"נסעתי לטורקיה המון פעמים ומאוד נהניתי. הן מבחינת השופינג שזה ברור לכולנו ובכלל, יש שם תרבות מאוד מעניינת. מעולם לא הרגשתי שם סכנה. היום אני יכולה לומר בפה מלא שאין סיכוי שאני חוזרת לשם", אומרת תיקי טברו (34) מחיפה, מפיקת כנסים. "ההתבטאויות של ארדואן וההפגנה המטורפת שראיתי פקחה לי את העיניים. זה היה יותר מדי בשבילי ולא יכולתי לראות את זה כישראלית ציונית. לא ידעתי שזוהי רמת השנאה, זה פשוט מטורף. אני לא אחזור לשם לעולם, גם אם אדרואן ימות. זה לא יקרה, אני לשם לא חוזרת. נקודה".

> הרשימה השחורה: אלה המדינות שתומכות ושונאות את ישראל

>> המדריך המלא למטייל בטורקיה

כמו טברו ישנם ישראלים רבים שהצהירו בעקבות המלחמה שלא יבקרו יותר בטורקיה, אך כפי שכבר למדנו בעבר - אמירות לחוד ומעשים לחוד. היחסים בין ישראל וטורקיה ידעו משברים גם בעבר, וגם בזמנים אחרים אחרי תקופה קצרה של צינון, הישראלים לאט לאט חזרו לטייל במדינה השנויה במחלוקת. כך היה למשל אחרי משט המרמרה, "אני זוכרת מלא אנשים שאמרו 'לא ניסע בחיים'. הכל נשכח ברגע כשהמחירים היו ברצפה. אנשים שכחו וחזרו לטייל. השכחה היא תכונה מאוד ישראלית יהודית ואולי טוב שכך, כי הטורקים לא שוכחים", מספרת שרי הרפז (63), סוכנת נסיעות מזה 32 שנה, מנהלת 'מונוטורס' בכפר סבא, וילידת טורקיה בעצמה.

אחרי המרמרה היא מספרת, האוכלוסייה הערבית חזרה לבקר בטורקיה באופן כמעט מיידי ולאט לאט גם הישראלים הצטרפו לטיסות עד שהיעד התיירותי צמח לממדים אדירים. "מי שחזר ובגדול זה היה המגזר הערבי. הם חזרו מהר מאוד והטיסות התמלאו מהר לכל היעדים. שאר האוכלוסייה נחתה בטורקיה רק לצורך קונקשן בדרך ליעד אחר. 8 חודשים אחרי המרמרה התחילו כבר טפטופים של ישראלים ושנה לאחר מכן אנשים כבר נסעו בחופשיות", היא מתארת.

טורקיה  איסטנבול (צילום: Nick N A, Shutterstock)
אחת הערים הכי מרתקות שיש. איסטנבול | צילום: Nick N A, Shutterstock

בשנת 2016 נורמלו היחסים בין שתי המדינות, מה שנתן בוסט נוסף לתיירות. לכל זאת התווספה גם תופעת התיירות הרפואית בטורקיה שמשכה ישראלים רבים לבצע טיפולי אסתטיקה וקוסמטיקה הנחשבים יחסית זולים שם. "ב-4 השנים האחרונות היה פשוט טירוף של נסיעות והייתה פריחה מדהימה", אומרת הרפז. הפריחה הגדולה בתיירות הביאה השנה לפתיחת קווי טיסות לטורקיה מצד חברות תעופה ישראליות: "הגענו למצב של 26 מטוסים לטורקיה ביום. Turkish Airlines היו טסים 12 פעמים ביום, פגסוס 4 פעמים ביום, ואליהן הצטרפו מטוסים של ישראייר, ארקיע, אל על וטיסות צ'ארטר".

