כמעט כל זוג עובר את השלב המשמעותי בדרך לפני החתונה וההתמסדות - מגורים משותפים. המעבר למגורים יחד עם בן או בת הזוג יכול להביא איתו לא מעט אתגרים כמו חשיפה להרגלים חדשים שלא ידעתם שיש לצד השני שלכם והצורך להכיל אותם, חלוקה שוויונית והוגנת של מטלות הבית מבלי שאף צד ירגיש שהוא עושה יותר - וגם התנהלות כלכלית משותפת שכוללת התמודדות עם ההוצאות של שניכם יחד אל מול ההכנסות.

העניין הזה עולה מדרגה אחרי שמחליטים להתחתן, אז פתאום מתווספת דילמה חדשה למשוואה - איפה מפקידים את הכספים המשותפים שמקבלים מהאורחים ואיך הכי נכון להתנהל כלכלית אחרי שמיסדתם את הקשר? אולי חשבון בנק משותף יכול להיות פתרון עבורכם.  

1. אז מהו בעצם חשבון בנק משותף?

מדובר בחשבון בנק שבו שני בני הזוג הם בעלי החשבון ולשניהם הרשאות לביצוע פעולות בחשבון. זה יכול להיות חשבון בנק חדש לחלוטין או חשבון של אחד מבני הזוג שאליו מצרפים את בן הזוג השני כבעלים נוסף בחשבון. כדאי לערוך סקר שוק בין הבנקים השונים כדי לבחון את תנאי החשבון המוצעים לכם, ובמידת האפשר לנהל משא ומתן על התנאים.

חשוב לדעת, שאם בן/בת הזוג מצטרפים לחשבון קיים של אחד מכם, מצב החשבון הקיים חל גם על מי שמצטרף לחשבון; כלומר, אם קיימות חובות או התחייבויות וכדומה בחשבון, הם יחולו גם על מי שהצטרף לחשבון הקיים.

2. מה מאפשר חשבון משותף?

החיים המשותפים שבהם בחרתם כזוג באים לידי ביטוי גם בניהול כלכלי של משק הבית המשותף. במילים אחרות, ההכנסות משותפות וגם ההוצאות משותפות – החל מחשבונות המים והחשמל, דמי שכירות או משכנתא ועד הוצאות שוטפות על מזון, בילויים, חינוך הילדים בהמשך ועוד.

חשבון משותף הוא פתרון נוח לניהול משותף של כלכלת בית. לשניכם יש גישה חופשית אליו, כך שאם נדרשת פעולה בחשבון ואחד מכם אינו זמין, השני יכול לבצע זאת. כמו כן, לשניכם יש את אפשרות הבקרה השוטפת על ההוצאות מול ההכנסות ויכולת לנתח יחד את הממצאים.

3. איך פותחים חשבון משותף?

אפשר לפתוח חשבון משותף בדרך הישנה והמוכרת – להגיע לסניף הבנק. עם זאת, לא בטוח שזה מה שבא לכם לעשות יום לפני החתונה או יום למחרת. כדי להקל על תהליכים, היום כבר אפשר לעשות את הצעד הזה באופן מקוון באמצעות אפליקציה בנייד. אבל שימו לב - לא כל החשבונות שנפתחים בדיגיטל מאפשרים לקבל את כל השירותים שאפשר לקבל כשפותחים חשבון בסניף.

אפליקציה חדשה ובולטת בתחום היא OPEN של בנק הפועלים. הבנק, שמצהיר כי חשוב לו להיות עם לקוחותיו בכל הצמתים החשובים בחייהם, פיתח במיוחד עבור זוגות אפליקציה שמאפשרת לפתוח חשבון בנק משותף בתהליך קצר ופשוט, ואפילו חווייתי. כך למשל, פתיחת החשבון יכולה להתבצע בעזרת טכנולוגיית זיהוי פנים חדשנית שכוללת תמונת סלפי או צילום סרטון וידיאו.

אישה מחזיקה סמארטפון (צילום:  YOOTH, ShutterStock)
לעשות את הצעד באופן מקוון באמצעות אפליקציה בנייד | צילום: YOOTH, ShutterStock

4. ומה לגבי זכות חתימה משותפת בחשבון?

