עבורנו הישראלים, יוון היא המתנה שלא מפסיקה לתת: קל וקצר להגיע אליה, מדי שנה נפתחים קווי טיסה חדשים שחושפים אותנו לעוד יעדים אטרקטיביים וכן, לבקר בה זה עדיין זול משמעותית מחופשה מקומית. לאחרונה התווספה ללוח הטיסות גם טיסה ישירה של שעתיים ורבע לעיר פרבזה (Preveza), הממוקמת בקצה הדרומי של מחוז אפירוס שבצפון מערב יוון. הנחיתה היא בשדה התעופה הבינלאומי הקטן אקטיון (Aktion) המוכר לרבים כנקודת הפתיחה לחופשה באי לפקדה, אבל גם בפרבזה אפשר בהחלט להתעכב יום-יומיים.


>> טסים ליוון? היכנסו למדריך המלא

>> הקיץ כבר כאן: זה היעד הכי מבוקש של הישראלים לעונה הקרובה

>> רוצים לטייל בחו"ל? היכנסו למדריך המלא של mako


מול הים עם כוסית של אוזו

עיר הנמל הקטנה ממוקמת במפרץ אמברקיקוס (Amvrakikos), יש בה 25,000 תושבים והיא לגמרי מספקת את הצ'ק ליסט הקלאסי לחופשה ביוון, בתוספת טוויסט אותנטיות של אזור שעדיין לא נכבש לחלוטין על ידי תיירים - מעגן יאכטות קטן, מרכז ציורי היסטורי עם כנסייה הדורה שבה מתקיימות חתונות מקומיות, מזקקת אוזו מסורתית, אתר ארכיאולוגי גדול, חופי רחצה עם שקיעות מרהיבות, טברנות צבעוניות שמציעות אוכל טעים והופעות רמבטיקו, וכמובן מקומיים מסבירי פנים.

פרבזה הטיילת (צילום: רוני מואב)
מעגן היאכטות של פרבזה | צילום: רוני מואב
מלון Dioni 2 (צילום: רוני מואב)
עיר קטנה ויפה על המפרץ | צילום: רוני מואב
פרבזה חתונה מקומית (צילום: רוני מואב)
חתונה מקומית מול הכנסייה של פרבזה | צילום: רוני מואב

לפרבזה יש עבר היסטורי מרשים; היא הוקמה בסוף המאה ה-11 לצד חורבותיה של ניקופוליס, עיר שהקים בשנת 31 לפנה"ס הקיסר הרומי הראשון אוגוסטוס לאחר שניצח את אנתוני וקליאופטרה בקרב אקטיום, שעליו נטען ששינה את גורל העולם. מאז הפכה פרבזה למרכז לוגיסטי חשוב בסביבה והייתה תחת כיבוש רומאי, ונציאני ועות'מאני. במרחק 12 דקות נסיעה צפונה מהעיר נמצא האתר הארכיאולוגי של ניקופוליס, הכולל שרידים מרשימים של בזיליקות, פסיפסים ואמפיתיאטראות שנשמרו היטב, וגם מוזיאון מושקע. כרטיסי כניסה לאתר ולמוזיאון בקיץ עולים 8-4 אירו (15-30 שקל).

בעיר הייתה פעם קהילה יהודית קטנה עם בית כנסת שכלל גם בית ספר, עד שבשנת 1944 גורשו ממנה כל היהודים ורק 15 שרדו את השואה. בקרוב אמורה להיות מושקת בעיר אנדרטה חדשה לזכרם. 

