כבר שנתיים שעולם התיירות, זה הישראלי וזה העולמי, נמצא במשבר בעקבות נגיף הקורונה. ברחבי העולם מדינות נפתחות ונסגרות בפני התיירים בהתאם לרמות התחלואה וההדבקה שבהן, ובכל פעם שנדמה כי קיימת האפשרות שהעולם ישוב למסלולו, וריאנט חדש מופיע. 

נכון לעכשיו, זהו וריאנט האומיקרון שמתפשט ברחבי העולם וכבר הביא את חברות התעופה לבטל אלפי טיסות בינלאומיות. חלקן נאלצו גם לשלוח מטוסים ריקים, תוך שהן סופגות הפסדים רבים, שלא פעם מאלצים אותן לאפסן את המטוסים עד לתאריך שאינו ידוע. בתוך כך, אתמול נרשם מספר נמוך במיוחד של ישראלים שיצאו מהארץ - פחות מ-7,000 נוסעים.

שדה תעופה בן גוריון  (צילום: AvshalomSassoni, flash90)
צילום: AvshalomSassoni, flash90

האם רואים את האור בקצה המנהרה? ביקשנו מכמה מומחי תיירות לנסות להעריך עבורנו מתי הם צופים שעולם התיירות יחזור לנשום לרווחה, ונשוב לפקוד את אתרי הנופש הפופולריים? כפי שכבר למדנו לא פעם בשנתיים שחלפו, אף אחד לא יכול לנבא את העתיד, אך אין ספק שהתשובות גרמו לנו לאופטימיות.

"המשתנה הגדול שיכול להשפיע על קצב החזרה הוא המצב באירופה"

שירלי כהן עורקבי, סמנכ"לית אשת טורס

"ההערכה היא שנתחיל לראות חזרה הדרגתית לתיירות לחו"ל כבר בפברואר, וככל שהתחלואה תרד, הביקושים ילכו ויגדלו עד לנקודת השיא בפסח והאביב. המשתנה הגדול שיכול להשפיע על קצב החזרה, הוא המצב באירופה, שעדיין לא ברור עד הסוף ושונה ממדינה למדינה. בדומה לגלים קודמים, עם תחילת הדעיכה בתחלואה יש יותר בטחון בהזמנה והביקושים גדלים עוד לפני סיום הגל וחזרה מלאה לשגרה. כרגע אנחנו בשיא הגל, כך שאי הודאות יחד עם השקל החזק, מובילים למחירים נמוכים במיוחד".


"עדים להתחזקות דרמטית של מגמת הביקושים וההזמנות"

זיו רוזן, מנכ"ל קבוצת גוליבר

"מילת המפתח – אופטימיות והרבה. מגפת הקורונה פרצה לחיינו לפני כשנתיים לימדה אותנו במהלך הדרך שאם כבר עלינו בעל כורחנו על רכבת הרים אז שתהיה לפחות בשיא האקסטרים ואכן בלי ספק זה מה שאנחנו מקבלים. לחלוטין אפשר לומר – תסריט שלא מבייש אף סרט שובר קופות הוליוודי וכמו בכל סרט מוצלח – הסוף טוב.

"בכל גל שהיה עד כה מתחילתו ועד סיומו – פחות או יותר, הדברים חזרו על עצמם. בתחילתו באופן דרמטי ירד הביקוש לחופשות בחו"ל ועולה הביקוש לחופשות בארץ (בדרך כלל), וככל שהימים חלפו ומקדם ההדבקה נחלש – היינו עדים להתחזקות דרמטית של מגמת הביקושים וההזמנות. וכך בדיוק קורה בימים אלו, ואנחנו מעריכים כי המגמה רק תלך ותתחזק ככל שמקדם ההדבקה יורד. לראשונה אנחנו רואים מגמה של הזמנות לארץ ולחו״ל לכיוון תאריכי פסח וחופשת הקיץ".

