מטוס, חופשה (צילום: istockphoto)
ומה אם המטוס יתרסק? | צילום: istockphoto

"אני בשדה התעופה, מחפשת את הטיסה שלי ללונדון ולא מוצאת. כל עובדי הנמל מדברים שפה מוזרה ולא מבינים מה אני רוצה מהם, בסוף אני עולה למטוס ומגיעה למקום הלא נכון. פעם זאת ערב הסעודית ופעם מיקרונזיה, בחלק מהפעמים גם שודדים אותי בדרך". מהסיוט הזה הייתה מתעוררת מאיה (27) בכל לילה בשבועיים שקדמו ליציאתה לחופשה באירופה. "כשהזמנתי את כרטיסי הטיסה הייתי כל כך מאושרת, אחרי הכול לא לקחתי חופש ממקום העבודה או טסתי לחו"ל כבר שלוש שנים. אך ככל שתאריך הנסיעה התקרב, התחלתי לחוש חרדה. זה התחיל במחשבות קטנות של 'האם באמת הייתי צריכה את הנסיעה הזאת' ובמהרה הפך לסיוטים חוזרים בכל לילה. ממש לפני תאריך הנסיעה התחלתי לפתח סימנים של מחלה – כאבי ראש, סחרחורות וחולשה. בסוף נסעתי בכל זאת ונהניתי, אבל החוויה שקדמה לנסיעה הייתה מפחידה ולא נעימה".

זה אולי נשמע מוזר, אבל התחושות הלא נעימות שליוו את מאיה טרם חופשתה הם לא כל כך נדירות.
באופן אירוני לחלוטין החופשה הגדולה, זאת שכולנו מפנטזים עליה כל השנה ושכוללת במקרים רבים נסיעה לחו"ל, עלולה לגרום לחרדה בקרב אנשים מסוימים. התופעה הזאת גורמת לחלק מהאנשים להימנע מתכנון נסיעה ליעד החלומות שלהם. מדוע זה קורה ואיך אפשר להימנע מכך? עמי ברונסקי, פסיכולוג קליני מסביר.

המקרה הגרוע מכל

"חרדה לפני חופשה היא לא דבר כל כך נדיר", מפרט ברונסקי. "זאת תופעה מוכרת שקשורה למספר פרמטרים של האישיות. בראש ובראשונה, לכל אחד יש רמה בסיסית של חרדה השונה מאדם לאדם.
אנשים בעלי נטייה לחרדה יכולים לתפקד ולהצליח, רק שהם נוטים לבהלה בקלות. ברגע שלאדם יש רמת חרדה בסיסית גבוהה, הוא יפתח נטייה להקצין תרחישים קטסטרופליים. הדבר הזה תקף במיוחד לגבי נסיעות לחו"ל, למקומות חדשים ולא מוכרים בהם מדברים בשפה אחרת. תחושת הביטחון מתערערת ויוצרת מעין משבר".

המקרה של הקצנת התרחישים בא לידי ביטוי בדרך כלל במחשבות אובססיביות בנוגע לכל הדברים שיכולים להשתבש בחופשה – החל בחוסר התמצאות בשדה התעופה או ביעד, וכלה במחשבות על אסונות כמו שוד, תאונות ועוד. "אחרי שחזרתי מהחופשה שלי נזכרתי בחששות שהיו לי לפניה", מספרת מאיה. "עכשיו הכול נראה לי ממש מטופש, אבל בזמנו האפשרויות שאלך לאיבוד, אפספס את הטיסה, אשאר בלי מלון ואשדד בתחנת רכבת תחתית נראו לי כל כך סבירות".

לא רק התרחישים הנוראיים משפיעים על חרדת החופשה. מסתבר שגם העבודה, שממנה בדרך כלל אנחנו רוצים לברוח לשבוע-שבועיים, משפיעה לא פחות. נאווה (32), אשת מכירות, מרגישה את זה בכל פעם שהיא לוקחת הפסקה קטנה מהעבודה. "אני פשוט לא מרגישה כמו עצמי בכל פעם שבעלי מכריח אותי לצאת לחופשה. אני לא מסתדרת בלי הפלאפונים באוזן והריצה ולחוצה אפילו יותר מיום עבודה רגיל. השנה ביטלתי טיול משפחתי לאילת כי שבוע לפניו כמעט והתמוטטתי כשחשבתי על הימים שאפסיד במשרד".

שדה תעופה (צילום: Nikada, Istock)
ואם אני אפספס את הטיסה? | צילום: Nikada, Istock

לפי ברונסקי, יש אנשים ששגרת העבודה שלהם מספקת להם לא רק סביבה בטוחה, אלא גם תחושת ערך עצמי. "ברגע שמנתקים אותם מהסביבה הזאת, הם חשים פגיעה ישירה בהערכה העצמית. התחושה שלהם היא שקורים המון דברים בלי שהם ידעו מהם והמעמד המקצועי שלהם עלול להשתבש בגלל שהם בחרו לצאת לחופש. התחושה הזאת גורמת להם לרצות לדבוק בשגרה הקיימת וכך הם נשחקים בעבודה".