"אני לא חושב שניתן היום להרגיש בנוח ברחובות טורקיה"

"ככלל, טורקיה הינה יעד התיירות הפופולרי ביותר עבור ישראלים ובשנת 2023 ביקרו בה כ-2.3 מיליון ישראלים, מספר דומה לאלה שביקרו במדינה בשנת 2022. בזווית עולמית, טורקיה מטפסת השנה למעמד יעד התיירות הרביעי בפופולריות שלו בעולם, עם צפי של כ-53 מיליון תיירים לשנת 2023", אומר ד"ר ערן כתר, ראש המחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת. "המעמד של טורקיה בתיירות העולמית עלה ב-20 השנה האחרונות עד שהפכה לאימפריה תיירותית עולמית שמושכת בריטים, גרמנים, איטלקים, וכמובן גם ישראלים. בין 11 ל-13 אחוזים מהתיירות היוצאת בישראל הייתה מגיעה לטורקיה. זה נתח שוק שאין לו ואח ורע".

מה הפך את טורקיה בשנים האחרונות ליעד כל כך מצליח בקרב הישראלים? "הלירה הטורקית כל כך חלשה ביחס לשקל, שכח הקנייה שלך הוא מטורף. צריך לזכור שהקהל הישראלי הוא קהל שלוקה בכיסו והשיקול של ערך תמורת כסף גובר. מעבר לכך זו מדינה עצומה שיש בה הכל", אומר ד"ר כתר ומפרט: "אנטליה למשל יודעת לתת ערך לכסף מדהים בהבנת הקהל הישראלי, באוכל המותאם לחיך הישראלי, בקרבה ובנגישות, במנטליות הטורקית והאירוח הטורקי. המוצר השני שישראלים אוהבים הוא חופשה בערים גדולות ובשביל זה יש את איסטנבול, מטרופולין ענק ומדהים".

שרי הרפז (צילום: באדיבות המצולמת)
"הכל נשכח כשהמחירים היו ברצפה". שרי הרפז | צילום: באדיבות המצולמת

ואז, דווקא אחרי הצמיחה האדירה שהגיעה לשיא השנה, הגיעה מלחמת חרבות ברזל שעצרה הכל. ההתבטאויות הקשות של ארדואן לפיהן ישראל היא "פושעת מלחמה" ו"מדינת טרור", יחד עם ההפגנות האדירות ברחובות והגינויים מצד כוכבי הסדרות הטורקיות, שהיו אהובות כל כך על הישראלים, הביאו את היחסים בין ישראל וטורקיה למשבר שקשה לראות איך מתאוששים ממנו.

"ניתן לראות סממנים של אנטישמיות ואנטי ציוניות בכל מיני ערים בטורקיה ולצערי הרב האווירה לא דומה לשום מבצע קודם. אפילו חילונים טורקים שמאלנים, שבעבר נקטו עמדו יותר זהירה בסכסוך הישראלי-פלסטיני, לוקחים את הצד של חמאס. האווירה מאוד שלילית כלפי ישראל, ומן הסתם כלפי ישראלים. אני לא חושב שניתן היום להרגיש בנוח ברחובות טורקיה", מסביר ד"ר חי איתן כהן ינרוג'ק, המתמחה בפוליטיקה וביחסי החוץ של טורקיה מאוניברסיטת תל אביב. "זה חלחל מטה לאנשים. בערוצי הטלוויזיה שם עושים דה לגיטימציה נגד מדינת ישראל על בסיס יום יומי כשישראל מוצגת כמדינה צמאת דם. התדמית של מדינת ישראל אף פעם לא נפגעה בצורה כזו ברחוב הטורקי".

המצב חמור יותר אף יותר מתקופת משט המרמרה לדבריו: "על הנייר משט המרמרה היה יותר גרוע כי מי שנהרגו אז היו אזרחים טורקים. עם זאת, המצב יותר קשה מבחינת הרחוב הטורקי עכשיו, כי במרמרה מי שנהרגו היו איסלמיסטים טורקיים שנויים במחלוקת. היום בגלל המספר הגבוה של ההרוגים ברחוב הפלסטיני, שחלק ניכר ממנו הוא לצערנו נשים וילדים, זה הופך את הרוח נגדנו. אפילו האנשים שבדרך כלל לא מתעסקים בישראל או פלסטין מרגישים צורך להתבטא בנושא כדי לצאת 'בסדר'. בתקופת המרמרה לא ראינו דברים כאלה".

