בחורה ישנה עם אוזניות במטוס ונהנית מהטיסה (צילום: iStock)
גם אתם תהיתם מתי תחזרו לישון שוב? | צילום: iStock
השעה היא 4 בבוקר, ואתם מוצאים את עצמכם בארץ זרה, ערים לחלוטין. כן, מסתבר שמרתון סרטי הטיסה באורך 12 שעות, לא ממש עזר כפי שתכננתם. אז מה לעזאזל עושים עכשיו עם הג'ט לג? אתם שואלים את עצמכם, כשהטיול החלומי הופך לנגד עיניכם לסיוט מתמשך. למזלכם, אתר חדש יכול לענות לכם על השאלה הזו ואפילו למנוע מכם להסתובב כמו זומבים בחופשה שלכם - והכל בחינם אין כסף.

ג'ט לג, או בעברית "יעפת", היא הפרעה בשעון הביולוגי הנגרמת כתוצאה משינוי באזור זמן ושיבוש חלוקת היממה בשעון. התופעה גורמת לעייפות יתר ויכולה גם לגרום לבחילות ולמיגרנות בשל אי התאמה בין שעות התאורה באזור הזמן החדש לבין השעות שהשעון מנסה לאתר.

ללכת אחרי האור

רבים מאתנו חושבים "למשוך את השינה" ובכך להתגבר על ההפרעה, אך לפי ג'יי אולסון, שעובד במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת סיימון פרייזר בוונקובר, לא פשוט להתגבר על ג'ט לג באמצעות ערות ממושכת. במקום זאת, נוסעים שטסים לאזורים מרוחקים, צריכים להבין מתי בדיוק להיחשף לאור או להימנע ממנו, בהתבסס על השעון הביולוגי שלהם.

"לפני שנים טסתי ליוון וביליתי את השבוע הראשון שם לגמרי הרוס מעייפות", אולסון אומר ל-CNN. "בכל יום אחר הצהריים הייתי צריך לישון, ובמשך הלילה נשארתי ער לחלוטין. ג'ט לג תמיד היה משהו שהשפיע עליי לא מעט".

"אבל במהלך התואר בפסיכולוגיה שלי באוניברסיטת סיימון פרייזר, למדתי שחוקרים רבים מצאו כי חשיפה לאור בשעות המתאימות יכולה להסיט את שעון הגוף שלך. ולעומת זאת, אם מחפשים את האור בזמנים הלא הנכונים, הג'ט לג יכול להפוך ליותר גרוע", הוא מוסיף.

אין תמונה
הכל קשור לאור. Jet Lag Rooster

המדע הוא זה שנתן לאולסון את ההשראה ל - Jet Lag Rooster, אתר אינטרנט חינמי חדש, שהושק ב-1 בינואר ומאפשר לאנשים להזין את פרטי הטיול שלהם ולקבל תכנית אישית למלחמה בג'ט לג. את התכנית ניתן לשלוח גם לטלפון החכם, שישלח לכם תזכורות במהלך הנסיעה.

"בשנה שעברה, הייתי צריך לטוס מוונקובר לניו יורק ולשאת שלושה נאומים בשלושה ימים, זמן קצר לאחר שנחתי", אומר אולסון. "מן הסתם לא רציתי להיות גמור מעייפות, אז חישבתי לי שיטה פשוטה עם לוח זמנים של חשיפה לאור. עקבתי אחר ההנחיות האלה, ולא חוויתי ג'ט לג. לאחרונה, החלטתי להפוך את השיטה הזו לזמינה לציבור".

אז איך התרנגול הזה עובד?

ראשית האתר יבקש מכם להזין את זמני הנסיעה שלכם, ובהמשך התהליך תצטרכו להזין גם את זמני השינה וההתעוררות האישיים שלכם. לבסוף, יוצגו בפניכם 3 אפשרויות לקצב ההתגברות על התופעה: הסתגלות לשעון הביולוגי החדש לפני הופעת הג'ט לג, הסתגלות בטיסה, או רק אחרי ההגעה ליעד. לאחר שכלול הנתונים, האתר יציע לכם תכנית מפורטת באורך מספר ימים, שמדגישה את הזמנים הטובים ביותר להימנע או לחפש את האור.

האתר הושק ב-1 בינואר, ואולסון מספר כי למרות שהתגובות חיוביות הוא לא מתכוון להרוויח כסף מכל העניין. "אני רוצה לעזור לכמה שיותר אנשים, ולכן אני מתכנן להמשיך להפעיל את האתר כשירות חינמי לציבור".

>> הכי לא קופנגן: האי הלא מוכר של תאילנד