יש סיפורים שאי אפשר לתאר בלי להשתמש בקלישאות, והסיפור של אלעד ורינת רוזנצוויג שישודר הערב בבכורה טלוויזיונית בקשת 12 הוא בדיוק כזה, כי במקרה שלהם המציאות באמת עולה על כל דמיון. כשהיה אלעד בשנות העשרים לחייו הוא עבר ניתוח פשוט שהסתבך והותיר אותו נכה קשה, אבל למרות הקושי בחר בחיים. רינת, שהייתה בת הזוג שלו אך הם נפרדו לפני הניתוח, חזרה אליו דווקא לאחר מכן והשניים התחתנו.

במשך עשור השניים לא הצליחו להיכנס להריון, בלי קשר למצבו הבריאותי, ובחרו בסופו של דבר לפנות להליך פונדקאות. הם פוגשים את עינב הפונדקאית המיועדת ויוצאים איתה למסע של פעם בחיים, שבסופו הפתעה יוצאת דופן ומרגשת במיוחד. כל זה קורה בסרט הביכורים של סיגל רוסק גיסין, "שיר למעלות", שהפיקו ענב שנהר ואילנית באומן מ"שנהר הפקות" וביימו דוד אופק וגד אייזן, שגם צילם. הסרט הוקרן בערב הפתיחה של פסטיבל דוקאביב 2018.

"אלעד יפה תואר, אינטליגנטי מאוד, סיפר שהיה מהנדס בכיר בפלאפון", סיפרה לנו רוסק גיסין על הפגישה הראשונה שלה עם הזוג בשיחה לפני שידור הסרט, "רינת והוא היו בני זוג ונפרדו כי הוא לא היה בטוח במערכת היחסים". אחרי הפרידה נכנס אלעד לניתוח פוליפים פשוט וקצר, אבל בגלל רשלנות רפואית יצא מהניתוח נכה. "המנתח שכח להוציא רפידות רפואיות שהיו אמורות לספוג את הדם, והן חסמו לו את קנה הנשימה" נזכרת רוסק גיסין, "הוא היה על סף מוות ורצו לנתק אותו מהמכשירים. לקח כמה ימים עד שהבינו למה הוא היה במצב כל כך קשה. הוא יצא מהניתוח עיוור, נכה, עם בעיה ברגל ובעיה קשה בדיבור, אבל זה לא פגע בו מבחינה שכלית, הוא נשאר בחור חכם ושנון".

כשרינת שמעה על מצבו, היא מיד התייצבה לצדו וטיפלה בו במשך כל התקופה ששהה בבית החולים. אחרי שהשתחרר חזרו השניים להיות ביחד ובהמשך גם התחתנו. כעבור מספר שנים נתקלו במכשול נוסף במערכת היחסים שלהם כי לא הצליחו להיכנס להריון, אז הגיעו אל רוסק גיסין, בעלת סוכנות "חיים חדשים", שעוסקת בשידוך וליווי זוגות ואמהות פונדקאיות המעוניינים בתהליך. אחרי שנחשפה רוסק גיסין לסיפור המדהים שלהם, החליטה לשלוף מהמגירה חלום ישן וללוות אותם בתהליך.

יוצרת הסרט, סיגל רוסק גיסין  (צילום: גל חרמוני, קשת12)
יוצרת הסרט, סיגל רוסק גיסין | צילום: גל חרמוני, קשת12

"עשיתי תואר בקולנוע וטלוויזיה לפני שהלכתי ללמוד משפטים, ומאז גיל 20 היה לי חלום לעשות סרט", מתוודה רוסק גיסין, "התחלתי לעבוד כעורכת דין, הקמתי את העסק והחלום די נדחק הצידה. אמרתי להם שאני רוצה לעשות עליהם סרט ועל הסיפור שלהם ושל אלעד".

בעבודה שלך את נתקלת בהמון סיפורים, מיוחדים יותר או פחות. למה רצית לעשות סרט דווקא עליהם?
"הרגשתי שהסיפור שלהם עולה על כל דמיון. אחרי כל מה שהוא עבר, כוח הרצון שלו לחיות ולהתגבר על כל המכשולים' והכוח של האהבה שלהם היה נראה לי כמו סרט הוליוודי. אלעד שיתף פעולה מהר ואמר שמה שמנחה אותו זה לתת תקווה לאחרים, שבעזרת אופטימיות ורצון אפשר להתגבר על דברים מאוד לא פשוטים בחיים".

