אחת השאלות שהכי מטרידות אותנו במהלך החופשה בחו"ל היא כמה טיפ נהוג להשאיר במסעדות. וגם: האם מותר לבקש מים מהברז או שעלינו לשלם על בקבוק מינרליים? ואיך נהוג לבקש חשבון - סימון מרחוק או לקרוא למלצר?

לקראת תערוכת התיירות הבינלאומית IMTM שתתקיים בגני התערוכה ב-14-15.2, ביקשו מאייל שמואלי, מיזמי התערוכה, שייספר לנו על הכללים הלא כתובים שכדאי שנדע לקראת הנסיעה הקרובה, בחלק מהמדינות שישתתפו השנה בתערוכה. זה מה שנהוג לעשות בספרד, דרום קוריאה, יוון, מלטה ויפן:

יוון

טברנה (צילום: ניצן אסף)
טברנה יוונית | צילום: ניצן אסף
  1. אין מתנות חינם: ברוב המסעדות ביוון יסרבו להגיש לכם מים מהברז אלא תצטרכו להזמין בקבוק מים מינרליים. אם בכל זאת הגישו לכם כוס מי ברז שימו לב שייתכן ויגבו מכם תשלום עבור השירות כ"חיוב כיסוי". בנוסף, ייתכן שגם מנת הלחם שתקבלו כפתיחה היא בתוספת תשלום – אין לכך כלל אחיד ביוון ולכן מומלץ לוודא עם המלצר או לבדוק אם מצוין בתפריט. בהרבה מקומות תחויבו "חיוב כיסוי" - עמלה על עצמם הישיבה בשולחן שלרוב כוללת את הלחם והמים שאינם בבקבוקים. לא ניתן להסיר עמלה זו, גם אם אינך שותה את המים או אוכל את הלחם.
  2. כל הכבוד: ביוון נהוג לחכות עד שהאדם שהזמין אתכם לארוחה יתחיל לאכול ראשון, רק לאחר מכן תתחילו גם אתם. בנוסף, לרוב האורח המבוגר ביותר או המכובד ביותר יזמין ויקבל ראשון את המנות.
  3. ברכות לטבח: בקשה של מנה נוספת היא מחמאה אדירה עבור השף.
  4. סמנו שסיימתם: ביוון נהוג לסיים את כל האוכל מהצלחת. בנוסף, בסיום הארוחה יש להניח על הצלחת את הסכין מתחת למזלג כאשר השיניים של המזלג פונות מטה. שימו לב שאם תניחו את המפית על השולחן או על הצלחת היוונים יתייחסו לזה כאילו סיימתם לאכול.
  5. קחו בחשבון את הטיפ: כמו בישראל גם ביוון נהוג לתת למלצרים בבתי קפה ומסעדות טיפ בסיום הארוחה. הסכום הממוצע הוא 10-20% מהחשבון. שימו לב כי ישנן מסעדות בהן הטיפ כלול כבר בחשבון.

