ישראלים ויוון זה כמעט מובן מאליו, אבל למרות שאנחנו מרגישים שכבר אין אי או חוף שלא הגענו אליו, מתברר שיש עוד לא מעט נקודות נסתרות ולא פחות מדהימות שלא יצא לנו להכיר. בין איים עם מי טורקיז, היסטוריה עשירה והאירוח היווני המפורסם, הנה כמה איים שקטים שמתחבאים להם ממש קרוב אלינו:

חצי האי פיליון

חצי האי פיליון (Pilion) הוא אומנם רק חצי אי, אבל למעשה עולם ומלואו. והבונוס, למי שמתקשה עם הפלגות, הגישה לכאן היא דרך היבשה. נסיעה של כ-3 שעות מסלוניקי וכ-4 שעות מאתונה ואתם בפתחו של גן עדן, מקום משכנם של הקנטאורים, הדמויות המיתולוגיות שחציים אדם וחציים בהמה, כשעל פי המיתולוגיה היוונית, פיליון היא ארצם.

פיליון הוא הר מוקף ים, ממערב מפרץ פגאסטיקוס, שמבטיח חופי ים צלולים ושקטים, וממזרח הים האגאי הפתוח ולאורכו חופים מרהיבים (לא פחות), חופים דרמטיים, מי טורקיז, ויערות ירוקים שנשפכים עד אל החוף. ועל ההר שלל כפרים מסורתיים, ציוריים, מיוחדים.

פיליון יוון  (צילום: Georgios Tsichlis, shutterstock)
4 שעות מאתונה ואתם בפתחו של גן עדן. פיליון | צילום: Georgios Tsichlis, shutterstock


לכל אלה תוסיפו שפע מסלולי הליכה, הכנסת אורחים חמה כמו שהיוונים יודעים, אוכל יווני כמיטב המסורת. וציפורו – כן, בפיליון (ולמעשה בכלל בצפון יוון, בשונה מבדרום, ששם שותים אוזו), שותים ציפורו, משקה מזוקק מענבים, ומזכיר את הגראפה האיטלקית. והפיליוניסטים, נאמנים לציפורו שלהם, ומקיימים מסורת בת מאות שנים שבה הציפורו זורם אל השולחן ואליו מתווספים מטעמים מקומיים, מזאטים, ממיטב המטבח היומי והטרי, בלי שתצטרכו לבקש, רק להזמין ציפורו, האוכל יגיע איתו. מצליחים לראות את התמונה? לקבל טעימה מהאווירה של המקום?

סלינה פיליון נוף מחדר האוכל (צילום: אור שפירא)
טבע כמו שיש רק ביוון. פיליון | צילום: אור שפירא

בפתחו של חצי האי פיליון שוכנת העיר וולוס, עיר נמל נינוחה ונעימה והיא למעשה העיר הגדולה היחידה בחצי האי. וויכוח עתיק יומין קיים בפיליון בין המערב למזרח, שני צידי ההר. המערבים משוכנעים שהצד שלהם הוא המוצלח יותר בשל הקלות בגישה לחופים, עיירות החוף והטיילות הנעימות, הקרבה לוולוס והים הנינוח. המזרחים משוכנעים בצד שלהם, בשל הנופים הדרמטיים, היערות העבותים והחופים המיוחדים. אנחנו בעד שניהם, אי אפשר להפריד את המזרח מהמערב. כדי להכיר את פיליון לעומקה, תצטרכו כנראה כמה חודשים טובים, אבל בהחלט מומלץ להתחיל. שבוע הוא התחלה טובה, וטעימה טובה מגן עדן.

> המדריך המלא למטייל בפיליון


האי אוויה

נשארים בגישה דרך היבשת, רק שהפעם מדובר באי של ממש, לא רק חצי, אלא שיש אליו גם גישה יבשתית באמצעות גשר. האי אוויה (Evia) הוא אי גדול, השני בגודלו מבין איי יוון, גדול ממנו הוא רק האי כרתים. הוא שוכן במזרח יוון ונמתח לאורך כל קו החוף שבין אתונה ועד פיליון. ישנן כמה דרכים להגיע אל אוויה, ודרך ההגעה גם קשורה ליעד אליו רוצים להגיע באי ואל האזור בו בחרתם לבסס את החופשה שלכם.