איסטנבול טורקיה הפגנה פלסטין ישראל (צילום: 	Burak Kara, getty images)
המצב יותר גרוע מתקופת המרמרה. דורכים על דגל איסטנבול | צילום: Burak Kara, getty images

שלטים נגד ישראלים בטורקיה
שלט בו נכתב שלישראלים אסור לעלות

 

"פתאום יהיה כרטיס זול, בר מצווה לבן, או דיל באנטליה במלון שמאוד אוהבים"

באופן טבעי, ישראלים רבים הכריזו שלא יחזרו יותר לטורקיה. בתאל אללי (36) מבאר שבע, בלוגרית תיירות וסוכנת נסיעות, אם ל-3, נאלצה להתמודד עם ביטולים רבים והפסדים בגובה של עשרות אפי שקלים. "ב-7 באוקטובר הייתי במושב ליד שדרות. שמענו את היריות ומשעה לשעה הבנו את ההזיה שאנחנו עוברים.  כמובן שממוצאי שבת המשרד שלנו עבד חודש רצוף לעסוק בביטולי טיסות מהבוקר עד הלילה ונתנו שירות למאות לקוחות", היא מספרת.

אללי היא בין הקולות הבודדים שניתן למצוא כיום בתחום שדווקא תומך בחזרה לטורקיה. "כל הבלוגריות של איסטנבול העלו הצהרה שנגמר הסיפור ושינו את השם ליעדים אחרים. אני אמרתי 'חבר'ה אני לא משקרת, אני אומרת את האמת ואני לא אטוס כרגע אבל אני לא יודעת מה יהיה בהמשך'. התחלתי לקבל הודעות של שמחה לאיד מאנשים. כתבו לי 'הנה נגמרו לך הטיולים סוף סוף', 'אבוי אם תטוסי', 'אז אין לך עבודה תחפשי משהו אחר', ו-'תמחקי כל תמונה משם ותתחילי מחדש'. נפגעתי מההנהגה בטורקיה מאוד אבל נפגעתי יותר מהאנשים ביננו. לא אלו שאמרו שלא יטוסו יותר, זה שלהם לחלוטין, שכל אחד יטוס לאן שבא לו. מאלו הצקצקנים עם העיניים הצרות", היא אומרת.

היא העלתה על כך פוסט באינסטגרם שזכה לתגובות רבות, תומכות וגם כאלה שפחות. "כל כך הרבה אנשים מחרימים את טורקיה והייתי חייבת לפרוק מה אני חושבת. כל כך הרבה חושבות כמוני וכולן מפחדות מרצח אופי באינטסגרם, אבל אני לא מפחדת. אני אטוס לשם וסגרתי את החופשה לקיץ כבר", היא אומרת ומדגישה, "כל החרמות האלו זה קיצוני מדי. אני בעד להחרים את טורקיה כרגע, אבל ברור לי שכשהמלחמה תגמר ארדואן יחזור בו. הוא יחזור בו כי הוא חושב על כסף ואנחנו נחזור לשם. גם אם הוא לא יחזור בו אנחנו נחזור לשם כי הם אנשים חמים כמונו, זו מדינה שהיא כמונו. סגרתי חופשה לקיץ בלי למצמץ".

הצגת פוסט זה באינסטגרם

‏‎פוסט משותף על ידי ‏‎בת-אל אללי‎‏ (@‏‎alali__batel‎‏)‎‏

אפילו עכשיו היא מספרת, יש אנשים שמבקרים בטורקיה. "יש אנשים שסוגרים ושואלים אותי 'בתאל זה בסדר לסגור, לא יהרגו אותנו הישראלים? לא ינזפו בנו'? אנשים מפחדים. יש לי לקוחות כרגע באיסטנבול. סגרתי להם טיסה דרך אתונה או ורשה. יש אנשים באמצע טיפולי שיניים, אנשים עם חברים שם, וגם אנשים שמכורים למקום. הם אומרים 'אל תגידי לאף אחד שאנחנו פה, אנחנו לא מתייגות ולא מעלות תמונות'. הם מפחדים מרצח עם וממשפט שדה פה. שכחנו להיות בני אדם - שכל אחד יטוס לאן שבא לו מה זה עניינכם? תשחררו צאו לנו מהווריד", היא אומרת.

