"אירועי השרפות באוסטרליה אינן אירוע חריג. הן מתרחשות בכל שנה כתוצאה מגורמים טבעיים, ביניהם סופות ברקים, יובש קיצוני, רוחות ולעיתים הצתות מכוונות, רק שהן לא מגיעות לכותרות", אומר ניצן אנגלנדר יועץ טיולים לאוסטרליה וניו זילנד ומנהל קבוצת הפייסבוק - 'אוסטרליה ניו זילנד ומה שמסביב'. "אז מה קרה השנה? ההבדל הוא שביחס לשנים קודמות השרפות התחילו מוקדם מהצפוי ללא יכולת להשתלט או לתחום אותן".

מחפשים לאן לטוס? הכנסו למדריך היעדים של mako

מה שווה לעשות באוסטרליה?

אנגלנדר טוען, שלצד המראות הקשים, נראה כי תנועת המטיילים ליבשת ממשיכה כרגיל אך הותירה המון שאלות ואי וודאות. ניסינו להבין איתו איך הדברים נראים ומה חשוב לדעת למי שמגיע.

תמונת יבשת אוסטרליה שהופצה (צילום: Anthony Hearsey)
תמונת יבשת אוסטרליה שהופצה | צילום: Anthony Hearsey

האם אפשר לטייל באוסטרליה?
"בטווח הקצר, כמות המטיילים לא ירדה באופן דרסטי, אך סביר להניח שנרשמו ביטולים כתוצאה מחוסר ידע לגבי היקף השרפות ומיקומן. אם נקביל זאת לישראל, הצפה בנהריה לא אומרת שאי אפשר לטייל באילת, וזה כל הסיפור – ההנחה הייתה שכל אוסטרליה נשרפת, כשבפועל מדובר בחלקים קטנים בהרבה (ועדיין, גדולים מבחינה גאוגרפית).

בטווח הארוך, כנראה שיהיו ביטולים עקב הפחד להגיע והחשש מהשרפות, על אף שבשלב מסוים הן ידעכו לחלוטין".

היכן מתרכזות מרבית השרפות?
"למעשה, כל החלק הדרומי של אוסטרליה, מהחוף המזרחי ועד החוף המערבי, נתון בשיגרת שרפות. זוהי שגרה שנתית הכוללת שרפות באזורים מיוערים.

השרפות המשמעותיות השנה התרחשו בפארקים הלאומיים שמדרום לסידני, בקרבת העיר קנברה, באי קנגורו (Kangaroo Island) השוכן בדרום אוסטרליה ובחלק המזרחי של מדינת ויקטוריה. גם במערב אוסטרליה התרחשו שרפות גדולות שחסמו כבישים מרכזיים למספר ימים".

איזה אטרקציות/ מקומות נהרסו?
"כאמור, מדובר בעיקר על האזור שבין סידני ומלבורן, שתי הערים הגדולות באוסטרליה. מדובר על שטח מיוער ברובו, עם עיירות קטנות ופארקים לאומיים. בנוסף, חלק נרחב מהאי קנגורו נשרף גם הוא, ובייחוד הפארק הלאומי Flinders Chase, אחד האתרים הפופולריים באי".

מה ההמלצה למטיילים כרגע? 
"אין שום מניעה להגיע לאוסטרליה! השרפות אמנם ממשיכות להשתולל באזורים מסוימים, אך הם ממילא לא נמנים על אתרי התיירות המרכזיים. הבעיה העיקרית כרגע היא זיהום אוויר גבוה, אך זה תלוי בעיקר בכיוון הרוח.
בעוד שימים מסוימים עלולים להיות מסוכנים, ישנם ימים שהרוח מרחיקה את העשן והכל חוזר פחות או יותר לקדמותו.

אסון השרפות באוסטרליה (צילום: reuters)
צילום: reuters

חייבים לזכור שאוסטרליה עצומה (המדינה השישית בגודלה בעולם) ויש אזורים עצומים שבהם אין זכר לשרפות.
אם אתם מתלבטים לגבי הגעה לאוסטרליה בטווח הקרוב, תחסכו לעצמכם את הדאגה – אפשר לטייל באוסטרליה ללא שום בעיה".

האם יש מקומות שאפשר להתנדב בהם?
"עיקר הסיוע מתרכז כרגע בתרומות כספיות ותרומות של מזון/שמיכות/אמצעים פיזיים לתחזוקה ושימור.
מובן מאליו שמראות של חיות שניצלו מהשרפות יגרמו להמון אנשים לרצות לקום ולהתנדב באוסטרליה, אך למען האמת, הדרישה למתנדבים לא כל כך גבוהה.

ראשית, כדי לטפל בחיות נדרשת מיומנות מסוימת, ועל אחת כמה וכמה בחיות פצועות שעברו טראומה, ומתנדבים לא בהכרח מוסמכים לכך. שנית, מספר המתנדבים האוסטרלים גדול גם הוא ולכן סף הקיבולת הגיע למיצוי. ישנם מטיילים שלוקחים על עצמם משימות עצמאיות כמו חילוץ חיות מאזורי השרפות או התנדבות נקודתית, אך באופן כללי זו אינה אופציה ריאלית. רצוי יהיה לחזק את הכלכלה האוסטרלית באמצעות טיול, רכישת שירותים ותמיכה".

אסון השרפות באוסטרליה (צילום: reuters)
צילום: reuters

"אסכם ואומר שהטראומה כתוצאה מהשרפות לא תדעך באותה מהירות שידעכו השרפות עצמן בסופו של דבר. האסונות שהתרחשו ייצרבו למשך שנים וסביר שנראה יותר רגולציות וחוקים שינסו למזער את היקף השרפות בעתיד. כאן ראוי לציין ולזקוף את ההישגים של הארגונים הירוקים שעוד לפני תקופת השרפות קיימו הפגנות נרחבות ביבשת. עכשיו, כתוצאה מעליית המודעות ולחץ ציבורי אולי יתאפשר יותר בקלות לקדם מהלכים למען העתיד והסביבה של כולנו.

עבורנו זהו שיעור חשוב בהתמודדות עם אסונות ובעיקר במניעה שלהן מראש. יחד עם זאת אוסטרליה תמשיך להיות מדינה משגשגת ויעד תיירותי חובה לכל מטייל. יש בה כל כך הרבה אפשרויות ומקומות ששווים ביקור, ומטיילים שמגיעים אליה לא מצליחים שלא להתאהב במנטליות, ברוגע וביופי".

להתייעצות ומידע נוסף, ניתן להיעזר באתר 2australia, בקהילת המטיילים לאוסטרליה, "אוסטרליה ניו זילנד ומה שמסביב" או בדף הפייסבוק של ניצן אנגלנדר

הכתבה הוכנה בסיוע MAGNUS - איתור, חילוץ ומכשירים לווינים לחו"ל