הכירו את פפר, רובוט משוכלל שאם תשאלו לא מעט קשישים שחיים ביפן, גם אנושי למדי ונחשב לחבר קרוב. חיים הכט הרחיק עד יפן בסרטו "סוד החיים היפני" שישודר הערב (חמישי, אחרי החדשות, ערוץ 12), כדי לפגוש את הפלא הטכנולוגי הזה ולהבין איך קרה שפפר אחד מסוגל להחליף שלושה מטפלים בבתי אבות ביפן.

בסרט, הכט משווה בין הטיפול והיחס, המחפיר לפעמים, כלפי אוכלוסייה המבוגרת במדינת ישראל, לעומת אלה שנהוגים שביפן. האם אנחנו דואגים לאזרחינו הוותיקים כמו שצריך, או מזניחים אותם ומשאירים אותם בבדידות איומה?

ביפן, 28% מהאוכלוסייה חצתה את גיל ה-68. במדינה חיים יותר בני 100 פלוס מאשר בכל מקום אחר בעולם. לצד זאת, בגלל שיעור הילודה הנמוך ביותר - 1.4, והעובדה כי קיים מחסור חמור וקבוע במטפלים, קשישים רבים מוצאים עצמם לבד. הרשויות ביפן מצאו לזה פתרון טכנולוגי מעניין - אותו פפר מפורסם שמתיידד עם הקשישים, משחק איתם ולפעמים מטפל בהם ממש.

הכירו את פפר, רובוט שהוא בן משפחה (צילום: מתוך "סוד החיים היפני", קשת12)
הרובוט שהופך לבן משפחה. פפר | צילום: מתוך "סוד החיים היפני", קשת12

המפגש הראשון בין הרובוט, או הרובוטית כמובן, לבין הקשיש, נפתח ממש כמו אצלנו בני האדם בשיחת היכרות. "אני מצפה בכיליון עיניים לעתיד המשותף שלנו", אומרת הרובוטית לקשיש, שדאג להלביש אותה בבגדי ילדיו שעזבו זה מכבר את הבית ואין להם את הזמן, היכולת או הרצון לטפל בו. "את כבר יכולה להיות אנושית", הוא משיב בחיוך.

"בשנים האחרונות אנחנו רואים את ענקיות הטכנולוגיה נכנסות לתחום הזה", מסבירה ד"ר יעל בנבנישתי, מנכ"לית קרן השקעות טכנולוגיות לגיל השלישי, "יש הבנה שככל שיש יותר ויותר אנשים מבוגרים בעולם, הפוטנציאל הכלכלי הולך ונפתח".