לא משנה כמה מבריק הרעיון שאיתו הגעתם לתוכנית "הכרישים", יש כמה משוכות חשובות שאתם חייבים לצלוח כדי לצאת עם השקעה. אחת השאלות הראשונות שיסמין, דובי, זהר, אורן ואמיר ישאלו אתכם, זה האם ההמצאה שלכם מוגנת בפטנט ואיזו תחרות קיימת בשוק. מושגים מקצועיים כמו Provisional ,PCT ו-Utility נזרקים לחלל האוויר בקצב מסחרר, וזה הזמן לעשות סדר ולהבין מי נגד מי.

"ניוטון חיפוש פטנטים", אותה ייסד וממנכ"ל ישראל טויטו, היא חברת חיפוש הפטנטים הגדולה בישראל שעובדת בצמוד עם הפקת תוכנית "הכרישים" ובודקת באופן מקיף ומקצועי האם ההמצאות שאיתן היזמים מגיעים לתוכנית הן אכן חדשות וכשירות לרישום כפטנט, ומה הסיכוי שאכן יאושר להן כזה. "אנחנו בודקים האם יש למיזם מתחרים, האם קיימים מוצרים מקבילים ומה הסטטוס עם הפטנט", מספר טויטו בשיחה עם mako.

לחברה, שפועלת מאז 2004 ומחזיקה סניפים בישראל, בארצות הברית, בשבדיה ובאנגליה, לקוחות גדולים וממציאים פרטיים כאחד. המשותף להם: הרצון להיות יעילים ולא להגיש בקשות לפטנט שצפויות להידחות.

"אנחנו בודקים עבור היזמים האם ההמצאות שלהם חדשות או לא, במטרה שיקבלו החלטה מושכלת האם כדאי או לא כדאי להמשיך לכיוון רישום הפטנט. רישום פטנט זה תהליך די ארוך ודי יקר ולא תמיד משתלם, בטח לא כשמישהו אחר המציא את ההמצאה הזאת לפנייך. תהליך רישום פטנט יעלה כ-30-40 אלף שקל בדרך כלל, כשהחיפוש שלנו - 2,000 שקלים בלבד. אנחנו חוסכים בכך הרבה כסף ליזמים".

ישראל טויטו ניוטון (צילום: ניר שרון)
ישראל טויטו, מנכ"ל "ניוטון חיפוש פטנטים" | צילום: ניר שרון

באילו כלים אתם משתמשים לטובת הבדיקה?
"מאגרי הפטנטים של כל מדינה פתוחים לציבור. הרעיון בבסיס שיטת הפטנטים זה: תגלה לעולם טכנולוגיה חדשה ובתמורה תקבל בלעדיות ל-20 שנה. כל מדינה שנותנת פטנט לממציא חייבת לפרסם לציבור את הפטנט. היתרון שלנו כחברת חיפוש, זה שאנחנו משתמשים בכלים שמרכזים עבורנו את הפטנטים מכל המדינות בעולם. יש לנו ממשקים נוחים ומהירים כדי לעשות חיפוש בבת אחת בכל אותם מאגרים ואת הידע והניסיון לדעת איפה לחפש וכמה לחפש".

מה זאת אומרת?
"למצוא פטנט זה החלק הקל, אנחנו מראים שההמצאה קיימת וזהו. אבל אם לא מצאנו, השאלה כמה ממשיכים לחפש. צריך לדעת מתי מיצינו את החיפוש וכדאי להפסיק, מתוך רמת וודאות מאוד גבוהה שההמצאה כנראה לא קיימת".

ואם הפטנט עצמו לא קיים, אבל כן יש פתרונות טובים יותר?
"יכול להיות שהמצאתי משהו שונה מהאחרים ואקבל פטנט, אבל כבר יש בשוק פתרון אחר, דומה ומספיק טוב, כך שהמתחרים יצליחו בלעדיי. יזם צריך שהפטנט שלו יהיה מספיק חזק ורחב כדי שלא יהיו דברים דומים. הדברים הדומים מייתרים הרבה פעמים את ההצדקה המסחרית לפטנט. יכול להיות שכדאי ליזם לקבל פטנט מבחינה משפטית, אבל צריך גם לחשוב האם זה יאפשר הצלחה מסחרית או לא. אם ליזם יש פטנט אבל יש מוצר אחר טוב יותר, אין טעם להמשיך".

