אמנם כאן בישראל אנחנו חיים בתחושה שניצחנו את הקורונה, העסקים חזרו להתמלא, מופעי התרבות שבו לשמח ואפילו ברחובות כבר לא רואים יותר אנשים במסכות, אולם המצב מעבר לים שונה בעליל: מדינות רבות עדיין נאבקות בנגיף וענף התיירות מדמם ומתקשה להתאושש. הבשורות הרעות הן שגם נראה שהוא לא הולך לקום על הרגליים כל כך מהר שוב, עם זאת יש נקודות של אור בקצה. 

"הנתונים מרשות שדות התעופה עדיין מלמדים אותנו שהתנועה מישראל החוצה דלילה ביחס לשנים קודמות, ומנתונים שהוצגו בעיתון פספורט ניוז, מתחילת חודש אפריל יצאו כ-101 אלף ישראלים בסך הכל, לעומת מאות אלפים שיצאו בשנים קודמות בחודש פסח, בו הרבה מאוד ישראלים יצאו לטייל", אומר לנו רוני ינובסקי, מורה דרך, גיאוגרף ובעל האתר טבע עולם. מה השתנה בתיירות מאז הקורונה? הנה 10 דברים משמעותיים שקרו לנו

  1. לפני הכל, נעלמה הספונטניות

    אם בעבר נכנסנו לאתר ורכשנו כרטיסי טיסה בספונטניות בלי יותר מדי דאגות, היום יש לנו כל מיני פרוצדורות נלוות לפני ואחרי. "כל מי שרוצה לנסוע לטוס צריך להתגבר על כמה וכמה מחסומים, שכוללים הצגות טפסים, בדיקת חיסונים, דרכונים ירוקים, ובדיקות PCR שמשתנות לפי דרישתה של כל מדינה". אומר ינובסקי. חשוב לבדוק את דרישות המדינה לגבי הבדיקות ולהתעדכן כל הזמן. בישראל למשל דורשים בדיקה בחזרה, ולכן יש לזכור לבדוק עוד לפני ההמראה, היכן עושים בדיקות בכל מדינה על מנת שתוכלו לשוב לארץ בבטחה. עדיף לעשות עבודת בית לפני כל טיסה, להכין מראש את כל הטפסים ולהדפיס בצורה מסודרת את הבדיקות, כמו גם את תעודות המתחסן".
  2. לא ניתן לטוס לכל מקום וזה משתנה מרגע לרגע

    חשוב לזכור שהעולם עדיין חולה: הודו משפיעה על כל מה שמתרחש באסיה; מרכז אמריקה ואירופה עדיין בתחלואה גבוהה ומדינות שחשבנו שנפתחו - כבר נסגרו שוב, כמו למשל קוסטה ריקה, קפריסין וטורקיה. זו הסיבה שצריך לעקוב תמיד ולדעת מראש דרך אתר משרד הבריאות מה מצב התחלואה בכל מדינה. כמו כן, יש מדינות שאסור לטוס אליהן כמו אוקראינה, אתיופיה, ברזיל, דרום אפריקה, מקסיקו והודו. ההגבלות חלות גם על קונקשנים לפחות עד 16/5, כך שיש לשים לב גם לכך. 
    בדיקת קורונה (אילוסטרציה: Dusan Petkovic, shutterstock)
    בדיקות קורונה רנדמוליות. חשוב לעקוב אחר ההנחיות במדינות אליהן תגיעו | אילוסטרציה: Dusan Petkovic, shutterstock
  3. בדיקות קורונה אקראיות

    דבר נוסף שחשוב לשים לב אליו הוא שבכל רגע נתון ההנחיות משתנות בכל מדינה ומדינה ולכן עליכם להיות כל הזמן מעודכנים. כל מדינה יכולה להחליט על בדיקות קורונה אקראיות בכל רגע נתון ויש לקחת זאת בחשבון. _OBJ
  4. אז לאן אפשר לטוס?

