לקרין ונועם יוספידיס-מוסקונה חשוב שהילדים יממשו את הפוטנציאל ויצליחו להגיע להישגים. הבית שלהם מלא בתחביבים ותחומי עניין: לוחות משחק, ספרים וכלי נגינה. הילדים יודעים כי כדי שיחייו חיים מלאי משמעות עליהם להיות אמיצים, להתנסות, להיכשל וללמוד מהקשיים. למרות גילם הגדול, הילדים מונעים מתוך מוטיבציה פנימית חזקה שתניע אותם להתפתחות תדמיתית בחיים ולאו דווקא מלחץ המגיע מההורים. זוג ההורים הציג את שיטת החינוך שלהם ב"מבחן ההורים הגדול" (התחרות ממשיכה הערב אחרי החדשות, קשת 12) וכעת, הם מספרים על השיטה ומה הטקס המשפחתי שלא יוותרו עליו.

המשתתפים: קרין יוספידיס-מוסקונה, נועם יוספידיס, דניאל (14.5), טומי (12.5) וליאו (9.5).

העיסוק: קרין היא מייסדת תוכנית מצוינות לילדים "spark academy" המקנה ומאפשרת תוכניות הצטיינות לילדים, יזמית ועורכת דין. נועם הוא יזם הייטק ומפתח טכנולוגיות עתידיות שמשקיע בחברות סטרט-אפ.

העיסוק, והילדים: לילדים במשפחת יוספידיס-מוסקונה יש הרבה מהמשותף. הם סקרנים ובעלי מוטיבציה פנימית גבוהה והם מחוננים. ההורים בעיקר מתגאים בעובדה שזה פשוט בא מהם, ורואים בזה הישג לחינוך. "או שחינכת אותם ויש להם את הרצון או שלא יהיה להם. הנושא של המוטיבציה הפנימי והרצון להתפתח, ללמוד ולדעת - לגמרי שלהם. זה לב השיטה, זה הסוד", אומרת קרין. לכל ילד יש גם את העיסוקים שלו: דניאל היא זמרת, רקדנית, מדריכה בצופים ותלמידה מצטיינת שלומדת במגמת מוזיקה בתיכון "הכפר הירוק". טומי הוא תלמיד מצטיין שלוקח חלק במועצת התלמידים, כדורסלן בנבחרת, שחמטאי, פסנתרן ומתמטיקאי בנבחרת. ליאו הוא תלמיד מצטיין, חברים זה תחביבו העיקרי, לצד כדורסל, כדורגל, צופים, פסנתר ושחמט.

משפחת יוספידיס-מוסקונה לשימוש דסק תוכניות בלבד! (צילום: עופר חן)
צילום: עופר חן

השיטה: אמנם נראה שקרין ונועם דוחפים את הילדים, אבל מבחינתם ההיפך הוא נכון - החתירה למצוינות מגיעה מהילדים. "הם בגיל שזה לא משנה כמה תדחוף, ומי שדוחפים אותו בלי סוף יתנגד ולא ירצה. לכן זה חשוב שזה בא מהם". ההורים יצרו שיטה, אותה לקחה קרין גם לתוכנית "ספארק", אשר כוללת מספר שלבים. "ראשית הכל מתחיל בחשיפה. מאז שהם קטנים חשפנו אותם לתחומי עניין מרובים ככל הניתן, כדי שהם יוכלו לבחור את הדבר שהם אוהבים. בשלב הזה הם מגלים שהעולם מעניין. בהמשך אנחנו מחזקים את החוזקות. למעשה מימוש הפוטנציאל הוא כתוצאה מהחשיפה, הם מגלים חוזקות חדשות, הביטחון העצמי והרצון ללמוד עולים", קרין חושפת את השיטה וממשיכה, "אחר כך מגיע שלב ההשקעה וההתמדה, ולבסוף אולי השלב החשוב המלמד ביותר, ואחד העקרונות החשובים בחינוך - התמודדות עם קשיים וכישלונות. אם לא אלמד אותם היום איך להתמודד עם כישלון, הם לא יצליחו בחיים. אנחנו מלמדים שצריך ללמוד ולצמוח מכישלון. אסור להתייחס לכישלון כטעות אלא כניסיון, להסתכל על הדרך ולא על התוצאה הסופית".

