נהר הדנובה הונגריה, טרקים במזרח אירופה (צילום: תמר פרידלנדר)
אירופה אחרת. נהר הדנובה, הונגריה | צילום: תמר פרידלנדר
מחפשים טיולים מיוחדים לפסח הקרוב? אם אתם במקרה טרקיונרים מושבעים, או שפשוט סתם בא לכם לעשות גיחה קצת אחרת לאירופה, חברת Agoda.com ריכזה את 7 מסלולי ההליכה של תרצו לפספס במרכז-מזרח היבשת. היכונו לנופים מרהיבים והרבה הרבה שלווה.

אתגר קצר לכל המשפחה | הראם-סקדק, הונגריה

אז מה יש שם בעצם: דומוש הינה עיירה קטנה ושלווה על גדות נהר הדנובה, 45 ק"מ צפונית לבודפשט. במעלה גבעות הגן הלאומי של דומוש מתפתל מסלול הראם-סקדק (the ram-szakadek), במקביל לנחל הזורם במורד גבעות הגן הלאומי. סולמות ועזרים נוספים נבנו בחלקים המועדים, כך שכל בני המשפחה יוכלו ליהנות מהטיפוס. בפסגת הגבעה אפשר למצוא שולחנות פיקניק, קודם שפונים לחזור.

רמה: הטיפוס תלול וחלקלק לעיתים, אך אינו מצריך מומחיות.
זמן: כשלוש שעות.
סימון: שלט עם שם המסלול מסמן את תחילתו.
מתי להגיע: כל השנה, להוציא ימים גשומים.

איך מגיעים: נוסעים לתחנת המטרו 'אויפשט ורושקפו' (Újpest Városkapu) ברובע XIII בבודפשט, משם לוקחים את קו 880 לכיוון אסטרגום.
טיפים ממטיילים: את הדרך חזרה אפשר לעשות גם על שביל 4X4 במורד הגבעה. אל תפספסו סיור קצר בין בתי העיירה, הצצה על חורבות מנזר דומוש והכנסייה הקטנה של העיירה.

תענוג לאוהבי טרקים | השביל הארצי הכחול של הונגריה

אז מה יש שם בעצם: השביל הארצי הכחול של הונגריה הוא חלום לאוהבי הטרקים הארוכים שבינינו. השביל מתפתל לאורך 1,128 קילומטר מפסגת 'אירוט-קו' (Írott-kő) בגבול אוסטריה-הונגריה ועד הכפר 'הולוהזה' בגבול הונגריה-סלובקיה, ונחשב לטרק הארוך והוותיק ביותר באירופה. בנוסף, המסלול סלול כך שההולכים בו יכירו את המיטב שיש להונגריה להציע: אתרי טבע ומעשה ידי אדם.

רמה: כמו שבילים ארוכים אחרים, שביל זה דורש ציוד מתאים וידע על הישרדות בטבע.
זמן: תלוי בקצב המטיילים, בין שבעה שבועות לשלושה חודשים.
סימון: פס כחול בין שני פסים לבנים.
מתי להגיע: מאי עד ספטמבר.

איך מגיעים: יורדים בתחנה האחרונה של האוטובוס בכפר וולם (Velem), הנמצא למרגלות הר אירוטקו. סימון אדום מוביל במעלה הכפר. אחרי שעוברים את 'מלון אבר' מופיע סימן דרך כחול (כשם המסלול) והטיפוס הופך לתלול יותר אל 'הקפלה של סנט ויד' ואל מגדל התצפית של הר אירוטקו. זוהי נקודת ההתחלה.
טיפים ממטיילים:
כמו בהרבה שבילים ארוכים אחרים, ההולכים בשביל זה מקבלים פספורט בו ניתן לחתום בנקודות שונות לאורך המסלול. החתימות מהוות הוכחה ומאפשרות קבלת 'אות הצטיינות' בסיום המסלול.

השביל הארצי הכחול של הונגריה (צילום: wikipedia/Horvabe)
הטרק הארוך והוותיק ביותר באירופה. השביל הארצי הכחול של הונגריה | צילום: wikipedia/Horvabe

המיטב שבמיטב | שביל הזהב של גן העדן הבוהמי, הרפובליקה הצ'כית

אז מה יש שם בעצם: גן העדן הבוהמי הוכרז כשמורת הטבע הראשונה של הרפובליקה הצ'כית עוד בשנת 1955. השמורה משתרעת על פני 182 קמ"ר, מצפון מזרח לבירה – פראג. היופי הטבעי של גן העדן הבוהמי ניכר בסלעי אבן-החול מהם אף בנויות העיירות באזור. עם השנים עוצבה צורת הסלעים על ידי רוח, מים, כפור וסחף, כמו גם ידי אדם, לכדי צורתם הייחודית כיום. שביל הזהב כולל 16 קילומטר המורכבים מהמיטב שיש לאזור להציע: טורנוב, חלבטיצה, ולדשטיין, טירת חרובה-סקאלה, ולאזנה סדמילחורקי. כל נקודה היא מעין גן עדן.

