טיילו בשווקים של דמשק, בקרו בעיר העתיקה של תדמור (Palmyra) הניצבת בהדרה בלב המדבר, וטפסו לראש מבצר הקראק דה שבלייה (Krak des Chevaliers), שריד ממסעות הצלב – אלו הן חלק מההבטחות של חברות תיירות אירופיות ואחרות, שמנסות לאחרונה לשכנע את התיירים במדינותיהן לטוס ולגלות את סוריה, מדינה עשירה בעשרת אלפים שנים של היסטוריה.

אין כל ספק שסוריה היא יעד מרתק לאוהבי היסטוריה והרפתקאות, אבל מאחורי התמונות המקסימות של אתרי אונסק"ו עתיקים, מתרחשת מציאות אחרת. סוריה של אסד נותרה מדינה קרועה ממלחמות, מוטלות עליה סנקציות בינלאומיות, והדיכוי המתחולל בה מונע את החזרה של יותר משליש מאוכלוסיית המדינה שחיה כעת בגלות.

עם זאת, לפי כמה סוכנויות נסיעות בעולם, כל זה לא משנה: "ערים תנ"כיות, תרבויות עתיקות ומעדנים מעוררי תיאבון", בפרסום זה מתגאים בחברת Soviet Tours שבסיסה בברלין, חברה הידועה בעיקר בטיולים מאורגנים במדינות הגוש הסובייטי לשעבר, וכעת מציעה טיולים לסוריה ב-2022.

הסיורים הקבוצתיים שמפרסמות החברות, עולים עד כ-2,000 אירו לאדם, לפרק זמן של תשעה ימים, כשהמחיר לא כולל את הטיסות

על אף שזה נשמע מעט מוזר, חברת התיירות הזו אינה לבד. "אחרי שנים של מלחמת אזרחים, סוריה מתחילה לחזור לאט-לאט לרמת נורמליות שלא נראתה מזה שנים", כך נכתב באתר האינטרנט של חברת התיירות Rocky Road Travel, גם היא מברלין, שעיקר התעסוקה שלה הוא ארגון טיולים למדינות שלא נמצאות על מפת התיירות: צפון קוריאה, סומליה, אפגניסטן ועוד. מתוך מספר הטיולים שמארגנת החברה בסוריה בשנה הבאה, אחד כבר מלא לגמרי, ועוד מתווספים "עקב הביקוש הגבוה". לדברי מייסד החברה, שיין הורן: "אנשים בהחלט סקרנים וברור שהם מוכנים לראות את המדינה בעצמם, ללא קשר לכותרות ולרטוריקה".

תדמור, סוריה (צילום: Karimov Bulat, shutterstock)
שווה את הביקור? העיר העתיקה תדמור, סוריה | צילום: Karimov Bulat, shutterstock

ברשימת החברות המוציאות סיורים ל"יעד החם" החדש, אפשר גם למצוא את Lupine Travel מבריטניה שהוסיפה סיורים לסוריה בשנת 2022, כשאליה מצטרפת חברה בריטית אחרת, Untamed Borders, שמפרסמת גם היא הרפתקאות בסוריה. Clio, חברת תיירות שבסיסה בפריז ומתמחה בסיורי תרבות, היא ככל הנראה אחת החברות האירופיות הראשונות שהחלו לקדם טיולים בסוריה ב-2019, וגם היא חוזרת ומציעה סיורים לשנת 2022.

אשרות תייר לסוריה זמינות לנסיעות קבוצתיות מאז 2018, ומספר מפעילי תיירות סיניים ורוסים פרסמו בעבר טיולים למדינה. חברת התיירות הסינית Young Pioneer Tours, הידועה בעיקר בשל טיולי מבקרים בצפון קוריאה, מזמינה גם היא תיירים לטיולים לסוריה בתחילת השנה הבאה. הסיורים הקבוצתיים שמפרסמות החברות, עולים עד כ-2,000 אירו לאדם, לפרק זמן של תשעה ימים, כשהמחיר לא כולל את הטיסות.