אלעד ורינת בבדיקת אולטרסאונד (צילום: צילום מסך, קשת12)
אלעד ורינת בבדיקת אולטרסאונד, מתוך הסרט "שיר למעלות" | צילום: צילום מסך, קשת12

הסרט מציג את נושא הפונדקאות כקונצנזוס, אפילו מצייר תמונה מאוד אופטימית.
"זאת לא הייתה בחירה מודעת, פשוט התהליך הספציפי הזה זרם על הצד הטוב ביותר. זו אשליה, הנושא הזה מורכב, לגייז וליחידנים אין זכויות כאלה בישראל והם מוצאים עצמם מעבר לים בתהליכים מורכבים ויקרים בהרבה. התהליך עצמו בארץ לא זול והמדינה לא מסייעת לזוגות, בניגוד לטיפולי הפרייה שהמדינה נותנת הרבה ניסיונות. הדברים גם עלולים להיות הרבה יותר מסובכים, לפעמים לוקח יותר זמן עד שההריון נקלט, לעיתים צצות אי-הבנות בין הפונדקאית לזוג, אבל ברוב המקרים התהליכים טובים. מגיעים זוגות עם קושי, עצב, תסכול, עניין כספי כבד, אבל בסוף זה נגמר בחדר לידה והרחבת המשפחה".

אחת הטענות שעולות נגד פונדקאות היא שמדובר בניצול מצבן הכלכלי הרעוע של נשים. גם עינב, הפונדקאית בסרט, הגיע לתהליך במחשבה שהתהליך ישפר את המצב הכלכלי שלה. לא מדובר בסחר באיברים?
"מניסיוני מדובר בשטויות. פונדקאיות שאנחנו עובדות איתן ברובן לא מיליונריות אבל הן לא במצוקה כלכלית. אלו נשים עובדות שמקבלות משכורת. הן חושבות שזה יכול לעזור ולהרים אותן, אבל הן לא עושות את זה רק בקטע כלכלי, אלא הן רואות בזה מעשה מדהים שאין לו תחליף".

רינת רוזנצוויג ועינב הפונדקאית (צילום: צילום מסך, קשת12)
רינת רוזנצוויג ועינב הפונדקאית, צילום מתוך הסרט "שיר למעלות" | צילום: צילום מסך, קשת12

יחד עם זאת, בתמונה האחרונה בסרט רואים את עינב הפונדקאית שוכבת לבד על המיטה בבית החולים אחרי הלידה. התמונה מדגישה את הבדידות והריקנות שמשתלטת על הפונדקאיות בסיום התהליך.
"אי אפשר שהכל יהיה מתקתק, רציתי להעביר בסרט גם את הקושי. בסופו של דבר, במשך תשעה חודשים הפונדקאית שומרת על התינוק, יש זוג שמקרקר סביבה, ואז היא נשארת לבד. יש איזשהו סוף עם ריקנות. אבל לרוב הן מדווחות על תהליך שנותן להן העצמה מטורפת, הן מרגישות טוב ולאורך הדרך, הן שוכחות את הצד הכספי ומתמקדמות במעשה הטוב שהן עושות. בנוסף, יש להן כסף בתוך הקרן שהוא עבור פסיכולוג, איתו הן יכולות להתייעץ לאורך כל התהליך וגם חצי שנה אחרי הלידה".

המסר העיקרי בסרט דווקא לא עוסק בפונדקאות.
"היה לי חשוב להביא את כוח הרצון, שאפשר להתגבר על מכשולים גדולים. רציתי לפנות לאנשים שחווים קשיים ולהעניק להם תקווה ואופטימיות, שאפשר לחיות את החיים גם כשקורה לך הנורא מכל. את אלעד פיטרו מהעבודה אחרי שהפך לנכה והוא חשב על התאבדות, אבל הוא מצא את הדרך לחזור לחיים - מצא אהבה, התחתן וגם עוסק בספורט למרות הנכות שלו. היום הוא רוכב על אופניים, שט, אפילו השתתף בתחרויות בעולם גם נגד אנשים שרואים וזכה במקומות ראשונים. הוא מצא משמעות לחיים במקומות אחרים". 

"שיר למעלות", הערב, 22:30 בקשת 12