רמה: מיועד לכל המשפחה, חלקים תלולים מעטים.
זמן: יום שלם.
סימון: פס אדום בין שני פסים לבנים.
מתי להגיע: כל השנה, בהתאם למזג האוויר.

איך מגיעים: מתחנת הרכבת המרכזית של פראג יוצאות רכבות לעיירה טורנוב (turnov) ב7:25 או ב9:25. נקודת ההתחלה של המסלול היא מאחורי תחנת הרכבת בטורנוב - חוצים את נחל ליבונקה (Libuňka) ופותחים בצעדה במסלול האדום מדרום לטורנוב.
טיפים ממטיילים: אפשר לשנות את המסלול בגן העדן הבוהמי בהתאם לנקודות שרוצים לכלול בו: כדי להגיע לטירת טרוצקי, למשל, אפשר לקחת רכבת המשך מטורנוב לקטובה (Ktová) ומתחנת הרכבת ללכת בשביל המסומן בירוק אל הטירה.

שביל הזהב של גן העדן הבוהמי בצ'כיה, טרקים במזרח אירופה (צילום: תמר פרידלנדר)
16 קילומטר המורכבים מהמיטב שיש לאזור להציע. שביל הזהב של גן העדן הבוהמי בצ'כיה | צילום: תמר פרידלנדר

>> עוד בערוץ החופש:

מהר לפני שייגמר: הצימרים והמלונות לפסח
דרום אמריקה להרפתקנים: המקומות שלא הכרתם
המדריך: איפה ישנים, מטיילים ואוכלים בברצלונה?

הכי קרוב לאלוהים | מהאלשטאט אל ביקתת סימוני, אוסטריה

אז מה יש שם בעצם: האלשטאט (Hallstatt) היא עיירת נופש ציורית השוכנת לחופי אגם האלשטאט באזור ה'זאלצקמרגוט' שבמדינת אוסטריה עילית. יופיו של הכפר ידוע למרחוק, ותיירים רבים מתענגים מידי שנה על הדרך המתפתלת בין אגמים צלולים אל העיירה, ממנה מטפס רכבל במעלה רכס ה'דאכשטיין' (Dachstein). מהפסגה מתחילים לצעוד במסלול 601 אל בקתת סימוני ואל קרחון האלשטאט. הבקתה נבנתה לזכרו של חוקר האזור, פרופסור סימוני, וכוללת גם את קפלת דאכשטיין הנחשבת לבית התפילה הגבוה ביותר באלפיים הצפוניים (בגובה של  2206מטר).

רמה: מטיילים מנוסים ומעלה, הדרך אומנם מסומנת היטב ובטוחה לחלוטין, אך לעיתים גם בקיץ אפשר למצוא שלג על הקרקע.
זמן: 4 שעות.
מתי להגיע: יוני עד ספטמבר.
סימון: המספר 601.
איך מגיעים: אוסטריה מרושתת היטב ברכבות. מוינה לוקחים רכבת להאלשטאט עם תחנת עצירה באטנאנג-פוכהיים (Attnang Puchheim).

טיפים ממטיילים: למרות גודלה המינימלי של האלשטאט, עוד לא נברא המטייל שימהר לעזוב אותה. תכננו להעביר זמן בתוך הגלויה הזו. ביקתת סימוני עשויה לשמש כנקודת מעבר למסלולים נוספים במעלה האלפים - טרק של שש שעות נוספות, למשל, יוביל אתכם אל ביקתת אדמק (Adamek).

האלשטאט, אוסטריה (צילום: istockphoto)
כמו מתוך גלויה. האלשטאט | צילום: istockphoto

רכס ה'דאכשטיין', טרקים במזרח אירופה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מהפסגה מתחילים לצעוד במסלול 601 אל בקתת סימוני ואל קרחון האלשטאט. רכס ה'דאכשטיין' | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

בין שתי ערים | הדרך הירוקה מוינה לפראג, אוסטריה וצ'כיה

אז מה יש שם בעצם: הדרך הירוקה מווינה לפראג היא מסדרון המחבר כ-500 קילומטר של שבילי הליכה בטבע. בדרום מוראביה הדרך עוברת לאורך נהר דייז'ה, ובדרום-מרכז בוהמיה עוברת הדרך לאורך נהר הוולטאבה, היישר למרכז הבירה פראג. את הדרך הירוקה אפשר לצעוד או לרכוב על אופניים, דרך טבע ירוק, אתרי תרבות וזיכרון יהודיים, עיירות היסטוריות וכפרים עם טירות או כניסות משוחזרות. 45 שנים של שליטה קומוניסטית הותירו חלקים נרחבים לאורך המסלול חפים מפיתוח עירוני.

