לפעמים כיף לגלות עולם ותרבות דרך החי והצומח שבו, ולא רק דרך הדומם שבחנויות ובמוזיאונים. אזורים רבים בעולם טומנים בחובם חיות הנמצאות בסכנת הכחדה, כאלו שאם לא נראה אותן עכשיו ייתכן שלצערנו, לא נוכל לראות בעוד כמה שנים.

גני חיות רבים ומפורסמים מחזיקים בחיות כאלו, אך רבות מהן ניתן לראות בעיקר בסביבתן הטבעית, בארץ מוצאן. פרט לחיות המוכרות לנו כנמצאות בסכנת הכחדה, כמו דובי הפנדה מסין, צ'יטות, גורילות וצבי ים, קיימות חיות רבות ומשונות שייתכן שאפילו לא שמעתם עליהן - אבל כדאי מאוד לרוץ לראות.

כלב פרא אפריקני

נכון, הוא נראה יותר כמו שועל שהרכיבו לו אוזניים של מיקי מאוס, אך מוגדר ככלב לכל דבר ומגיע לגודל של כלב בינוני-ממוצע בלבד. בעבר שכנו קבוצות גדולות של הכלבים האפריקנים בסוואנות ובשטחים המיוערים של הסהרה באפריקה, אך כיום נותרו רק כמה אלפים באזור. ציד לא חוקי של חברו הפראי הטוב של האדם, ואבדן שטחי מחייה, הם הגורמים העיקריים לכך. כל להקת כלבים מונהגת על ידי זוג מוביל, והסעודה המשפחתית האהובה עליהם כוללת אנטילופות, צבאים וחיות גדולות אחרות.

אין תמונה
כלב פרא אפריקני

ראם ערבי

צבעי השחור והלבן המעודנים מזכירים מראה אירופאי וקלאסי, אך למעשה מדובר בחיית-הדגל של חצי האי ערב, מה שמגדיל את הירתמות תושבי האזור להצלתה מסכנת הכחדה. עם זאת, האיום המרכזי על הראם הערבי הוא צייד, מה גם שמדובר בחיה בעלת הרגלי מחיה ייחודיים הדורשים אקלים מסוים. הראם עוקב אחר גשמי מדבר ונודד בעקבותיהם, אך עם זאת מסתגל בקלות לאקלים יבש ויכול לשרוד ללא מים במשך שבועות. שילוב מנצח בין גמל וזברה, והוא אפילו צמחוני כמותם.

אין תמונה
כלב פרא אפריקני

קנגורו עצים

חיית הכיס המוכרת לנו ונמצאת גם בישראל, מקפצת על האדמה ונושאת את גוריה בכיסי ענק. קנגורו העצים דווקא מעדיף לחיות על הגובה, אך הוא נמצא בסכנת הכחדה וניתן למצוא אותו כיום רק על עצים בפפואה גינאה החדשה. מדובר בבחור לא-קטן, המגיע למשקל של כ-7 קילו ומסתגל לחיים על העצים בעזרת זנבו הארוך ורגליו הקצרות. כדי ליהנות מכל העולמות, קנגורו העצים גם אוכל את העלים והפירות על העצים ביניהם הוא מקפץ.

אין תמונה
קנגורו עצים

פנדה אדומה

השועל האדמדם אמנם לא דומה לדב הפנדה הגדול, אך כמותו גם הוא נמצא בסכנת הכחדה, בעיקר בשל ציד לא חוקי ואובדן שטחי מחיה. הדוב המהיר מבלה את רוב זמנו על עצים, כשזנבו הארוך עוזר לו לשמור על שיווי המשקל, ומעדיף לחיות לבד. כיום ניתן למצוא אותו בעיקר ביערות הסבוכים של מירמר וההימלאיה בדרום אסיה, כשהוא נהנה מפירות יער עסיסיים, עלים וענפי במבוק או גונב ביצים טריות מהקן של השכן.

אין תמונה
קנגורו עצים

ראשתן

הראשתנים הם אוכלי הבשר הגדולים בעולם, שמגיעים לאורך של למעלה מ-18 מטר, מתוכם יותר משליש הוא הראש המרובע והמסוגנן. הלווייתן הענק צולל עד לעומק של 1,220 מטר מתחת לפני הים ויכול להישאר למעלה משעתיים מתחת למים. הוא מאוים בעיקר על ידי ציד, אך לרוב גם מסתבך ברשתות דייגים או מתנגש בספינות ענק - מה שגורם למוות מיותר שאין לאדם שליטה עליו, כמו במקרים דומים של לווייתנים, דולפינים, צבי ים ועוד.