    נכון לרגע זה ניתן לטוס לארצות הברית ויש להצטייד בבדיקת קורונה 3 ימים קלנדרים לפני הטיסה, ישראלים לא יורשו להיכנס לארצות הברית שעברו בטיסות קונקשן, רק טיסות ישירות.
    הכניסה ליוון מאמצע מאי תתאפשר למחוסנים ללא צורך בבדיקת קורונה. מי שאינו מחוסן - צריך לעבור בדיקה 72 שעות לפני הכניסה ליוון. כמו כן, אחת הצרות של הקורונה היא שיש למלא טפסים דיגיטליים ביוון PLS – טופס דיגיטלי שהוא שאלון בריאות אותו יש להוריד באינטרנט. בנוסף, ביוון יש סיכוי שתצטרכו לעבור עוד בדיקה באופן אקראי.
    ניתן גם לטוס לסיישל לאחר קבלת בדיקה שלילית 72 שעות לאחר ההמראה ולאחר 5 ימים יש לעשות בדיקה נוספת, כמו גם אחת לפני השיבה לישראל. 
    לגיאורגיה ואיחוד האמירויות - יש להצטייד בבדיקת קורונה שלילית עד 72 שעות לפני ההמראה, ואחרי הנחיתה יש לבצע עוד בדיקת קורונה נוספת בשדה ויש לחכות במלון עד קבלת תשובה.
    בולגריה – ניתן לצאת למי שמחוסן מנה שניה או החלים בחצי שנה האחרונה ללא בדיקות קורונה או בידוד או שיש להצטייד בבדיקה 72 שעות לפני הטיסה. ניתן גם לטוס לבוסניה, לאחר בדיקת קורונה שלילית 48 שעות לפני כניסתכם למדינה, לטנזניה הכניסה למדינה חופשית, שם הטיולים מתבצעים בשמורות הטבע באוויר הפתוח, כך שהסיכוי לחלות הוא לא גדול. לפני שמגיעים לארץ יש לבצע שוב בדיקת קורונה. למונטנגרו שהיא שילוב של ים והרים שהישראלים מאוד אוהבים – ניתן להיכנס עם בדיקת קורונה שלילית שבוצעה 72 שעות לפני הכניסה למדינה או בדיקה סרולוגית. ביולי אמורים לפתוח את פוקט בתאילנד, אבל גם כאן המצב לא מזהיר שכן התחלואה שם גבוהה וכדאי לעקוב.

     

     

  5. ומה קרה למחירים בעקבות הקורונה?

    "בחלק מהיעדים המחירים נשארו ללא שינוי ובחלק מהיעדים ירדו משמעותית. לדוגמא: בארצות הברית בניו יורק, במלונות בהם שילמנו בעבורם מאות דולרים, ניתן להשיג ב-100-200 דולר ללילה. חברות התעופה שמנסות להתאושש מציעות חבילות אטרקטיביות במיוחד כמו ליוון וגיאורגיה.
  6. יוון היא הכוכבת של הקיץ

    הישראלים אוהבים להרגיש בטוחים ולכן רבים יעדיפו השנה לטוס ליעדים לא רחוקים של גג שעתיים טיסה כמו יוון, ואז אפשר לחזור מהר, הקורונה גם מכתיבה את התנועה הגדולה. זה קרוב. היחסים בין המדינות טובים, ישראלים מאוד אוהבים את יוון, המוזיקה, האוכל והים, חלק מתושבים ביוון חוסנו כי הם מתפרנסים מתיירות ורוצים לקבל תיירות. חבילות נופש בכרתים ביולי ניתן למצוא מ-600-750 דולר לאדם ל-3 לילות. 4 לילות 700-900 דולר.
  7. סיישל לשקט נפשי

    אמנם מדובר על 6 שעות טיסה, אבל סיישל היא מדינת איים יפהפיה ורוב הטיולים מתקיימים בשטחים פתוחים במלונות מבודדים, אין שם צפיפות והמדינה מקפידה על חוקים שקשורים בבידוד, מסכות ובכל מה שקשור לכניסה ויציאה מהארץ.

     

     

  8. איסלנד עולה ובמיוחד בטיולים מאורגנים

    גם האי האיסלנדי יככב כנראה השנה כיעד לטיולים משום שגם בו רוב אוכלוסיית האי, שהיא לא גדולה - מעל 350 אלף תושבים, תהיה כבר מחוסנת. האי אינו צפוף, מקפידים שם על הוראות הקורונה ורוב הטיולים שם הם בטבע בין לגונות הקרחונים ללועות הרי הגעש. מורגשת התעוררות ראשונית בטיולים המאורגנים אל יעד זה. יעד מרהיב ביופיו שמשלב אתרי טבע, מפלי מים שוטפים, פעילות אקסטרים, הליכה על גבי קרחונים, שייט בין גושי קרח, צפייה בלוויתנים, מסלולי הליכה רגליים בטבע עוצר נשימה.

     

     

  9. סוכני נסיעות חשובים מאוד בתקופה זו

    דווקא עכשיו ויותר מתמיד, כשהנסיעות הופכות להיות מורכבות יותר, מומלץ להיעזר בסוכני הנסיעות שיוכלו להקל ולעקוב אחר מצב התחלואה בכל מדינה ומדינה וההנחיות שהיא דורשת. הסוכנים מעודכנים ויכולים להציל אתכם במצבי צרה במדינה זרה, במיוחד שפעמים רבות אנחנו עלולים למצוא את עצמינו חסרי אונים מול גולם דיגיטלי.
  10. עם כל הקשיים שעומדים לנו בדרך, אל תרימו ידיים

    "מי שרוצה לצאת לחופשה, האור נראה בקצה המנהרה", אומר ינובסקי. "אל תוותרו על השאיפות שלכם לטייל ולנפוש. הנפש זקוקה למפגש עם תרבויות שונות, שהורגלנו לפגוש במהלך הטיולים שלנו, לנפוש במקומות אקזוטיים או באי יווני. נכון, הטפסולוגיה עלולה להתיש וזה קצת מעיק, אבל רגע אחרי שהמטוס ממריא, השמיים הם הגבול, צאו לטייל באחריות ובזהירות".