דירוג היעדים שאסור לישראלים להיכנס אליהם:

8. החבל קשמיר, הודו

7. מלזיה

6. איראן

5. תוניסיה

4. מינדנאו, הפיליפינים

3. ערב הסעודית

2. בנגלדש 

1. באלי, אינדונזיה


מי חלם לפני כמה שנים שנטייל באופן חופשי באיחוד האמירויות, שנטוס מעל ערב הסעודית, שטיולים למרוקו ייצאו יומם וליל (נכון שאפשר היה גם קודם, רק היה הרבה יותר מורכב לטייל שם) ובכלל שנוכל לחלום ולקוות. אבל הכל יכול להשתנות, הסכמי שלום נחתמים, התנאים משתנים והעולם הוא גדול ופתוח, כך שאין לדעת אילו עוד מדינות ייפתחו את שעריהן לישראל. ובעצם, זה גם לא כל כך רע לחלום ולתכנן להגיע ליעדים בלתי מושגים. 



על המקום הראשון בדירוג לא הייתה לי בכלל התלבטות, ישר ידעתי שזה המקום שבא לי לבקר בו. לגבי שאר המקומות עשיתי תחקיר והכנסתי יעדים שונים אחד מהשני וגם כאלו שאתגרו אותי, ביופי שלהם, בתרבות, טבע והיסטוריה.

כל האמור הוא עבור בעלי דרכונים ישראלים, וחשוב להתעדכן תמיד באתר משרד החוץ ובאתר המטה לביטחון לאומי מפני שינויים או אזהרות מסע. אז באווירת המציאות המדומה, בואו נקפוץ רגע לביקור בלתי מושג, לפחות נכון לכתיבת שורות אלו.

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו"ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם  

8. חבל קשמיר, הודו

מרקש הודו (צילום: Chinkub, shutterstock)
בעבר אחד היעדים האהובים על מטיילים ישראלים. חבל קשמיר, הודו | צילום: Chinkub, shutterstock

חבל קשמיר אשר נמצא בצפונה של הודו, נחשב עד שנות התשעים כפסגת הטיול לתרמילאי הודו, כמובן לאלו שרצו להגיע לצפון ואוהבים הרפתקאות. ומאז, בעקבות מחלוקות על השליטה באזור בין מוסלמים להינדים, הודו ופקיסטן, החל להיות מסוכן מאוד לטייל שם, כולל הרבה פעולות טרור עקובות מדם. היום ישנה אזהרת מסע על ידי המטה ללוחמה בטרור ומוטב לישראלים לא להגיע.

עמק קשמיר עצמו פורה מאוד ומי שטייל שם בעבר, או ראה תמונות, בוודאי זוכר את נופי ההימלאיה, בתי הסירות על המים, שפע של מים ואגמים תכולים. אז נכון שאולי כרגע לא, אבל היו הרבה מטיילים בעבר ומקווה שבעתיד יחזרו שוב עם דרכון ישראלי וללא חשש. והסיבה שקשמיר היא כיעד מספר 8 בבלתי מושגים, לא כי היא אחרונה ברשימת החלומות שלי, אלא שמשום שטיילו בה בעבר ישראלים, והסיכוי להפוך את האזור ליעד מושג, אולי איננו רחוק כל כך. מי יבין מי יידע ליבם של סכסוכים פוליטיים וצבאיים. שלום עולמי זו בקשה מוגזמת?

>> רוצים לטייל בהודו? היכנסו למדריך המלא


7. מלזיה

קואלה לומפור מלזיה (צילום: Patrick Foto, shutterstock)
לשלב בין ערים מתקדמות לאיים טרופיים. מלזיה | צילום: Patrick Foto, shutterstock

מלזיה נמצאת בדרום מזרח אסיה ובירתה היא קואלה לומפור. לישראל אין קשרים דיפלומטים עם מלזיה ובעלי דרכון ישראלי אינם רשאים לבקר בה. גם לתיירים זרים ישנן מגבלות רבות על הכניסה למדינה והשהות בה מותרת לזמן קצוב וקצר למדי. רק השם קואלה לומפור כבר מזכיר סצנה מסרט של אינדיאנה ג'ונס או ג'יימס בונד ורצון לראות על מה כל המהומה. למי שמטייל במדינה מומלץ לשלב בין איים טרופיים, מסלולי הליכה בטבע, צלילה או שנירקול בשוניות האלמוגים שלה הנחשבות מהיפות בעולם.