מאיפה באה השיטה? הזוג לא היה צריך ללכת רחוק כדי לפתח את השיטה, זה פשוט מה שהם עושים מאז ומתמיד בבית. כמובן שהדבר דורש מהם המון השקעה אבל נראה כי הם מאמינים שזו הדרך הטובה ביותר באמצעותה יוכלו לעזור לילדיהם לממש את הפוטנציאל שבהם. "זה שהילדים חכמים מטבעם זה טוב ויפה, אבל הם לא החכמים היחידים. אם אף אחד לא יטפח את זה, אז זה לא משנה. אנחנו עוזרים להם לממש את הפוטנציאל. הכל הגיע מהמחשבה שכדי להצליח צריך להשקיע ולהתמיד. "חשוב לנו שהם ידעו שכדי להצליח צריך להתאמץ".

דוגמה אישית: אחד הדברים שמהווים חלק אינטגרלי בשיטה של ההורים הוא הדוגמה האישית. הילדים נחשפים בבית לעקרונות שלפיהם הם מחונכים. "נועם הוא יזם, וגם כשהוא נכשל הוא ממשיך לדבר הבא. גם אני יזמית, עורכת דין ומפיקה בעברי. הילדים רואים את היצירתיות, היוזמה וההתנסות כל הזמן. הם רואים הורים שעובדים קשה, לא מוותרים, מתמודדים עם שינויים וכישלונות וממשיכים הלאה. הם רואים אנשים שלא מפסיקים להתפתח כל הזמן".

העקרונות החשובים ביותר: עצמאות, יזמות, יצירתיות, אומץ להתנסות וגמישות מחשבתית. נראה שבבית משפחת יוספידיס-מוסקונה יש מספר עקרונות או קווים מנחים שעל בסיסם מתנהלים חיי היומיום. "אם נקבע להם את החוקים הם לעולם לא יהיו עצמאיים. גם עניין היזמות והיצירתיות בא מאיתנו, ואנחנו מטפחים את זה אצלם. יש להם את החופש לעשות דברים לבד, עם השגחה שלנו. הם עצמאיים בלימודים, בטיפול בעבודות הבית, ובכללי יש טיפוח לעצמאות ויזמות".

משפחת יוספידיס-מוסקונה לשימוש דסק תוכניות בלבד! (צילום: עופר חן)
הילדים מתנסים בהרבה תחומים ומגלים מה הם אוהבים ובמה הם טובים | צילום: עופר חן

השיטה שהפכה לבית ספר: על בסיס יסודות השיטה, קרין יזמה והקימה את "spark academy", תכנית רב-תחומית לפיתוח מצוינות, יצירתיות ומיומנויות העתיד לילדים, שמקנה יכולות וכלים למקצועות העתיד בארץ ובעולם. "הילדים נחשפים למקצועות הכי חדישים, לומדים ליזום, להתנסות ולגלות במה הם חזקים. מה שאני מעבירה בבית ובעבודה זה את הגמישות המחשבתית, האומץ וההבנה שצריך להתאים את עצמנו כל הזמן". 

מודל לחיקוי: ההצלחה, ההתמדה וההשקעה לא זרים גם בעבור קרין ונועם. "גדלתי במשפחה של רופאים מצליחים. אבא שלי הוא מהפלסטיקאים המובילים בארץ, והוא סמל למוסר עבודה וחריצות, הוא השקיע כדי להיות מצליחן", מתארת קרין את מודל החיקוי שלה. זה מה שקרין ונועם מכירים מהבית וזה מה שהם מנסים להעביר עכשיו לילדיהם. "השקעה והתמדה חשובים להצלחה יותר מהנתונים הטבעיים".

