זה נכון שאנחנו לא רגילים לקשר את המונח "שדה תעופה" עם "תחבורה ציבורית" אבל, ובכן, זה בדיוק מה שזה – מקום מסחרי שבאמצעותו הציבור הרחב נוסע ממקום למקום דרך מטוסים. ולכן, העובדה שכ-10 אחוז מכל מה שאתם נוגעים בו בשדה התעופה מכיל חיידקים לא אמורה להפתיע יותר מדי. מה שכן מפתיע, ובעיקר מדאיג, הוא שהמקום שהכי רווי בחיידקים הוא המקום היחיד שאי אפשר להימנע ממנו – עמדת הבידוק הביטחוני.

מחקר שפורסם השבוע במגזין BMC Infectious Diseases קבע כי המגשים שבהם אתם שמים את החפצים האישיים שלכם לפני שאתם עוברים את השיקוף מכילים חיידקים יותר מכל מקום אחר בשדה, וזה כולל את השירותים, העמדות הביומטריות ודלפקי הצ'ק אין. 

>>לעוד עדכונים היכנסו לעמוד הפייסבוק של mako חופש

כשחושבים על זה בעצם, זה הכי הגיוני בעולם – כל מי שעולה על המטוס מחויב לעבור בידוק, וכולם נוגעים במגשים האלה ומניחים עליהם את המעילים, המזוודות, החגורות, הנעליים ואת כל מה שיש להם בכיסים. מה שאומר שכל הדברים האלה גם חוזרים לגוף ולכיס שלנו אחרי שעברו את שרשרת הטומאה. ושוב – אין ממש דרך להתחמק מזה.

המחקר, שנערך באוניברסיטת נוטינגהאם הבריטית ובמכון הלאומי בפינלנד לבריאות ורווחה בדק את תרביות החיידקים בשדה התעופה בהלסינקי כדי לזהות את המקומות המזוהמים ביותר. מגשי הבידוק כאמור קיבלו את הכבוד המפוקפק של המקום הראשון, ואחריהם ניצבים האזורים שליד הקופות הרושמות בחנויות ובדוכני המזון בדיוטי פרי, המעקה של המדרגות הנעות, דלפקי ביקורת הגבולות, אזורי המשחקים לילדים וגם, ובכן, בחלל האוויר בכל שדה התעופה עצמו. הווירוס הנפוץ ביותר שנתגלה הוא הרינו-וירוס, שהוא הגורם להתקררות הנפוצה ביותר.

מה אפשר בכל זאת לעשות כדי לצמצם את החשיפה לחיידקים של כל האנשים שעמדו לפניכם בתור לבידוק? לנקות את הידיים בקנאיות ולנסות לצמצם שיעולים, כך ממליצים החוקרים. "אנשים יכולים למזער את החשיפה שלהם באמצעות שטיפת ידיים היגיינית ושיעול לתוך מטפחת או ממחטה כשהם במקום ציבורי", אומר ג'ונתן ואן טאם, פרופסור למיגון בריאותי בנוטינגהאם. "אמצעי הזהירות הפשוטים הללו יכולים לסייע במניעת מגיפה והם החשובים ביותר במקומות ציבוריים, במיוחד בשדה תעופה".