אצל כולנו קיים פער בין העולם הפנימי לדימוי החיצוני. כשזר פוגש אותנו, הוא לא יכול להיחשף מיד לאני הפנימי העמוק שלי, אז הוא משליך עליי את כל מה שהוא אסף עליי ובעצם רואה אותי דרך הדימוי שלי. אבל כשמתפתח קשר אינטימי בין שני אנשים אז נוצר קונפליקט. כי מצד אחד אני רוצה לתחזק את הדימוי החיצוני שלי – שימשיך לחשוב שאני מגניב או שאני נראית מצוין - ומצד שני כל אחד מאיתנו כמהה שיכירו ויקבלו אותו באמת בשביל מי שהוא. הפער שנוצר שם יכול להיות בלתי נסבל. תחשבו למשל על גבר שנראה מעולה, איך הוא יודע שאוהבים אותו בגלל התכונות הפנימיות העמוקות שלו, ולא רק בגלל הגוף או הפנים היפות?

למה הרשתות החברתיות השפיעו על זה?
הרשתות השפיעו כי היום יש לכולם זהות שלישית. זהות אחת זה העולם הפנימי, זהות שנייה זה הדימוי החיצוני ועכשיו יש זהות ווירטואלית שכל אחד מאיתנו מתחזק. הפערים האלה קיימים היום אצל כולם ולא רק אצל היפים והמפורסמים. לכן הרבה פעמים כשיש איזה קליק טוב, נגיד באתר היכרויות או בפייסבוק, ואז נפגשים במציאות נפתח פער גדול מאוד. האחר נחווה פתאום כשונה לחלוטין, זאת חוויה לא פשוטה כי זה אומר שגם אותי חווים לא בדיוק כפי שאני באמת.

איך זה משפיע על הקשר? 
כל קשר הוא ייצוג מדומיין, כלומר פנטזיה. כל אחד נקשר לדימוי של האחר שהוא עצמו יצר ואז אתה מתאהב בדימוי. המצב הזה מייצר קושי כשפוגשים את המציאות, ופתאום היא שונה מאוד מהדימוי. מתחילים להתאכזב, מתחילים לדאוג, לפעמים אפילו להיבהל. הוא לא כמו שדמיינתי אותו! היא לא מתנהגת כמו שחשבתי שתתנהג! ואז הרבה פעמים יש רצון לברוח, או לא פחות גרוע לגרום לצד השני להשתנות – שיתאים לאיך שאני דמיינתי אותו או לדמות שהוא יצר באינסטגרם או בפייסבוק. זאת אשליה, והיא יכולה ממש לפגוע במערכת היחסים.

איך נמנעים מזה?
צריך להיות מודעים לפער בין הדימוי שהוא מיוצג ברשת ובין המציאות. זה לא פשוט כי הייצוג משפיע על התודעה שלנו. ההבנה הבוגרת היא שאפשר לוותר על חלק גדול מאיך שהאדם מציג את עצמו בעולם הווירטואלי – אפשר להתרשם מזה אבל לא לקחת ברצינות רבה מדי. ככל שהאדם מגיע מעמדה מציאותית יותר יש יותר סיכוי שהקשר בחיים האמיתיים יצליח. בלי המודעות הזו – כל פוסט בפייסבוק יעצבן, כל לייק יבלבל, כל פער בין איך שמישהו נראה בתמונה לבין איך שהוא נראה בחיים יאכזב. היום הרי יש אנשים שממש מכוונים את החיים הרומנטיים שלהם לפי מה שהם ראו בסטורי או קראו בפייסבוק – וזאת אשליה שהיא גם מתעתעת וגם כוזבת.

כתיבה: ד"ר גבריאל בוקובזה, פסיכולוג חינוכי מומחה | צילום: עידו קרני | בימוי: יעל רפפורט ודור אברבוך | איפור: אלישבע עוזיאל | עריכה: נעמה דעוס | הפקה: עמית רוסו- ברנר

"לאהוב את אנה": חמישי (22.11), קשת, ערוץ 12