך סחורה נהדרת אבל אין לך גשר להעביר אותה לצד השני, אתה תישאר בצד הלא נכון. אתה צריך למצוא מישהו שיעביר אותך את הגשר. התקשורת זה הגשר. הרבה פעמים מערכות יחסים עולות על שרטון לא בגלל ששני הצדדים לא יכולים להתחבר ולהיות נשואים עד עצם היום הזה, אלא בגלל בעיות תקשורת. אני כבר זקן, אז אני יכול להגיד את זה: מערכות יחסים, לא רק ברמה אישית אלא גם ברמה העסקית, תלויות הרבה פעמים ביכולת לתקשר את מה שאתה חושב, מרגיש, מעריך ורוצה. אם לבן אדם אין את הפונקציה הזאת שיידע שלפעמים, בטח בשלב הראשון, מה שחשוב יותר מהתוכן זה איך להעביר את התוכן. אם אין לו מישהו כזה, שישקיע מאוד חזק בלמצוא מישהו שיעזור לו, שישלים אותו, כדי לעבור את הגשר".

לא רק היזמים יוצאים עם ערך גדול מ"הכרישים", אלא גם אלה שצופים בהם מהבית. "התוכנית הזו מעניקה חלון, צוהר, לחיים שרוב האנשים לא חווים. זה מעניין ומרתק. בעקבות 'הכרישים' יש אליי המון פניות, בכל מקום שאליו אני הולך. זה מטורף. באיזשהו מקום אתה מאבד את ה'אלמונימיות' שלך, לטוב ולרע. אני כבר לא יכול לקחת מונית בלי שהנהג יגיד לי שיש לו אחלה סטארטאפ ושכדאי שאשקיע בו. אני תמיד עונה לכולם ותופס את זה מאוד בהערכה ובכבוד - כל אחד, לא משנה מה הוא אומר, אם אני מזהה שזה מקורי, אמיתי וכן. בן אדם אותנטי הוא בן אדם ראוי, כי הוא אומר את מה שעל ליבו ואת מה שהוא חושב".

איך היחסים עם חבריך הכרישים? אתם חברים מחוץ לצילומים?
"את זהר לבקוביץ הכרתי לפני הרבה שנים, את האחרים פחות. אני רואה היום שיש כבר יחסי חברות וגם היחסים המקצועיים מתקדמים בהחלט, כי יש לנו השקעות משותפות. עשינו דברים ביחד ואתה רואה את יחסי החברות מתגברים עם הזמן. אבל, אנחנו לא מתבלבלים: כשאנחנו על הסט, זו לא השקעה חברתית או חברותית. כל אחד עומד בשביל עצמו. הרבה פעמים כשאני רואה שהם חוברים להם בינם לבין עצמם, אני לא נותן להם לעשות את זה בקלות כל כך. אין סיבה. אנחנו כן שומרים על הקולגיקאליות והמקצועיות. ההרמוניה סבירה בהחלט".

אמיר איל (צילום: מתוך "הכרישים", קשת12)
"אתה חי רק פעם אחת, אז לפחות תחיה חיים מלאים ככל שאתה יכול". אמיר איל | צילום: מתוך "הכרישים", קשת12

איל, נשוי ואב לארבעה ילדים, מוצא את עצמו במאמץ תמידי לשלב בין הבית וחיי המשפחה לעסקים. זו לא תמיד משימה שפשוט לעמוד בה. "האתגר הגדול זה לאזן את החיים בין בית, משפחה, ילדים, זוגיות, הורים, אחים ואחיות, חברים - ועצמך. איפה אתה בתוך כל הדבר הזה? לרוץ, לשחק כדורסל, לנסוע ברייזר שלי, לטייל. בחיים המודרניים לכולם, ובטח לי, זו המשימה שהכי מאתגרת. הרבה פעמים אני לא מצליח בה".

"אני תמיד מזכיר לעצמי שכל הזמן צריך לנסות להיות טוב יותר ולהשתפר, בכל מה שאתה עושה. אף פעם לא להגיע למקום שאתה אומר: זהו. אין דבר כזה. אתה כל הזמן צריך לחפש במה אתה לא טוב, מה אתה לא יודע. זה המפתח. תמיד ליצור שינויים חיוביים, להתקדם ולהשיג. אתה חי רק פעם אחת, אז לפחות תחיה חיים מלאים ככל שאתה יכול. עכשיו זה לא הזמן לנוח, נחים בסוף. זה הזמן ליצור ערך, לייצר, להיות מקושר ומחובר לדבר. המסר שלי זה: פשוט תעשה ותיצור. לפעמים אפילו לחשוב פחות, ולעשות יותר".