6. איראן

טהראן (צילום: Leonid Andronov, Shutterstock)
לדמיין לרגע שאין חדשות. טהראן, איראן | צילום: Leonid Andronov, Shutterstock

נניח, רק לרגע, שאיראן היא לא מה שאנחנו יודעים ובכלל לא שמענו חדשות. מכיוון שאנחנו ביעדים בלתי מושגים שהכניסה אליהם סגורה בפני ישראלים, נוכל רק לתכנן ולחשוב אולי פעם. לאיראן עצמה יש תיירות עשירה ומיוחדת, ערים עתיקות, מסגדים מיוחדים הנחשבים יפים בכל העולם, שווקים ססגוניים, בתי תה ותרבות מיוחדת. מכל היעדים, זה היעד שהכי קשה לדמיין אותנו מגיעים אליו, אך מדובר במדינה מיוחדת ומסקרנת.

>> התוכנית האיראנית: לחזור להיות יעד התיירות המוביל באזור

5. תוניסיה

תוניסיה סידי בו סעיד (צילום: Valery Bareta, shutterstock)
מזכירה את יוון. סידי בו סעיד, תוניסיה | צילום: Valery Bareta, shutterstock

המדינה הקטנה שבמדינות המגרב בצפון אפריקה. נכון להיום ישנה אזהרת מסע של המטה ללוחמה בטרור לתוניסיה ומטיילים עצמאיים עם דרכון ישראלי, אינם יכולים להיכנס למדינה. כן אפשר למצוא מעט מידע על טיולים מאורגנים בקבוצה, אבל עדיין זו מדינה מוסלמית שאיננה מקיימת יחסים דיפלומטיים וקשרים עם מדינת ישראל.

ולמה תוניסיה? היא רב גונית ומשקפת מצד אחד השפעה חזקה מאוד של צרפת, ששלטה בה, ומצד שני מביאה למטייל את מדבר סהרה הגדול, הטבע, אוכלוסיית הברברים המקומית על תרבותה המיוחדת ועיר הבירה תוניס. תרשמו לכם גם (אם וכאשר נוכל לבקר באופן חופשי), את עיירת החוף סידי סו סעיד (Sidi Bou Said), עם בתי אבן לבנים ודלתות כחולות. מהתמונות מזכיר לי את סנטוריני בשילוב עם מרוקו. 

>> פנינת התיירות של צפון אפריקה: זה מה שמסתתר בתוניסיה

4. מינדנאו, הפיליפינים

מינדנאו הפיליפינים (צילום: Gem Muzones, shutterstock)
אנחנו לא מוזמנים לכאן. מונדנאו, הפיליפינים | צילום: Gem Muzones, shutterstock

האי מינדנאו (mindanao): בטח אתם מתפלאים מדוע הפיליפינים נכנסה לרשימת היעדים הבלתי מושגים. אז זהו, הפיליפינים היא יעד נפלא למטייל הישראלי, מלבד האי מינדנאו, האי השני בגודלו במדינה, עם רוב מוסלמי מובהק. עבור הישראלים, קיימת אזהרת מסע דרגה 4 של המטה ללוחמה בטרור, ונכון להיום  אסור להיכנס לאי. אין לזה השפעה על שאר האיים בפיליפינים.

ומדוע כדאי להגיע לו היינו יכולים? בדרום האי נמצאת עיר זמבואנגה (zamboanga), אשר נחשבת לאתר נופש רומנטי ומבוקש, אבל פראי יותר ובהחלט יכול להוות עוד נקודה על מפת הפיליפינים היפה. בינתיים תיהנו מהאיים האחרים ותזכרו את השם, אולי יום אחד.  