> המדריך השלם למטייל ביוון


ספרד

מסעדה בספרד
מסעדה בספרד
  1. בדקו את שעות הפתיחה: מנהג הסיאסטה עדיין תקף בספרד, ובמהלך הצהרים נוהגים לקחת הפסקה של שעתיים לאכול ארוחת צהרים. בנוסף, ארוחות ערב בספרד הן בשעות מאוחרות יותר מאלה המקובלות בישראל, השעה 22:00 היא השעה הנהוגה לכך.
  2. עם או בלי שירות? בספרד יש שתי סוגי מסעדות – בחלקן השירות כלול ובאחרות השירות אינו כלול. אם אתם אוכלים במסעדה שבה השירות אינו כלול, מצופה שתתנו טיפ למלצרים במקום. במסעדות בהן השירות כלול אין צורך להשאיר טיפ ובכל זאת מקובל לעשות זאת ולהשאיר כמה מטבעות אם קיבלת שירות טוב. בכל אופן, מומלץ להביא את הטיפ במזומן כדי להבטיח שהמלצר יקבל אותו במלואו. בנוסף, בחשבון שיגיע בסוף הארוחה יצוין "IVA" – אין מדובר בטיפ או דמי שירות אלא ב"מס ערך מוסף" המגיע לממשלה ולא למלצרים.
  3. מה בנוגע ללחם? עלות הלחם ויין חייבת להיכלל במחיר הסופי הנקוב בתפריט מבצעים מיוחד או בתפריט הרגיל. אם הלחם הובא לשולחן, הלקוח יכול פשוט לבקש להסיר אותו ולא יחייבו אתכם על כך. עוד כלל חשוב בנוגע ללחם הוא לא לטבול אותו במרק או ברוטב, בעייני הספרדים מדובר בלא פחות מגסות רוח. בארוחות משפחתיות או בפאבים מחזיקים הספרדים מזלג ביד ימין וביד השנייה חתיכת לחם קטנה בה משתמשים כדי לעזור לדחוף דברים על המזלג. שימו לא שזו לא סוג ההתנהגות במסעדה ספרדית מהודרת. דבר נוסף שכדאי לדעת הוא שבדרך כלל לא שמים לחם על הצלחת אלא לצידה על מפת השולחן.
  4. ביקשתם מי ברז? בדקו את התקנון המקומי: למרות שמקובל לחלוטין לבקש מי ברז, מסעדות לא בהכרח מחויבות לציית לדרישות אלו אלא שהדבר תלוי בתקנות המקומיות. במקרה שכן, עשויים לגבות מכם תשלום עבור השירות, או עבור קרח שהוכנס לכוס. על פי החוק בספרד המסעדות הגובות תוספת תשלום על מי ברז צריכות לציין זאת בתפריט אך לא כל המקומות ממלאים חובה זו.
  5. מלצר טוב זה מלצר שלא מתערב: הספרדים רואים בארוחות כאירוע חברתי וחגיגה של ממש - אל תנסו להאיץ במלצר שיוצר את האוכל מהר יותר והתייחסו כמוהם אל המאורע כרגע להנאה צרופה, גם אם אתם רעבים. בתרבות הספרדית, מלצר טוב עוזב אותך לבד עד שאתה קורא לו או לה במיוחד לשולחן. עם זאת, משיכת תשומת לבם עשויה להיות מעט מסובכת לעתים קרובות. בנוסף, כדאי לקחת בחשבון שברוב המקומות יש מעט מאוד מלצרים.

> המדריך השלם למטייל בספרד


מלטה

ZGPhotography - מלטה (צילום: ZGPhotography , shutterstock)
צילום: ZGPhotography , shutterstock
  1. אל תגיעו בדקה התשעים: אם תגיעו למסעדה בדקות לפני הסגירה סביר להניח שלא ייתנו לכם להיכנס. במלטה סוגרים כמה דקות לפני מה שמפורסם ובשעת הסגירה בדיוק הם מתקפלים והולכים הביתה. בנוסף, לפני שאתם מגיעים למסעדה כזו או אחרת חשוב לבדוק האם מתי היא סגורה לצורך סיאסטה.
  2. אל תגיעו ממש רעבים: למלטזים אין לחץ – הרגע שהתיישבתם במסעדה, והזמנתם ועד שיגיע האוכל קחו בחשבון שיחלוף זמן מה.
  3. כמו בבית: גם במלטה כמו בישראל נהוג לתת טיפ למלצר בסיום הארוחה, לרוב בין 10-12%.
  4. אל תחששו לשתות ממי ברז: אלא אם התבקשתם במפורש שלא לשתות מהמים, קחו בחשבון שהם בטוחים לחלוטין – מי הברז במלטה הם מי ים מותפלים. במסעדות כנראה ינסו להציע לכם בקבוקי מים מינרליים.
  5. אל תצפן לתודה או לבבקשה: המלטזים לא מתכוונים להיות גסי רוח, אך לעיתים זו דרכם. לעיתים קרובות מבקרים נדהמים כשהמלצר ניגש לשולחן ושואל "מה אתה רוצה?" ללא מילת נימוסים.

