בפסח הקרוב ישראלים רבים צפויים לעבור את מעבר הגבול בטאבה, או לטוס לשארם א-שייח' באמצעות קו הטיסות הישירות שצפוי לצאת לדרך החול המועד, ולבלות את החג בבטן-גב לאורך רצועת החוף הארוכה והמפתה של חצי האי סיני. ובזמן שאלפי ישראלים ייהנו מהכנסת אורחים מדברית בחושות צנועות מול הים או במלונות בשארם, לא רחוק משם תיירים רבים מרחבי העולם, ובמיוחד ממדינות המפרץ העשירות, יחוו את מצרים בדרך אחרת לגמרי, שמרביתנו יכולים רק לחלום עליה.

בסוף שנת 2019, רגע לפני פרוץ מגפת הקורונה ששיתקה את מרבית ענף התיירות העולמי, מצרים נבחרה כיעד מספר 1 בקרב מיליונרים ומיליארדרים על ידי המגזין הנחשב Business Insider, בשיתוף חברת נסיעות היוקרה Original Travel. הבחירה הייתה מפתיעה, נוכח העובדה שמצרים נחשבת למדינה מתפתחת וענייה עם אחוז אבטלה גבוה ואוכלוסייה צפופה במיוחד (כ-105 מיליון תושבים), החיה ב-5 אחוזים בלבד משטח המדינה, כאשר שאר 95 האחוזים משטחה הם מדבר צחיח ויבש. אולם, כאשר מסתכלים על חופשות היוקרה של עשירים ממדינות כמו ערב הסעודית, בחריין ואיחוד האמירויות, אפשר להבין למה הבחירה במצרים כיעד המוביל בקרב בעלי הון היא הגיונית.

בניגוד לעשירי מצרים החיים בקהיר בצניעות, בין היתר מהחשש שישדדו אותם בעיר מוכת הפשע והאבטלה, תיירים עשירים המגיעים לנפוש במדינה מבזבזים עשרות ואף מאות אלפי דולרים במהלך החופשה, במיוחד בזכות העובדה שבמצרים, הכסף שלהם שווה יותר. הריזורטים המפנקים ביותר ושירותי הקרקע היוקרתיים במדינה, כמו נסיעה בלימוזינה, השכרת יאכטה או אפילו טיסה במטוס פרטי או מסוק, זולים מאוד בהשוואה לשירותי תיירות במקומות כמו דובאי ואבו דאבי. ועדיין - יום נופש אחד יכול לעלות כמו משכורת שנתית ממוצעת של אדם מן הרחוב במצרים.

קהיר מצרים (צילום: AlexAnton, shutterstock)
תיירים עשירים המגיעים לנפוש במדינה מבזבזים עשרות ואף מאות אלפי דולרים. קהיר, מצרים | צילום: AlexAnton, shutterstock

האיים הפרטיים של המיליונרים

הים האדום נחשב לאחת האטרקציות המובילות במצרים. הוא עובר בין לא פחות משמונה מדינות: ג'יבוטי, תימן, סודאן, ערב הסעודית, אריתריאה, ירדן, מצרים וכמובן ישראל. לאורכו ניתן למצוא מגוון בלתי נגמר של חופי ים זהובים הנושקים למי טורקיז צלולים. כמעט ואין ישראלי שלא ביקר בחייו בחופי העיר אילת השוכנים בצפון הים האדום, ורבים נהנו מחופי טאבה, נואיבה, דהאב ושארם א-שייח' הממוקמים בחצי האי סיני.

עשירי תבל המגיעים למצרים כמעט ולא מתקרבים לסיני ובוחרים לנפוש מעבר לים, או יותר נכון מעבר לתעלת סואץ, ברצועת החוף הקסומה המתחילה בעיר הנופש היוקרתית הורגאדה (Hurghada) ומסתיימת באתר הנופש מרסה עלם (Marsa Alam). "הריביירה המצרית" מתפרשת על פני קרוב ל-300 ק"מ ולאורכה ניתן למצוא "איי נופש" בבעלות פרטית שהפכו לאתרי נופש יוקרתיים לעשירים בלבד.