>> רוצים לטייל בפיליפינים? היכנסו למדריך המלא

3. ערב הסעודית

סקיי ליין של העיר ריאד, ערב הסעודית (צילום: xavierarnau, Getty Images)
כמו דובאי, ואולי אפילו יותר. ריאד, ערב הסעודית | צילום: xavierarnau, Getty Images

המדינה קיבלה את המקום השלישי, משום שהסיכוי שנגיע אליה הוא יחסית אפשרי. אומנם כיום עדיין אי אפשר לבקר בערב הסעודית, אבל טיסות יכולות לעבור מעל סעודיה וכך מקצרות לנו מאוד הגעה ליעדים בעולם. בהחלט נקודה חיובית מאוד.

וביום שנוכל להגיע? החשיבה במדינה מסתכלת הרבה קדימה, על פיתוח כל אזור החוף "פרויקט הים האדום" (כן חלק מהחוף אפשר לראות מהרי אילת שלנו), הקמת איים מלאכותיים, מלונות יוקרה ובוטיק והפיכת השממה לאזור פורח ותיירותי (לאלו שביקרו בדובאי, זה הכיוון רק עוד יותר בהגזמה). בינתיים, כאשר תשבו במטוס ותעברו מעל למדינה, נופפו לשלום ותיהנו מקיצור הזמנים.

>> הנפט החדש: סעודיה מתכננת להפוך לבירת התיירות החדשה של העולם

2. בנגלדש

בנגלדש (צילום: Social Media Hub, shutterstock)
ההפתעה של הרשימה. בנגלדש | צילום: Social Media Hub, shutterstock

שוכנת בדרום מזרח אסיה ואיננה מקיימת יחסים דיפלומטיים עם ישראל. המדינה גם אוסרת על אזרחיה לטוס לישראל ובאופן כללי, אל תבנו על לבקר בה. ובכל זאת מדוע היא במקום שני ברשימת היעדים הבלתי מושגים, כי היא הפתיעה אותי בגדול.

היא נחשבת בכלל כאחת המדינות הפחות מתויירות בעולם אבל חפשו למשל את סילט (sylhet), אחת הערים החשובות והרוחניות הממוקמת בצפון מזרח המדינה ותגלו שדות תה, מקדשים, מסגדים ומקומות עלייה לרגל. אחד המקומות שתיירים אוהבים הוא בריסל (barisal) – או ונציה של בנגל, כפי שרבים מכנים את המקום. אם תגיעו בעונה הגשומה, תוכלו לראות מרבד של חבצלות מים בוורוד מכסה את הנהר ויוצר מראה עוצר נשימה.

1. באלי, אינדונזיה

View this post on Instagram

A post shared by BALI (@explorebali)

אינדונזיה איננה מקיימת קשרים רשמיים עם ישראל, ומבחינת האוכלוסיה שלה כ-87 אחוז מתושבי המדינה הינם מוסלמים, אולם בבאלי באופן יוצא דופן מרבית האוכלוסייה הינה הינדית. בתחומים מסוימים ישנם שיתופי פעולה בלתי רשמיים עם ישראל, אבל עדיין הכניסה למדינה לבעלי דרכון ישראלי היא בעייתית. נכון להיום יש עדיין סוגיה של הוצאת ויזה שאורכת זמן וגם צריך לפנות לנציגות אינדונזית בעולם, לא ברור מה מספר האנשים שצריכים להיכנס בקבוצה והאם אפשר להמשיך אחר כך כקבוצה, או שיש להתפצל לקבוצה עצמאית עם מדריך מקומי.

כן ניתן לראות שחברות טיולים מסוימות מציעות טיולים מאורגנים למדינה. אבל אם הצלחתם להגיע, אז זכיתם וכמו בסרט "לאכול, להתפלל, לאהוב", תוכלו ליהנות מג'ונגלים טרופיים, הרי געש, חופים ארוכים ושדות אורז. ניתן לטייל בין אתרי תיירות, מקומות היסטוריים, מקדשים והכל כל כך יפה, שרק בא ללכת לישון עם התמונות.

>> באלי: המקומות השווים ביותר באי שנחשב לגן עדן

מירב טלמור-קשי, מתכננת טיולים בארץ ובחו"ל, מומחית בתחומי תקשורת ויחסי ציבור ונותנת שירותי ייעוץ בנושאים אלו. כתבת תיירות ובעלת הבלוג "חלומות ומסעות" גם בפייסבוק ובאינסטגרם