החופשה שלך בקאנטים

 "איך היה?" היא השאלה הכי נפוצה שמצפה לנו ברגע שאנחנו חוזרים מחופשה כלשהיא. זה בכלל לא משנה אם מדובר בסוף שבוע בצימר בגליל, או בשנת מסע תרמילים בדרום אמריקה. החברים והקולגות שלנו צמאים לקצת מידע ותמונות שיעזרו למלא כמה דקות של סמול טוק בפינת הקפה במשרד. במדינה הקטנה אך עמוסת המטיילים שלנו, כל אחד יודע טוב מאוד מהם האתרים הנחשבים בארץ ובעולם וכל אחד חושב שהוא מבין הרבה יותר טוב מהאדם שחזר מהטיול בעצמו. "כשאנשים חוזרים מטיול, החברים שסובבים אותם מתקילים אותם בשאלות ומצפים שייתנו להם צ'ק-ליסט של מוזיאונים ואטרקציות בהם ביקרו. אם אדם נסע ללונדון ולא שט על התמזה או ביקר בארמון המלכה, הוא נחשב בעיני חבריו כאידיוט. החיטוט הזה יכול לגרום ללחץ שנובע מכך שאנשים אחרים יגדירו את החופשה שלך ככישלון".

איך מתמודדים?

חופשה מעבודה ומשגרת היום יכולה להיות קריטית. היא מאפשרת לנו לנוח, לטעון מצברים ולקבל פרספקטיבה קצת שונה על הבעיות והטרדות. לכן גם אם אתם מוצאים את עצמכם כעונים על הקריטריונים הקודמים, מומלץ שתחשבו איך כן אפשר לצלוח את החופשה במקסימום הנאה:

תכנון מראש – אם אתם יודעים שיש לכם נטייה להילחץ מהלוגיסטיקה שכרוכה בטיולים מסובכים יחסית כמו קמפינג או טרקים, דאגו לסדר לעצמכם חופשה קלה במקום עם לינה מסודרת, עם דרכי הגעה פשוטות ואנשי קשר שיוכלו לתמוך בכם בכל בעיה שעולה, או בקיצור – צימר או מלון מסודר. אם מדובר בנסיעה לחו"ל, נסו לקחת כמה שפחות טיסות קונקשיין או לרווח את הזמנים ביניהן בצורה תאפשר לכם להגיע לשדה התעופה, לאתר את שער העלייה לטיסה ולהתרגע על כוס קפה לפני העלייה למטוס.

איסוף מידע – מידע מוקדם על היעד יכול להיות מרגיע. מומלץ להביט במפה ולחפש באינטרנט דרכי תחבורה במדינת היעד במידה וטסים בחו"ל. אפשר גם להכין רשימת טלפונים של אנשי קשר אליהם ניתן לפנות בשעת צרה (תחנת מוניות, דרכי תקשורת עם השגרירות הישראלית), אך לפני שמריצים בראש תרחישי אסון אפשר לקחת נשימה ולבדוק מהי הסבירות שהם באמת יתרחשו.

תיאום ציפיות – בסופו של דבר, אתם אלו שקובעים את הקצב של החופשה שלכם ואת הדברים שתעשו בה. השתדלו לגבש לעצמכם רשימה של דברים שאתם רוצים לעשות ולהתעלם מההצעות והביקורת של אנשים מסביבכם, גם אם הם קרובים אליכם.

התנתקות מעבודה – סביר להניח שמקום העבודה שלכם יוכל לשרוד מספר ימים גם בלי הנוכחות שלכם, אבל רק כדי להיות בטוחים אפשר להכין רשימה מסודרת של מטלות שהעמיתים שלכם יאלצו להתמודד איתם בהעדרכם. נסו לסגור פרטים ועסקאות טרם היציאה לחופשה ויידעו את כל האנשים שאתם עובדים מולם על ההיעדרות שלכם. גם אם יהיה להם קשה בהתחלה, הם יעדיפו לעבוד מול אדם חייכן ושזוף מאשר פקעת עצבים מתוסכלת.

מדריכי היעדים שלנו הם ה-מקום להתחיל לתכנן חופשה

>> חושבים לקפוץ לברצלונה? קבלו את המדריך המלא
>> מה עם ברלין? מדריך הטיולים השלם לגרמניה הלוהטת
>> מחפשים לדעת מה קורה בניו יורק כשאתם נוחתים? נסו את מדריך הטיולים למנהטן רבתי