איי נופש תעלת סואץ (צילום: Ahmed El Araby, Shutterstock)
"הריביירה המצרית" מתפרשת על פני קרוב ל-300 ק"מ | צילום: Ahmed El Araby, Shutterstock

הורגאדה היא העיר המרכזית והגדולה ביותר באזור, ויש בה נמל תעופה בינלאומי כך שהיא גם התחנה הראשונה בחופשה. זוהי עיר בעלת אופי "אורבני" יותר ומזכירה מאוד את שארם א-שייח', רק מפוארת יותר. תיירים הנמצאים בה נהנים מאטרקציות כמו צלילה, גלישה על דיונות, רכיבה על גמלים וטיולי ספארי במדבר. בעיר חיים עשירים רבים המתגוררים במצרים באופן קבוע או חלקי, ויש בה מושבה רוסית גדולה של משפחות אוליגרכים החיים בה, הכוללת בית ספר רוסי ולא מעט מסעדות רוסיות.

מצרים הוראגבה יאכטות (צילום: LedyX, Shutterstock)
בעלת אופי "אורבני" יותר ומזכירה מאוד את שארם א-שייח'. הוראגדה | צילום: LedyX, Shutterstock
מלון הורגאדה מצרים (צילום: pxl.store, Shutterstock)
התיירים ממשיכים מהורגאדה לאתרי הנופש המפוזרים לאורך קו החוף היוקרתי. מלון באזור הורגאדה | צילום: pxl.store, Shutterstock
חוף הורגאדה מצרים (צילום: Iurii Dzivinskyi, Shutterstock)
החופים היוקרתיים בעיר הורגאדה | צילום: Iurii Dzivinskyi, Shutterstock

עשירים המגיעים לחופשת בטן-גב יוקרתית במצרים נוחתים בהורגאדה ולרוב לא בוחרים לישון בה, אלא להגיע אליה רק לצורך אטרקציות ומעבר לאזורים אחרים במדינה. בדרך כלל התיירים ממשיכים ממנה לאתרי הנופש המפוזרים לאורך קו החוף היוקרתי של מצרים. הנה כמה מהם:

אל גונה (El Gouna) הוא אחד מאתרי הנופש המפורסמים והנחשקים ביותר במצרים. העיירה אל גונה הוקמה בשנת 1989 ונמצאת בבעלות של איל ההון המצרי, סמיח' סוויריס. היא ממוקמת כ-20 ק"מ דרומית להורגאדה ואפשר למצוא בה רצועת חוף מרשימה הנמתחת לאורך 10 ק"מ ומכילה 20 איים קטנים המוקפים בלגונה נוצצת בגווני טורקיז עזים.

אל גונה מצרים (צילום: Stanley Kalvan, Shutterstock)
20 איים קטנים המוקפים בלגונה נוצצת בגווני טורקיז עזים. אל גונה | צילום: Stanley Kalvan, Shutterstock

אל גונה נחשבת ליעד מועדף בעיקר בקרב התיירות האירופאית וסגנון הבנייה שלה מזכיר עיירות נופש באירופה ובעיקר עיירות חוף דוגמת ניס וקאן שבצרפת. החיבור לריביירה הצרפתית לא מסתיים רק במראה, אלא גם בפסטיבל הסרטים השנתי של אל גונה שמתקיים בעיר החל משנת 2017.

בעיירה אפשר למצוא מתחם גולף עצום בגודלו שנפתח בשנת 2012, מרינה מרשימה עם יאכטות מפוארות להשכרה, אקווריום אטרקטיבי וכ-18 מלונות יוקרה, כולל מלון La Maison Bleue, שמתהדר בדירוג של שישה כוכבים. השהות במלון, למקרה שתהיתם, אפשרית בהחלט: רק 1,200 שקלים ללילה לסוויטת פרימיום הממוקמת ממש על הים וכוללת כ- 120 מ"ר של חיפויי שיש מקיר לקיר, סלון לאירוח ואפילו חדר ארונות שלם וגדול.

סאהל חשיש (Sahl Hasheesh) היא עיירת דייגים קטנה שהפכה לאתר נופש יוקרתי ואקסלוסיבי. מפרץ סאהל חשיש נחשב לאחד מנקודות הצלילה היפות ביותר בים האדום ובעיירה אפשר למצוא ריזורטים מפוארים ומפתים.

מרסה עלם (Marsa Alam), עיירת נופש בדרום הריביירה המצרית, זכתה לכינוי "המלדיביים של מצרים" בזכות חופי הים הלבנים והמים הצלולים. המקום נחשב ליעד אהוב בקרב חובבי טבע ובעלי חיים, ואפשר למצוא בו חיות מיוחדות כמו צבי ים המתהלכים על החוף, תמנוני ענק ואת אחד הדגים הייחודים ביותר בעולם - קרוקודיל פיש. אטרקציה פופולרית במרסה עלם היא מקדש סת' הראשון, אחד מאתרי העתיקות היפים במצרים.

