"קונסונו היא העיר הקטנה אך היפה בעולם" הוא המשפט על שער הכניסה לעיר הבידור הנטושה. קונסונו (Consonno) נמצאת בצפון איטליה במחוז לומברדיה, אבל דבר לא נשאר מהעיר היפה שהייתה פה בעבר.

ב-1960 היזם והרוזן המקומי מריו באניו, החליט שקונסונו היא העיר המתאימה לפרויקט המגלומני שלו. הוא רצה להפוך אותה ללאס וגאס האיטלקית, אבל בהתחלה המקום היה רחוק מלהיות זוהר ונוצץ כמו עיר החטאים האמריקנית. באותה תקופה, קונסונו עדיין הייתה כפר חקלאי אבל זה לא הרתיע את היזם. באניו קנה את המקום ב-1962 תמורת 22.5 מיליון לירות איטלקיות, ואילץ את התושבים לעזוב. הוא הרס כמעט את כל המבנים המקוריים והשאיר רק את הכנסייה, בית הקברות וכמה בתים.

View this post on Instagram

A post shared by Marco Landone (@landm24)

המקום שבו האליטה האיטלקית חגגה

במקום הבתים הישנים נבנו בתי מלון, מסעדות, מועדונים וברים עבור החברה הגבוהה של איטליה. למריו באניו אפילו היה אולם ריקודים וקו רכבת כדי לחקור את אתר הנופש שנבנה. כל בניין עוצב על פי תרבות או תקופה אחרת: בקונסונו היה צריח מוסלמי, כמה פגודות סיניות ושער טירה מימי הביניים. בולט במיוחד מגדל בגובה 30 מטר, הנחשב לנקודת הציון של העיירה. 

אבל זה לא הכל: על פי התוכניות המקוריות, בקונסונו היו אמורים להיפתח גן חיות, מסלול מירוצי מכוניות, זירת רכיבה, אולם באולינג וספינקס מצרי, כפי שמציינת פלטפורמת ההזמנות italy-villas.de. בסוף שנות ה-60 ותחילת שנות ה-70, החלום של היזם הפך למציאות, וקונסונו הפכה ליעד פופולרי למסיבות סוף שבוע ולחתונות, עם קהל עצום שהגיע לעיר.

קונוסונו איטליה (צילום: Emm.Bal, shutterstock)
פעם היו פה מלונות ומסעדות פאר | צילום: Emm.Bal, shutterstock
כנסייה קונוסונו איטליה (צילום: Emm.Bal, shutterstock)
בין המבנים שנותרו גם הכנסייה העתיקה | צילום: Emm.Bal, shutterstock
פגודה קונוסונו איטליה (צילום: maxbrux, shutterstock)
גם הפגודה הסינית היא עדות לעבר של המקום | צילום: maxbrux, shutterstock

קונסונו (צילום: ויקיפדיה)
קונסונו בימיה היפים | צילום: ויקיפדיה

קונסונו (צילום: Marco Sbroggiò, ויקיפדיה)
תצפית על קונסונו | צילום: Marco Sbroggiò, ויקיפדיה

סופה של העיר המפוארת

הנפילה של המקום הגיעה די מהר. ב-1976 מפולת הרסה את כביש הגישה היחיד, ובאניו דרש מהרשויות לתקן את הדרך, אך אלה טענו כי מדובר בשטח פרטי וכי הוא ייאלץ לשלם עבור זה. היזם עדיין לא רצה לסגור עם עיר החלומות שלו, ובשנות ה-80 הוא ניסה להפיח חיים בחזרה בעיר על ידי הסבת מלון "גראן הוטל פלאזה" בקונסונו לבית אבות ותיקן את כביש הגישה. אבל גם ניסיונות אלה לא צלחו, ואחרי מותו של באניו המקום נסגר רשמית בשנת 2007. מאז, קונסונו היא עיר רפאים, שנהרסה אפילו יותר במהלך פסטיבל מוזיקה של אלפי חוגגים שהתקיים במקום.

 קונוסונו איטליה (צילום: Goglio Michele, shutterstock)
היום המקום הרוס לגמרי | צילום: Goglio Michele, shutterstock

כיום מקיימים תושבים מהאזור פסטיבלים באתר הנטוש. המקום מכוסה בגרפיטי שנראה לא מתאים לבניינים הקיטשיים. כמו לפני 60 שנה, קיימות כיום תוכניות להרוס את העיר עד היסוד. מי שנמצא במילאנו יכול לבקר בקונסונו בטיול יום, אך את הקילומטר האחרון יש לעשות ברגל, מכיוון שכביש הגישה ידוע כבלתי עביר. עם זאת, קונסונו כבר לא פתוחה רשמית לציבור ומאז 2021 הבניינים שנותרו מגודרים ומסווגים כלא בטוחים.