נוסעים בדרך לטיסה בנתב"ג (צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90 )
צילום: אבשלום ששוני, פלאש/90

"רוב התיירים מעדיפים לשבת על הגדר ולהמתין"

ד״ר ערן כתר, חוקר ויועץ תיירות מהמחלקה לניהול תיירות ומלונאות במכללה האקדמית כנרת

"הביקושים לפעילות תיירותית גבוהים, אבל כרגע רוב התיירים מעדיפים לשבת על הגדר ולהמתין. רוב התיירים כרגע מתכננים חופשות לאביב ולקיץ, בתקווה שעד אז נהיה אחרי הגל החמישי ושתהיה הפוגה מהקורונה. אלה ששוקלים לנסוע קודם יחכו ככל הניתן עם קבלת ההחלטות, יבצעו את ההזמנות בדקה ה-90, והבחירה של הפעילות התיירותית תושפע במידה רבה מתקנות הקורונה, רמת תחלואה ביעד, הצורך בבידוד וכן הלאה.

"נתב"ג כרגע נמצא בפעילות מצומצמת ויש ישראלים שנוסעים, אבל מדובר בתופעה בהיקף מוגבל, הכוללת שיעור גבוה של צעירים ושל אנשי עסקים, ומיעוט של משפחות הנוסעות מטעמי נופש. בכל מקרה, יש מקום לאופטימיות - ככל שנראה את גרף התחלואה יורד כך נראה את גרף התיירות צומח".


"עם דעיכת הגל הנוכחי יחול זינוק ברכישת חופשות"

הדר כרמל, מנהל חטיבת הנופש בקבוצת אמסלם תיירות ונופש

"בגדול התשובה היא כמובן שכן. הציבור אוהב לטוס ולנפוש ועל כן צפויה שוב עליה חדה ברגע שהמספרים ייתמתנו. אנו צופים שעם ירידת הגל הנוכחי הביקוש לחופשות יהיה גבוה מאוד. כך היה בגלים קודמים וכך כנראה יהיה גם עכשיו, בטח על רקע העובדה כי אנשים כבר הבינו ויודעים לתמרן בין הגלים שעולים ויורדים ולנצל חלונות זמן לנסיעות להטענת אנרגיות.

"עם דעיכת הגל הנוכחי יחול זינוק ברכישת חופשות לפסח ולקיץ. על הפרק: צפון איטליה, יעד שישראלים תמיד אהבו במיוחד, לקחו ממנו הפסקה לשנתיים ויש כבר הרבה התענינות לחזרה לשם. בנוסף דובאי ואבו דאבי בדגש על יאס איילנד, וכמובן, ארצות הברית שמככבת בראש הרשימה תמיד".


"ב-2022 התיירים יחזרו לטוס וישברו את שיאי התיירות"

יהודה זפרני, מומחה ניהול, תיירות ותעופה ומנהל תחום התיירות במועדון הצרכנות הוט

"קודם כל חשוב להכיר את הנתונים, בשנת 2019 עברו בנתב"ג כ- 24 מיליון נוסעים, ב-2020 כמעט 4 מיליון וב-2021 חצינו את ה-6 מיליון נוסעים. על פי הנתונים האלה ניתן לראות עלייה במספר הנוסעים בתקופת הקורונה. בחודש דצמבר 2021 כאשר זן האומיקרון כבר הסתובב בעולם ובישראל בפרט, 143,000 ישראלים בחרו לטוס ולטייל בעולם לעומת דצמבר 2020 שרק 101,000 ישראלים יצאו מישראל. כלומר, האומיקרון לא היווה גורם מונע לצמיחת התיירות היוצאת.

"ההערכה של מועדון הצרכנות הוט על פי מגמות שאפשר לראות כבר בימים אלה, היא שב-2022 התיירים יחזרו לטוס וישברו את שיאי התיירות היוצאת במהלך מגפת הקורונה. המדדים שמשפיעים בצורה הנרחבת ביותר על הנופשים הם הגבלות ממשלתיות בנושאי התעופה.

"בולגריה שצבעה את ישראל באדום ולא אפשרה כניסת ישראלים, נכנעה ללחץ של תיירות החורף וכבר ביום שני הכריזה על פתיחת שעריה, הוכחה ניצחת לכך שלחץ התיירות גובר על הנגיף. לכן, ניתן להגיד בוודאות כי כל עוד לא יסגרו את השמיים, תיירי העולם ימשיכו לטוס והמספרים יעלו, בישראל המספרים יעלו מ-6 מיליון הנוסעים ב-2021 ליותר מ10 מיליון נוסעים ב-2022. את סימן השאלה הגדול צריך לשים מעל התיירות הנכנסת, במידה וייפתחו שערי המדינה יהיה אפשר להרגיש את העלייה המשמעותית גם שמקבל ומארח את התיירים".