היעד תפס תאוצה בקרב עשירי העולם בזכות ביקורו של כרים בנזמה, כוכב קבוצת הכדורגל ריאל מדריד, שביקר במקום שלושה ימים ביוני 2018, כשבוע לאחר שזכה עם קבוצתו בליגת האלופות (ואף כבש במשחק הגמר). בנזמה הוזמן למרסה עלם על ידי המיליארדר המצרי קאמל אבו-עלי כדי להשתתף בטקס פתיחת אתר הנופש המפואר Albatros Sea World Resort, שנבנה בהשראת אתרי הנופש במלדיביים. לילה בריזורט, אגב, עולה פחות מ-1,000 שקלים לחדר סטנדרט.

מרסה עלם אלבטרוס (צילום: Iurii Dzivinskyi, Shutterstock)
כרים בנזמה השתתף בפתיחת אתר הנופש. אלבטרוס במרסה עלם | צילום: Iurii Dzivinskyi, Shutterstock

במהלך שלושת ימי החופשה שלו, בין אירוע תקשורת אחד לשני, בנזמה בחר לנפוש כמו מרבית העשירים המגיעים לריביירה המצרית: בשייט על יאכטה. השכרת יאכטה היא הפעילות הפופולרית ביותר בקרב תיירים עשירים, שבוחרים לבלות את מרבית זמנם בלב הים האדום, מוקפים במי טורקיז צלולים, דוגמניות יפות והרבה שמש.

עלות ההשכרה של יאכטה פרטית לאורך חופי הריביירה לא יקרה במיוחד ועומדת על כמה מאות דולרים בלבד ליום, כאשר היאכטות היקרות ביותר, אלו שנבנות באופן פרטי ומגיעות עם כל הפינוקים האפשריים, כבר מטפסות לסכום של כ-7,000 דולר ליום. תוסיפו עוד כמה אלפי דולרים על אלכוהול משובח, בקבוקי שמפניה, דיג'יי שינגן לכם לאורך ההפלגה ושף פרטי שיכין לכם ארוחות, ותקבלו סכום ששווה למשכורת השנתית שלכם על חופשה אחת. ועדיין, סכום פעוט עבור כדורגלן שמרוויח כ- 250 אלף דולר לשבוע.

הטיטניק של הנילוס

עם כל הכבוד ליאכטות פרטיות והפלגות יוקרה בים האדום, לפי מגזין Business Insider ישנה אטרקציה אחת שנחשבת ל"מאסט" בקרב תיירים עשירים המגיעים למצרים: Steam Ship Sudan. ספינת ה-SS סודאן היא אוניית קיטור הנחשבת לאחת מסירות הנהר הגדולות בעולם (כ- 72 מטרים) והתפרסמה בזכות הסרט "מוות על הנילוס" (1978), עיבוד לספרה המפורסם של אגאתה כריסטי שיצא בשנת 1937. הספינה, שנבנתה ויצאה להפלגה ראשונה בשנת 1921, שימשה כסט הצילומים של הסרט והעלילה התרחשה על הסיפון. בשנת 2001, 50 שנים לאחר שננטשה ויצאה מכלל שימוש, נרכשה הספינה ע"י החברה הצרפתית Voyageurs du Monde ושופצה לחלוטין לצורך צילומי סרט המשך ל"מוות על הנילוס" שיצא לאקרנים בשנת 2004.

שנתיים לאחר יציאת הסרט החדש, חזרה ה-SS סודאן לפעילות רגילה ומאז נחשבת לאחת האטרקציות המרכזיות במצרים. הספינה שוחזרה באופן מופלא כדי לדמות לספינה המקורית שנבנתה לפני כמאה שנים, ונחשבה באותה תקופה ל"טיטניק" של נהר הנילוס. האונייה מכילה שלושה מפלסים, בנויה מעץ מלא ומרוהטת בסגנון המאה ה- 19 עם ריהוט עץ עתיק, שטיחי בד מעוטרים ועוד.