פרבזה ניקופוליס 7 (צילום: רוני מואב)
העבר ההיסטורי המרשים נמצא גם כאן. ניקופוליס | צילום: רוני מואב

מבחינה תיירותית, פרבזה פונה בעיקר לזוגות ומשפחות, ובמרחק קילומטר ממרכז העיר נמצא חוף הרחצה Akti kiani שמימיו רדודים ובתוכם יש מתקנים מגניבים לילדים. ממעגן הסירות בעיר אפשר לצאת לשיט צפייה בדולפינים, שנמשך כחמש שעות וכולל גם עצירה לרחצה בים וארוחת צהריים המבוססת על פירות ים ודגים. מדובר בעסק משפחתי, ואם תיפלו על משמרת של הבן דמיטריוס - שהוא בכלל סטודנט באתונה שמגיע הביתה בסופי שבוע, אולי תזכו לראות אותו קורא לדולפינים באמצעות שירים של אסף אבידן ברמקול. שיט דולפינים של Amvrakikos Cruise יעלה לכם 27 אירו (כ-110 שקל) לילדים בגילים 12-2, מגיל 13 ומעלה 55 אירו לאדם (220 שקל) ותינוקות עד גיל שנתיים חינם. אפשר להזמין מקום דרך האתר, וגם הפלגות פרטיות.

פרבזה שיט דולפינים 5 (צילום: רוני מואב)
מהמעגן אפשר לצאת לשיט צפייה בדולפינים | צילום: רוני מואב
פרבזה שיט דולפינים 3 (צילום: רוני מואב)
השיט אורך חמש שעות עם עצירות | צילום: רוני מואב
פרבזה שיט דולפינים 4 (צילום: רוני מואב)
התפריט כולל בעיקר דגים ופירות ים | צילום: רוני מואב

הבליינים הצעירים מוזמנים ל"בלו איילנד" בחוף מונוליטי (Monolithi) שנמצא כ-10 ק”מ מפרבזה והוא החוף היבשתי החולי הארוך ביותר באירופה (26 ק"מ). בסופי שבוע מתקיימות במקום מסיבות חוף ולהגיע לשם במונית ממרכז העיר יעלה לכם בסה"כ 5 אירו (20 שקל), באוטובוס המקומי אפילו פחות. תוסיפו לזה תפריט משקאות זול במיוחד ותקבלו עסקה משתלמת מאוד כלכלית.

מסעדה מרשימה במיוחד היא kalofagas, שנראית כמו עוד מסעדת טיילת אופיינית, אבל מרגישים היטב שהיא מנוהלת על ידי אחד השפים הבכירים ביוון (וסיליס דוסיס).

באופן כללי כוחה של פרבזה במחירים שלה, למשל כוס קפה קר לקחת תעלה לכם 2 אירו, ויחד איתה יצרפו לכם גם בקבוק קטן של מים מינרלים קרים. בשורה התחתונה - אפשר ליהנות מתעריפי הלינה והמחייה הנוחים של העיר ולבחור בה גם כבסיס לטיולים באזור.

פרבזה בלו איילנד חוף מונוליטי  (צילום: רוני מואב)
קל להגיע לכאן עם מונית ממרכז העיר | צילום: רוני מואב

איפה ישנים בפרבזה?

מלונות בוטיק כמו Dioni Hotel במרכז העיר או daluz במרחק כמה דקות נסיעה.

בדרך לקוניצה עוצרים בזיטסה

נסיעה של כשעתיים מפרבזה צפונה לעומק היבשת מובילה לטבע ההררי והפראי של מחוז אפירוס, שהפך בשנים האחרונות אטרקטיבי למטייל הישראלי שמחפש אלטרנטיבה לחופשת בטן-גב יוונית. הכפר זיטסה (Zitsa) הוא חלק ממועצה מקומית באותו שם הכוללת 57 כפרים קטנים, והוא מוכר בעיקר בזכות יינות ייחודיים מענבים מזן דבינה. אם תעצרו באזור תוכלו לטעום מהם בשני יקבים: וסGlinavos ו- Zinos, וגם ליהנות מפעילויות בטבע לאורך נהר קלאמאס ובתוכו, כמו רפטינג, רכיבת אופני הרים ולא מעט מסלולי הייקינג שמחברים בין הכפרים הקטנים. מדובר בהליכה לא מאומצת ביער, בנוף ירוק שעושה נעים בעיניים, אבל בקיץ החם עדיף לשמור אותה לשעת בוקר מוקדמת או לקראת ערב.