"אנחנו רואים בנסיעות סוג של חילופי תרבות"

למרות האידיאליזציה של הסיורים שחברות הנסיעות מנסות לייצר, עלו בעקבות הפרסומים ביקורות רבות על ניצול, מתן "הכשר" להתנהלות השלטונות בסוריה וניסיון לייצר נורמליזציה של המצב האנושי העגום במדינה.

מסיבה זו, מנסות החברות להציג את הטיולים שלהן כ"חילופי תרבויות", שאמורים דווקא לעזור לעם הסורי להשתקם, בהדגשה נחרצת על האופי הא-פוליטי של הטיולים. "באופן כללי אנחנו רואים בנסיעות סוג של חילופי תרבות", הבהיר הורן, שהחל את העסק שלו בארגון קבוצות תיירים לצפון קוריאה. "כמו כמה מהיעדים האחרים המושמצים שלנו, כמו צפון קוריאה, אנו מאמינים שכל סוג של מעורבות, אפילו ביקורי תיירים קצרים, משפיעים מאוד על חיזוק ההבנה התרבותית".

Soviet tours מציעים הגיון דומה באתר האינטרנט שלהם: "אנו מאמינים מאוד שיחסים אנושיים בגובה העיניים, חשובים הרבה יותר מדיבורים קולניים על פוליטיקה ומוסר".

השוק בדמשק (צילום: mohammad alzain, shutterstock)
חברות הנסיעות מאמינות שמדובר בהזדמנות לחילופי תרבות. דמשק | צילום: mohammad alzain, shutterstock

באופן לא מפתיע, קבוצות כמו ארגון "מרכז הצדק והאחריות בסוריה" (SJAC) שבסיסו בוושינגטון, לא מסכימות עם הטענות הללו. ביולי 2021, טענו בארגון שממשלת סוריה, בראשות בשאר אל-אסד, משתמשת בדחיפה המחודשת בתיירות כדי לעשות שני דברים: ראשית, ממשלת סוריה רוצה להכניס מטבע זר למדינה. היא צריכה את זה כדי לסחור עם שאר העולם, אבל כעת דרך זו חסומה בעיקר על ידי סנקציות בינלאומיות. שנית, כתב ה-SJAC, כי ממשלת סוריה משתמשת בתיירות כדי לנסות ולשקם את תדמיתה הבינלאומית.

חלק מהסיבה להתלהבות הנוכחית, היא העובדה שלאחר הפסקה של כ-18 חודשים בעקבות מגיפת הקורונה, ממשלת סוריה החלה להנפיק שוב ויזות תייר בתחילת אוקטובר. תיירות היא מקור הכנסה חשוב מאוד בסוריה, כאשר לפני תחילת מלחמת האזרחים ב-2011, היא היוותה כ-10 אחוזים מהתוצר המקומי הגולמי של המדינה. על פי הנתונים הסטטיסטיים של הבנק העולמי לשנת 2010, היו במדינה למעלה מ-10 מיליון מבקרים, והתיירות הבינלאומית הכניסה כסף רב לסוריה בשווי של כ-6.3 מיליארד דולר.

מצודת חלב, סוריה (צילום: John Wreford, shutterstock)
בימים טובים יותר, מצודת חלב בשנת 2010, סוריה | צילום: John Wreford, shutterstock

המשבר ההומניטרי עדיין ממשיך - אך התיירים לא ייראו אותו

מאז שהחלה מלחמת האזרחים במדינה, הפסיקה כמעט בבת אחת התיירות בסוריה. התובעים הפדרליים הגרמניים הוציאו צווי מעצר לבעלי דרג גבוה בממשלת סוריה שביצעו פשעי מלחמה. זאת בצירוף ארגוני זכויות אדם בינלאומיים שמגנים בקביעות את ממשלת סוריה על הפצצת בתי חולים ובתי ספר, כמו גם עינויים של מאות אסירים, מצורים שמובילים לרעב של ערים שלמות והסטת סיוע הומניטרי.

בנוסף למשבר ההומניטרי הכבד שפוקד את סוריה בעשור האחרון, מגיפת הקורונה לא פסחה עליה והביאה איתה אתגרים נוספים, כאשר בחודשים האחרונים נרשמות עליות חדות במספר הנדבקים. על פי ארגוני תקשורת מקומיים, מספר מקרי הקורונה בתקופה המקבילה אשתקד לא היה גבוה כל כך, בהתחשב בכך שככל הנראה מספר ההדבקות ומקרי המוות הנוכחי, גבוה מאלה שעליו הצהיר ​​משרד הבריאות הסורי.

