מוזר לחשוב שאם מישהו היה כותב את הכתבה הזאת לפני 1,000 שנה, הוא עדיין יכול היה לקרוא לערים הבאות: הערים העתיקות בעולם. אבל זו האמת לאמיתה- הערים האלה לא נבנו ביום אחד, אלא במהלך כל ההיסטוריה, עד עצם היום הזה. כל תקופה תרמה פרט קטן לעיצובן, וכמו שאומרים על יין טוב- הן רק משתבחות עם השנים. טיול בעקבות חמש הערים העתיקות בעולם.

הערים העתיקות בעולם - דמשק
מיושבת 9,000 שנה. מסגד אומאייד בדמשק

דמשק, סוריה

אם חשבתם שדמשק היא רק שכנתינו מצפון מזרח, רק בירת סוריה או רק העיר שרואים כשעושים סקי בחרמון, אז תדעו שהיא הרבה מעבר לזה. דמשק היא העיר העתיקה ביותר בעולם (מבין הערים שעדיין קיימות), ולפי ההערכות היא מיושבת כבר 9,000 שנה, לא פחות.
וכמו מרום שנותיה, גם כמות האוכלוסייה בה לא קטנה- כ- 4.5 מיליון תושבים, והיא נחשבת לעיר המיושבת ביותר בסוריה. דמשק נמצאת בדרום מערב המדינה, לא רחוק מן הגבולות עם ישראל, ירדן ולבנון.

הערים העתיקות בעולם - דמשק
הוכרזה ב-1979 כאתר מורשת עולמית. דמשק
 

במהלך ההיסטוריה עברה דמשק תהפוכות רבות עוד מהעת העתיקה, דרך האימפריות השונות ששלטו בה (ובכל המזרח התיכון). ולמרות כל אלו, האדמה נותרה אותה אדמה, חלק מהמבנים נשארו אותם מבנים, ועל-אף כל מה שעבר עליהם, הם גם עומדים איתנים.

שנת ייסודה הרשמית היא 2500 לפנה''ס. ב- 1979 הכריזו אונסק''ו על העיר העתיקה בדמשק כאתר מורשת עולמית. השם דמשק מקורו בארמית "דר משק" ומשמעותו "מקום מושקה היטב", וכמטאפורה לעולם הצומח שבטבע, זה שם מושלם לעיר שלא "נובלת". ולנו רק נותר לקוות שמתישהו, בעתיד הלא רחוק, נוכל לבקר בעיר היפה הזו.

ליסבון, פורטוגל

כשחושבים על טיסה לאירופה, פורטוגל, בהרבה מקרים, נדחקת קצת לאחור. אבל יופייה של בירת המדינה והעיר הגדולה בה - ליסבון, מוכיח לנו אחרת. מבחינה היסטורית ליסבון הייתה שם הרבה לפני ערים אחרות באזור, ואם תחליטו לבקר בה, תמצאו שגם מבחינה תיירותית יש לה הרבה מה להציע- הרי לא סתם היא איתנו כמעט 3,200 שנה.

הערים העתיקות בעולם - ליסבון
מגוון רחב של סגנונות אדריכלות. ליסבון


היסטוריונים משערים כי ליסבון נוסדה בידי הפיניקים או היוונים, שקראו לה בהתחלה בניב היווני -  אוליספו. לאחר מכן שונה השם לאוליספונה ואחריו לליספונה. כשכבשו אותה המורים, הם קבעו לה שם שכבר דומה יותר - "אל ליסבונה", וממנו, לאחר זמן מה, נגזר השם הפורטוגזי שמוכר לכולנו היטב - ליסבון.

בשנת 1755 ליסבון סבלה מרעידת אדמה שכמעט והביאה למחיקתה. למרות כל ההריסות, אספו את עצמם הליסבונאים, ובנו את המבנים מחדש. כיום ליבה של העיר, שנקרא גם ה"באישה" ("העיר התחתונה"), מציע מגוון רחב מאוד של סגנונות אדריכלות שניכרים בטירות, מגדלים, אנדרטאות ועוד מבנים מרשימים. ובכלל, אם תרצו להרגיש עיר עתיקה מהי, תפסעו על המרצפות הישנות באזור הזה ותרגישו את ההיסטוריה המציצה מכל פינה.
אין תמונה
הוכרזה כ"בירת התרבות" של האיחוד האירופי


ואם כל זה לא הספיק לכם כדי לגשת לסוכן הנסיעות ולהזמין טיסה לליסבון, אז חשוב שתדעו שבשנת 1994 הוכרזה העיר ברוב קולות כ"בירת התרבות" של האיחוד האירופי.

פלובדיב, בולגריה

פלובדיב היא רק העיר השנייה בגודלה בבולגריה (אחרי עיר הבירה סופיה), ואין בה חופים, בריכות, קזינו או אלפי ישראלים שחורשים על מתקני התיירות- כמו העיר הידועה וורנה, אבל היא מציעה משהו אחר לגמרי בנוף הבולגרי: ממצאים היסטוריים.

