ברצלונה, חוף ים (צילום: Jasper Juinen, GettyImages IL)
הרכבה עצמית מאפשרת ללקוח גמישות רבה. ברצלונה | צילום: Jasper Juinen, GettyImages IL

בבית, בעבודה, כשהם נפגשים בבית הספר או בגן - כמעט אצל כל ההורים עולה בימים אלה השאלה לאן נוסעים בקיץ לחופשה עם הילדים. לפי ההערכות, ביולי־אוגוסט צפויים לצאת לחו"ל יותר ממיליון ישראלים - 12% יותר מהתקופה המקבילה בשנה שעברה.

כחודש לפני היציאה לחופש הגדול, מחירי כרטיסי הטיסות כבר גבוהים יחסית, ולא פשוט למצוא חופשה משפחתית באירופה בפחות מ–11 אלף שקל. מחירי החופשות מגיעים לעתים גם ל–14 אלף שקל, תלוי ביעד. אפילו במזרח אירופה המחירים באוגוסט מגיעים ל–9,000 שקל למשפחה, לארבעה לילות במלון.

חופשה באחת מערי אירופה עם הילדים יכולה להיות מהנה, אבל בניגוד לבתי המלון בישראל שרובם מציעים חדרים משפחתיים גדולים יחסית, באירופה קשה יותר למצוא חדרים כאלה. רוב בתי המלון באירופה מציעים חדרים המתאימים לזוג עם ילד אחד - מה שלא מתאים להרבה משפחות ישראליות, שנאלצות להזמין שני חדרים זוגיים, או לחילופין לבחור את המלון מרשימה מצומצמת. כדי לעזור לכם למצוא את המחיר המשתלם לחופשה באירופה, הנה כמה דברים שחשוב לדעת.

חופשה טבלה 1
זהירות, חבילות מדומות

1. זול יותר להזמין טיסה ומלון בנפרד מחבילה אצל סוכן

כשמתקשרים למוקד הטלפוני של חברות התיירות או נכנסים לאתרי האינטרנט שלהן ומבקשים להזמין חופשה באחת מערי אירופה עבור המשפחה, מקבלים את החבילות המורכבות מראש, הכוללות טיסה ומלון. מדובר במספר מוגבל של אפשרויות, שמתוכן הלקוח יכול לבחור את זו שמתאימה לו. מצד שני, תמיד אפשר להזמין בנפרד את הטיסה ואת המלון.

מבדיקה שערכנו, גילינו כי הרכבה של חבילת נופש (טיסה ומלון) באופן עצמאי ללא מעורבות סוכן נסיעות, דרך אתר Booking, למשל, תהיה זולה יותר מאותה החבילה שמורכבת על ידי סוכן נסיעות. כך לדוגמה, חבילה למשפחה הכוללת טיסה ולינה לארבעה לילות באוגוסט במלון Bayswater Inn עולה 15,460 שקל, ואילו בהרכבה עצמית באמצעות אתרים בינלאומיים המחיר הוא 13,470 שקל. בחבילות נוספות שבדקנו ליעדי אמסטרדם, פריז ולונדון התגלתה אותה המגמה, אף שבפועל מדובר באותו מוצר, מכיוון שבחרנו אותה טיסה ואותו מלון כמו בחבילה המורכבת.

בכמה מקרים גילינו תופעה מוזרה: מחיר של טיסה ומלון אצל אחד מסוכני הנסיעות היה נמוך מהמחיר של אותם המרכיבים בחבילה שהורכבה על ידי אותו הסוכן. כך למשל, טיסה של אל על לאמסטרדם ולינה במלון Novotel Amsterdam City לשלושה לילות באוגוסט עולה 16,260 שקל למשפחה, בחבילה שנמכרת באיסתא. לעומת זאת, הזמנה של אותה הטיסה בנפרד ושל אותו המלון גם כן דרך איסתא, הסתכמה ב–14,410 שקל בלבד. מצאנו מקרים דומים גם בחברת הדקה ה-90, גוליבר ובאופיר טורס.

פנינו לחברות כדי להבין איך ייתכן שסוכן הנסיעות מוכר ללקוח חבילה שאמורה להיות משתלמת יותר במחיר גבוה יותר מאותה הטיסה ואותו המלון רק בנפרד. באיסתא טענו בתגובה כי "באתר יש אלפי הצעות לטיסות או חבילות ליעדים השונים. הטיסות מגיעות מעשרות ספקים מישראל ומהעולם במטרה ליצור שקיפות ללקוח ולהציע לו את כל העסקות שיש. בנוסף, בחודש האחרון הועלו לאתר איסתא גם חבילות דינמיות, שבהן ניתן לבחור כל טיסה רלוונטית לכל יעד ולצרף מלון לפי בחירת הלקוח. במרבית המקרים המחירים נמוכים באופן הזה. בנוגע לדוגמאות שהובאו לנו: באמסטרדם אכן מחיר החבילה גבוה יותר מהרכבה עצמית, אך במקרים רבים המצב הפוך".

