"זה היה פאקינג גרוע" - ארבע מילים הצליחו לצמרר את מתמודדי MKR המטבח המנצח אלכס לויטין ומארק קורוטקין, ותהיו בטוחים שבאנגלית זה אפילו גרוע יותר. זו הייתה ללא ספק אחת מהביקורות הנוקבות והחריפות ביותר שניתנו בעונה הנוכחית, והיא ניתנה על ידי אישה שמראש לא ידועה בתור חסכנית במילים – כבוד השופטת רותי ברודו. המנה שהגישו מארק ואלכס בחלקה הראשון של משימת הצמחונות, רביולי שקוף מעל סטייק דלעת אפוי, הצליחה לעצבן את רותי, חיים ויתר המתמודדים שטעמו אותה, ששוב טענו להתחכמות יתר מצד השף-הפרפורמר ובן זוגו, האח חובב הקולינריה.

"אני מבין את התגובה של רותי, כי גודל האכזבות כגודל הציפיות", אומר אלכס בשיחה שמתקיימת לאחר הדחתם מהתחרות. "המסר שקיבלנו מרותי במהלך התוכנית הוא שאנחנו זוג חזק ושיש לנו יכולות וטכניקות מתקדמות. כנראה שהציפייה שלה הייתה כל כך גדולה, שברגע שהיא לא קיבלה את מה שהיא ציפתה לו היא התאכזבה קשות. זה היה מעבר לשחיטה רגילה, אבל הבנתי מאיזה מקום זה בא".

"להגיד שלקחתי את זה בקלות? לא, אבל ההצגה חייבת להימשך", מוסיף מארק. "לקחתי את זה בפרופורציה והמשכתי הלאה אחרי שעשיתי קצת שיעורי בית. אולי לא התאמנו לפורמט, הטעמים שלנו שונים לגמרי ממה שהשופטים והמתחרים מצפים להם. זו הייתה אכזבה שלא הבינו אותנו, אבל אני בן אדם גדול, גם במימדים, אז קשה להיפטר ממני. גם אם בתוכנית הדרך שלי הסתיימה, אני לא מתכוון לעצור".

מי הזוג שיצטיין ומי יעזוב את התחרות? אקסטרה (צילום: מתוך "המטבח המנצח", קשת12)
מתוך "MKR המטבח המנצח" | צילום: מתוך "המטבח המנצח", קשת12

והוא אכן לא עוצר. דווקא בימים שבהם ענף המסעדנות זועק את זעקתו לנוכח ההגבלות החמורות שהטילה עליו הממשלה בניסיון לעצור את התפשטות נגיף הקורונה בישראל, ודווקא בימים שבהם לפתוח מסעדה או כל עסק קולינרי אחר עלול להוביל ללא פחות מטביעה כלכלית, החליט מארק לפתוח את Mark's Cultural Club בהרצליה, מרחב לאומנות וקולינריה המארח אירועים לארוחות שף מיוחדות בכפוף להנחיות משרד הבריאות. כשאתה נשוי לאח פסיכיאטרי, אולי דווקא מעשה שעלול להצטייר בעיני אחרים כמשוגע, הוא הדבר השפוי מבחינתך לעשות.

"אני רוצה לתת נחמה לאנשים שאוכל ואירוח חשובים להם. ברור שלפי ההנחיות לא נוכל לעשות את זה באותם מימדים שציפינו להם, אבל חשוב לנו לתת דווקא בימים האלה אתנחתא לאנשים. יש לנו התחייבות מוסרית כלפי הלקוחות שלנו", מסביר מארק, ואלכס מוסיף: "ההיסטוריה מלמדת שמרבית העסקים הגדולים קמו דווקא בזמן משבר ומתוך סיטואציה קיצונית של חורבן. דווקא אז, אנשים רואים יותר הזדמנויות. במקום לבכות יחד עם כולם, צריך להתמודד".

מהרגע הראשון, מארק ואלכס הצטיירו לכאורה כחריגים בנוף של מתמודדי MKR המטבח המנצח. הזוג החד מיני הראשון בתחרות ניסה לשבור כל הגדרה ומוסכמה אפשרית, כולל אפילו את אלו של הקהילה שממנה הם מגיעים. "סוף סוף יש זוג גייז בני ארבעים פלוס על המסך ולא רק חבר'ה צעירים. אני חושב שזה מאוד נכון להראות גם זוגות שהם לכאורה שונים, אבל הם בדיוק אותו הדבר", אומר מארק.

מה ההשתתפות בתחרות עשתה לזוגיות שלכם?

אלכס: "זה היה טיפול זוגי, בדקנו את עוצמת הקשר שלנו ואת היכולת שלנו להיות גמישים אחד כלפי השני. זה היה מבחן לא קל ולדעתי יצאנו מכל הסיפור הזה נשכרים. הופתעתי גם לגלות שאנחנו עוברים מסך לא רע, אפילו טוב".