נמל התעופה בן גוריון (צילום: Roman Yanushevsky, Shutterstock)
נתב"ג | צילום: Roman Yanushevsky, Shutterstock

"התיירות תשוב להתאושש, והתנועה שהחלה בחודשים האחרונים תחזור לעצמה"

ניר מזור סמנכ״ל קשרי תעופה

״להערכתנו, עם דעיכת מגיפת האומיקרון בעולם, התיירות תשוב להתאושש, והתנועה שהחלה בחודשים האחרונים תחזור לעצמה. הנוסעים למדו בשנתיים האחרונות לתכנן את חופשותיהם לצד הקורונה. אנחנו רואים כבר היום, לאחר שגם הילדים מחוסנים או מחלימים, ביקושים של משפחות לחג הפסח. אם לא יהיו וריאנטים נוספים, בקיץ צפויה תנועה גדולה ליעדים הפופולריים למשפחות".


"השנה, יותר מבעבר, אנחנו חשים כי הישראלים ירצו לטוס"

טלי נוי סמנכ״לית שיווק ומכירות של איסתא

״אנחנו מאמינים כי כבר בשבוע הבא נראה יותר ויותר אנשים שהחלימו מויריאנט הקורונה, וירצו פשוט לצאת לחו"ל מיד. הרבה מאוד ישראלים מסיימים את הבידוד שאף מתקצר בימים אלו ומשוועים לטוס. כבר השבוע אנחנו רואים שינוי מגמה בהזמנות, אנחנו מעריכים שיש קשר לכמות המחלימים שהולכת וגדלה. יחד עם זאת, אנחנו מקווים ונערכים לכך שבתחילת פברואר נהיה אחרי הגל הגדול, ונראה את כמות הנוסעים גדלה באופן משמעותי. 

השנה, יותר מבעבר, אנחנו חשים כי הישראלים ירצו לטוס לחופשות משפחתיות בחו"ל, כפרי נופש והופעות בחו"ל בקיץ 2022.  ועל המפה נראה את היעדים המרכזיים  באירופה , ארה"ב , תאילנד,  או יעדים קרובים כמו קפריסין , יוון או טורקיה. אנחנו מאמינים כי השילוב של שער הדולר הנמוך, הזמינות בבתי המלון כעת ומחירי הטיסות הנמוכים, יעודדו את הלקוח הישראלי להזמין כעת לקיץ. ככל שכמות המחלימים והמתחסנים בישראל תגדל יחד עם כמות המתחסנים בבוסטר באירופה, אנחנו מקווים לראות יותר ויותר ישראלים נהנים בחו"ל.

בתוך מטוס אמריקן איירליינס (צילום: Samuel Ponce, shutterstock)
צילום: Samuel Ponce, shutterstock

"חזרה מהירה של התיירות כבר בחודשים הקרובים"

אייל שמואלי, מיזמי תערוכת התיירות הבינלאומית IMTM

"אופיו של התייר הישראלי שונה ברובו משאר תיירים ברחבי העולם. בשנתיים האחרונות, נוכחו לראות כי בהזדמנות הראשונה שהייתה לישראלים לטוס, כבר היו תורי ענק בשדה התעופה, וכי מגבלות הקורונה או התפשטותם של ווריאנטים חדשים, אינם משפיעים באופן משמעותי על קבלת ההחלטות בקרב התייר הישראלי.

"לצד זאת, ניתן לראות כי קצב התפשטות האומיקרון משפיע מאוד על התייר הזר, וכי במדינות רבות בעולם בהן הוריאנט נמצא, המקומיים מעדיפים חופשות טבע במקומות פתוחים במדינתם. זאת על פני חופשות אורבניות במקומות הומים שיכולים להגביר את החשש להדבקות בווירוס. אני צופה שלמרות העלייה החדה בתחלואה, ענף התיירות צפוי להשתקם כבר בתקופה הקרובה. ההסתגלות של העולם לחיים לצד הקורונה, עלייה במספר המחוסנים ברמה הבינלאומית והרצון לשקם את ענף התיירות שנפגע בשנתיים האחרונות, כל אלו מכווינים לחזרה מהירה של התיירות כבר בחודשים הקרובים".