ליאת ואורן שמילוביץ הם מדויקים. הבית שלהם משימתי, מקפידים על תזונה מאוזנת, מטלות ופיקוח אבל לצד כל זה הם חיים אדרנלין, במיוחד כשהם טסים לטיולים, כנראה שככה זה יש שלושה בנים ספורטאים, להורים ספורטאים. הם הציגו את שיטת החינוך שלהם ב"מבחן ההורים הגדול" (התחרות ממשיכה הערב אחרי החדשות, קשת 12) וכעת, הם מספרים כיצד הכל התחיל, מה הבילוי הזוג האהוב עליהם - והחלום הגדול.

משתתפים: אורן שמילוביץ (49), ליאת שמילוביץ (49), גיא וניר שמילוביץ (13.5), רועי שמילוביץ (11).

עיסוק: ליאת היא מורה לחינוך גופני ובעלת בית ספר לחינוך ואקרובטיקה, עוסקת כל חייה בספורט. אורן, מנהל שרשרת אספקה בחברה שמתעסקת ביצור ארונות תקשורת. גיא וניר, תלמידי כיתה ח', עוסקים בטאקוונדו ואוהבים משחקי מחשב. רועי, תלמיד כיתה ה', ספורטאי בנשמה ויכול לבלות בספורטק כל היום. "אני אף פעם לא יודעת איפה הוא, הוא כל הזמן בתנועה", אומרת ליאת.

איך, מתי ואיפה הכל התחיל? אורן וליאת מכירים כבר מגיל 16, אחיו הבכור וחברתה הטובה ביותר של ליאת מהילדות היו יחד במשך חמש שנים, אבל זה לא התחיל שם. "בסוף הקשר שלנו התחיל באתר היכרויות, הוא לא זיהה אותי, אני זיהיתי אותו. קבענו לצאת ומה שנקרא - השאר היסטוריה", אומרת ליאת.

איפה גרים? "אנחנו כפר סבאים מלידה ועד היום", אומרת ליאת ומסבירה על עיצוב הקן המשפחתי: "החלטנו שאנחנו מעצבים את הדירה לבד, אבל ב-100 אחוז הסכמה. כל פריט שחברנו היה בהסכמה משותפת של שנינו, יש לנו טעם די דומה". 

משפחת שמילוביץ (צילום: עופר חן)
צילום: עופר חן

בילוי זוגי: "להסתובב בחנויות של רהיטים ועיצוב", אומרת ליאת, "תני לנו לבחור ספה ואנחנו נלך ל-30 חנויות. אנחנו אוהבים את זה, פשוט נהנים מזה. בדרך כלל גברים לא משתפים פעולה עם הדבר הזה, אבל אורן באמת טעה במקצוע".

סדר היום: מדי בוקר אורן מתעורר בשעה שש ורבע ויוצא לעשות אימון. לאחר מכן, הוא הולך לעבודה, חוזר אחר הצהריים ומאמן את שלושת הבנים כפעמיים בשבוע. לצד זה, שלוש פעמים בשבוע הוא יוצא בערב לאימון נוסף לזה של הבוקר;  ג'יו ג'יטסו ברזילאי, דניס הישרדות ועוד. הבנים מתעוררים בבוקר ויוצאים לבית הספר. בצהריים יש להם זמן מסך ואחר הצהריים הם עושים שיעורים, נפגשים עם חברים ומתאמנים חמש פעמים בשבוע. פעמיים בשבוע הם מתאמנים בטקוואנדו, פעם בשבוע יש להם אימון נבחרת ועוד פעמיים עם אביהם. אצל ליאת הלו"ז הוא יותר דינמי. "כל יום יש לי משהו אחר", היא אומרת, "אני מטיילת במרכזים, עובדת לפי פרויקטים. אבל אני מתאמנת לפחות פעמיים-שלוש בשבוע ושאר הזמן אני מאמנת ומלמדת".

הפעילות המשפחתית האהובה: משפחת שמילוביץ אוהבת ארוחות משפחתיות. "יש לנו שיח מאוד כיפי בארוחות", אומרת ליאת, "אני בעיקר מבשלת, אבל הילדים עוזרים לי המון, לכל אחד יש תפקיד במטבח, הם תמיד סביב תוך כדי הבישול. אנחנו גם מאוד אוהבים לצאת לאכול בחוץ, גם עם המשפחה המורחבת, אנחנו מאוד משפחתיים".

סדרה אהובה: אורן אוהב לראות סדרות לבדו, ומה שמאחד את המשפחה סביב המסך - הן החדשות. "אנחנו הרבה פעמים יושבים לראות חדשות", היא מספרת, "אנחנו משתדלים לתת להם ידע על מה שקורה מסביב. הם לא חיים בבועה, הם יודעים ומדברים על מה שקורה במדינה - מאוד חשופים".

משפחת שמילוביץ (צילום: עופר חן)
צילום: עופר חן

טיולים וכו': "אנחנו אוהבים לנפוש. לפחות פעמיים שלוש בשנה אנחנו משתדלים לעשות משהו כיפי", אומרת ליאת, "עכשיו חזרנו מטיול בר מצווה, היינו שלושה שבועות בדרום אפריקה. הטיול היה בנוי כולו על פעילויות אתגריות: אומגות, צלילה עם כרישים, שחייה עם כלבי ים, כדור פורח ושחייה בקניונים, עשינו דברים מטורפים, זה הכל הילדים, אני בטירונות. הם מאוד אוהבים פעילויות מהסוג הזה, אצלי כל הגוף היה שבור, ביומיים האחרונים הם שחו באווקריום ואני אמרתי 'די, תנו לי נוח יומיים אחרונים'".