הערים העתיקות בעולם - פלובדיב
הרובע העתיק הוא המתוייר ביותר, אבל מומלץ לטייל בכל העיר


בזכות שרידים שמצאו בפלובדיב מתקופת האבן החדשה, מעריכים כי היא מיושבת משנת 3000 לפנה''ס. וחוץ מהיותה עיר בת אלפי שנים, לפלובדיב יש הרבה מה להציע: רחובות צרים ויפים, מרצפות הצבועות בצבעים שונים, ומבניה המציעים מגוון סגנונות בנייה שונים. כל אלה הופכים אותה לאחת הערים היפות שיש. הרובע העתיק הוא המתוייר ביותר, אך מומלץ לטייל בכל העיר.
הערים העתיקות בעולם - פלובדיב
במקום וורנה, אמרו: פלובדיב


העיר ממוקמת במישור תראקיה - במרכז בין שבע גבעות, המצוירות גם על סמלה. האגדה מספרת שאורפיאוס, שהיה בנו של מלך תראקיה, שוטט באזור בחיפוש אחר אורידיקה, שלפי האמונה, מתה בגלל הכשת נחש. אורפיאוס, שהיה לו קול ערב, חש כלפיה אהבה, הלך לחפש אותה ובסוף מצא אותה מאחורי נהר הסטיקס, שמעביר בין החיים לשאול.
התנאי היחידי שהציבו בפניו היה שלא יסובב את ראשו אליה עד שיחזרו לאזור החיים. אורפיאוס, שהיה ידוע כרומנטיקן, לא התאפק, והביט באהובתו. ובעודו מביט בה, היא התפוגגה מול עיניו, הפכה לעשן והתפזרה באוויר. בואו נקווה שלפלדוליב זה לא יקרה.

אתונה, יוון

ואיך לא נעבור באתונה- העיר העתיקה שהביאה לעולם כל כך הרבה? הרי מה היינו עושים בלי האתיקה, בלי הדמוקרטיה או הלוגיקה? אתונה כבר הייתה שם משנת 2000 לפנה''ס, ועד היום היא שומרת על חוסנה, יופייה, אתריה, ובעצם כל מה שהפך אותה למה שהיא היום.

אין תמונה
השפעה תרבותית על כל העולם. אתונה


ככל הנראה (אין סימוכין ודאיים), שמה של העיר נגזר משם האלה אתנה. אותה אלת החוכמה והמלחמה, שלפי האמונה שמרה על הפוליס (עיר – מדינה: ביוון העתיקה התקבצו כפרים לעיר אחת, בעיקר בשביל הגנה) האתונאית.

כאמור משחר ההיסטוריה הייתה לאתונה השפעה תרבותית בכל העולם, ומרגישים בה עד היום. כמו כן, ניתן לראות בעיר את השרידים לתקופה העתיקה, בין אם זה באתרים מאותה תקופה (כמו האקרופוליס, שנמצא בתוכה ומטפסים עליו עם חמור) ובין אם סתם הולכים ברחובותיה, בהם חשים את העתיקות.
הערים העתיקות בעולם - אקרופוליס
שרידים מהתקופה העתיקה. אקרופוליס


במהלך ההיסטוריה חוותה אתונה מלחמות רבות, שלעיתים קרובות הורידו אותה מנכסיה והשאירו אותה בבעיה כלכלית גדולה. להבדיל מערים אחרות בהן הגרעון הכלכלי נחשב לממש קטלני, אתונה תמיד שמרה על כבודה, כעיר המרכזית ביוון.

לצערנו ההיסטוריה חוזרת, וגם היום עומדת יוון מול בעיה כלכלית- ובתוכה אתונה. בואו נקווה, שכמו שהראתה בעברה הרחוק, גם הפעם אתונה תשרוד ותוכיח לכולם שכסף זה לא הכל בחיים.

ירושלים, ישראל

ואחרי שקיננו בשדות זרים, נחזור לרגע למדינתנו שלנו. אמנם היא קטנה, אך היא גם מכובדת, והרי אם בערים עתיקות עסקינן, אי אפשר לסיים מבלי להזכיר את ירושלים.

אין תמונה
משנת 3000 לפנה"ס. ירושלים


בירושלים נמצאו שרידים שמעידים על כך שישבו בה אנשים כבר משנת 3000 לפנה''ס לערך. על אדמתה עברו התקופות השונות בהיסטוריה, החל מהתקופה הכלכותית, דרך תקופת הברונזה. כמו כן היא הייתה קיימת גם בעת העתיקה, בימי הביניים, בעת החדשה, ובמאה ה-19, עד ימינו אנו.

ירושלים אינה עוד עיר בנוף העולמי, ובוודאי שלא בנוף הישראלי. ירושלים נחשבת לעיר הקודש, ויש בה אתרים קודשים השייכים לשלושת הדתות המונותאיסטיות: היהדות, הנצרות והאיסלאם, וזה המקור למאורעות הקשים שעברה ירושלים במרוצת הזמן. סכסוכים רבים ומלחמות פקדו את העיר במהלך כל ההיסטוריה, והתקווה היא שיפסקו יום אחד. אחרי כל התהפוכות, משמשת כיום ירושלים כבירת ישראל, ושוכנים בה רוב מוסדות הממשלה: כנסת ישראל, בית המשפט העליון, משכן הנשיא ובית ראש הממשלה.
אין תמונה
מכילה את ההיסטוריה של שלוש הדתות המרכזיות בעולם


ירושלים היא עיר ססגונית, מלאה באתרי תיירות שונים, עתיקים וחדשים כאחד. אנו ממליצים על ביקור בעיר לעיתים דחופות, ולו רק כדי לנשום את אוויר ההרים שלה. בנוסף, טיול בירושלים משלב חדש וישן, אוכל והיסטוריה, והיא אפילו מציעה מקומות לינה שונים ומגוונים- החל ממלונות בוטיק ובתי מלון יוקרתיים וכלה בצימרים למשפחות בקרבת העיר.

ב- 1981 הוכרזה העיר העתיקה של ירושלים  כאתר מורשת עולמית (כמובן על ידי אונסק''ו). חשוב לזכור שלא מדובר כאן בעוד עיר עתיקה, אלא עיר שמכילה את ההיסטוריה המשותפת של שלוש הדתות המרכזיות בעולם. ירושלים של זהב.

>> מחפשים בנרות: כל האירועים וההמלצות לחג החנוכה