האם בעלי החיים ב"חי-כיף", גן החיות בראשון לציון מוחזקים בצורה לא אחראית בכלובים צפופים מדי? מני, שביקר בסוף השבוע האחרון בגן החיות, העלה לעמוד הפייסבוק שלו תמונות בהן נראים בעלי החיים כלואים בכלובים צפופים למדי, בלי יותר מדי צמחייה או מקום נעים לשבת בו. בתמונה שפירסם בדף הפייסבוק שלו לאחר הביקור בגן החיות נראית השימפנזה נדחקת לפינה בכלוב הקטן ומנסה להסתתר מהשמש הקופחת. "גם הלכלוך לא מצליח להסתיר את הסיפור העצוב של השימפנזות שנדחקות לפיסת צל מרה מאימת השמש והקיץ שרק התחיל. מסביבן חצר צחיחה ומוזנחת עם ציורי קיר דהויים שאומרים הכל", כתב בפוסט. צילומים של תחקירנית התכנית "הבוקר של קשת", נעמה בושרי מעידים גם הם על תנאי הכליאה הקשים. 

התמונה עוררה סערה ברשת וזכתה לתגובות זועמות, אחת הגולשות כתבה: "לא אשכח איך בתור ילדה קטנה הגעתי לביקור בגן החיות של ראשון לציון, עיר הולדתי, ומול הכלוב הקטן של הטיגריס עצרתי מוכת הלם, כי היצור הנפלא והמרשים הזו שכב על במת הבטון הקטנה שלו, רגלו הקדמית מגובסת אחרי ששבר אותה בניסיון לקפוץ מהרמפה. לימים התנתקתי מהעיר הזו, ועכשיו אני מזועזעת ללמוד שבית העינויים הזה לחיות עדיין פתוח, ובאחריותו יצורים חיים, אומללים שחייהם גיהנום יום אחר יום".

"זה מקום מאוד עצוב, אני הסתכלתי על השימפנזים האלה במהלך שנה כחלק ממחקר באוניברסיטה. לצערי הרב, סביר להניח שהן בין השימפנזים שמוחזקים בתנאי כליאה הגרועים בעולם (לפחות בגני חיות). הלוואי ומישהו יתעורר שם", כתב גולש אחר.

מנכ"ל ארגון גני החיות: "החי כיף לא עמד בסטנדרטים המקובלים במאה ה-21"

ארגון גני החיות בישראל החליט לפני שלוש שנים להוציא את גן החיות, "חי כיף" מהארגון. הסיבה לכך לדברי שי דורון, מנכ"ל הארגון, היא אי עמידה בסטנדרטים המקובלים בעולם. בארגון גני החיות כיום חברים ארבעה גני חיות מתוך אלו הפועלים בארץ: גן החיות התנכ"י בירושלים, הספארי ברמת גן, גן-גורו בניר דוד והחי פארק בקריית מוצקין. גן החיות הלימודי בחיפה נמצא על תקן "חבר זמני" בארגון.

חי כיף בראשל"צ (צילום: מני אבירם)
הטיגרים מחפש מקום מחבוא | צילום: מני אבירם
לפי ארגון בעלי החיות, הנושאים בהם נדרש שיפור מהותי בגן החיות הם קיום תנאים הולמים לאחזקת בעלי חיים כפי שנדרש ומקובל במאה ה-21, קיום פעולות שמירת הטבע, קיום קשר אמיתי לקהילה וקיום מערכת חינוך כחלק ממערכת העצמאית של גן החיות.

"גן החיות בראשון לציון לא עמד בסטנדרטים המקובלים בעולם", אומר דורון בשיחה עם mako. "הגן אינו עמד במכלול פרמטרים כמו רווחת החיות, אזור צמחייה, סילוק שפכים, הצללה, מערך הגירויים ועוד", הוא מסביר. למרות שהיום ברוב גני החיות ישנם תצוגות ולא כלובים לבעלי החיות, דורון מדגיש כי זהו אינו הפרמטר היחיד לעמידה בסטנדרטים המקובלים, "הגודל לא קובע, הוא אחד מתוך שלל פרמטרים, גם צמחייה מאוד חשובה, סוג הקרקע, גובה, רוחב, נקודות המסתור של החיות, אימון החיות והשתתפות בתוכניות טבע עולמיות", הוא מפרט אחר הפרמטרים בהם לא עמד גן החיות בראשון לציון בביקורת לפני שלוש שנים. 

לדבריו, העירייה צריכה לקבל החלטה האם לפעול לשימור גן החיות או לסגור אותו, "צריכה להתקבל החלטה אסטרטגית של העירייה, אם רוצים להשאיר את גן החיות בעיר יש לבנות תכנית ברורה של העתקת גן החיות למקום אחר או שיפוץ באתר הנוכחי". במידה והעירייה לא תפעל לשינוי הסטנדרטים בגן החיות ותחליט לסגור את הגן, "צריך למצוא פתרון כיצד סוגרים את גן החיות ולאן מעבירים את החיות שנמצאות בו". 

עיריית ראשון לציון: "במקרה המדובר התמונה לא שווה אלף מילים"

חי כיף ראשל"צ (צילום: מני אבירם)
השימפנזה נדחקת לפינת הצל | צילום: מני אבירם
אורי ליניאל, הממונה על אחזקת חיות בר ברשות הטבע והגנים, אומר, כי עיקר הבעייה בגן החיות בראשון לציון היא אחזקת הטורפים הגדולים, כמו אריות, טיגריסים ונמרים, המוחזקים בכלובים סגורים, כפי שמקובל היום. "התנאים אושרו די מזמן ובשנים האחרונות השתנתה התפיסה הציבורית לגבי תנאי אחזקת החיות. הייתה ביקורת שלנו ובקשה לשיפור התצוגות. הווטרינר של גן החיות הוא וטרינר מצוין. בשאר החיות לא זיהינו בעיה. והתנאים היו סבירים בהחלט. בגלל שנושא שיפור הכלובים עולה הרבה כסף, זה לוקח זמן. אבל אנחנו לפני פגישה עם מנכ"ל העירייה כדי לשפר את התנאים".

מעיריית ראשון לציון נמסר בתגובה: "במקרה המדובר התמונה לא שווה אלף מילים. זירת השימפנזים היא 'צחיחה' משום שהשימפנזים מכלים כל פיסת עשב הנקרית בדרכם תוך כדי משחק. עצים לא ניתן לטעת במקום משום שאלו ישמשו מקפצה לשימפנזים לצאת מהמתחם. ישנם פתרונות אחרים המספקים די צל. במתחם כל מיני אביזרים מלאכותיים, כגון צמיגים, קורות עץ, שרשראות ועוד, אשר משמשים את השימפנזים למשחק בטוח. נציין כי על צוות החי-כיף נמנים וטרינר במשרה מלאה, מטפלים, אנשי אחזקה וצוות הנהלה, שהמכנה המשותף של כולם הוא אהבה גדולה לבעלי חיים ונתינה אין סופית 24 שעות ביממה, 365 ימים בשנה. החי-כיף הוא גן חיות פעיל אשר מהווה בית לכאלף בעלי חיים מסוגים וממינים שונים ובשנת 2013 בלבד ביקרו בו 150 אלף מבקרים. אנו פועלים כל העת לטפח את הגן ולתקן את הטעון תיקון וכך נמשיך לעשות".

הסיפור המלא מחר בתכנית "הבוקר של קשת"