פליטים סורים (צילום: Procyk Radek, shutterstock)
המשבר ההומיניטרי החריף הוא כנראה לא חלק מהברושור, סוריה | צילום: Procyk Radek, shutterstock

ארגון הבריאות העולמי מצביע על כך שרק 58 בתי חולים ציבוריים פועלים במלואם, מתוך סך 111 בתי החולים הממשלתיים בסוריה. כ-70 אחוזים מעובדי הבריאות עזבו את המדינה כמהגרים או פליטים. אלה שנשארים מוטרדים לרוב על ידי מפלגות פוליטיות או צבאיות, שלעתים קרובות מפריעות לעבודתם.

אבל התיירים המגיעים לסוריה לא יראו דבר מזה. "אנשים ששוקלים לבלות את החופשות שלהם בסוריה צריכים להיות מודעים לכך שהם יקבלו רק ראייה חד-צדדית של המצב בסוריה", הסבירה נהלה אוסמן, עורכת דין שעומדת בראש מועצת המנהלים של האגודה הגרמנית לסיוע לסוריה, קבוצת מטרייה המייצגת מעל 20 ארגוני סיוע שונים באירופה ומתמקדים בסוריה.

העיר חלב הרוסה (צילום: Vagabjorn, shutterstock)
אתרי מורשת וערים שלמות בהריסות. העיר חלב כיום | צילום: Vagabjorn, shutterstock

על רקע הדברים, שר התיירות הסורי, רמי ראדואן מרטיני, מתח ביקורת על אירופה על כך שהפנתה עורף לארצו בזמן שטרוריסטים הרסו אותה. הוא טען כי הסנקציות שהוטלו על הכלכלה הסורית אינן משרתות שום דבר, ורק הופכות את החיים לקשים יותר עבור האזרחים.

בראיון שערך השר, הוא אמר כי הסנקציות, כמו אלו שהטילה ארה"ב על פי "חוק הקיסר", משפיעות על סוריה בכלל ועל מגזר התיירות בפרט. "הייתה להן השפעה עצומה על האזרחים, הטכנולוגיה, תעשיית הביטוח ותעשיית כרטיסי האשראי", לדבריו.

עם זאת, הוא אמר שממשלת סוריה זוכה לשמוע "חדשות טובות" על הקלה אפשרית בסנקציות - אך "כמובן שאנחנו לא מתכוונים להודות לארצות הברית", הוסיף - וביקש מהאו"ם והאיחוד האירופי לבטל את אותן סנקציות. בהקשר זה, הוא ציין את ממשלת ספרד, כשזו נענתה בחיוב לאפשר לו לנוע בחופשיות במדינה, ולהשתתף באספה הכללית של ארגון התיירות העולמי (UNWTO).

שר התיירות הסורי הגן על תפקידו של ענף התיירות בהחייאת הכלכלה הסורית ובהתנעתה מחדש, לאחר שזו נפגעה אנושות בעשר שנות הסכסוך. הוא גם הוסיף וטען כי התיירות יכולה לסייע ביצירת מקומות עבודה, חיזוק תדמיתה של סוריה ושיקום מעמדה בתור יעד מרכזי.

מרטיני שם דגש על ה"סימנים המעודדים" הנוגעים להשבת התיירים, מגמה שכבר נצפתה בשנת 2019, אך הואטה בעקבות מגיפת הקורונה. זאת תוך שהוא מציין שסוריה מעוניינת להחזיר בעיקר את התיירות האירופית. בשנים האחרונות, מאז 2017, המבקרים בסוריה מגיעים בעיקר מהמדינות השכנות לה, כמו עיראק, ירדן או לבנון. בהקשר זה, הדגיש השר כי מאז ה-7 בספטמבר, קיבלה סוריה פניות ממפעילי התיירות האירופים, שאותן הגדיר כ"סימן טוב" לעתיד.