כשהציעו לנו לטוס ליוהנסבורג בדרום אפריקה, חשבנו לעצמנו 'מה לבלוג טיולי היוקרה שלנו ולאפריקה?'. איך אמרו בסיינפלד, ידה ידה ידה, כמה שבועות אחרי כן, אנחנו יושבים בטיסה ישירה של אל על חזרה הביתה מיוהנסבורג ומתחילים לכתוב כתבה על אחד הטיולים השווים (והיוקרתיים) של חיינו.

לפני שנצלול למים העמוקים של המדינה, לה יש 2,500 ק"מ של חופים, נספר שדרום אפריקה היא כנראה עדיין הסוד הכי שמור של עולם התיירות הישראלי. היא אכן יודעת להציע טבע פראי, עצום ועוצר נשימה, וספארי, כמו שמצפים לפגוש ביעדים מסוג זה, במדינה עצומה של מעל מיליון קמ"ר.

יתכן וזו הקונוטציה של היבשת השחורה שגורמת לחשוב ש"המחיר" שיש לשלם על העולם המופלא הזה הוא בהתפשרות על התנאים. וכאן בדיוק דרום אפריקה הפתיעה אותנו. מדובר במדינה העשירה והמפותחת באפריקה ולכן תפגשו בה רמת אירוח ובתי מלון בסטנדרטים גבוהים מאוד, קולינריה ויין משובחים, מחירים זולים מאוד וכמובן אנשים שיכנסו לכם את תוך הלב. בילינו בה 10 ימים וחזרנו עם חשק לשוב אליה ומהר.

לפני שממריאים

דרום אפריקה היא מדינה ענקית וניתן לבלות בה שבועות ארוכים. כדי למצות ימינו בה החלטנו לחרוג ממנהגנו ולהיעזר במומחים לתכנון הטיול. ים בעולם הם יערה וניב, להם בלוג עם מידע עצום על דרום אפריקה בו מומלץ להיעזר לפני טיול לאזור. השניים גם מציעים בניית מסלול טיול בהתאמה אישית לפי זמן, תקציב, הרכב משפחתי ושאר ירקות וגחמות של מטיילים. אחרי מילוי שאלון מפורט ומפגש תיאום ציפיות קיבלנו תוכנית מפורטת בתוספת המלצות לבתי מלון, מסעדות, תרבות ואטרקציות. אהבנו במיוחד את רשימת הספרים והפודקאסטים שצורפה כדי להעשיר את ההיכרות עם היעד לפני הנסיעה. שימו פסקול של מלך האריות ברקע. ממריאים.

נשיונל ג'יאוגרפיק בלייב

השאלה שנשאלה הכי הרבה בטיסה – אפילו יותר מ"עוף או בקר?" – הייתה "איזה ספארי אתם עושים?". דרום אפריקה מלאה בשמורות טבע שיהפכו את כל מה שראיתם עד כה בנשיונל ג'יאוגרפיק למופע לייב במרחק נגיעה. השמורה המפורסמת והגדולה, ששטחה דומה לזה של מדינת ישראל כולה, היא פארק קרוגר, הנמצא מזרחית ליוהנסבורג. מטבע הדברים (תרתי משמע), ניתן לבלות בפארק שבועות רבים ולא למצותו. מניסיון – העין לא שבעה ממראה "חמשת הגדולים" – כינוי לחמש החיות הגדולות – אריות, נמרים, פילים, באפלו וקרנפים – ועוד מאות זנים של בעלי חיים. בפארק ניתן לטייל ברכב פרטי וללון באחד מ-12 המחנות שבו או בלודג'ים היוקרתיים הפזורים סביב לו. חשוב לציין שקרוגר נמצא באזור מלריה ובחודשים מסוימים (לרוב אוקטובר-פברואר) מומלץ ליטול כדורי מלריה.

kariega2 (צילום: Two Flying Boys)
העין לא שבעה מהמראות בפארק קרוגר | צילום: Two Flying Boys

מעבר לקרוגר, בדרום אפריקה מעל 40 שמורות טבע (המכונות Game Reserves) וחלקן אינן באזורי מלריה. ביניהן ניתן למצוא גם שמורות פרטיות המציעות לינה יוקרתית וטיולי ספארי בשקיעה ובזריחה. אנחנו שהינו ב-Kariega (שאינה באזור מלריה) בדרום המדינה וזכינו לשלושה ימים יפים ומרגשים במיוחד בהם פגשנו מקרוב (מאוד!) משפחות פילים, אריות (כולל אחד שאכל ג'ירפה), היפופוטמים, קרנפים, התעוררנו בחדר יפהפה, על גדות נהר, אשר ממרפסתו נשקף מראה חד פעמי של ג'ירפות משכימות לבוקר חדש על רקע קשת בענן.