אין תמונה
קנגורו עצים

קונדור קליפורני

מוטת כנפיו של נשר הענק מגיעה לאורך של שלושה מטרים, והן מאפשרות לקונדור לרחף בשמיים בקלות ולאורך זמן. מדובר באחת הציפורים הגדולות בעולם, המתגוררת בקליפורניה, אריזונה ובבחה קליפורניה שבמקסיקו. זיהום הסביבה, ציד ואבדן בית גידול גרמו להתמעטותם של החברים השחורים בטבע, למרות שתכניות שיקום רבות משתדלות לפזר קונדורים נוספים בטבע. לחובבי ספר הג'ונגל של דיסני – אכן, מדובר בנשרים המזמרים מהסרט, אלו עם הקרחת הורדרדה וצווארון הנוצות העשיר. כיאה לכל הנשרים, גם אלו ניזונים מפגרים, רצוי של חיות גדולות כמו איילים, בקר וצאן.

אין תמונה
קנגורו עצים

צפרדע זהובה פנמאית

צבעה הזהוב-כתמתם של הגברת האקזוטית מפנמה משמש כצבע אזהרה, שכן למרות גוון המנגו המשגע עורה רווי ברעל. כיום ניתן למצוא רק צפרדעים זהובות מעטות ביערות הגשם של פנמה, לאחר שרובן נכחדו עקב מחלות, זיהום הסביבה, ציד ואובדן אזורי מחיה, נוכח הפגיעה ביערות באזור.

אין תמונה
קנגורו עצים

שרימפס דמוי-פיה

למרות שמדובר בשרץ לכל דבר, השרימפס דמוי-הפיה הוא למעשה סוג של סרטן המתהדר בלא פחות מאחד עשר זוגות רגליים. הנקבות מטילות את ביציהן בשלוליות שנותרות לאחר הגשמים בחופי קליפורניה, ולאחר שאלו מתייבשות הביצים ממתינות בסובלנות לגשמים הבאים, שיגרמו להן לבקוע. הבעיה מתחילה כשחופי קליפורניה הולכים ומוסבים לשטחים חקלאיים, מה שמציב את הפיה הלא-כשרה בסכנת הכחדה.

אין תמונה
קנגורו עצים

ארמדילו ענק

היונק המתחפר אמנם לא פראייר ומצויד בשריון המגן עליו מפני טורפים וסכנות אחרות, אך בכל זאת הוא נמצא בסכנת הכחדה עקב ציד ואובדן שטח מחיה. הרס יערות הגשם, מקום המחיה המועדף על הארמדילו, מקשה עליהם להתרבות. כשמדובר בחיה כמו ארמדילו-הענק, המגיעה למשקל של למעלה מ-27 קילו, צריך שיהיה מרחב חמים ונעים. כמו כן, הארמדילו זקוק לשטחי אדמה רחבים, שכן הוא מוצא את מזונו באדמה וחובב במיוחד נמלים וטרמיטים. הצבתות הקדמיות של המשוריין עוזרות לו לחפור בורות מאסיביים באדמה ושריונו, אגב, הוא למעשה עור שהתקשה ומצפה אותו מראש ועד זנב, הגנה מוחלטת.

אין תמונה
קנגורו עצים

קופי למור קטה

אם כבר חיית מחמד, מה יותר חמוד מהקוף הצבעוני והפרוותי הזה? אם תאמצו אחד, כנראה שגם תעזרו לשמר את הלמורים, שנמצאים בסכנת הכחדה בעיקר נוכח אבדן אזורי מחייה. קופי הלמור מתגוררים במדגסקר בלבד, אך ניתן לראותם גם בכמה גני חיות ברחבי העולם. הם אוהבים לחיות בקבוצה, כאשר הקבוצות כוללות עד 25 חברים אפרפרים ומונהגות על ידי הנקבות שבחבורה. אגב, מישהו צריך לספר את זה למנהיג הלמורים המשוגע מ"מדגסקר".

אין תמונה
קופי למור קטה

>>> הפארק שצלל מתחת לאגם: פארק ירוק באוסטריה הופך לאגם שישה חודשים בשנה