אם אתם מתכננים לנפוש ולטייל בדרום אוויה, הדרך הנוחה עבורכם היא לקחת הפלגה מנמל ראפינה (Rafina), שנמצא ממש בסמוך לנמל התעופה של אתונה. הפלגה קצרה (כשעה וחצי) שמגיעה אל נמל Marmari, הסמוך לעיירת הנופש המפורסמת בדרום האי, Karystos.

> יצאנו לחופשה באוויה וזה מה שחשבנו על המקום

אוויה יוון  (צילום: Aleksandar Todorovic, shutterstock)
אפשר להגיע בקלות עם גשר. אוויה | צילום: Aleksandar Todorovic, shutterstock

צפונית מראפינה ניתן למצוא נמלים נוספים שמהם ניתן להפליג אל האי אוויה, כמו Ag. Marina, שמשם מפליגים אל Nea Styra, מ-Arkitsa מפליגים אל Loutra Edipsos שהוא יעד מפורסם ביוון של מעיינות חמים. ולבוחרים להגיע עם הרכב וללא הפלגה, בנסיעה של כשעה מאתונה צפונה, אל Chalkida, ובמעבר של גשר, תגיעו בקלות אל מרכז האי אוויה.

על אף קרבתו לאתונה הוא נחשב ליעד בתולי, ללא רזורטים מנקרי עיניים, אלא יוון הישנה והטובה. מאות מפרצונים, חופים של מים צלולים, עיירות חוף, מסלולים הרריים, טבע פראי, כפרים נידחים. בעניין זה, אנו אוהבים את הסיפור על הכפר הקטן ששוכן אי שם בין שיפולי ההרים של דרום האי, ובו התושבים, טוב אולי תושב או שניים כאלה נשארו, דוברים שפה מיוחדת של שריקות. שפה לכל דבר, רק ששורקים אותה והיא נחשבת לשפה נדירה ונכחדת. חבל.

אוויה יוון  (צילום: Georgios Tsichlis, shutterstock)
עדיין נמצא בפרופיל נמוך. אוויה | צילום: Georgios Tsichlis, shutterstock

View this post on Instagram

A post shared by Travel Guide - Amazing Evia (@amazingeviagr)

יש הרבה מה לגלות באוויה, האי שמר על פרופיל נמוך בעוד יעדים אחרים ביוון משווקים ומתפתחים תיירותית. ולאחרונה גם האי אוויה מרים את הראש ומכריז שהוא פה, הוא קרוב, ויש לו הרבה מה להציע.


האי פולגנדרוס

מרחיקים דרומה אל האיים הקיקלאדיים הדרומיים. תכירו את האי פולגנדרוס (Folegandros), ורוב האנשים לא שמעו את השם הזה, אז אתם לא לבד. מי שכן מכירים אותו ואוהבים הם האיטלקים, הקהל העיקרי שמגיע אל פולגנדרוס.

מלבד עיירת הנמל הקטנטנה שתקבל את פניכם, Karvostasis, יש באי עוד שני ישובים קטנים, שניהם על הגבעה ולא על החוף. אנו מרה (Ano Mera) הוא המקומי יותר, והשני הוא ה-"חורה", אין זה שם הכפר אלא כך מכונה כל כפר מרכזי באיים היווניים (חורה היא בירת האי). רוב התיירים ילונו בחורה, ועל אף שלא שמעתם על האי הזה מעולם, דווקא אפשר למצוא פה יופי של מלונות, כאלה שהם גם קצת מעבר למלונות המסורתיים, המקומיים הצנועים שמוצאים בדרך כלל באיים הקטנים והמרוחקים. בפולגנדרוס יש גם היצע של מלונות בוטיק מקסימים. אם לא תזמינו לינה חודשים מראש, יש סיכוי טוב שתצטרכו להסתפק באוהל בקמפינג אם אתם מהספונטניים.

פולגנדרוס יוון  (צילום: Stefano Zaccaria, shutterstock)
תראו פה הרבה איטלקים. פולגנדרוס | צילום: Stefano Zaccaria, shutterstock

חופיו של פולגנדרוס אינם עמוסים אפילו בשיא אוגוסט, ולמעשה יש לכם סיכוי גבוה למצוא פה חופים פרטיים גם בשיא עונת התיירות. בין החופים של האי יש גם הרבה לנודיסטים, לכן, אם אתם נרתעים, אולי זה לא היעד עבורכם.