חופשה טבלה 2
להזמין דרך האתר

>> עוד בערוץ החופש:

איפה תמצאו את הטיסות הכי זולות ליעדים הכי חמים הקיץ
לא להתייאש: מצאנו לכם צימרים פנויים לשבועות
כך תזמינו חופשה מוזלת עם כרטיס האשראי

באופיר טורס טענו כי "האתר מכיל מגוון חבילות של ספקים שונים, ובהתאם לכך הספק יכול להחזיק מלאי חדרים מסוג מסוים, ולפיהם הוא בונה את החבילה שלו. במקרה שצוין בכתבה, אופיר טורס אינה הספק של החבילה לפריז, ולפיכך המחיר נקבע על ידי הספק שמשווק את החבילה". באופיר טורס טענו גם כי האתר מהווה פלטפורמת מכירה של כלל המוצרים, ולא ניתן לשלוט באופן מלא במאות אלפי המוצרים שבאתר.

מחברת גוליבר תיירות און ליין נמסר בתגובה: "הפער בסך כ–40 יורו בין הרכבה באופן עצמאי לבין חבילה משקף את הדינמיות בענף התיירות מול הספקים השונים. במקרה זה השיגה גוליבר מחיר טיסה אטרקטיבי עבור הגולשים באתר, אף שהדבר יוצר שונות בהשוואה להזמנת חבילה".

מקבוצת הדקה ה-90 נמסר: "ללקוחות החברה מוצעות כלל האפשרויות, בהן טיסות, טיסות ומלונות, וכן חבילות מובנות. כל צרכן בוחר בחבילה המתאימה לו על פי צרכיו ותקציב החופשה שבחר לעצמו. ייתכן שבחלק מהיעדים עדיף לצרכן להרכיב את החבילה בעצמו ובחלק אחר עדיף לו לרכוש חבילה מובנית, שכוללת גם העברות אל שדה התעופה וממנו. קבוצת הדקה ה-90 מעודדת את לקוחותיה לבדוק ולהשוות מחירים וכן את החלופות השונות באתר".

אם כן, המסקנה היא שתמיד כדאי לבדוק את המחירים שמציעים סוכני הנסיעות, כי יכול להיות שהחבילה המוצעת תתגלה כבלתי משתלמת. חשוב לציין גם כי הרכבה עצמית מאפשרת ללקוח גמישות רבה יותר בהשוואה לחבילות של סוכנויות שמציעות הזמנות רק בתאריכים ספציפיים, בשעות טיסה מסוימות, ובדרך כלל רק של חברת תעופה אחת. בנוסף, ההחלטה איפה ללון בחו"ל מצטמצמת אוטומטית למספר מופחת של בתי מלון שנחשבים פופולריים, או כאלה שיש לחברת הנסיעות הסדרים עמם. כמו כן, לא תמיד מתקבל אישור מיידי לבתי המלון שבחבילות האלה, ובהרבה מקרים הלקוח מקבל שיחת טלפון יום־יומיים לאחר ההזמנה מנציגת החברה, שמבשרת לו שאין חדרים במלון שהוא ביקש, ועליו להחליף מלון.
ברלין
ברלין, אי המוזיאונים | צילום:

2. פערים במחירי אותה החבילה
 בין סוכנים שונים

בטיסות סדירות, הרבה פעמים לא תגלו פערים משמעותיים במחיר בין סוכני הנסיעות, או בין הסוכנים לחברות התעופה. ואולם, כשמדובר בחבילות נופש, כדאי לעשות את ההשוואה ככל שתקופת החופשה מתארכת וככל שמספר הנופשים גדול יותר - כי אז פערי המחירים משמעותיים יותר.

בהשוואת מחירים שערכנו בין סוכני הנסיעות, מצאנו הבדלים של מאות שקלים במחירי חופשות משפחתיות. כך לדוגמה, חופשה של שלושה לילות בברלין כולל טיסה במלון Mark עולה למשפחה 12,300 שקל באופיר טורס - ואילו אצל הדקה ה–90 ואיסתא, אותה חופשה תעלה 11,700 שקל. המחיר לאדם נאמד בעשרות דולרים בלבד, אבל כשמדובר במשפחה או בקבוצה של נופשים, הפער נעשה משמעותי הרבה יותר.

