גלריה קאישה מבחוץ, צלמת לירון מילשטיין, בניינים בחול (צילום: לירון מילשטיין)
בעלי סגנון אדריכלי אקלקטי. הגלריה לאמנות מודרנית קאישה של משרד הרצוג ודה מארון | צילום: לירון מילשטיין
אחרי שנה וחצי ושני סבבים, בשבוע שעבר הוכרזו סוף סוף המנצחים בתחרות לבניית הספרייה הלאומית בירושלים: משרד הרצוג ודה מרון של האדריכלים השוויצריים ז'אק הרצוג ופייר דה מרון. צמד האדריכלים, שזהו הפרויקט הראשון שלהם בישראל, הם בעלי סגנון אדריכלי אקלקטי וכמעט בלתי מאופיין: בעוד שאת הגשרים שבנה סנטיאגו קלטרווה תוכלו לזהות בקלות אחרי שראיתם את גשר המיתרים הירושלמי, הרי שהמבנים של הרצוג ודה מרון נבדלים זה מזה בכל.

הבניה של הספרייה ודאי תימשך כמה שנים, אז עד שנזכה גם אנחנו ליהנות מהאדריכלות של הרצוג ודה מארון בעיר הבירה, קבלו הצצה למבנים נוספים של מי שהניו יורק טיימס הגדירו: "האדריכלים הנערצים בעולם". שווה לשלב בטיול הבא שלכם לחו"ל.

קאישה פורום | מדריד

מיקום: מדריד, ספרד. Paseo del Prado 36

הגלריה לאמנות מודרנית קאישה (CaixaForum) לא תמיד הייתה כזו. המבנה בו היא שוכנת שימש בעבר כתחנת כוח - הרצוג ודה מרון בנו אותה מחדש במשך שש שנים והוסיפו לה כמה קומות בעלות גוון אדמדם. המבנה ניצב בסמוך לקיר עטוי צמחיה שנשתלה במאוזן, יצירה שתוכננה על ידי הבוטנאי הצרפתי פטריק בלאנק. הניגוד בין שני המבנים מתכתב עם פארק רטירו הסמוך, בו ממוקמים הגנים הבוטניים המלכותיים של מדריד ובמרחק הליכה קצר תמצאו גם את שלושת המוזיאונים הגדולים של העיר: ריינה סופיה, ת'יסן וכמובן - הפראדו.

גלריית קאישה מבפנים, צלמת לירון מילשטיין, בניינים בחול (צילום: לירון מילשטיין)
שימש בעבר כתחנת כוח. הגלריה מבפנים | צילום: לירון מילשטיין

צפו בוידאו שמראה את הפנים ואת החוץ של המבנה:

 

הבית של ויטרה מלא הפתעות | שוויץ

מיקום: וילהם ריין, אזור בזל, שוייץ

חברת עיצוב הרהיטים ויטרה, הפועלת מאז 1957, משווקת רהיטים איקוניים ופופולריים שעיצבו עבורה צ'רלס וריי אימס, ורנר פנטון, מרטין ואן סברן והמעצב הישראלי רון ארד. מעשור לעשור  גדל המתחם בו פועלת החברה והתוספת האחרונה (שבנייתה הושלמה) הוא "בית ויטרה": מוזיאון לתולדות העיצוב של ויטרה. הרצוג ודה מרון עיצבו את הבניין בהשראת הבתים הכפריים באזור, כשהם ניצבים זה על גבי זה. מכל קומה נשקף נוף אחר: היער השחור של גרמניה, צרפת ובזל עצמה. הגגות הגמלוניים וצורת הבית מסמלים את השיבה הביתה עבור צמד האדריכלים השוויצרים, אחרי שנים של עבודה בחו"ל. בפנים תמצאו שלל עיצובים חדשים ואייקונים, שולחנות, כסאות, גופי תאורה, כורסאות - כולם זמינים למישוש חטוף או לישיבה קצרה.

חובבי אדריכלות מוזמנים להצטרף לסיור אדריכלות במתחם, המועבר באנגלית. אורכו של הסיור כשעתיים והוא מאפשר להציץ למפעל בו מיוצרים הרהיטים וכן ללמוד על פרויקטים של אדריכלות מודרנית חשובים, הפזורים ברחבי המתחם, ועליהם חתומים זאהה חדיד, אלברו סיזה, ז'אן פרובה ואחרים.

האתר של ויטרה מבפנים, צלמת לירון מילשטיין, בניינים בחול (צילום: לירון מילשטיין)
עיצבו את הבניין בהשראת הבתים הכפריים באזור. בית ויטרה | צילום: לירון מילשטיין

האתר של ויטרה, צלמת לירון מילשטיין, בניינים בחול (צילום: לירון מילשטיין)
שלל עיצובים חדשים ואייקונים. ויטרה | צילום: לירון מילשטיין

קן לציפור | בייג'ינג

מיקום: בייג'ינג, סין. 1号 National Stadium South Road, Chaoyang

זוכרים את המשחקים האולימפיים שנערכו בסין לפני כחמש שנים? זוכרים את טקס הפתיחה המרהיב שכלל זיקוקים שהתעופפו לכל עבר וילדה מרחפת, שרודפת אחרי עפיפון? בין כל הפירוטכניקות והמוזיקה קשה היה לשים לב למבנה שבתוכו כל זה קרה: האיצטדיון הלאומי של בייג'ינג, שנבנה במיוחד עבור אולימפיאדת 2008.  הרצוג ודה מרון, בשיתוף האמן הסיני אי ווייויי, תכננו מבנה המזכיר קן של ציפור. לאחר שהלפיד נישא הלאה החליטה ממשלת סין, שמוציאה מדי שנה 23 מיליון דולר על תחזוקת המבנה, להסב אותו למוזיאון ואחר כך לפארק שלג. כיום נערכים במבנה אירועים שונים וניתן לערוך בו סיור מודרך. כאן תוכלו לצפות ב-360 מעלות באצטדיון.

