מדוע נעלם המפל הגבוה ביותר של אקוודור?

ביום בהיר אחד בחודש פברואר התייבש מפל סן רפאל (San Rafael) שבאקוודור והפך מהמפל הגבוה במדינה לשלושה מפלים קטנים הנופלים כמה מטרים מאחוריו. הסיבה הרשמית להתייבשות המפל בבולען שנפער בתוואי הנהר, כשהתשובה לשאלה האם רעידת אדמה הביאה להיווצרותו או שמא המפעל ההידרואלקטרי הסמוך תלויה במי שואלים.

מדיווח שפורסם באתר mongabay עולה, כי הרשויות באקוודור מצביעות על תכיפות הפעילות הסיסמית והגיאולוגית-געשית באזור. לדברי אלפרדו קאראסקו (Alfredo Carrasco), גיאולוג והמזכיר הכללי לשעבר במשרד למשאבי טבע במדינה, הנהר חולף באזור של פעילות סיסמית וולקנית ליד הר הגעש הפעיל שהתפרץ לפני עשור וציין את הפגיעה שספג צינור נפט שעובר במקום ב-1987 כדוגמא נוספת להשפעת כוחות הטבע.

מנגד, יש התולים את האשמה ב-Coca Codo Sinclair, אחד משמונה מפעלים הידרואלקטרים בבעלות חברות סיניות או במימון בנקים סיניים באקוודור שנבנו כחלק מהתוכנית להמיר את מטריצת החשמל במדינה המבוססת על פחם. אמיליו קובו (Emilio Cobo), רכז תכנית המים הדרום אמריקאית באיחוד הבינלאומי לשימור הטבע (IUCN) התראיין אף הוא למגזין ותלה את האשמה להיווצרות הבולען במפעל שהוקם ב-2016 ובמאגר ההסחה והסכר שנבנו לטובתו. לדבריו, מטרת מאגר ההסחה היא להסיר 90-100 אחוזים מהסחופת בנהר לפני שהיא מגיעה לתחנת הכוח אבל בעצם הסטת מי הנהר נמנעים ממנו משקעים שחשובים להזנת האדמה ו"המים הרעבים" סודקים את האדמה. "מפל שהיה שם אלפי שנים לא קורס, במקרה, כמה שנים לאחר פתיחת פרויקט הידרואלקטרי. אלו תהליכים שנמצאים במאמרים מדעיים ויש מספיק הוכחות לכך שסכר יכול לגרום להשפעות מסוג זה על נהר".

מפל סן רפאל (צילום:  Emiliano Barbieri, shutterstock)
מפל סן רפאל לפני | צילום: Emiliano Barbieri, shutterstock

מפל סן רפאל (צילום: MAE Ecuador)
מפל סן רפאל אחרי | צילום: MAE Ecuador

בריטניה מציגה: שמורת-טבע לאומית בקטגוריית "סופר"

גישה חדשה לשימור הטבע שננקטה בבריטניה הביאה להקמתה של שמורת טבע אדירה בעלת מגוון ביולוגי מרשים. שמורת הטבע הלאומית בדורסט (Dorset) זכתה לתואר "סופר" על שום היותה הגדולה במדינה (למעלה מ-33 קמ"ר) כששטחה מורכב מחיבור הדרכים בין 3 שמורות הטבע: מישור סטוברו (Stoborough Heath), ביצת הרטלנד (Hartland Moor) ומישור סטודלנד וגודלינסטון (Studland and Godlingston Heath). מהדיווח שפורסם בלונלי פלנט עולה, כי ברחבי השמורה חיים אלפי מינים של חיות בר, בהם 450 מינים נדירים, נכחדים או מוגנים: נחשים חלקים ממשפחת הזעמניים הבלתי-ארסיים, לטאות החולות, בזים נודדים, עפרונים אירו-אסייתים, דוחל חום-גרון, 12 מיני עטלפים, שפריריות נדירות במיוחד ומושבת הפרפרים היחידה בדורסט. באתר הרשמי תמצאו המלצות למסלולים, אתרים, מקומות לינה ומיני מזונות.

שמורת הטבע הלאומית בדורסט  (צילום: MAE Ecuador, צילום מסך)
שמורת הטבע הלאומית בדורסט | צילום: MAE Ecuador, צילום מסך

שמורת הטבע הלאומית בדורסט  (צילום: MAE Ecuador, צילום מסך)
שמורת הטבע הלאומית בדורסט | צילום: MAE Ecuador, צילום מסך

האטרקציה הישנה שעושה קאמבק בארה"ב

בשעה שאולמות קולנוע ברחבי העולם סגורים, דווקא הדרייב-אינים הנוסטלגיים בארצות הברית זוכים לפריחה מחודשת. מרואיינים ממוויצ׳יטה, קנזס וטולסה, אוקלהומה סיפרו ל-Business Insider שהם ממשיכים בפעילות כשירות לקהילה, כמעין דרך בטוחה המאפשרת לאנשים לצאת מהבית תוך שמירה על ריחוק-גופני. בעלים של דרייבאין בברמטון, וושינגטון סיפר שהצוות נותר המום למול כמות המכוניות שנמשכה כחצי ק"מ לאורך הכביש במהלך חודש מרץ, אך ב-25 בחודש נאלץ לסגור בעקבות צו-מדינתי; ואחר מאוקלה, פלורידה דיווח על זינוק של 50-60 אחוזים בפעילות ואמר שאנשים מגלים מחדש את הדרייבאינים כ"מקלט בטוח". המלצת המרכז לבקרת מחלות (CDC) על קיום אירועים של עד 10 אנשים משאירה את הדרייבאינים בתחום האפור, ואלו שנשארים פתוחים נוקטים באמצעי הזהירות והחיטוי הנדרשים.

View this post on Instagram

A post shared by Stavanger Aftenblad (@aftenbladet) on