יש הבוחרים בתחילת החיים המשותפים זכות חתימה ביחד, כך שכל פעולה המבוצעת בחשבון דורשת הסכמה של שני בעלי החשבון. יחד עם זאת, יש הבוחרים באפשרות לזכות חתימה לחוד, כך שכל אחד מבעלי החשבון יוכל לבצע פעולות בחשבון ללא הסכמת השותף האחר. בכל מקרה, באמצעות אפליקציית בנק הפועלים תמיד אפשר לבצע מעקב בקלות אחרי הפעולות שנעשו בחשבון כי היא נמצאת בסלולרי שלכם והמעקב פשוט, בכל זמן ובכל מקום.

5. מה קורה אם חלילה אחד מבעלי החשבון המשותף נפטר, או שבני הזוג מתגרשים?

זו אחת השאלות שהכי מטרידות את הזוגות הצעירים שחושבים קדימה. ברגע שיש מחלוקות בין בני זוג, רצוי לוודא כי זכויות החתימה בחשבון יהיו מסוג "זכות חתימה ביחד", כך שכל פעולה בחשבון תדרוש את הסכמת שני בעלי החשבון. במידה שחוסר האמון בין בני הזוג גדל, ניתן לסגור את החשבון המשותף ולפתוח חשבונות נפרדים.

במקרה שאחד מבעלי החשבון נפטר, ברירת המחדל היא שהבנק מקפיא את הפעילות בחשבון עד להצגת צו ירושה או צו קיום צוואה. מצב כזה עלול ליצור קושי לבן הזוג שנותר בחיים להתנהל פיננסית. לכן, בעת פתיחת החשבון המשותף וגם לאחר מכן ניתן לחתום על סעיף "היוותרות בחיים"/"אריכות ימים", כך שבעת פטירת אחד מבעלי החשבון, בן הזוג השני יוכל להמשיך לפעול בחשבון. אם אתם מעוניינים לחתום על סעיף זה, יש לפנות לסניף. וכן, ניתן לעשות זאת גם שנים לאחר פתיחת החשבון.

ואם מתחשק לכם כבר להוריד את אפליקציית OPEN ולעשות את הצעד הראשון להתנהלות כלכלית משותפת, הנה עוד כמה דברים שצריך לדעת:

מדובר בחשבון רגיל לכל דבר ועניין

אפליקציית OPEN מאפשרת פתיחת חשבון בנק מלא ולא DIGITAL ONLY. כלומר, לאחר פתיחת החשבון, הניהול שלו באפליקציית בנק הפועלים תאפשר לקבל מהבנק את כל השירותים שהוא מציע: סניפים בפריסה ארצית, מוקד שירות, שירות בפייסבוק ומגוון שירותים בנקאיים שאין באפליקציות שהן דיגיטליות בלבד (כמו למשל שירותי מט"ח, ייעוץ השקעות, פנסיוני, משכנתאות וכדומה).

לאחר פתיחת החשבון, שני בעלי החשבון יוכלו לנהל אותו, לקבל מידע, לבצע פעולות באפליקציה וליהנות מגישה מלאה לכל השירותים של בנק הפועלים בכל ערוץ שיבחרו: אפליקציה, אתר, סניפי הבנק, ומוקד טלפוני. הם יוכלו לבצע את כל הפעולות בקלות לצד ליווי מקצועי ואישי של בנקאים במאות סניפים ברחבי הארץ במגוון תחומים, החל מייעוץ פנסיוני ועד למשכנתאות וליווי עסקי.

לא צריך להיות ליד בן/בת הזוג כדי לפתוח את החשבון

את חשבון הבנק אפשר לפתוח יחד, גם אם אתם לא נמצאים זה לצד זה באותו רגע נתון. אחד מבני הזוג יכול להתחיל בתהליך בצורה קלה ומהירה, ובן הזוג השני יקבל SMS וימשיך משם. זוגות מתחתנים שמעוניינים בפתיחת חשבון יוכלו להוריד את אפליקציית OPEN מכל מקום ובכל שעה, אפילו ביום החתונה.

פתיחת החשבון המשותף מותנית בבדיקת הבנק ואישורו בכפוף לתנאי הבנק כפי שיהיו מעת לעת.
ללקוחות בגירים תושבי ישראל, בכפוף לתנאי הבנק ואישורו. פתיחת החשבון בפועל מותנית בבדיקה ובקרה של הבנק על פי סדרי עבודתו ואישורו ובמכשירים תומכים. אין באמור התחייבות לפתיחת החשבון ו/או מתן השירותים.
האמור לעיל מהווה מידע והסבר כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ אישי הניתן בכפוף להוראות כל דין.