פרק הבכורה בדרמת המתח החדשה "אף אחד לא עוזב את פאלו אלטו" השאיר אותנו במתח לקראת הבאות. במוצאי שבת (אחרי החדשות, ערוץ 12) ישודר הפרק השני בסדרה ובינתיים, חזרנו אחורה אל מאורעות הפרק הראשון - ואל מה שקרה מאחורי הקלעים.

איך התמודדה ההפקה עם חזירי הבר שהשתלטו על חיפה, איפה באמת צולמה הסצנה המלחיצה בגג ומה הסיבה שהשם "קותי" הוזכר בפרק? שוחחנו עם יוצר הסדרה יניב איצקוביץ' ועם הבמאי אורן שקדי וחזרנו עם תשובות.

>> "אף אחד לא עוזב את פאלו אלטו": צפו בפרק פתיחת הסדרה ב-12+

  1. ככה בונים גופה
    בפרק הראשון, שתי גופות לא מזוהות התגלו בפקולטה לרפואה בטכניון. כמובן שלא מדובר בגופות אמיתיות. כמו בכל תהליך יצירתי, זה התחיל מתחקיר מדעי ואומנותי, מתוך מחשבה על איך נראית גופה שעברה תהליך דיסקציה. קרן אסף ואור ספיר שהיו אמונים על עיצוב הפרוסתטיקה, ביקרו בחדר דיסקציות אמיתי. כיוון שאסור היה לצלם, קרן הסתובבה עם מחברת ותרגמה כל דבר ויזואלי לכתב: כל שריר, כל רצועה, התחושה בחדר, הריח, הצבע, איך הגופות מונחות ועוד. בשלב הבא הוציאו רפרנסים אנטומיים: איך בנוי הגוף, כיוון השרירים, אורך הרצועות. הם ניסו להיות כמה שיותר מדויקים מבחינה מדעית. אחרי זה, קנו שלדים אנטומיים והתחילו לפסל על השלדים בחימר. חברת "סרמנט" עזרה מאוד בכך שסיפקה את חומרי הגלם, החימר, הסיליקון ועוד. הוחלט לעשות את יציקת הגופות מסיליקון, כי סיליקון הוא חומר שמדמה בשר באופן הכי מדויק. אחר כך צבעו את הכל, כדי שהגופות תיראנה הכי אמיתי שאפשר. כך הפך הסטודיו לסוג של מעבדה.
    מגי אזרזר וגולן אזולאי ב"אף אחד לא עוזב את פאלו אלטו" (צילום: מיכה בריקמן)
    הכי אותנטי שיש. מגי אזרזר וגולן אזולאי | צילום: מיכה בריקמן
  2. שיעור באנטומיה
    בפרק, חוקרת המשטרה איריס אברמוב מרותקת לתמונה גדולה אשר תלויה על הקיר. מדובר בתמונה מפורסמת מאוד של רמברנדט בשם "שיעור האנטומיה של ד"ר טולפ". התמונה מתארת ניתוח של גופה שמתבצע לעיני קהל, וביניהם אנשים ששילמו כסף כדי להיות קרובים לניתוח. הבן אדם המנותח הוא פושע מורשע שהוצא להורג. המאורע התרחש, כנראה, ב-16 בינואר 1632 בבית גילדת המנתחים שבאמסטרדם. נתיחה פומבית של גופה הייתה מאורע נדיר באמסטרדם של אותם ימים, וד"ר טולפ, רופא האנטומיה הרשמי של העיר, הורשה רק פעם בשנה לנתח גופת פושע שהוצא להורג. הסופר ויוצר הסדרה, יניב איצקוביץ', ביקש שהתמונה הזו תודפס גם בתוך עמודי הספר שעליו מבוססת הסדרה. במהלך התחקיר שביצע לספר, איצקוביץ' עצמו השתתף בקורס אנטומיה באוניברסיטת תל אביב יחד עם סטודנטים לרפואה.
    "שיעור האנטומיה של ד"ר טולפ" (צילום: מתוך "אף אחד לא עוזב את פאלו אלטו", קשת 12)
    "שיעור האנטומיה של ד"ר טולפ" שצייר רמברנדט | צילום: מתוך "אף אחד לא עוזב את פאלו אלטו", קשת 12
  3. גברי באוויר
    הסצנה המלחיצה שבה איריס מטפסת על גג מגדל כדי לחלץ משם את אביה הדמנטי, אותו מגלם גברי בנאי, לא צולמה באמת על גג מגדל אלא על משאית גבוהה מאוד. את גברי היה צריך להרים מהמנוף. אלו היו ימי הצילום הראשונים והצוות דאג מאוד שגברי בן ה-84, המבוגר ביותר בקאסט, יישאר בריא ושלם.
    גברי בנאי ב"אף אחד לא עוזב את פאלו אלטו" (צילום: מיכה בריקמן)
    שומרים על גברי בנאי | צילום: מיכה בריקמן
  4. ד"ר קותי
    בסדרה, מנהל המעבדה בפקולטה לרפואה נקרא ד"ר יקותיאל צ'ופק, או כפי שהעובדים מכנים אותו - קותי. אם חשבתם שזו קריצה לקותי סבג, בן הזוג של מגי אזרזר בחיים האמיתיים, אז לא - השם קותי נמצא במקור, בספר, ללא קשר לקותי סבג. הספר "אף אחד לא עוזב את פאלו אלטו" ראה אור בשנת 2020, הרבה לפני שמגי לוהקה לתפקיד או לפני שידעו בכלל שתהיה סדרה.
    ד"ר יקותיאל צ'ופק (צילום: מתוך "אף אחד לא עוזב את פאלו אלטו", קשת 12)
    לא הקותי שחשבתם. ד"ר יקותיאל צ'ופק | צילום: מתוך "אף אחד לא עוזב את פאלו אלטו", קשת 12
  5. תפקיד אורח
    מכת חזירי הבר בחיפה ידועה ונמשכת שנים רבות, כשבינתיים ללא פתרון. במהלך הצילומים, צוות ההפקה נתקל באינסוף חזירי בר באתרי הצילומים. היה חשוב להכניס אותם לתוך הסדרה, כי בכל זאת, הם חלק בלתי נפרד מהעיר. הצוות פגש חזירים בסופרמרקט, בחוף הים, ברחובות ובתחנות אוטובוס.
    חזירי בר (צילום: מתוך "אף אחד לא עוזב את פאלו אלטו", קשת 12)
    דמויות משנה בסדרה. חזירי הבר | צילום: מתוך "אף אחד לא עוזב את פאלו אלטו", קשת 12