3. חבילת נופש אצל הסיטונאים זולה מאצל סוכני הנסיעות

אילו יכולתם לקנות גבינת קוטג' ישירות מהמחלבות, או ירקות ישירות מהחקלאים, סביר להניח שהייתם משלמים עליה פחות ממה שאתם משלמים כיום. כך הדבר גם בחבילות הנופש שמוכרות החברות הסיטוניות, כמו חברות הצ'ארטר השטיח המעופף, קשרי תעופה וקווי חופשה וחברות התעופה ישראייר וארקיע. חברות אלה משווקות את מרכולתן באמצעות סוכני הנסיעות, וברוב המקרים זה נעשה מבלי שהלקוח יודע שיש עוד צד בעסקה.

כשאתם מזמינים חבילת נופש של טיסה ומלון מסוכני הנסיעות לאחד מהיעדים שאליהם אותם סיטונאים משווקים חבילות (כמו ברצלונה, ברלין, רומא ויעדים אחרים), אתם למעשה מכניסים לעסקה מתווך, אף שהמוצר הוא בעצם אותו מוצר, בין אם תרכשו אותו ישירות מהספק ובין אם תעשו זאת באמצעות סוכן הנסיעות. איפה טמון ההבדל? במחיר.

מהשוואה שערכנו בין מחירי חבילות הספקים למחירי אותן חבילות אצל סוכני הנסיעות, עלה כי כמעט בכל המקרים מחירי הספקים היו נמוכים יותר. כך למשל, חבילת ארבעה לילות בברצלונה במלון City park san just כולל טיסה שמציעה החברה הסיטונית השטיח המעופף, עולה למשפחה 11,500 שקל - ואילו בדקה ה-90 היא עולה 12,700 שקל ובאיסתא 13,760 שקל.

הבעיה היא שכל חברה סיטונית מוכרת את החבילות הייחודיות שלה, הכוללות טיסות ובתי מלון ספציפיים שעמם יש לה הסכמים. לכן, כדי שתוכלו לבחור את החופשה שלכם ממגוון גדול יותר של אפשרויות, מומלץ לחפש אותה אצל סוכני הנסיעות - ואז לברר מי הספק של החבילה. כשיש בידיכם את המידע הזו, תוכלו לבדוק אם המחיר שהספק (החברה הסיטונית) מציע באתר שלו נמוך מזה שמציע הסוכן. אז תוכלו לחזור לסוכן הנסיעות עם הצעה נגדית, או להזמין ישירות מהספק.

בענף הנסיעות מתנהלת מלחמה מתמדת בין הספקים לסוכני הנסיעות, גם בנושא עמלות המכירה וגם בתחום המחירים. המאבק הזה גרם באחרונה לישראייר ולארקיע להוריד את העמלות לסוכני הנסיעות - מה שגרם לחברות הדקה ה-90 וגוליבר לוותר על המוצרים של ארקיע, אם כי שתיהן עדיין מוכרות את מוצרי ישראייר. אף שהספקים תמיד מנסים לשדר כלפי חוץ שהם שומרים על האינטרסים של סוכני הנסיעות ולא שוברים אותם במחיר, בדיקה זו מעלה כי ההפך הוא הנכון: המחיר של הספקים נמוך יותר - ולפיכך ההזמנה אצלם משתלמת יותר ללקוח הסופי.
ביג בן, לונדון (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
כדאי להשוות מחירי מלונות באתרים בינלאומיים. ביג בן, לונדון | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

4. כדאי להשוות מחירי מלונות באתרים בינלאומיים

אתרי סוכנויות הנסיעות הבינלאומיות Expedia, Booking ואחרים, שולטים בעולם התיירות העולמי, וגם הציבור בישראל נהנה מהאפשרויות לבחור מבין מאות בתי מלון בכל יעד בעולם. כיום כבר לא חייבים להסתמך על סוכן הנסיעות המקומי כדי להזמין חדר במלון בחו"ל, ואפשר לעשות זאת דרך האתרים הבינלאומיים.

כדי להחליט דרך איזה אתר הכי משתלם להזמין, אפשר להיכנס לאתר HotelsCombined.co.il, שמציע בשפה העברית את המחירים הכי נמוכים של אתרי הנסיעות כמו Booking.com, Hotels.com, Agoda.com ואחרים. HotelsCombined הוא אגריגטור, שדרכו אפשר לקבל את התמונה הרחבה ביותר של המחירים הקיימים ברשת עבור בית המלון שבו אתם מבקשים להזמין חדר.