דרכי הגישה אל פולגנדרוס הן בהפלגה מנמל פיראוס, כאשר בעונת התיירות יוצאת הפלגה אחת ביום (לעיתים לא כל יום), שאורכת בין 6-8 שעות, תלוי בסוג המעבורת הזמינה. דרך נוספת להגיע אל פולגנדרוס בעונת התיירות היא לקחת טיסה ישירה מישראל אל האי סנטוריני, ומשם יוצאות הפלגות קצרות של כחצי שעה עד שעה.

פולגנדרוס יוון  (צילום: Aerial-motion, shutterstock)
לא עמוס גם בחודשי השיא. פולגנדרוס | צילום: Aerial-motion, shutterstock

הבתוליות של האי, חופיו הצלולים, הצוק היפה עליו שוכנת ה"חורה", המלונות הטובים, הכנסת האורחים היוונית והעומס שלא קיים פה - כל אלה סיבות מספיק טובות לבקר באי פולגנדרוס.


האי סקופלוס

מצפינים אל האיים הספוראדיים, המכונים כך על שום שבאזור זה, צפון הים האגאי, פזורים איים ספורים שלא כמו בקיקלאדיים, הסארוניים, הדרומיים, שם יש המון איים. בספוראדיים יש שלושה איים מוכרים ומיושבים: סקיאתוס, סקופלוס ואלוניסוס. הם שוכנים בסמוך לחצי האי פיליון, וכמו שם גם כאן הנופים בעלי מתווה הררי, ירוק מאוד וחופי טורקיז.

האי סקופלוס (Skopleos) הוא הגדול בין הסארוניים ושוכן בין סקיאתוס לאלוניסוס. אי ירוק עם "חורה" יפהפייה שקל להתאהב בה מרגע כניסת המעבורת למפרץ. סקופלוס מוכר גם בזכות צילומי סרט הקאלט "מאמא מיה", והשירים המפורסמים של להקת אבבא יתנגנו לכם בראש אם תרצו או לא. למי שראה את הסרט ולא נשמטה לסתו למראות המיקום של סצנת החתונה, אנו אומרים תסתכלו שוב. ובמציאות זה אף מרהיב יותר מבסרט. באחריות. הצוק של כנסיית אגיוס יואניס, שם צולמה סצנת החתונה, שוכנת בצפון מזרח האי למרגלות חוף אגיוס יואניס המקסים. הטיפוס אל הכנסייה חושף נופים של מהפנטים של הים האגאי. כאלה הם החופים של סקופלוס, כחול עמוק וצלול, מוקפים יערות וצמחיה שנשפכת עד לחוף.

סקופלוס יוון  (צילום: Georgios Tsichlis, shutterstock)
אי עם קסם מיוחד. סקופלוס | צילום: Georgios Tsichlis, shutterstock

החורה שהזכרנו קודם, היא העיירה המרכזית שתקבל את פניכם בהגיעכם אל האי, עם סבך של סמטאות ציוריות שביניהן זורמת אווירה טובה עם קסם שעובד פה. למעשה לסקופלוס יש עוד נמל, שנמצא בצפון מערב, נמל גלוסה (Glossa), אליו המעבורת מגיעה קודם להגעתה אל החורה של סקופולוס.

סקופלוס יוון  (צילום: Georgios Tsichlis, shutterstock)
הרים ירוקים וים טורקיז | צילום: Georgios Tsichlis, shutterstock

האי היחיד מבין הספוראדיים עם שדה תעופה הוא האי השכן, סקיאתוס (Skiathos), ולעיתים אף טיסות ישירות מישראל מגיעות אליו. בכל אופן, אפשר לקחת טיסת פנים מאתונה לסקיאתוס, טיסה קצרה של כחצי שעה, ומסקיאתוס להפליג אל סקופלוס – כחצי שעה הפלגה עד גלוסה או כשעה עד סקופלוס חורה. אפשר לשלב גם עם חצי האי פיליון, כיוון שמנמל וולוס יוצאות שתי הפלגות מדי יום אל סקופלוס, הפלגה אחת במעבורת ואחרת ברחפת. מוולוס אל גלוסה כ-3 שעות ואל חורה כ-4 שעות בעונת התיירות. גם מנמל סלוניקי יוצאת הפלגה אחת מדי בוקר אל האיים הספוראדיים, כ-6 שעות הפלגה עד סקופלוס. מומלץ לשכור רכב כדי להכיר את האי.