יציאה מהמסגרת: "רוב האנשים נורא מקובעים בנוגע לאן הם נוסעים, אנחנו קצת יצאנו מהמשבצת וגילינו עולם מטורף ממש. אנחנו אוהבים לעשות דברים שמאתגרים אותם, נגיד לקחת אותם למוזיאון זה לא מספיק אקשן בשבילם", אומרת ליאת.

אינטרקציה בין האחים: "הם חברים ממש טוב. חששנו מזה שיש תאומים ואח קטן, אבל הוא ילד מאוד בוגר ויודע לתפוס את המקום שלו, יש לו מקום מאוד דומיננטי בבית, בכלל בכל הקונספט המשפחתי שלנו. גיא וניר כל הזמן רבים, אבל הם לא יכולים להיות אחד בלי השני דקה, בלילה כשאנחנו הולכים לישון אנחנו שומעים אותם מדברים שעות"., מספרת ליאת.

ריבים: "הם יכולים לריב על הכל. הם לא יכולים לריב אחד ליד השני מבלי לתת איזה ליטוף, בנים, אבל רועי הכי פחות משתף פעולה עם זה. לפני שנים היינו בהרצאה על תאומים והמרצה הסבירה שהם חייבים מגע ביניהם. יש לנו המון תמונות מהילדות שהם יושבים אחד ליד השני והרגל צמוד, או שהם שמים יד זה על זה. עכשיו שהם התבגרו זה על אותו עיקרון, דרך יותר גברית, הם לא יכולים אחד בלי השני. לפני כחודש, אחד מהם היה חולה ונשאר איתי בבית, אני בשבתון, והוא כל היום שיגע אותי ושאל אותי מתי השני חוזר. יש ביניהם קשר מדהים"

שיטת ההורות: "אנחנו מאוד אולד סקול בגישה שלנו, מאמינים שהכללים מאוד ברורים, שלילדים יש זכויות וחובות בבית", אומרת ליאת, "כל אחד עושה בהתאם ליכולות ולגיל שלו. מאוד חשוב לנו לגדל אותם להיות אנשים טובים, דרך ארץ קדמה לתורה, אני מאוד מאמינה במשפט הזה. אני אומרת לתלמידים שלי בבית ספר; 'קודם כל תהיו בני אדם, אחר כך תהיו תלמידים טובים'. לגבי מה הם יעשו או ירצו לעשות, אנחנו פותחים בפניהם את כל האופציות ורוצים שהם יצליחו, שיציבו לעצמם מטרות, אבל מבחינתי הדבר הראשון הוא שהם יהיו אנשים טובים".

משפחת שמילוביץ (צילום: עופר חן)
צילום: עופר חן

יש אתגר בשיטה? "כל מה שקשור לבית ספר, אנחנו לא מסתפקים בציון ממוצע, כן מכוונים גבוה ודורשים מהם לשבת וללמוד", היא מספרת, "עם גיא וניר אנחנו מתחילים קצת לשחרר, ולתת להם להחליט בעצמם אם הם למדו ועשו מספיק, אבל מאוד מקפידים על שיעורי בית וציונים טובים. מצד שני, אנחנו לא כועסים אם ילד קיבל ציון לא טוב, זה לא שהם יבואו הביתה ולא יראו לנו את הציון כי הם יפחדו. אבל אנחנו כן נסיק את המסקנות, נשאל למה, מה צריך לעשות לפעם הבאה - וננסה ללמוד מזה. לעומת זאת, אם הם מביאים ציונים מאוד גבוהים, אז אנחנו מקיימים ערב פיצות, יש לנו מסורת. על כל ציון מעל 90, יש ערב פיצות, אנחנו נהנים מזה".

תזונה בריאה: "בגלל שהספורט אצלנו הוא דרך חיים, אנחנו מאוד מקפידים על תזונה בריאה, תמיד יש אוכל מבושל, ירקות, פירות, סלט זה חובה כל יום", היא אומרת, "גם שותים רק מים". לפני שנה אורן הוציא ספר, "מיץ עננים", שבא מתוך הרעיון לחנך את הילדים לשתות. "ספר מהמם שמספר את הסיפור של חמישה ילדים".

משפחת שמילוביץ (צילום: עופר חן)
צילום: עופר חן

מד האושר: "אני יכולה להגיד שאני מאוד מאושרת", אומרת ליאת ואורן מוסיף: "אני על עשר".

התמודדות עם לחץ: "אורן הוא מאוד קול, הוא לא מתרגש מכלום", אומרת ליאת, "אני יותר צריכה לעכל, לנשום את הדברים. בדרך כלל אורן מאזן אותי, והוא יודע מה להגיד לי כדי שאנשום ואקח את הדברים בפרופרציות".

החלום הגדול: "כשאנחנו מסתכלים על המודל של משפחת שמילוביץ, כל המפגשים המשפחתיים כוללים 20 אנשים. יש ארבעה בנים ולכולם יש ילדים, הכל חם, אוהב ומקסים. זה מה שאנחנו רוצים גם למשפחה הגרעינית שלנו, שנמשיך להיות משפחה חמה, אוהבת, עוטפת ומחבקת - ושנראה את הילדים מגשימים את עצמם".