לרובנו מזכירה המילה "שיטפון" תצפית תיירותית מעל נחל צין ברגע שמתחיל טפטוף באזור הנגב, אבל עבור מיליוני אנשים בעולם מדובר בסיוט מציאותי של ממש. חגיגות השנה החדשה לפני כחודש הושבתו בשל מזג אויר קיצוני במיוחד שיצר שיטפונות ענק בשש יבשות (בעיקר במזרח אסיה, ברזיל ואוסטרליה), גרם לאלפי אבידות בנפש והותיר מאות אלפים ללא קורת גג. אנחנו כאן בישראל בטוחים לנו בינתיים עם השיטפונות הידידותיים שלנו במדבר יהודה, אבל מצדיעים מרחוק בחיל ורעדה לכמה מהשיטפונות הקטלניים בתבל.

אין תמונה
4 מיליון אבידות. השיטפון הגדול בסין, 1931

השיטפון הקטלני בהיסטוריה: סין, 1931

בשנת 1931 התרחש בסין השיטפון ואסון הטבע המתועד הקטלני ביותר בהיסטוריה. כמויות אדירות של שלגים שהפשירו, יחד עם גשמים בלתי פוסקים והעדרם של סכרים אמידים, גרמו לנהרות יאנג-צה, הואנג-הה והוהאי לעלות על גדותיהם ולהמית אסון על אוכלוסיה כפרית שבימים כתיקונם שאבה חיים מהנהר.

אלו ששרדו את ההצפות הראשונות מתו לאחר מכן בעקבות התפשטותן של מחלות דוגמת טיפוס וכולירה, ויש היסטוריונים המדווחים על ריבוי מקרים של המתת תינוקות וקניבליזם, שנגרמו בשל הרצון לשרוד. סין דיווחה לעולם על מספר אבידות של כ-150,000 נפש, אך מקורות במערב התעקשו כי הנתונים הרשמיים אינם נכונים ואומדן האבידות גבוה בהרבה, ומגיע למספר בלתי נתפס של כ-4 מיליון בני אדם.

אין תמונה
לא ראו את זה בא. גל הצונאמי מתנפץ על החוף

השיטפון המפורסם ביותר: הצונאמי במזרח אסיה, 2004

ה-26 בדצמבר, 2004. רעידת אדמה פתאומית במעמקי האוקיאנוס ההודי מעוררת תגובת שרשרת של מספר גלי ענק, הידועים בכינויים המפלצתי 'צונאמי', ואלה דוהרים אל עבר חופיהן של 14 מדינות, מבלי שהמקומיים העוסקים במלאכתם והתיירים הנופשים להנאתם משערים כלל את גודל הסיוט הצפוי להם.
למשך זמן קצר לפני הפגיעה, כאילו נמתח הים בקפיץ ונסוג לאחור - רק כדי לחזור במהירות ובכוח אדיר לכיוון היבשה כשהוא מלווה בגלי ענק בגובה 30 מטרים, שהציפו והטביעו את העיירות בקרבת החוף. את עיקר הנזק ספגה אינדונזיה (170,000 הרוגים), כשלאחריה סרי לנקה (36,000 הרוגים) והודו (19,000 הרוגים). אפילו באפריקה הרחוקה גרמה הגאות למספר חד ספרתי של אבידות, אך בעיקר היו אלה המראות והחדשות מתאילנד (8,300 הרוגים) של תיירים מערביים שנספו, שגרמו להזדהות בינלאומית עם האסון.

צונאמי (צילום: אימג'בנק/GettyImages)
גלים בגובה 30 מטרים | צילום: אימג'בנק/GettyImages

השיטפון הכי הזוי: לונדון, 1814

כשמדברים על שיטפון חושבים מיד על מים, אבל זה לא מתחייב בהכרח. בשנת 1814 התגשם חלומו של כל זכר בריטי ממוצע כשמיכל בירה ענק, שניצב על גג מבשלת בירה בלונדון, התמוטט ושילח לחופשי כ-1.2 מיליון ליטר בירה שגאשו ברחוב. השטפון החריב שני בתים שניצבו בסמוך, אבל את עיקר הנזק גרמו דווקא התושבים - שנאבקו לשתות בחינם את הנוזל שהתפזר, מה שהוביל למותם של תשעה בני אדם, חלקם בטביעה, חלקם מפציעות ורק אחד מהרעלת אלכוהול.

השיטפון הכי אירוני: ונציה, 2008

אם תוסיפו קרח לאסקימוסים לא יקרה שום נזק, אבל אם תוסיפו עוד מים לונציאנים סביר להניח שהם יפצחו במנוסה. בשנת 2008 העלו כמויות שלגים וממטרים רבים של גשמים בצפון איטליה את מפלס המים במידה שאיימה על קיומה של ונציה כולה. פרנסתה העיקרית של העיר, תיירות, הושבתה כליל, מכיוון שברחובות ואתרים מרכזיים דוגמת פיאצה סן מרקו ניתן היה לבקר רק בצלילה, מה שלא מנע ממספר משוגעים לדבר לנצל את ההזדמנות כדי להפוך את המקומות הקדושים לנצרות לאתרים לספורט מים.

2 שטפון אירוני בונציה (צילום: Franco Debernardi, GettyImages IL)
ונציה מוצפת מים, אבל באמת מוצפת. השיטפון של 2008 | צילום: Franco Debernardi, GettyImages IL

שטפון המכוניות2 (צילום: Dan Proud Photography, GettyImages IL)
אחי, איפה האוטו שלי? השיטפון באוסטרליה | צילום: Dan Proud Photography, GettyImages IL
השיטפון הכי מוטורי: אוסטרליה, 2010

אוסטרליה חווה בחורף האחרון את אחד השיטפונות הקשים שידעה מזה שנים, אך למרבה המזל, מספר הקורבנות אינו רב ועיקר הנזק נגרם לרכוש. ובזמן שהמקומיים תפסו מחסה בבית, נותרו המכוניות ללא הגנה בחוץ - וכל מה שנותר לעשות הוא לנופף להן לשלום כשהן שטו הרחק.

השיטפון הכי קטן ולא הגיוני: ארה"ב, 2009

בחודש פברואר של שנת 2009 התעורר צוות האקווריום בסנטה מוניקה, קליפורניה, לעוד יום - רק כדי לגלות שכל מקום העבודה שלהם מוצף. חקירה קטנה העלתה שאחת התמנונות, שכנראה לא הייתה מרוצה מגודל התא שלה, שלפה מתוכו צינור מים והותירה אותו למלא את כל חלל המקום, מה שהסתכם ב-1000 ליטר של מים, פרסום בחדשות ורצפה חדשה. מצד שני, הכי קל לשכוח ברז פתוח ולהאשים את התמנון.

>> עשינו לכם קר? התחממו באחד מאתרי המרחצאות החמים בארץ