"אנשים שאומרים 'הפעם באמת לא אחזור לטורקיה', הם כמו אלה שאומרים 'הפעם באמת אתחיל דיאטה' או 'הפעם באמת אפסיק לעשן'. זה לא שהם ישכחו מה קרה אבל יהיה בדיוק כרטיס זול, בר מצווה לבן, או דיל באנטליה במלון שמאוד אוהבים'", אומר ד"ר כתר. "בהנחה שהשלב המשמעותי של המלחמה יסתיים בחודשיים הקרובים, אנחנו נראה עד סוף הרבעון הראשון התאוששות מאוד משמעותית של תיירות יוצאת ביחד עם חזרה של חברות התעופה הזרות. הרבעון השני יתנהג קרוב מאוד לנורמלי. בתיירות היוצאת נראה נפילה חזקה וצמיחה חזקה. אנשים רוצים שפיות ורוגע. החזרה לטורקיה תיקח חודשים. ביולי-אוגוסט רוב הישראלים עם המשפחות יסתכלו על העולם ובכל מקום תהיה רמת ביקושים מטורפת ורמת מחירים גבוהה. הם יחפשו חופשה לפי מחיר ותוך שבועיים ימצאו את עצמם במלון באנטליה. זה פשוט כך".

הטיסות לטורקיה חוזרות בעוד חודש וחצי

ד"ר כתר אומר שהחברה הערבית צפויה לחזור עוד יותר מהר לבקר בטורקיה. לדבריו: "אחוז משמעותי מהקהל הישראלי שנוסע לטורקיה הוא מהחברה הערבית. הם ימשיכו לנסוע לטורקיה ועבורם זה לא משנה אם המתח עלה או ירד בין המדינות. כשהם באים לשם הם נטמעים אחרת, הם נטמעים עם המבקרים משלל מדינות ערב, מרגישים שהם יותר מקומיים, השפה יותר קרובה לטורקית. הם מרגישים שהסיפור הזה זו לא בעיה שלהם".

נכון להיום, חברת Turkish Airlines מתכננת להחזיר את הטיסות ב-15 לפברואר, עם 2 טיסות יומיות. גם אם יקח קצת זמן עד שהישראלים יחזרו לבקר בטורקיה, רבים מעריכים שהם ישתמשו בה כקונקשן באופן כמעט מיידי. "זו אחת מחברות התעופה הכי דומיננטיות בשנים בנתב"ג. הקונקשן יחזור במיידי. ברגע שהישראלים ירגישו לגיטימציה חברתית צבאית ומצפונית לטוס, ברור שהם יעופו עם מי שמציע את הטיסה הכי זולה והכי מהירה בלי סנטימנטים", מעריך ד"ר כתר.

ד"ר ערן כתר (צילום: טל חפץ)
"הפצע עוד פתוח ומדמם וטרי, אבל הוא עוד מעט יגליד". ד"ר ערן כתר | צילום: טל חפץ

ד"ר כהן ינרוג'ק מעריך שהיחסים עם טורקיה יחזרו בשלב מסוים למסלול, גם אם ייקחו מספר שנים עד אז. "ניסיון העבר הראה לנו שהמצב יכול להשתנות. הזיכרון של התייר הישראלי מאוד קצר. נשאלת השאלה עד כמה ה-7 באוקטובר באמת שונה בשביל הישראלי הממוצע. הרי אם זו נקודת מפנה בחברה הישראלית אנחנו אמורים לראות את התוצאה פה, אבל ניסיון העבר מראה שלמרות הכל לא נראה את זה. התיירות תחזור בהדרגה ותוך עשור נחזור למצב של לפני המלחמה".

"התיירות לא תחזור מיד, הפצע עוד פתוח ומדמם וטרי, אבל הוא עוד מעט יגליד. אני מעריכה שתוך שנה זה כבר יחזור להיות כמו המצב שהיה אחרי המרמרה ואפילו יותר, כי אחרי המרמרה לא הייתה תיירות רפואית", מוסיפה הרפז. "הכל יחזור והזיכרון שלנו מאוד קצר. יש בדיחה מוכרת שאומרת שאם סבא שרד את השואה בגרמניה ונסע בפולקסווגן הכל יכול לקרות. בסוף שוכחים".