מי שלא רוצה להזמין דרך אתר נסיעות שאינו ישראלי, יכול להשתמש בשירותיהם של סוכני נסיעות ישראלים, שמציעים אף הם מגוון רחב של בתי מלון. היתרון המרכזי לסוכן הישראלי הוא במקרה של ביטול בתוך 14 ימים ממועד ההזמנה ועד שבעה ימים לפני מועד החופשה: במקרה כזה, חוק הגנת הצרכן יאפשר ללקוח ליהנות מדמי ביטול מופחתים בסך 100 שקל, או 5% מגובה העסקה. אצל הסוכן הישראלי תקבלו גם את המחיר הסופי כולל מסים ועמלות אחרות, ואילו ברכישה דרך אתרים בינלאומיים, בהרבה מקרים המסים לא כלולים וכשתגיעו למלון תצטרכו להשלים את החוב למלון. לכן, גם אם החלטתם לרכוש דרך סוכן בינלאומי, חפשו את המשפט "All tax included" בפרטי העסקה. לאלה מכם שהם חובבי ארוחות בוקר במלון, כדאי גם לוודא בפרטי העסקה שההזמנה כוללת ארוחת בוקר - כי זה לא מובן מאליו במלונות אירופיים.

כשערכנו השוואה בין מחירי חדרי המלון בלונדון, בפריז ובאמסטרדם באתרים הבינלאומיים ובאתרי סוכני הנסיעות בישראל, גילינו פערים של מאות שקלים - לעתים לטובת הסוכנים הישראלים ולעתים לטובת הזרים. לכן, אם החלטתם להזמין מלון בנפרד מהטיסה, כדאי מאוד לערוך סקר מחירים מקיף.

חופשה טבלה 2
יותר זול להזמין אצל הסיטונאי

5. שינוי יום או שעת הטיסה יכול לחסוך מאות שקלים

כמו בכל שנה, מחירי הטיסות בחופשת הקיץ הם מחירי השיא של כל השנה. לא פשוט להשיג טיסה בקיץ במחירים סבירים, אבל זה לא אומר שלא צריך לנסות. ראשית, מומלץ לא להיות נעולים על תאריך מסוים. אם תסכימו להתגמש ביום אחד קדימה או יומיים אחורה, ייתכן שתוכלו להשיג כרטיסי טיסה זולים יותר בעד 200–300 דולר לאדם - פער משמעותי מאוד כשמדובר במשפחה עם כמה ילדים. את הגמישות הזו כדאי שתפגינו גם בנוגע לשעות הטיסה. אמנם לא תמיד כיף להגיע ליעד בלילה, כי זה אומר שהפסדתם את היום הראשון של החופשה, אבל המחיר של הטיסה יכול להיות משמעותית נמוך יותר מזה של טיסת בוקר.

6. לואו־קוסט לרוב אינו זול בשלב זה של העונה

אם אתם חושבים שטיסות הלואו־קוסט יושיעו אתכם מהמחירים הגבוהים, יש לכם טעות. בשלב הזה של העונה, גם המחירים שלהן לקיץ אינם נמוכים כפי שהיינו מצפים. "חוק הברזל" בטיסות אלה קובע שאת המחיר הנמוך באמת אפשר להשיג חצי שנה מראש - ובמקרה של הזמנת טיסה בתקופת ביקושי שיא, אפילו שמונה־תשעה חודשים מראש.

עם זאת, לא כדאי לוותר מראש על קטגוריית הלואו־קוסט. מומלץ לבדוק גם את מחירי הטיסות האלה ולהשוות אותם למחירי הטיסות הסדירות הרגילות או טיסות הצ'ארטר - אבל לא לשכוח להוסיף לחשבון את עלות העלאת המזוודה לטיסה. כדאי גם להביא בחשבון שלא תמיד תנחתו בשדה התעופה המרכזי בעיר.

כדי לראות את מחירי הטיסות המוזלות, עליכם להיכנס לאתרי חברות התעופה המוזלות או לאתרי האגריגטורים, כמו Kayak.com או SkyScanner.com, הכוללים גם את טיסות הלואו־קוסט - מכיוון שאלה אינן מוצגות באתרים של סוכני הנסיעות הישראלים.

פריז (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מומלץ להתגמש בימי ובשעות הטיסה. פריז | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

* הכתבה עלתה ב- TheMarker

כמה ישראלים ביקרו באתר למטרות ניאוף?
עלייה של 5% בתיירות הנכנסת לישראל מתחילת השנה