67 נוסעים בלבד יכולים לשהות בספינה במהלך כל הפלגה ויש בה 23 תאי שינה, כולל חמש סוויטות מלכותיות ומפוארות עם מרפסת דמוית מפרץ המשקיפה באופן פנורמי על הנילוס. הספינה מפליגה במשך שישה ימים מלוקסור ועד אסוואן וחולפת על פני אתרים ארכיאולוגיים רבים, כולל אתרי מורשת עולמיים של אונסק"ו, וכמובן בין הנופים עוצרי הנשימה של הנהר. אם תרצו להצטרף לשייט בספינה תיאלצו להיפרד מ- 2,500 אירו לנוסע בחדר סטנדרט ו-4,000 אירו לנוסע בסוויטות הפאר.

לוקסור מצרים (צילום: AlexAnton, Shutterstock)
השייט על הנילוס מגיע גם לכאן. האתר ההיסטורי של לוקסור | צילום: AlexAnton, Shutterstock

בדרך לפירמידות (לא) עוצרים בקהיר

קהיר, בירת מצרים, נחשבת לאחד מיעדי התיירות המובילים בעולם ומושכת אליה כ-15 מיליון מבקרים מדי שנה (לפני הקורונה). היא מציעה אתרי מורשת, מוזיאונים וחיי לילה תוססים, אך היא אינה נחשבת לעיר בטוחה במיוחד בעקבות העוני הכבד בו שרויים מרבית מתושבי העיר. מי שסובלים מכך הם תיירים שנשדדים בעקביות במהלך החופשה, ולכן מרבית העשירים המגיעים לחופשה במצרים בוחרים לדלג על קהיר ולא לישון בה.

אז איך בכל זאת מבקרים באתרי חובה דוגמת הפירמידות? באמצעות טיסה פרטית. סיורים יומיים הכוללים טיסה פופולריים מאוד בקרב עשירים ומאפשרים לתיירים לבקר באטרקציות המרכזיות באזור קהיר מבלי לישון בעיר. הסיור המבוקש ביותר הוא סיור בן 16 שעות היוצא מהורגאדה לקהיר, ועוצר בתחנות חובה: הפירמידות של גיזה, הספינקס, המוזיאון המצרי המפורסם (המוזיאון המצרי הגדול ביותר בעולם) ושוק חאן אל-ח'לילי.

הפירמידות בגיזה (צילום: AlexAnton, Shutterstock)
הפירמידות הן אתר חובה בביקור במצרים | צילום: AlexAnton, Shutterstock

עלות סיור כזה היא כ-300 דולרים בלבד והוא כולל טיסות הלוך חזור מהורגאדה לקהיר, משקאות קלים, כניסה לכל האטרקציות בסיור, ארוחת צוהריים ומדריך תיירים צמוד. פעילות נוספת שאהובה מאוד בקרב תיירים עשירים היא טיסה במסוק פרטי מעל הפירמידות – כ-400 דולר לטיסה של 20 דקות בה רואים את אתרי העתיקות של גיזה ממבט על.

תיירים שבכל זאת בוחרים לישון בקהיר ייהנו מעיר תוססת, מלאה במסעדות גורמה, ארמונות מפוארים ואטרקציות רבות. מרבית התיירים בוחרים לישון באחד ממלונות היוקרה של קהיר, דוגמת מלון Four Season Nile Plaza או מלון Ritz Carlton שעולים כ-1,000 שקלים בלבד לאדם ללילה.

אפשרות נוספת שפופולרית בקרב תיירים עשירים היא להשכיר וילה באחת משכונות היוקרה הסגורות והמאובטחות שבעיר, דוגמת זמאלק (Zamalek) השוכנת לגדות נהר הנילוס, נאסר סיטי (Nasr City) העמוסה בפארקים ומרכזי קניות ועיר "6 באוקטובר" המוכנה גם "אוקטובר סיטי" - עיר יוקרתית השוכנת מחוץ לקהיר ואפשר למצוא בה בעיקר סטודנטים עשירים ממדינות כמו איחוד האמירויות, בחריין, ירדן, ניגריה וקמרון, רובם בנים למשפחות עשירות הלומדים באחת מעשרות האוניברסיטאות היוקרתיות שבעיר.