סדר היום: נראה שכל יום הוא יעד ומטרה, הזמן מוגבל וצריך להספיק הכל. "קמים מוקדם, ובשבע ורבע הם כבר יוצאים לבית הספר. הם מאוד אוהבים את בית הספר ולא מוכנים להפסיד יום. שם הם מתנסים ביזמות, מנהיגות וחשיבה ביקורתית. אחרי בית הספר הם הולכים לפעילויות שלהם: צופים, כדורסל, כדורגל, דניאל מעבירה שיעורים פרטיים באנגלית, חברים".

פעילות משותפת אהובה: למשפחת יוספידיס-מוסקונה יש מסורת ארוכת שנים מרגשת במיוחד: טקס תודות. בכל ערב שישי, מסביב לשולחן השבת, כל אחד מבני הבית מודה למישהו אחר בבית על משהו שעשה בשבילו. "אנחנו לא מוותרים על הטקס הזה. זה נותן תחושה של ראיית טוב, הכרת תודה ויחד, ואלו קשורים לאחד המשפטים שמנחים אותי:'what you focus on, grows'". בתור משפחה של נגנים ואמנים הם נהנים גם להופיע ולרקוד ביחד.

האינטראקציה בין הילדים: "הם החברים הכי טובים, מעריצים אחד את השני", אומרת קרין, "זה משהו שנולד מחיזוק חוזקות. כל ילד מתנסה ואז אנחנו מבינים במה כל אחד חזק. ככה אין תחרות ביניהם כי כל אחד חזק בתחום שלו". למרות, ואולי בגלל, שכל הילדים דעתניים, הקרבה ביניהם היא מקור גאווה בעבור ההורים.

משפחת יוספידיס-מוסקונה לשימוש דסק תוכניות בלבד! (צילום: עופר חן)
היחסים הטובים בין הילדים זה מקור הגאווה להורים | צילום: עופר חן

ריבים: רבים על שטויות. "הם רבים על דברים רגילים כמו תור מי להוציא את הכלב ומטלות. גם כשרבים אני אומרת 'אני סומכת על שיקול הדעת שלכם', כמובן שאני מקשיבה אבל לא מתערבת. אני רוצה ילדים יזמים ועצמאיים, ילדים עם חשיבה משל עצמם. כדי לעשות את זה אני חייבת לטפח את העצמאות שלהם".

התוכנית האהובה: "בגדול אנחנו לא רואים הרבה טלוויזיה. הם מאוד אוהבים מדע בדיוני, ואנחנו משחקים הרבה משחקי קופסה ועושים תשבצים ביחד".

מד האושר: "חמסה, בלי עין הרע, מאושרים", אומרת קרין. נראה שהדבר החשוב להורים זה השאיפה לממש את הפוטנציאל, להיות תמיד בהתפתחות, וככה להגיע לחיים מלאי משמעות, מאושרים ומוצלחים.

התמודדות עם מצבי לחץ: דמיון מודרך הוא כלי רב שימוש בבית וגם פודקאסטים. "הילדים אוהבים לשמוע פודקאסטים שקשורים להדרכה עצמית ומדיטציה. בתקופות מורכבות ולחוצות אנחנו עושים מחברת תודות. יש לי גם כזו לעצמי וזה טוב לתקופות שאני מרגישה שאני צריכה. זו דרך שעזרנו לילדים להתמודד עם קושי: דיברנו על דברים טובים שבהם, הודינו על דברים בחיינו וחיזקנו את הביטחון העצמי".

משפחת יוספידיס-מוסקונה - לשימוש דסק תוכניות בלבד! (צילום: עופר חן)
קרין לקחה את השיטה ויישמה אותה בתוכנית המצוינות לילדים שיזמה | צילום: עופר חן

החלום הגדול: אם עסקנו ברצון לממש את הפוטנציאל נראה שזה חלומם הגדול של ההורים. "חיים מוצלחים זה חיים בעלי משמעות, והמשמעות בחיים מובילה לאושר. אם את בעלת תחומי עניין, עובדת במה שאת אוהבת ומנהלת מערכות יחסים בריאות אז את מאושרת".