הייקינג בזיטסה (צילום: רוני מואב)
אזור ירוק שכדאי לטייל בו ברגל. הייקינג בזיטסה | צילום: רוני מואב

אחרי שתוציאו אנרגיה בשבילים פרגנו לעצמכם ארוחה בכפר שממנו אתם יוצאים או שאליו מגיעים, כמו הטברנה של ניקולא בכפר Voutsarás, שבמבט ראשון נראית כמו מסעדת דרכים סתמית על הכביש אבל מפתיעה באוכל טעים ומגוון, בעיקר כשהוא מלווה ביין המקומי ובשוט אחד או ארבעה של ציפורו (Tsipouro) – המשקה המקומי שאפשר להגדיר כאח העממי, המחוספס והזול יותר של האוזו. 

מחפשי האותנטיות המקסימלית ימצאו אותה בגסטהאוס "בית הספר הישן" של בני הזוג ואסו ופאניס בכפר Ekklisochori. במבנה האבן המבודד יש 6 כיתות שהפכו לשישה חדרים מרוהטים בפשטות עם מקלחת צמודה, ויכולים להתארח בו עד 15 אנשים. המחיר ללילה וארוחת בוקר החל מ-40 אירו (160 שקל) לזוג בחדר, ואפשר גם לשכור את הבית כולו תמורת 250 אירו (1,000 שקל) ללילה בשיא העונה. קחו בחשבון שבני הזוג לא מדברים אנגלית בכלל – כמו רבים מתושבי האזור, ושהזמנות ניתן לעשות רק באמצעות אי-מייל ישיר אליהם.

אזור קוניצה גסט האוס בית הספר הישן 2 (צילום: רוני מואב)
מקום מלא באותנטיות. גסטהאוס בית הספר הישן | צילום: רוני מואב
אזור קוניצה גסט האוס בית הספר הישן 1 (צילום: רוני מואב)
אפשר לשכור גם את הבית כולו. גסטהאוס בית הספר הישן | צילום: רוני מואב

אקשן בנהר, מנזר פעיל ועוד קצת ציפורו מול הנוף

הלאה צפונה, בגובה 600 מטר, על מדרון הר ובעמק שופע גוונים של ירוק שבו נפגשים שלושה נהרות (Aoos, Sarantaporos ו- Voidomatis) נמצאת העיירה קוניצה (Konitsa). יש בה כ-4,000 תושבים ונופים פוטוגניים במיוחד, בראשם גשר האבן הנמצא בפתחה מאז שנת 1870, שאורכו 40 מטרים, גובהו 20 מטרים והוא בנוי מאבנים מחוברות ביניהן בתערובת של חול נהר, סיד, 40,000 חלבוני ביצה ושיער עיזים. מבחינה היסטורית התפרסמה קוניצה בזכות בעלי מלאכה מקומיים שהתמחו בבניית גשרי אבן מסורתיים, ועכשיו היא שואפת להתפרסם כאתר תיירות שלא נופל באטרקציות שלו ובנופיו מהשכנות הקרובות והמוכרות זגוריה וצומרקה.

קוניצה 7 (צילום: רוני מואב)
העיירה הקטנה יושבת בין נופים פוטוגניים. קוניצה | צילום: רוני מואב
קוניצה 10 (צילום: רוני מואב)
קוניצה 10 | צילום: רוני מואב
קוניצה הגשר 2 (צילום: רוני מואב)
גשר האבן הפך לסמל של קוניצה | צילום: רוני מואב
קוניצה תצפית גבול עם אלבניה 2 (צילום: רוני מואב)
שפע של גוונים ירוקים. התפצפית מקוניצה לאזור אלבניה | צילום: רוני מואב

והעיירה הקטנה אכן מציעה לא מעט. המיקום שלה כחלק מהפארק הגיאוגרפי של אונסק"ו "ויקוס-אוס" הופך אותה לנקודת יעד מצוינת לפעילויות בטבע כמו רפטינג, ריבר-טרקינג (טרק בתוך נהר) ואפילו הייקינג ייעודי ליוגה-פילאטיס. חוץ מזה יש בסביבה כפרים ציוריים, מרחצאות חמים, מנזרים פעילים וגסטרונומיה מסורתית מוצלחת שכוללת הרבה מאפים, פשטידות ועוד קצת ציפורו. קוניצה שבתה אפילו את ליבו של המפיק המוזיקלי האמריקאי זוכה הגראמי כריסטופר סי קינג, שחקר את המוזיקה המסורתית של חבל אפירוס ופרסם אותה ברחבי העולם, ומתגורר בשנים האחרונות בעיירה. 

