אחרי חיים כהן, אביב משה, רינה פושקרנה ועוד שפים ישראלים אחרים ומוכרים שלקחו פיקוד על מסעדת השף בעיר של 2025, הגיע תורו של לא אחר מאשר השף יריב מלילי. מלילי הוא הבעלים של המסעדה המפורסמת "בית תאילנדי" ומסעדת "קאב קם", והוא הגיע השבוע לעיר כדי להכניס ניחוחות תאילנדיים לרחובות, ולגרום לתושבים לפתוח את הארנק ולהזמין ארוחה מפנקת שאפשר להשיג רק בתאילנד, או במסעדה שיושבת על פינת הרחובות בוגרשוב ובן יהודה.

מלילי פתח את מסעדת "בית תאילנדי" ב-1996 יחד עם אשתו, לק סונן, אותה הכיר בתקופה בה עבד כדייג בתאילנד. אחרי שהתחתנו חזרו שניהם לישראל ופתחו את המסעדה, שהפכה עם השנים לאחד המוסדות הקולינריים המוכרים ביותר בארץ וזכתה 11 פעמים כמסעדה התאילנדית הטובה בישראל. למסעדה יש גן ירקות פרטי בו מגדלים ירקות תאילנדיים שמשמשים כחומרי גלם למסעדה, ביניהם קפאו, פאקנה ופאק בונג. במהלך השנים זכתה המסעדה לשבחים רבים והוכתרה לא פעם למסעדה האסייתית הטובה בישראל.

"הוצאנו לתושבים שלושה תפריטים" סיפר לנו מלילי על האוכל המגרה שהגיש לתושבים בשבוע האחרון, "הגשנו קוטייאו לוט, שזה דפי אורז בהכנה עצמית ממולאים ברווז ועלי חרדל כבושים, ולמנה עיקרית החברים זכו לטעום מנה שהכי מייחדת את אוכל התאי, קאנום צ'ין, שזה מעין תבשיל על בסיס חלב קוקוס עם דגים, סוג של מרק סמיך ועשיר מאוד בירקות". 

סושיאל קלאב ירוקים תאילנדיים של יריב מלילי (צילום: מיטל סולומון,  יחסי ציבור )
פאד פאק קי יאו, "בית תאילנדי" | צילום: מיטל סולומון, יחסי ציבור

יש חשש כלשהו לבשל לאנשים בתוכנית ריאליטי שמשודרת בשידור חי?
"לא. היה מאוד כיף. הם הרעיפו עלי הרבה אהבה ומאוד נהנו מהאוכל, שזה הדבר שאתה הכי רוצה שיקרה, שיפרגנו לך. הם נתנו לי חיבוקים על אוכל טעים וזה אומר שעשינו דבר נכון. זה מה שנותן דחף להמשיך".

הייתה חשיבה מוקדמת מה להגיש לתושבים?
"ניסיתי לכוון את התפריט בצורה כזאת שהאוכל לא יהיה קיצוני מדי, למרות שנתי להם שם כמה אתגרים - כמו נתח של לוקוס עם חצילים תאילנדים וביצת שלו, שהיא מנה חריפה. הם מאוד התלהבו ופרגנו, ג'ו אכל אצלנו מלא פעמים ודומיניק מכיר את המסעדה, אז הם אורחים שלנו ואיתם היה יותר פשוט כי הם ידעו מה לבחור.

הייתה גם מי שפחות התחברה. הודיה ביקשה להחליף מנה אחת.
"הודיה שאכלה עם סיגל לא הכירה את המסעדה ושתיהן לא מכירות אוכל תאי, אז זה היה קצת נועז מדי בשבילן. היא ביקשה להחליף את הקארי הירוק בדג תמרהינדי עם קשיו ולמון גראס שהיא מאוד אהבה ואכלה שתי מנות כאלה. זה חלק מהעניין כשאתה מעביר קולינריה זרה"

טום יאם של בית תאילנדי. שם דבר (צילום: דן פרץ)
טום יאם, בית תאילנדי. צח וחמצמץ | צילום: דן פרץ

אם היית צריך להכין רק מנה אחת במסעדה שלך, איזו מנה זו הייתה?
"כנראה שטום יאם. זאת מנה שמאוד מנחמת אותי באופן אישי, לא משנה מתי ובאיזו שעה, גם בבוקר, גם בצהריים וגם בערב אחרי יום קשה, היא תמיד יושבת טוב. גם יש המון ורסיות שונות של המנה ואפשר לאכול אותה עם עוף, חזיר או פירות ים".

מה הייתה המנה הראשונה שאי פעם הכנת?
"סום טאם הוא סלט פפאיה וזאת המנה הראשונה שאי פעם העזתי להכין. אין ארוחה שאשתי אוכלת ואין בה סום טאם, לא משנה מה יהיה. אני זוכר שפעם טסנו לשייט תעלות בצרפת ולקחנו איתנו פפאיות, פלפלים חריפים ורוטב דג כדי שיהיה לה את הסלט הזה כל הזמן, היא לא סמכה על הצרפתים".

למי הכי מרגש אותך להכין ארוחה?
"לילדים שלי כל פעם מחדש".

איך יראה עולם הקולינריה הישראלי ב-2025?
"לצערי מאוד פגוע ומצומצם. המעוף הקולינרי הצטמצם בשנים האחרונות. אם לא יהיה שינוי דרסטי שיכלול גם הקלות פיננסיות על התחום, אז הוא יצעד בכיוון לא טוב, ואפשר לראות את זה כבר היום - מסעדות מצמצמות בתפריטים ובכוח אדם ועוברים לצ'יפסרים וגרילים. כל זה תוצאה של גזירות שהתחום סופג בחמש השנים האחרונות, הוא לא היה רווחי במיוחד לפני כן והיום עוד יותר. בסוף כל ישראל תיפגע, לא נוכל למצוא מסעדות בקולינריה גבוהה כי לא יהיה מי שישלם, ישארו רק מסעדות לאלפיון העליון".

2025 משודרת בקשת, ערוץ 12