השבוע חגגו בטורקיה את "יום הרפובליקה", השנה ה-97 להפיכתה של המדינה לרפובליקה ובלא מעט מקומות חגגו את האירוע. גם רונה, צעירה בת 28 מתל אביב, לא הפסיקה להתלהב מהלהקה שניגנה באחת המסעדות בכיכר 'טקסין' באיסטנבול. היא וכמה מחבריה שתו בירות, אכלו סטייקים ואפילו רקדו והלהיבו את מאות הסועדים במקום. 

"בלי שום קשר לחג יש פה אווירה של חופש אמיתי", הסבירה רונה, "הזהירו אותי שלא כדאי להישאר כמה ימים באיסטנבול, שזה בזבוז זמן, שיש מיליוני פליטים סורים ולבנונים שמסתובבים ברחובות ושהאזרחים שונאים ישראלים. כל מיני אגדות אורבניות. אני שמחה שלא הקשבתי  לעצות של אותם אנשים. זו עיר מהממת, מדהימה, יש פה אחלה אווירה, אנשים מקסימים וחמים, אוכל זול וטעים ובעיקר אנשים שמחים. מפה נמשיך עוד שלושה ימים לטיול לדרום סיני. ככה שהרווחנו על הדרך עוד מדינה כיפית".

ואת לא פוחדת להידבק בקורונה, הרי טורקיה מדינה מהאדומות בעולם?
"אני עוטה מסכה כל הזמן. מרבית האנשים עוטים מסיכות ברחובות ובחנויות ועושים בדיקות חום. התו הסגול בטורקיה זה לא בדיחה כמו בארץ, הם מקפידים מאוד. אתה לא נכנס לשום חנות או מסעדה בלי מסכה על הפנים. נהניתי מאוד ואם נחטוף קורונה גם ככה בחזרה אני אהיה שבועיים בבידוד וזה יעבור. שוטרים ברחובות מעירים בנימוס למי שאין לא עוטה מסכה, לא כמו בארץ. לא תראה פה שוטרים שאוזקים באכזריות אזרחים או תיירים ללא מסכה או בגלל שלא הזדהו. בכמה חנויות ובכניסה לקניונים מחלקים מסיכות חינם למי שאין. הטורקים ייצאו מגדרם כדי שהתיירים ייהנו וירגישו כמו בבית. הם למדו לחיות מצוין עם הקורונה בלי להרוס את הכלכלה שלם בניגוד למה שקורה בארץ. יש לנו הרבה ממה ללמוד מהטורקים".

טורקיה (צילום: שמעון איפרגן​)
בטורקיה ממשיכים ליהנות | צילום: שמעון איפרגן​

חופשה בצל הקורונה (צילום: שמעון איפרגן​)
צילום: שמעון איפרגן​

כאמור, טורקיה נחשבת לאחת המדינות האדומות בעולם. כל כך אדומה, שבמדינה החליטו להפסיק לבצע ספירה אחר החולים והמתים בכל יום. למרות זאת, בארבעת החודשים האחרונים טסו אליה למעלה ממאה אלף נוסעים. מרביתם מישראל והיא צועדת במקום הראשון לפני ארה"ב במספר הישראלים שטסו אליה.

 

טורקיה מובילה בכמות החולים שחוזרים מחו"ל לארץ, עם 14 חולים ביומיים האחרונים

 

על פי הנתונים של ארגון הבריאות העולמי בטורקיה יש כ-370,832 חולים, 10,100 מתים ו-320 אלף החלימו מהמחלה. עוד נתון שלא מפחיד את הישראלים הוא שהיא מובילה בפער את כמות החולים שחוזרים מחו"ל לארץ, כשמחצית מכל החולים שנחתו בנתב"ג ביומיים האחרונים היו מטורקיה. 

אם עד לפני משבר הקורונה איסטנבול הייתה צומת חשובה לטיסות המשך למדינות רבות בעולם, ורוב הנוסעים היו רק עוברים בה בדרך לטיסת ההמשך, היום התמונה התהפכה לגמרי. עשרות אלפי הישראלים נשארים בעיר בין שלושה ימים לשבוע ויותר ולאחר מכן ממשיכים ליעד הבא או חוזרים לארץ.

טורקיה (צילום: שמעון איפרגן​)
צילום: שמעון איפרגן​

גיא שילה, מנהל קהילת "אוהבי סיני" בפייסבוק שהה כמה ימים עם בני משפחתו באיסטנבול לפני שהמריא לסיני. "זו עיר מדהימה. מי שרוצה ליהנות ולהרוויח עוד מדינה שינחת באיסטנבול. מעבר לאוכל, לאתרים ולנופים זו עיר שלא נגמרת. כל פעם אתה מגלה עוד ועוד מקומות יפים. במיוחד עכשיו, בעידן הקורונה, זה המקום לבלות בו ולטוס ממנו לעוד יעדים אחרים", הסביר שילה.

בזמן החופשה בטורקיה הישראלים ברובם מנצלים את השהייה לשופינג בקניונים, שבהם מחירי המותגים הבינלאומיים זולים בעשרות אחוזים מאשר בישראל. "עשיתי קניות בחנות של 'ליוויס' באחד הקניונים באיסטנבול וחסכתי מאות שקלים", סיפר אייל שחזר מטיול צלילות בסיני לשבוע בטורקיה. "קניתי צעצועים לילדים בגרושים, בגדים לאשתי. חסכתי פה אלפי שקלים. קניתי מזוודה שלמה של בגדים, נעליים ומה לא. המחירים פה כל כך זולים שפגשתי לא מעט ישראלים שחווית הקנייה בקניונים בארץ כל כך הייתה חסרה להם שהשאירו בחנויות מאות ואלפי דולרים מקניות שעשו".

טורקיה (צילום: שמעון איפרגן​)
צילום: שמעון איפרגן​

ויש גם ישראלים שעושים קומבינות, איך לא. טסים לאיסטנבול, שוהים בה כמה ימים, טסים לשארם א-ש'ייח ולאחר טיול בסיני ממריאים לבלגרד שבסרביה הנחשבת למדינה ירוקה (ב-29.10 סרביה הוכרזה כאדומה ש.א.), לכמה ימים וחוזרים לישראל מבלי להיכנס לבידוד.

"במקום להיות שבועיים בבידוד, טסתי מסיני לבלגרד ומשם אחרי שבוע לישראל וככה היית בשלוש מדינות, שתיים מהן מוגדרות בישראל כאדומות, מצרים וטורקיה מבלי להיכנס לבידוד של שבועיים", סיפר נ'. "מאות עשו את הקומבינה הזו".