אגיסטרי

אגיסטרי (Agistri) הוא אי קטנטן ומקומי, עם חופי טורקיז צלולים, והוא ההפתעה הגדולה של האיים הסארוניים, קבוצת האיים הקרובים לאתונה. אגיסטרי הוא אי ירוק, ונהנה מחופי ים שקטים ורגועים, אווירת תיירות מקומית במובן הכי טוב של המילה, אוכל יווני מצוין, ים ושמש וחופש במרחק נגיעה מאתונה. תוכלו גם לקחת מונית ים או את המעבורת ובהפלגה קצרה אל האי השכן אגינה, ולגוון את החופשה שלכם עם עוד אי. 

הגישה לכאן קלה, תדירות ההפלגות גבוהה, ומשך ההפלגה מפיראוס קצר, כשעה בלבד. עיירת הנופש של אגיסטרי היא סקאלה (Skala), אליה גם מגיעה המעבורת (יש גם רחפת שמגיעה אל מגאלוחוריו – שנמצאת רק עשר דקות נסיעה מסקאלה).

אגיסטרי יוון  (צילום: Aerial-motion, shutterstock)
בעיקר לתיירות המקומית. אגיסטרי | צילום: Aerial-motion, shutterstock

ממרכז העיירה, לצד בתי הקפה, הטברנות והחנויות הקטנות, יש גם אוטובוס אי שיביא אתכם בקלות ובמהירות אל החופים הנוספים של אגיסטרי, אל חוף Dragonera המקסים שנמצא מאחורי היער, ואל החופ-אי Aponissos שהוא בעצם אי קטנטן המחובר אל האי אגיסטרי בגשר עץ קטן להולכי רגל, גשר של כמה צעדים בודדים אל אי שמשני צידיו יש חופים ופינות ישיבה מוצלות, וים צלול. יש גם סירה ששטה בין סקאלה לאפוניסוס ולכן לא חייבים לנסוע באוטובוס.

אגיסטרי יוון  (צילום: Dimitris Koskinas, shutterstock)
במרחק נגיעה מאתונה. אגיסטרי | צילום: Dimitris Koskinas, shutterstock

המעבורת שיוצאת מפיראוס מספר פעמים ביום, תביא אתכם עד לחוף סקאלה, כלומר מהמעבורת כמה צעדים ואתם כבר בחוף והחופשה התחילה. לאורך החוף תמצאו מקומות לינה מקומיים, נעימים, נקיים, אך צנועים. הכל פה קל ופשוט, ולא באמת צריך לשכור רכב כי לא משנה איפה לנים בסקאלה, תמיד המרחק אל החוף יהיה קצר.


לרוס

לרוס (Leros) חמק מתחת לרדאר התיירות ההומה ושמר על אותנטיות. מי שמחפש לחוות אי יווני כמו בימים של פעם, עם מעט תיירות, ימצא בלרוס חופים צלולים, כפרי דייגים אותנטיים, טברנות מקומיות ונגיעות איטלקיות, בעיקר בארכיטקטורה המקומית שמספרת על ההיסטוריה של האי: האיטלקים השתלטו על האיים הדודקניסיים וביניהם על האי לרוס ב-1912. מוסוליני שאף להקים בלרוס את בסיסו ובנה מתחם ימי ענק, ובירה חדשה בשם פורטלאגו (Portolago) היא העיר Lakki כיום.

