אילון מאסק, שים לב: עסקת ענק נחתמה הערב (שני) ב"הכרישים", בפרק פתיחת עונה שבו נסגרו עסקאות רבות. הגדולה שבהן הייתה זו שבין דובי פרנסס ואמיר איל ליזמים דדי חזיזה ורפאל ברק מחברת NexTenna.

"אנחנו מביאים בשורה חדשנית מהחלל", הבטיח חזיזה והרשים מאוד את הכרישים. מדובר בחברה שפיתחה טכנולוגיית אנטנות חדשנית לטובת אינטרנט מהחלל. "הטכנולוגיה מאפשרת לתקשר עם לוויינים נמוכי מסלול שזזים ביחס לקרקע בצורה מאוד יעילה ונצילה", הסביר חזיזה, "אנחנו מייצרים אנטנות שעד כה היו בתחום הצבאי, כמוצר ביתי שיעלה בין מאות לאלפי דולרים. האנטנה הקטנה מיועדת לרכבים, הגדולה לבתים".

"זה קל, זול מאוד וצריכת ההספק סופר נמוכה, ירוקה. זה ייגמר ב-20 ואט לעומת 1,600 ואט", תיאר היזם, "גייסנו כבר סכומים די משמעותיים שנחלקו לשני תחומים: הראשון, התחום הכימי - פיתוח חומר שבו אנחנו שולטים במהירות האור, מה שדרש עבודה מאוד אינטנסיבית. אנחנו יושבים בקריית ביאליק מול רפאל, גייסנו חבורה שלמה של מהנדסי כימיה וחומרים ופיתחנו את החומר היסודי. התחום השני זה האינטגרציה. יש לנו התחייבות לאספקה של מערכות בסוף השנה ל-OneWeb, חברה מאוד גדולה בתחום".

הפיץ' של רפאל ברק ודדי חזיזה (צילום: מתוך "הכרישים 4", קשת 12)
"אנחנו מייצרים אנטנות שעד כה היו בתחום הצבאי, כמוצר ביתי שיעלה בין מאות לאלפי דולרים" | צילום: מתוך "הכרישים 4", קשת 12

לדברי היזמים החוזה שנחתם עם OneWeb, המתחרה הגדולה של SpaceX שבבעלות אילון מאסק, הינו על סך 117 מיליון דולר. היזמים ביקשו מהכרישים 1,250,000 שקלים תמורת 0.5% מהחברה, "לצורך הקמת צוות מקומי עבור האינטגרציה של המערכת. אנחנו עומדים עם אב טיפוס והרעיון זה לדלג לשלב הייצור ההמוני".

"זה אחד הדברים היותר מעניינים שראינו פה, בכל העונות. אין ספק", החמיא אורן דוברונסקי. אפילו זהר לבקוביץ חילץ מחמאה, אבל תהה מה היזמים באמת מחפשים ב"הכרישים" אם כבר סגרו עסקת מיליונים עם חברה אמריקאית: "אתם הרעיון הכי מורכב, הכי מתקדם והכי מעניין שאני רואה פה בכל העונות. למה אתם פה? למה אתם צריכים את מיליון השקלים האלה מאיתנו, את כאב הראש הזה?".

היזמים הודו כי אחת הסיבות שהגיעו ל"הכרישים" זו החשיפה הגדולה: "הגענו לנקודה שהפריצה לתוך השוק האזרחי היא קריטית. קיבלנו הזמנה מ- OneWeb ל-50,000 טרמינלים. יש צורך לזוז מהר מאוד כי הם רוצים עוד 400,000 במיידי לאחר מכן. אנחנו צריכים חשיפה מקסימלית כדי להגיע למשקיעים הנכונים. נשמח להגדיל את צוות היועצים עם משקיע בעל ידע עסקי או טכני שיוכל להוסיף לקבוצה".

פרנסס לא התלבט לרגע והודיע: "אני בפנים. אני אשקיע. אני אתן לכם את מה שביקשתם ובנוסף לזה אני רוצה עוד חצי אחוז עמלת יועץ. אני מתחייב, בוודאות, בלי שאלה בכלל, לחבר אתכם עם טום מולר, ה-CTO לשעבר ב-SpaceX. הוא הבעלים של חברת Impulse Space ויכול להיות בבורד שלכם. הוא סופר מחובר לאילון ול-SpaceX. אם אצליח להביא אותו, תתנו לי את חצי האחוז הנוסף. אם לא, תשאירו אותי עם חצי האחוז שלי".

איל גם כן התלהב מהעסקה והציע את קשריו הרבים בתחום: "אני יכול לחבר אתכם עם הרבה יותר אנשים בתחום החלל. חזרתי עכשיו מהרווארד, פגשתי שם אפילו את האסטרונאוט שהיה הכי הרבה זמן בתחנת החלל. פגשתי הרבה אנשים מתעשיית החלל, כולל קרנות השקעה. SpaceX זו רק הנישה של המעלית. אני אתן את הסכום שביקשתם תמורת חצי אחוז, כשבסבב הגיוס הבא אני רוצה לקבל הנחה. בנוסף, בהנחה ואני מחבר אתכם לאנשים משמעותיים בתעשייה שיעזרו לכם, נעשה מקצה שיפורים. אני רוצה להיות בבורד, אפילו עם הסכום הזה, כי אני יכול לתת לכם ערך פיננסי והנדסי ביחד. אני יודע על מה אתם מדברים, יש לי רקע בהנדסת אלקטרוניקה והייתי באמ"ן".

דוברונסקי, לבקוביץ ויסמין לוקץ' בחרו להישאר בחוץ ולא להשקיע במיזם, כשללקוביץ היו ספקות באשר לכדאיות ההשקעה: "יש פה מורכבויות אדירות במה שאתם עושים. סגרתם עסקה שתמכור ב-100 מיליון דולר, אבל לא יודע מה יישאר לכם, אם בכלל יישאר. יכול להיות שתפסידו על הדבר הזה. אתם עסק מורכב למדי בשביל לקבל פה הצעה שיהיה בה אפילו אלמנט חלקי של רצינות. זו השקעה שיכולה להתגלות כנפלאה, אבל יכול להיות שתתגלה כמחורבנת. לא יודע עדיין. לא באתי לתת סתם הצעות באוויר. אני בחוץ".

היזמים התלבטו האם ללכת עם פרנסס או איל כשלדוברונסקי הייתה הצעה: "אפשר גם וגם, אם תגדילו את הסכום. תגידו כן". חזיזה וברק הסכימו ולחצו ידיים עם הכרישים: 2,500,000 שקלים תמורת 1.5% מהמיזם. "זה יוניקורן ביג טיים, ביג טיים", קבע איל וברק סיכם: "זה מיינד בלואינג. אנחנו מרגישים שנעשה פה משהו שלא ציפינו לו. בהתייחס לעסק עצמו, אני אומר שלדובי יש חוש ריח אחד החזקים".