"בגלל שיחת טלפון". הקוסטה קונקורדיה (צילום: רויטרס)
הקוסטה קונקורדיה- הבוקר | צילום: רויטרס

טביעתה של ספינת הענק האיטלקית "קוסטה קונקורדיה", שעלתה על שרטון בליל שישי כשהייתה מול חופי מערב איטליה, היכתה גלים בעולם כולו- גם בזכות התיעוד החי שלא איחר להגיע. יממה לאחר המקרה רץ ברשת קטע ווידאו בו ניתן לראות את הספינה, שאורכה 290 מטרים (שווה לאורכם של ארבעה מטוסי ג'מבו אחד אחרי השני), נוטה על צדה בלב ים, כשספינות סיור מגיעות לקרבה על מנת לסייע. מיותר לציין כי מאות אלפים כבר צפו בקטע.

פחד, פאניקה, היסטריה: סרטי אסונות הינם סרטים פופלאריים שתמיד מושכים אליהם צופים בכל הגילים. בין אם מדובר באסונות טבע ובין אם במעשה ידי אדם - משהו בתחושת המתח שעלילת אותם סרטים נעה סביבה, שואב אותנו, הצופים, שכמעט ומתמכרים לאותה הרגשה מטלטלת.

כשהיינו ילדים, חיכינו לראות את אותם סיפורים על המסך הגדול או בסדרות טלוויזיה, אבל כיום, לא צריך קולנוע כדי לצפות בסרט אסונות טוב. אנחנו חיים בחברה שבה הסמארטפונים שלנו יכולים לצלם ואפילו לשדר מכל מקום שיטפונות, רעידות אדמה וגם אסונות המתרחשים בים – בדיוק כמו זה שתועד בסוף השבוע האחרון. חווית הצפייה אמנם קשה ומצמררת, אבל לפחות ישנו מקור מהימן שמגיש לנו את האמת לאמיתה ומביא את העובדות כפי שקרו בשטח.

האסונות הבאים תועדו על ידי נוסעים בספינות הנופש בהן התרחש האירוע. אספנו חמישה כאלה שמסתובבים ברשת - צפו ותראו כיצד שיט תענוגות הופך לסיוט חסר שליטה.

1. לא לסובלים ממחלת ים

לפני כ- 5 שנים הספינה Voyager, עליה נפשו כ- 780 נוסעים, היתה בדרכה לברצלונה מתוניסיה. הים התיכון היה רגוע, כשלפתע החלה להשתולל סערה וגל מפלצתי התנגש בגשר הספינה וניתק את אספקת החשמל לבקרת המנוע. הצוות מיד איבד שליטה והספינה נראתה כפקק הצף מצד לצד על פני המים.

2. בלי סודות

תאמינו או לא, התקרית המפחידה של ספינת התענוגות פאסיפיק סאן (P&O Cruises' Pacific Sun), שנקלעה למזג אוויר סוער בשנת 2008, תועדה, אך נשמרה בסוד במשך שנתיים אחרי שאחד הסרטונים שוחרר לרשת, עורר סערה סביבו ונגנז.  

אבל ב- 2010 הסרטון סוף סוף עשה את דרכו לציבור הרחב והאמת יצאה לאור. מספר נוסעים נפצעו באירוע ובסרט אף ניתן בבירור לראות צעירה שפניה נחבטות בעמוד של הספינה.

3. חפש באנטרקטיקה

רוצים להשתתף בשייט מרגיע לאנטרקטיקה? אולי כדאי לכם לחשוב פעמיים לפני שאתם יוצאים להרפתקה הימית הזו. הספינה Clelia, שעשתה את דרכה חזרה מאנטרקטיקה לארגנטינה, תפסה את תשומת ליבם של נוסעים על ספינת נשיונל ג'יאוגרפיק Explorer ששטה לידה, שצילמו את ספינת הנופש מקפצת על גלים עצומים שנוצרו כתוצאה ממזג האוויר הסוער.

88 נוסעים היו על סיפונה של הספינה, שעשתה בקושי את דרכה חזרה לנמל לאחר שגל שבר את הגשר שלה וניפץ את שמשותיה- דבר שגרם להפרעות בתקשורת עמה ולהפסקת חשמל שהובילה להורדה משמעותית באספקת הכוח למנועים.

4. להישאר בתאים

הספינה Louis Majesty, בבעלותה של חברת הקרוזים היוונית Louis Cruise Lines ship, היתה בדרכה מזרחה לגנואה שבאיטליה, כאשר גלים פגעו בה וניפצו את החלונות שלה. באירוע נהרגו שני נוסעים ונפצעו 14. האסון היה יכול להימנע אם הקצינים בספינה היו מורים לנוסעים דווקא להישאר בתאים ולא לעלות על הסיפון.

5. לא רק הטבע אשם

ספינת התענוגות Oceanos צנחה לים בשנת 1991. בניגוד לאסונות אחרים אליהם מיוחס מזג אוויר סוער, היה זה אסון מעשה ידי אדם. Oceanos היתה ספינה בבעלות יוונית במצב של הזנחה, עם לוחיות גוף רפוי, שסתומים שגנבו מהם חלקים ואפילו חורים בגוף הספינה. כאשר ספינת התענוגות החלה לשקוע, הקפטן וקצינים נוספים היו הראשונים לקפוץ לתוך סירת הצלה, בעוד הם נוטשים ילדים, נשים, קשישים ונוסעים אחרים שנאלצו להתמודד עם סכנת מוות בטוח. אבל בגלל האומץ של אחד הבדרנים בספינה נעשה חילוץ דרמטי וכל הנוסעים ניצלו.

>> אתרי תיירות שבדרך להיעלם מהעולם