דמיינו לעצמכם עולם אידיאלי בו כל מטרה שתציבו גם תשיגו, כל אדם שתרצו להעביר זמן בחברתו ייענה בשמחה לבקשתכם וכל רגש שלילי כלל לא ייגע בכם. בחזרה למציאות, כולנו מבינים שהאוטופיה הזאת לא קיימת, ואולי טוב שכך. רובנו סוחבים על הגב את מטעני העבר, את המסקנות שלקחנו מסיטואציות כאלה ואחרות וכן, גם את הקשיים, החרטות והכישלונות שלא נותנים מנוחה בלילה. במיוחד בתחום האהבה, כל אלה נחרטים הרבה יותר עמוק, ולו בגלל העובדה שמדובר ברגש, ושם מן הסתם אנחנו הרבה יותר רגישים. גם ניצן שיק מ"חתונה ממבט ראשון", הודתה בפני יעל דורון בחדר המומחים, שהיא נפגעה פעם אחת יותר מדי ולכן מתקשה להיפתח בפני מנו כהן. לגיטימי, לא? הרי מפחיד לרצות יותר ממה שבן הזוג רוצה.

רוצים עוד? היכנסו עכשיו לפייסבוק ולאינסטגרם "חתונה ממבט ראשון"

"פחדים הם דבר מאוד דומיננטי בחיינו", מבהיר מתי וינברג, מטפל זוגי ואישי, "לפני שנים נתקלתי במחקר שבו הציגו לאנשים כל מיני חוויות מפחידות וביקשו לדרג אותן. כולן היו בעולמות הפחד. ההפתעה של החוקרים הייתה שלמעשה פחד מוות לא דורג במקום הראשון, הפחד הכי גדול של אנשים היה מקהל. בקורלציה, זה בעצם פחד מדחייה. כי ממה אני בעצם חושש? שאעמוד מול אנשים ושלא אצליח לדבר, לא אצליח להציג את עצמי בצורה טובה, נעימה וקולחת. פחד מדחייה מאוד נוכח בחיינו, והוא כל כולו מבוסס על ניסיון החיים שלנו. יש לי משפט שאני נוהג לומר - כשמגיעים לפגישה עם בן או בת הזוג אנחנו אף פעם לא לבד, זה גם אמא שלך, אבא שלך והאקסים, אנחנו מגיעים עם אמונות מגבילות".

שמה זה בדיוק אומר "אמונות מגבילות"?
"כמו מה שהגברת ניצן אמרה, היא באה עם אמונה מגבילה של 'אני לא יכולה להיפתח כי מנו עדיין לא שם, ואז אני עשויה לקבל סטירה לפנים'. מרבית הנשים והגברים מדברים על החוויה שהם לא רוצים להיפגע, וכדי לא להיפגע הם מסגלים לעצמם את המנגנון, את אותה אמונה מגבילה כמו 'אני לא אתן לעצמי להיפתח ואשמור על עצמי'. מה שהם לא מבינים זה שהוא בעצם עובד נגדם".

זה נשמע מאוד רציונלי.
"זה נתפס רציונלי, אבל זה לא רציונלי כי הכל בעצם נובע מפחד ופחד הוא רגש. הרי בתקופת החיזור בעצם כל אחד מבני הזוג מעדיף להציג את הפן היותר טוב שלו, להסתיר את החולשות ולא פותח את הדברים. אבל כבר מחר צריכה להתנהל שיחה בין ניצן למנו, שתגיד לו 'תשמע, אני רוצה ללכת צעד קדימה, אבל החשש שמלווה אותי זה ככה וככה אז אני משתפת אותך'. אבל להיות עצמך בתוך התהליך שניצן עוברת, מבחינתה זה לקחת סיכון".

כי זה באמת מפחיד לשים את הלב שלך על מגש של כסף ולהגיד למנו "קח".
"נכון, אבל מה שבעצם קורה זה שאנחנו הופכים להיות יותר נוקשים, פחות אותנטיים ובעצם אנחנו הרבה יותר מגבילים את עצמנו. ויש פה גם דיסוננס, כי מצד אחד אנחנו יכולים להגיד שלאנשים שמגיעים לתכנית יש רצון לעשות כמעט הכל כדי לזכות באהבה, אבל בסופו של דבר הם לא עושים הכל, כי הם עסוקים בלשמור על עצמם מהחשש לדחייה. אבל קיים גם סיכוי שהם יידחו כי הם לא הם עצמם".

נכון, אבל בסוף הרבה יותר כואב להיחשף ושיידחו אותי, כי דוחים אותך ולא את המגננות שלך.
"זה עניין של פרשנות, ואני אציג את הצד השני. לצורך העניין, אם אחרי שהוא הכיר אותך – ראה בך את הטוב ואת הרע כי היית אותנטית וזה לא עבד עבורו, אז הוא לא מתאים לך. את יודעת שמי שלא קיבל אותך לא בשבילך. אבל כשאת לא את ודוחים אותך, יש סיכוי גדול שאת חיה בפספוס כי הצד השני לא באמת הכיר אותך. הוא קיבל בעצם חוות דעת על מי שאת לא באמת, אז ההפסד שם הוא הרבה יותר גדול ואת זה הם לא מבינים".

ניצן ומנו (צילום: מתוך חתונה ממבט ראשון , קשת12)
"אנשים פוחדים להיפתח כדי לא להבריח ולקלקל את הזוגיות" | צילום: מתוך חתונה ממבט ראשון , קשת12

אותנטיות זה כל הסיפור

מה שכולנו מבינים זה שיש מה להפסיד בגזרה של ניצן ומנו. הם אחד הזוגות האהובים ביותר על צופי "חתונה ממבט ראשון" (הערב אחרי החדשות, קשת 12), ולא סתם. עם מאצ' ממבט שני בטינדר וירח דבש שהשאיר טעם לעוד, השניים עברו להתגורר בדירה של מנו ומאז הם על הגל. אלא שעכשיו שניהם מרגישים שמשהו חסר, וכדי לפתור את הבעיה – קודם כל צריך להבין מה היא בכלל. "ניצן צריכה לספר למנו על היחסים מהעבר ועל כמה שהיא לא רוצה שהם יהפכו להיות חלק ממנה", אומר מתי, "להגיד לו: 'אני רוצה לדעת ממך את זה ואת זה, כדי שאשמע את הדברים ולא אפרש אותם דרך הפרשנות שלי'. זאת אומרת, היא צריכה לשמוע אבל באותה נשימה גם להשמיע, כי כשמישהו שומע יותר קל לו להגיב ולענות".

ומה עם הצד של מנו בסיפור?
"גם הוא צריך להיות פתוח. ברגע שמנו יראה שהצד השני משתף ונפתח כלפיו, זה יחזק אותו. מישהו מהם צריך להבין שהפתיחות חייבת להיות שם, לא להכיר רק את הצד הנחמד, האדיב והנימוסי, אחרת התהליך אולי מלא בתקוות אבל הוא גם מלא באשליות. הם חוששים שזה אולי יבריח ויקלקל להם, אבל זה בעיקר מסתיר את המציאות האותנטית של גבר ואישה בתוך זוגיות".

מתי וינברג הוא יועץ ומטפל זוגי ואישי, שמתעסק בין היתר בייעוץ וטיפול אישי בעת משבר, ליווי לקראת תהליך גירושין, גישור, פתרון קונפליקטים משפחתיים, הדרכה טרום נישואין, שיפור הזוגיות הקיימת ועוד.
לפרטים: https://www.mw-yzugi.co.il