_OBJ

ישנן מספר אסטרטגיות ודרכים שונות לרשום פטנט. הפטנט הסטנדרטי נקרא Utility, אך ישנה גם האפשרות לרשום פטנט זמני שמעניק עוד "מרחב נשימה" ליזמים לבחון את כדאיות המיזם שלהם. "Provisional Patent מאפשר הגשה זמנית בארצות הברית למשך שנה, לפני שמגישים את הפטנט הרגיל. זה מיועד ליזמים שרוצים לתת לעצמם שנה לבדוק אם הצליחו לגייס משקיעים ולהתקדם עם הרעיון, ומקסימום לזנוח אותו אחרי שנה מבלי שהוא התפרסם. זה שלב ביניים לפני הגשה רגילה".

"ישנו גם ה-PCT, בקשת פטנט בינלאומית. קם ארגון קניין רוחני בינלאומי שאמר, נאפשר לממציאים ממדינות שונות להגיש את הפטנט שלהם במדינות אחרות. באופן מסורתי, אם הייתי מגיש בקשה בישראל הייתי חייב בתוך שנה להגיש במדינות נוספות כמו ארצות הברית, סין וצרפת לדוגמה. זו הוצאה גדולה והימור גדול מבחינתי כיזם, כי אני עוד לא יודע אם הפטנט שלי שווה משהו וכבר אני צריך להתחיל להגן עליו בכל העולם".

"רעיון ה-PCT אומר: אתה תגיש בקשה בינלאומית לפטנט, וזה ייתן לך עוד שנה וחצי להחליט באילו מדינות אתה רוצה לרשום את ההמצאה. לא רק זה, גם תקבל חוות דעת מאותה רשות בינלאומית שתגיד לך מה הסיכויים שלך לקבל את הפטנט".

"אחרי שה-PCT מוגש, יש ליזם שנה וחצי להחליט באילו מדינות נוספות הוא רוצה לקבל הגנה. כשהבקשה עדיין לא אושרה ונמצאת בבחינה, זה נקרא מצב Pending. הכל יכול לקרות עם בקשת הפטנט הזאת, היא יכולה להיות מסורבת או מאושרת, אבל תאריך ההגשה הראשון הוא שנחשב מבחינת המתחרים ואכיפת הפטנטים. כשיזמים מגיעים לכרישים ואומרים להם שהבקשה שלהם ב-Pending, הכרישים רגועים כי הם יודעים שהתאריך שמור ושאפשר לרוץ עם ההמצאה - גם אם היזם יחשוף את ההמצאה וגם אם ישדרו את זה בטלוויזיה, היא עדיין מוגנת".

_OBJ

אם עלה לי רעיון טוב למיזם, מה הצעד הראשון שעליי לעשות?
"לערוך חיפוש פטנטים עצמאי באינטרנט ולבדוק אם מישהו אחר המציא כבר את ההמצאה שלך. זה מדהים כמה אנשים מדלגים על השלב הזה, שהוא מאוד פשוט. יש מאגרי פטנטים פתוחים וצריך גם לחפש האם יש מוצרים או מאמרים שמזכירים את ההמצאה. כל פרסום קודם של ההמצאה יראה שלא אתה הממציא, ולכן לא תוכל לקבל פטנט".

אם לא מצאתי, אפשר להסתמך על זה?
"השלב השני זה לפנות אלינו לחיפוש פטנטים מקצועי. יש לנו את הכלים, הניסיון והידע בשביל לתת חוות דעת טובה לגבי סיכויי ההצלחה של המיזם או הפטנט. אם נראה שההמצאה לא קיימת, השלב הבא זה פנייה למשרד עורכי פטנטים שתפקידו להגיש את הפטנט. מהרגע שהגשנו את הבקשה - אנחנו כבר מוכנים, כי יש לנו את תאריך ההגשה שמגן עלינו. עכשיו אפשר להתחיל להפיץ את הבשורה, לגייס משקיעים ולחשוף את ההמצאה ללא חשש, מבלי להסתכן בזה שחס וחלילה מישהו ייקח לנו את הרעיון".