אוזי המדריך לקח אותנו בשקיעה ובזריחה לסיורים בני שלוש שעות כדי לגלות את בעלי החיים בשלוותם בטבע. במהלך הסיורים עצרנו לקפה של בוקר בזריחה או כוסית וויסקי בשקיעה. בין הסיורים אכלנו אוכל משובח, שטנו בסירה על גדות הנהר ותפסנו קרני שמש מפנקות בבריכה לצד בירה מקומית. 

kariega4 (צילום: Two Flying Boys)
אפשר לצאת לסיורים ברחבי השמורה | צילום: Two Flying Boys

kariga (צילום: Two Flying Boys)
אפשר ללון בכל אחד מהלודג'ים ברחבי הספארי | צילום: Two Flying Boys

kariega3 (צילום: Two Flying Boys)
כמו לטייל בתוך נשיונל ג'יאוגרפיק | צילום: Two Flying Boys

כמה זה עולה? יש לציין שחוויית ספארי היא אחד המרכיבים היקרים בטיול. עלות כניסה יומית לקרוגר – 95 שקל למבוגר ומחצית לילד (עליהם יש כמובן להוסיף עלויות לינה, אוכל וסיורים מודרכים שנמליץ לקחת כדי לגלות את בעלי החיים ולממש הפוטנציאל העצום של המקום). עלות לילה בקרייגה (הכולל לינה, סיורי ספארי מודרכים ופנסיון מלא) – החל מ-1,150 שקל.

הכֵּף המערבי – דרך הגנים

כמו שני ילדים בסוף החופש הגדול עזבנו את הספארי עצובים משהו והמשכנו בדרכנו לדרך הגנים – אזור חופי יפהפה בכף המערבי של דרום המדינה, רצוף בלגונות, אגמים וצמחיה פראית. בפאתי הדרך נמצא הפארק הלאומי ציציקאמה ושפך נהר הסטורמס לאוקיינוס. השפך העוצמתי נקרא "הלוע", מעליו עוברת שורת גשרים תלויים שהארוך בהם נמתח לאורך 77 מטרים. השילוב של הליכה על הגשרים התלויים, שפך הנהר העוצמתי, הנוף הירוק וההררי והאוקיינוס הרחב פמפמו כמויות נדיבות של אדרנלין וסלפיז.

עיירת הנופש המרכזית והיפה ביותר בדרך הגנים היא פלטנברג ביי (Plettenberg Bay, המכונה בקיצור: פְּלֶט). לעיירה אחד מקווי החוף היפים שראינו מעודנו ונופים של יערות, הרים ועמקים. עשירי דרום אפריקה מחזיקים בה בתי נופש והמטיילים הרבים באזור שוהים בה לפחות יומיים-שלושה. היא מציעה מקומות לינה נהדרים וקולינריה מגוונת ולא פחות ממעולה.

gardenroute (צילום: Two Flying Boys)
גם הדרכים יפות לא פחות מהשמורות | צילום: Two Flying Boys

gardenroute2 (צילום: Two Flying Boys)
נוף ירוק מלא בטבע פראי | צילום: Two Flying Boys

stormsriver (צילום: Two Flying Boys)
גשרים עוברים מעל שטח הפארק | צילום: Two Flying Boys

plettenbergbay (צילום: Two Flying Boys)
לעיירה פלטנברג ביי יש את אחד מקווי החוף היפים שתראו | צילום: Two Flying Boys

מִפְּלֶט אפשר לצאת לטיולים בחופי ים זהובים ויפים, לראות לווייתנים ודולפינים שוחים בים בעודכם יושבים לאכול במסעדת מאכלי ים טריים, לטייל במסלולי הליכה העוברים בנהרות, לגונות ויערות סמוכים למושבות כלבי ים, לבקר בחוות לשימור ושיקום בעלי חיים המאפשרות מפגש קרוב עם בעלי החיים ועוד.

אנחנו שהינו ב-Emily Moon – מלון בוטיק יוקרתי ובו 16 סוויטות מעוצבות ומוקפדות על גדות נהר הביטוּ, שהצליחו לשלב יוקרה ברמה בינלאומית עם הנוף הפראי הנשקף מכל עבר. בעלי המקום המקסימים לא הסתפקו כמו בתי מלון רבים אחרים בלוקיישן והנוף, אלא דאגו לכל פרט עיצובי במלון לרבות חפצי אמנות שאספו במסעותיהם בעולם ואמבטיות אל נוף הנהר. התוצאה – קשה מאוד להשגה – שילוב יוצא דופן של אותנטיות, שיק, חיבור לטבע וסטנדרטים גבוהים ביותר של אירוח. במילים אחרות – זה מלון שאתם לא רוצים לפספס. אגב, גם אם לא תצליחו ללון בו, קפצו לשם לארוחה.

EMILYMOON (צילום: Two Flying Boys)
שילוב מושלם של נוף פראי עם יוקרה. מלון הבוטיק Emily Moon | צילום: Two Flying Boys

כמה זה עולה? טיסה פנימית מיוהנסבורג לאזור הגנים תעלה לכם כ-85 דולר. מחיר ללילה באמילי מון –החל מ-800 שקל. ארוחה יוקרתית לזוג כולל אלכוהול וטיפ – כ-200 שקל.

לווייתנים בהרמנוס

נקודה אחרונה בדרכנו ליעד הבא בדרום אפריקה היא הרמנוס (Hermanus) המשמשת כנקודת מוצא לשייט לווייתנים. מודים שיצאנו סקפטיים (ושהסקפטיות התעצמה בדקות הראשונות של השייט בהן הצביע המדריך על זנב קטן מבצבץ מהמים במרחק קילומטר) אבל טעינו בגדול. במהלך שיט של שעתיים ראינו במרחק שני מטרים מהאונייה מופע מרהיב וארוך של לווייתנים שלא השאיר אף אחד אדיש.

כמה זה עולה לנו? 240 שקל למבוגר ומחצית המחיר לילד.

כמה זה עולה לנו? מחיר טיסת אל על ליוהנסבורג – החל מ-599 דולר. שכירות רכב SUV ליום כ-350 שקל.

*הכותבים היו אורחי אל על בטיסה ליוהנסבורג