> המדריך השלם למטייל במלטה


יפן

מסעדה יפן (צילום: Photoerngo, shutterstock)
מסעדה ביפן | צילום: Photoerngo, shutterstock
  1. מים ותה על חשבון המסעדה: מי ברז הם מקור לגאווה עבור רבים מהאזורים ההרריים של יפן שכן מים קרירים ונקיים הם תוצר של הפסגות שמסביב. בישיבה במסעדה תקבלו בדרך כלל כוס מים או תה חינם. אם לא הגישו אליכם כנראה שישנה עמדה לשירות עצמי איפשהו במסעדה. בנוסף, תקבלו גם מגבת רטובה (אושיבורי) המשמשת לניקוי הידיים לפני האכילה. בדומה לדרום קוראיה לא נהוג למזוג לעצמך אלא רק לסובבים אותך, לאחר המזיגה ולפניי השתייה נהוג לברך לחיים או ביפנית - kam-pai.
  2. דע את הזמנתך: רצוי לברר היטב מה המאכל הספציפי שאתם מזמינים מראש. מסעדות רבות ביפן מציגות העתקים מפלסטיק או שעווה המדמים את המנות שמציעים. התצוגות מועילות במיוחד לתיירים שיכולים לצאת החוצה ולהצביע על מה שרוצים להזמין. שימו לב שאם תזמינו מנה שלא תאכלו ממנה ייחשב הדבר לחוסר נימוס כלפי צוות המסעדה שלא יבין מדוע הזמנתם משהו שלא רציתם.
  3. הכירו תודה וסדרו את השולחן: כל דבר שהיפנים מגישים לכם מומלץ לקבל ב-2 ידיים, מלבד עוד מטבעות. הדבר מעיד על כבוד כלפי נותני השירות. שימו לב שלאחר סיום הארוחה נהוג להחזיר את כל המנות שלך לאיך שהיו בתחילת הארוחה, כולל החזרת המכסים לכלים. בנוסף, הניחו את הצ'ופסטיק לפניכם כאשר המקלות מוטים לצד שמאל או עטופים בנייר עמו הגיעו. בסוף הארוחה יש להודות על הארוחה לצוות המסעדה וגם למרכיבים הנצרכים.
  4. תחסכו את הטיפ ואל תעליבו את המלצר: ביפן לא נהוג להשאיר טיפים בסיום הארוחה. למעשה, אם תשאירו תשלום מעבר לנדרש המלצר ירדוף אחריכם כדי להשיב אותו אליכם חזרה. היפני שעושה את תפקידו ועבודתו רואה עלבון במתן טיפ נסו להימנע מלהציע ובטח שאל תתעקשו.
  5. התשלום בקופה בלבד: עם קבלת הארוחה או לאחר שתסיימו לאכול יוצג החשבון עם הפנים כלפי מטה. ברוב המסעדות אמורים להביא את החשבון לקופה ליד היציאה בעת היציאה, כיוון שלא נהוג לשלם בשולחן. התשלום במזומן הוא הנפוץ ביותר, למרות שיותר ויותר מסעדות מקבלים גם כרטיסי אשראי. בחלק מהמסעדות, במיוחד זולות יותר, יש מערכות קצת שונות להזמנה ותשלום. למשל, קונים "כרטיסים לארוחה" במכונה אוטומטית ליד כניסת החנות המועברים לצוות שמכין ומגיש את הארוחה.

> המדריך השלם למטייל ביפן


דרום קוריאה

שוק בסיאול (צילום:  DiegoMariottini, shutterstock)
צילום: DiegoMariottini, shutterstock
  1. תתאמנו על האכילה בצ'ופסטיק: בדרום קוראיה לא תמצאו סכו"ם - סכין נחשב לאביזר אלים שאין מקומו על שולחן האוכל. למעשה הקוראינים לא אוכלים מזון המצריך חיתוך והם אוכלים רק בצ'ופ סטיקס. הקוריאנים הם היחידים בעולם שאוכלים עם צ'ופ סטיקסט העשוי ממתכת חלקה, זאת כחלק מהמסורת הקוריאנית המספרת כי המלך, שביקש לוודא שלא מרעילים את האוכל שלו, גילה שמתכת מגיבה מהר יותר עם רעל. אם בכל זאת תצטרכו סכו"ם תוכלו לקבל כף כשתזמינו מרק, מספריים למקרה שתרצו בכל זאת לחתוך את האוכל שלכם. מזלג תצטרכו לבקש ולקוות שבמסעדה בה אתם סועדים מחזיקים אחד כזה.
  2. Sharing because it’s caring: בדרום קוריאה רווחת תרבות ה"שרינג" - כל סועד מקבל צלחת אורז משלו ושאר המנות מוגשות בצלחות מרכזיות. אל תשחקו עם האוכל או תחוררו את המזון במקלות האכילה.
  3. הכוס של השכן מלאה יותר: אם שתיתם עד סוף הכוס ותרצו תוספת מהמשקה שמונח על השולחן, לא נהוג שתמזגו לעצמכם אלא שאדם אחר ימזוג לכם. מדובר בנימוס קוריאני מסורתי הרווח בעיקר במפגשים רשמיים, למעשה אם אתה מוזג תוספת שתייה לעצמך אתה עשוי להלבין את פניי חברך לשולחן. ככלל, הקפידו וּודאו שהכוסות של הסובבים אתכם מלאות ואם לא – מלאו אותן. במזיגת המשקאות יש להשתמש בשתי הידיים, או הניחו את היד מתחת למרפק היד המוזגת.
  4. סיימו מהצלחת והקפידו על החן: בתום הארוחה נהוג להשאיר צלחת ריקה. אחרי ששבעת ונהנית מהאוכל נהוג להניח את מקלות האכילה והכפית ליד הקערה או הצלחת.
  5. מה בנוגע לטיפים? בדרום קוראיה לא נהוג להשאיר טיפ, דמי השירות כבר כלולים במחיר.

> המדריך השלם למטייל בדרום קוריאה