לרוס יוון  (צילום: Aerial-motion, shutterstock)
יותר קרוב לטורקיה מאשר ליוון. לרוס | צילום: Aerial-motion, shutterstock

האי לרוס קרוב יותר לחופיה המערביים של טורקיה מאשר ליוון, אבל כדי להגיע אליו תצטרכו לעבור ביוון. הוא משתייך לקבוצת האיים הדודקניסיים, שהמפורסמים ביניהם הם רודוס וקוס. למעשה הדרך הכי קלה להגיע אל לרוס היא לטוס לאי קוס, אליו בעונת התיירות יוצאות טיסות ישירות מישראל מדי יום. מקוס בהפלגה של 3 שעות במעבורת או שעה וחצי ברחפת – חשוב לציין שהפלגות יוצאות בתדירות של אחת ביום בלבד גם בעונת התיירות.

יש אפשרות כמובן להפליג גם מפיראוס, בהפלגה שאורכת 12 שעות. במקרה זה, תרשו לנו להמליץ לכם לבחור באופציה של קבינה במעבורת, כדי לנמנם ולתת לים לנענע אתכם, ובשינה מתוקה להביא אתכם אל היעד. המעבורות מגיעות אל העיר Lakki, הנמל והמרכז המנהלתי של האי.

לרוס יוון (צילום: Nejdet Duzen, shutterstock)
כפרים עם נגיעות איטלקיות. לרוס | צילום: Nejdet Duzen, shutterstock

למרות שהוא קטן ולא מוכר, בלרוס יש גם שדה תעופה לטיסות פנימיות, כך שדרך קלה ומהירה היא להגיע בטיסה מאתונה.


תאסוס

האי הצפוני ביותר של יוון הוא האי תאסוס (Thasos), ואם השם מצלצל מוכר, זה בגלל זיתי תאסוס (או טאסוס, איך שתרצו), אותם זיתים שחורים מצומקים וטעימים. הם נקראים כך על שום שבאי תאסוס כובשים את הזיתים באופן ייחודי.

תאסוס הוא אי ירוק במיוחד, הררי, מלא יערות עצי אלון, אורנים ודולב המכסים את רוב שטחו. אך יותר מהכל האי מלא בעצי זית, מטעים על גבי מטעים, שטחים עצומים של זיתים, ואלה גולשים ממש עד קו המים. את האי מקיף כביש סובב לאורך כל קו החוף, וקל מאד להגיע ולהתנייד ממקום למקום. תאסוס פופולרי בעיקר בקרב תיירות פנים, יוונים בעיקר מצפון יוון אוהבים לטייל ולנפוש באי, והוא גם פופולרי ואהוב במיוחד בקרב תיירות ממזרח אירופה ובפרט מרומניה ובולגריה.

תאסוס יוון  (צילום: yiannisscheidt, shutterstock)
הרבה חקלאות אבל לא רק. תאסוס | צילום: yiannisscheidt, shutterstock

האי תאסוס הוא בעיקרו חקלאי, אך ידוע גם כיצרן השיש הגדול ביוון. המכרה הגדול והראשון שתפגשו נמצא ממש מול עיירת הנמל. למרות היותו אי "יצרני", תאסוס גם תיירותי, עם המון חופים טובים וכמה חופים מיוחדים וביניהם החוף המפורסם Giola, שהוא סצנה של סלעים ובמרכזה בריכה טבעית של ים.

תוכלו לטייל במסלולי הליכה אל מפלים, יערות ופסגות. להינות מספורט ימי, או מביקור בכפרים היפים Panagia ו-Theologos. תאסוס הוא אי מגוון ומיוחד, ודבר דבר אחד לא סביר שתמצאו פה - דוברי עברית.

תאסוס יוון  (צילום: YoncaEvren, shutterstock)
פופולרי לתיירים ממזרח אירופה. תאסוס | צילום: YoncaEvren, shutterstock

תאסוס שוכן 10 ק"מ בלבד מול חופיה של העיר היפה Kavala, בצפון מזרח יוון. הדרך להגיע אל תאסוס היא בנסיעה מהעיר סלוניקי, שאליה יש טיסות מישראל, מדי יום, אל נמל Keramoti – שעתיים נסיעה בלבד. מפה יוצאות הפלגות קצרות ובתדירות גבוהה מאד, אל האי תאסוס, שנמשכות חצי שעה בלבד.

סיון זמיר הוא מומחה לתיירות ישראלית בחו"ל ובאיי יוון בפרט. מייעץ, מארגן ומלווה טיולים ביוון, וחי על קו יוון-ישראל. סיון הוא do הבעלים של אתר איי יוון הישראלי