עיר פופולרית נוספת בקרב תיירים היא אלכסנדריה, העיר השנייה בגודלה במצרים. העיר נוסדה בשנת 334 לפנה"ס על ידי אלכסנדר הגדול שכבש אותה וקרא לה על שמו והיא נחשבת לאחת הערים המרכזיות והחשובות ביותר בעולם העתיק. באלכסנדריה אפשר למצוא שילוב בין עשרות מוזיאונים היסטוריים מרתקים, ארכיטקטורה מודרנית וחופי ים זהובים. תיירים רבים בוחרים להגיע לביקור יומי בעיר ולבקר באטרקציות היסטוריות כמו הספרייה של אלכסנדריה (הביבליותיקה) שהייתה בעבר הספרייה הגדולה והמפורסמת ביותר בעולם, ארמון מונטאזה, המוזיאון הלאומי, מוזיאון התכשיטים והאקווריום העירוני.

שוק חאן אל חלילי קהיר מצרים (צילום: margery hagie, Shutterstock)
שוק חאן אל חלילי בקהיר | צילום: margery hagie, Shutterstock

ערי העתיד של מצרים

ממשלת מצרים פועלת בשנים האחרונות על השקת פרויקט ענק בשם "ערי העתיד של מצרים", במסגרתו צפויות להיבנות ברחבי המדינה 38 ערים חדשות ו"חכמות" שיכילו מבנים ארכיטקטוניים עתידניים, מגדלי יוקרה, פארקים מטופחים, ריזורטים מפוארים וסגנון מערבי. הפרויקט הגדול, שצפוי להסתיים עד שנת 2030, אמור להפוך את מצרים למדינה עשירה ומרכזית בעולם הערבי ולמשוך משקיעים ובעלי הון ממדינות המפרץ ומדינות אפריקה, שיגיעו להשתקע במצרים, להשקיע בנכסים ולקדם את התדמית, וגם את הכלכלה, של המדינה הענייה.

באמצעות הפרויקט תנסה ממשלת מצרים להתחרות בערים "עתידניות" אחרות בעולם דוגמת דובאי, סינגפור סיטי ומנאמה, בירת בחריין. אחד המבנים הראשונים שכבר הוקמו תחת הפרויקט הוא "הבניין האייקוני" (Iconic Tower), מרכז הסחר החדש בבירת מצרים, שמתנשא לגובה של 386 מטרים, מה שהופך אותו למבנה הגבוה ביותר ביבשת אפריקה. בניית המגדל הושלמה בחודש ינואר 2022, הוא מעוצב בצורת אובליסק מודרני ומכיל 80 קומות של משרדים, מתחמי קניות ומסעדות. המגדל שוכן בעיר "הבירה המנהלית החדשה", עיר העתיד הגדולה ביותר שצפויה להיבנות בפרויקט, הממוקמת בפאתי קהיר.

אתרים נוספים שכבר נבנו במסגרת פרויקט Egypt Vision 2030 הם שדה תעופה בינלאומי חדש, רובע עסקים מרכזי בהשראת מנהטן, פארק אורבני ענק באורך 35 ק"מ עם נהר מפותל שעובר במרכזו ומסגד אל-פ'תאח אל-עלים המפואר שנחנך בשנת 2019 ומסוגל לאכלס כ-17 אלף מתפללים בו זמנית, מה שהופך אותו לגדול ביותר במדינה.

חשוב לדעת!

איך מוציאים ויזה למצרים?

כל נוסע ישראלי המעוניין להיכנס למצרים היבשתית (כל האזורים שאינם בחצי האי סיני) חייב בהנפקת אשרת שהייה (ויזה) למצרים. הנפקת הוויזה מתבצעת דרך שגרירות מצרים בבזל 54, ת"א, טלפון: (03-5464151). ניתן להגיש בקשות לויזה בימי א'-ג' בין השעות 09:00-11:00 בהגעה למקום. הוויזה תקפה ל-4 חודשים מיום קבלתה וניתן להיכנס איתה למצרים רק פעם אחת במהלך התקופה, לפרק זמן שלא עולה על 30 ימים. עלות הנפקת אשרת השהייה היא 150 שקלים.

איך מגיעים למצרים?

מומלץ להגיע למצרים היבשתית באמצעות טיסה, שכן נסיעה בתחבורה ציבורית דרך מעבר הגבול בטאבה אורכת כ-12 שעות ואינה נעימה במיוחד. אפשר להגיע בטיסה ישירה לשארם א-שייח' ולחצות את תעלת סואץ באמצעות הפלגה, או לטוס בטיסה ישירה מת"א לקהיר. תיירים המעוניינים להגיע ישירות לריביירה המצרית יכולים לטוס בטיסת קונקשן דרך איסטנבול שבטורקיה. עלות טיסה למצרים היא כ-500 דולרים לאדם.