רמה: הדרך אומנם ארוכה אך מתאימה למתחילים.
זמן:
בין שלושה לשבעה שבועות.
סימון: שלטים ברורים עם סימן אופניים בשבילים הרחבים, כוללים את מספר הקילומטרים הנותרים עד ליעד הבא. סימון שבילים מגוון במסלולי ההליכה.
מתי להגיע
: מאי עד אוקטובר.

איך מגיעים
: ממרכז וינה יוצאים באוטובוס או ברגל לכיוון רחוב ברונר (brunner), בפאתיה הצפוניים של העיר. ברחוק פרידריך-מנהארט (Freidrich-Manhart) פונה הדרך שמאלה וממשיכה אל תוך השדות.
טיפים ממטיילים
: מוראביה מפורסמת במרתפי היין שלה, קחו ערב אחד לטעימת יינות.

הוולטאבה בפראג, טרקים במזרח אירופה (צילום: תמר פרידלנדר)
הדרך עוברת לאורך נהר הוולטאבה, היישר למרכז הבירה פראג | צילום: תמר פרידלנדר

נהר הוולטאבה, טרקים במזרח אירופה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
את הדרך הירוקה אפשר לצעוד או לרכוב על אופניים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מוזיקה אורגנית | המפל הנסתר ליד חרביאנוק, סלובקיה

אז מה יש שם בעצם: עמק הנחל הקר (Studeny potok) הינו אחד המקומות הנאים ביותר בהרי הטטרה המזרחיים. וזה אומר הרבה. הנחל זורם במורד ההר ויוצר מספר מפלים מרהיבים, גדולים וקטנים. המסלול חוצה בדרכו חמישה מהם. הרעש שהמים הנופלים מקימים הוא מוזיקה ערבה, והטיפות המותזות רק מגבירות את החוויה.

רמה: מתחילים ומעלה.
זמן:
חצי יום.
סימון:
פס כחול בין שתי פסים לבנים.
מתי להגיע:
מאי עד ספטמבר.

איך מגיעים:
השביל מתחיל מתחנת הרכבת של טטרנסקה לומניקה (Tatranska Lomnica) ומטפס במעלה ההר לתוך יער האורנים.
טיפים ממטיילים: רכבל מחבר מויסוק טטרי (Vysoke Tatry) לחרביאנוק (Hrebienok), אפשר להתחיל את המסלול משם ולרדת במורד אל הנקודה הראשונה. כדאי להצטייד בביגוד מתאים לרטיבות.

החלק הפחות מתוייר של האלפים | שביל ההרים הסלובניים, סלובניה

אז מה יש שם בעצם: שביל ההרים הסלובניים נסלל כבר בשנת 1950 והיה השביל הראשון המסומן בסלובניה. הוא כולל כ-500 קילומטר המחברים בין מריבור (Maribor) לאנקרן (Ankaran) שעל החוף. מסלול של 30 יום יוליך אתכם בכל נקודות העניין של ההרים הסלובניים – המתויירות והמרוחקות מהעין. הדרך האדומה תוביל אתכם במשך 10 ימים דרך 14 מקטעים, והדרך הסגולה תוביל אתכם בשבעה ימים דרך 10 מקטעים. הנקודה הגבוהה ביותר היא טריגלב (Triglav), בגובה של 2,864 מטר.

רמה: מתקדמים.
זמן
: 7, 10 או 30 יום.
סימון: נקודה לבנה מוקפת בטבעת אדומה והמספר 1 בקטן.
מתי להגיע: מאי עד אוקטובר.

איך מגיעים: רכב פרטי או רכבת ב-8:00 מווינה למריבור.
טיפים ממטיילים: סופות החורף האחרון הרסו את המקטעים ה12 וה13 בדרך האדומה, כמו גם את נקודת ההתחלה של המסלול הסגול. שימו לב לכך. כשמגיעים לאנקרן, אסור לפספס טבילה בים. זו דרך נהדרת לסיים טרק.

שביל ההרים הסלובניים, טרקים במזרח אירופה (צילום: תמר פרידלנדר)
מסלול של 30 יום. שביל ההרים הסלובניים | צילום: תמר פרידלנדר
>> חופשה על הקצה: המלון הכי גבוה באלפים