מארק: "בזמן הצילומים קרו המון דברים בינינו, אבל הם רק חיזקו את הקשר שלנו. עכשיו כשאנחנו חוזרים לאותן תמונות ורגעים אני יכול להגיד שזה מאוד מרגש".

"המעריצים שלנו שופכים עלינו ים אהבה, אומרים שאנחנו נותנים להם השראה"

אם נשים את עניין הזוגיות בצד, המוסכמה האמיתית שמארק ואלכס ניסו לשבור בתחרות היא המוטיב העדתי. כבר בפרק הראשון המתמודדת אופיר אמסלם אמרה שהיא תעריך אותם אם הם יביאו לתחרות את האוכל הרוסי, מה שגרר מהם תגובות צוננות. "אני מת על הגישה הזו. כלומר אם אנחנו באים מרוסיה, נגזר עלינו לבשל אך ורק בורשט וחולודץ", אמר אז אלכס. "רצינו להעביר מסר של קולינריה קצת שונה, זה אולי נשמע כאילו אנחנו מנסים להתכחש לעבר ולשייכות העדתית שלנו, אבל זה לא נכון", הוא מחדד. "יותר משבעים שנה אנחנו מדברים על אוכל עדתי בארץ ואנשים ממשיכים לפעול בנישות האלה. אנחנו רוצים לצאת משם ולהראות אוכל שהוא תערובת של טעמים ומטבחים".

המתחרים שלכם לא ממש ריחמו עליכם. הסבב שלכם היה אולי העוין ביותר ביותר מבין השלושה. אופיר וספיר, שהודחו בסופו, נחשבו למתמודדות הכי ביקורתיות בתחרות.

מארק: "האסטרטגיות של חלק מהזוגות היו מכוונות להוריד את הזוג החזק ביותר. לחלקם זה הצליח, לחלקם לא. אלכס חולק עליי".

אלכס: "ההתרשמות שלי היא דווקא אחרת, לדעתי היינו הסבב עם האווירה הכי נעימה. גם אנחנו היינו ביקורתיים כשהאוכל לא תאם את הציפיות שלנו, אבל הביקורת הייתה עניינית. כן, היה סוער, אבל לא הייתה טינה ועימות בין הזוגות. כל מי שבא לתחרות הזאת הוא לא תמים, אבל אני לא רוצה להשתמש במילה עוינות. צריך להיות מודעים".

מארק: "אגב, במהלך הצילומים לא שמעתי את התגובות של הסועדים למנת הבצק השקוף. רק כשראיתי את זה על המסך בפעם הראשונה ראיתי איך הם הגיבו למנה שלנו והבנתי שהיו גם תגובות טובות והיו זוגות שהבינו את הכוונה שלנו. זה קצת מנחם".

מארק ואלכס מכינים את הקינוח (צילום: מתוך "MKR המטבח המנצח", באדיבות ספורט 1)
מתוך "MKR המטבח המנצח" | צילום: מתוך "MKR המטבח המנצח", באדיבות ספורט 1

לצד פתיחת המתחם הקולינרי החדש, מארק ואלכס מנסים להתרגל בימים אלו לעובדה שהם הפכו לאנשים מוכרים. על אף תקופת הקורונה שמובילה רבים להסתגר בביתם, בין אם מרצון ובין אם מחובת בידוד, מארק ואלכס מעידים שהם מוצפים באהבה גם מכיוונים לא צפויים. עבור מארק, ששקע בדיכאון אחרי שנאלץ לסגור את המסעדה שהייתה בבעלותו לפני מספר שנים, מדובר בתיקון היסטורי. "זה מטורף, הפרסום שהתוכנית הביאה איתה משגע, אני אוהב את זה. המעריצים שלנו שופכים עלינו ים אהבה, אומרים שאנחנו נותנים להם השראה", אומר מארק.

אלכס: "אנחנו מקבלים המון פידבקים חיוביים ואנחנו מאוד מעריכים את זה, זה לא מובן מאליו. כן, יש סיטואציות מוזרות, לפעמים אני נכנס לחנות ורואה ילדים בני 10-11 מסתכלים עליי עד שאחד מהם אוזר אומץ לגשת אליי ולדבר. בהתחלה זה הביך אותי, אבל בסך הכל זה נחמד. אני רואה שזה בא ממקום טוב".

מארק: "אני חי בשביל הופעות, אני פרפורמר. אני מרגיש שאני על הבמה אחרי שהייתי במשך שנים רק מאחורי הקלעים. בכל פעם מחדש צריך להוכיח שאתה שווה את האהדה הזאת, ואני מוכיח שאני לא סתם פליט ריאליטי, אלא אני שף, בן אדם שיודע לבשל ויודע לתת אהבה דרך האוכל".