האצטדיון של בייגין, קרדיט Peter23, בניינים בחול (צילום: Peter23)
מבנה המזכיר קן של ציפור. האצטדיון הלאומי של בייג'ין | צילום: Peter23

בונד. רחוב בונד | ניו יורק

מיקום: ניו יורק, ארה"ב. 40 Bond street

במקרה הנדון לא נוכל להציע לכם לנסות להיכנס אל תוך המבנה, כיוון שלשם כך תצטרכו להתעמת עם השומר בכניסה; ככה פועלים מגדלים המאכלסים 27 דירות יוקרה. עם זאת, זהו בניין מרשים במיוחד גם מבחוץ, שמראהו שונה מאוד מהבניינים בסביבה. למרות זאת, האדריכלים רצו לשמר מעט מהאווירה המאפיינת את השכונה ולכן הכניסה לבניין נעשית דרך שער אלומיניום בהשראת אמנות רחוב. הודות למיקומו, בסמוך לוושינגטון סקוור, סביר להניח שגם אחרי שתסיימו להשתאות מהעיצוב יהיה לכם מספיק מה לעשות בסביבה. אגב, תושבי ניו יורק לא מתים על המבנה - צפו כאן.

הבית הרחוב בונד, flickr user roryrory, בניינים בחול (צילום: flickr user roryrory)
הניו יורקרים פחות מרוצים. הבית ברחוב בונד | צילום: flickr user roryrory

הבית ברחוב בונד, flickr user roryrory, בניינים בחול (צילום: flickr user roryrory)
אי אפשר להיכנס לתוך המבנה. בונד | צילום: flickr user roryrory

פורום המדענים | ברצלונה

מיקום: Rambla de Prim, 1, ברצלונה

בניין הפורום בברצלונה או בשמו הקטלוני Edifici Forum, הוא אחת מיצירות המופת של הרצוג ודה מרון. זהו משולש בגודל 180 על 25 מטר, שבנייתו, ב-2004, עוררה מחלוקת בגין העלות: 144 מיליון דולר. הפורום, שנבנה לרגל כנס תרבויות עולמי שהתקיים בעיר, עמד מספר שנים ללא שימוש - אך לאחרונה משמש כמוזיאון. מלבד אודיטוריום עצום עם 3,200 מקומות ישיבה, תמצאו בו גם תערוכות קבועות בנושאים הקשורים לכדור הארץ, כמו גם כשלושה מיליון מוצגים זאולוגיים ובוטניים היסטוריים בני 123 שנים.

בניין הפורום בברצלונה, קרדיט Aronu, בניינים בחול (צילום: Aronu)
אחת מיצירות המופת של הרצוג ודה מרון. פורום המדענים | צילום: Aronu

פראדה. השם אומר הכל | טוקיו

מיקום: טוקיו, יפן. Minami-Aoyama 5-2-6

אם אתם חובבי אופנה, במיוחד מהסוג העילי והיקר, הסניף של בית האופנה "פראדה" בטוקיו חייב להיות אחת מתחנות החובה שלכם. כל מה שצריך זה להגיע לטוקיו ולפנות מספיק זמן כדי לעבור על שש הקומות של המבנה, בעל הפסגה הלא סימטרית. אם היוקרה עושה לכם את זה, שימו לב לחיפוי הבניין: רשת פלדה משובצת זכוכית בצורת יהלומים, שצורתם הקעורה מעודדת את המתבוננים מן החוץ להציץ על הנעשה בפנים. האדריכלים השוויצרים לא הסתפקו בתכנון חיצוני, ודאגו לחויית קניה יחודית גם בפנים: החיבורים בין הקומות מתעתעים ובקלות תמצאו את עצמכם בקומה אחרת בלי להתכוון.

בניין פראדה, בניינים בחול
בעל פסגה לא סימטרית. הסניף של פראדה בטוקיו

הרשימה הזו היא כמובן רק דוגמה קטנה ממפעלם של השניים, כך שאם הגעתם עד פה וקצת התאהבתם, כמונו, רשמו לפניכם גם את מוזיאון טייט בלונדון, מוזיאון האמנויות בזל, Espacio de las Artes בטנריף, מוזיאון לאמנויות פריש בווטר מיל ניו יורק ומוזיאון M. H. de Young Memorial Museum בפארק גשר הזהב בסן פרנסיסקו. טיול נעים.

>> ללכת על בטוח: 10 הצימרים הוותיקים בארץ