קוניצה קיאקים 7 (צילום: רוני מואב)
המטיילים יכולים לצאת לרפטינג בנהר | צילום: רוני מואב

במרחק 18 ק"מ מקוניצה נמצא הכפר קסטניאני (Kastaniani), שנראה ומרגיש כמו סט צילומים לקומדיה רומנטית שמתרחשת ביוון – בתי רעפים על צלע הר, סמטאות אבן מפותלות וצרות, כיכר קטנה עם כנסייה עתיקה ומטופחת, טברנה שמגישה אוכל טיפוסי מול הנוף, והכל בליווי פסקול רחש פכפוך מים וציוצי ציפורים.

הגיבורים הרומנטיים בסרט יכולים בקלות להיות בני הזוג ת'ימיוס המקומי ואשתו הצרפתייה סינתיה, שהכירו כששניהם היו רקדני אופרה באתונה ולפני כמה שנים החליטו לחזור לכפר שבו הוא גדל כדי לפתוח את מסעדת  Soirée ולחיות חיים שקטים. שקטים מדי יש שיאמרו, כי עד שנות השישים קסטניאני היה כפר שוקק אדם ופעילות אבל בעקבות ההגירה המתמשכת ביוון מהכפרים לערים הגדולות ולארה"ב, גם הוא התרוקן כמעט כליל. תושבי האזור מנסים למצוא דרכים להחיות את הכפר באמצעות אירועי תרבות שונים, ביניהם חגיגות הפניגירי (Panigiri) בחודש יולי שבהן מתכנסים תושבי הכפר לדורותיו כדי לאכול, לפזז ולכבד את הקדוש הנוצרי שמגן על הכפר שלהם.

קוניצה כפר קסטיניאני 6  (צילום: רוני מואב)
כאילו שיצא מקומדיה רומנטית. קסטניאני | צילום: רוני מואב
קוניצה כפר קסטיניאני 6  (צילום: רוני מואב)
כנסייה עתיקה ומטופחת | צילום: רוני מואב

אטרקציה נוספת באזור קוניצה היא מנזר Panagia Molyvdoskepasti העתיק, שעדיין פעיל ומושך מבקרים. ההיסטוריה של המנזר מתחילה אי שם במאה השביעית, בתוכו ציורי קיר יפהפיים שנעשו בין המאות 16-14 והוא נחשב כבעל סגולה בעיקר לזוגות שלא מצליחים להרות. בסמוך למנזר נקודת תצפית מרהיבה על נקודת הגבול עם אלבניה, ואם יש לכם יום-יומיים פנויים אפשר לקנח את הטיול באזור היפה הזה ביוון בגיחה עבר לגבול לטיראנה, שנמצאת במרחק 3.5 שעות נסיעה.

קוניצה מנזר 2 (צילום: רוני מואב)
המנזר העתיק עדיין פועל ומושך מבקרים | צילום: רוני מואב

איפה ישנים בקוניצה?

מלונות בוטיק שמשקיפים לעמק כמו Konitsa Mountain Hotel או  Hotel Rodovoli

איך מגיעים לפרבזה?

חברת TUS Airways הקפריסאית מפעילה טיסות ישירות מת"א לנמל התעופה של פרבזה-לפקדה בתדירות של פעמיים בשבוע בימי רביעי ושבת, הטיסות פועלות עד סוף אוקטובר במטוסים מסוג איירבוס 320. מחיר החל מ-127 אירו (כ-500 שקל) לכיוון.

*הכותבת הייתה אורחת של עיריות Preveza ו-Konitsa, חברת TUS וחברת AVIAREPS ישראל