נולדו לכם ילדים? מזל טוב! על אף מה שחלקכם בוודאי חושבים, גן המשחקים למבוגרים עטוף השלג, לא נסגר עבורכם. אתם עדיין יכולים להמשיך ולגלוש, בין אם אתם חובבי סקי או סנובורד. יותר ויותר חברות בשוק הישראלי ובעולם כולו, מאפשרות פתרונות נוחים ולא יקרים בכדי לאפשר לכם ההורים להמשיך ליהנות (ולהוציא את מיטב כספכם) במדרונות המושלגים. עולם הגלישה הישראלי הפך בשנים האחרונות מנחלתם של בעלי הכיסים העמוקים, לנחלת הכלל בשל מדיניות השמים הפתוחים של ישראל. ככל שחלף הזמן מוצרים נלווים נוספים, מעבר לחופשת הסקי הבסיסית, הופכים נגישים יותר מבחינת עלויות. פתרונות למשפחות עם ילדים, הוא תחום בתנופה שהולך ונעשה אטרקטיבי יותר משנה לשנה. ישבנו לשיחה עם אלי סורין, שועל סקי ותיק בעל ניסיון של למעלה מעשר שנות הדרכה עם ילדים, כדי שישפוך אור על הסוגיה שכמעט וחשבתי שהוציאה אותנו ההורים מהמשחק.

להם זה משתלם יותר

לפני שמתחילים למנות את הפתרונות האפשריים על פי גילאי הילדים, צריך להבין את התמריץ ממנו מונעות החברות העוסקות במתן שירותים בתעשיית תיירות הסקי והסנובורד. חברות הנסיעות הישראליות וכמוהן גם רשתות מלונות בין לאומיות, עיירות סקי ועוד, רואות בשלב כניסת הילדים לחיינו, מחסום שעשוי למנוע מאתנו הגולשים להמשיך ולהוציא כסף על חופשות. פסיכולוגיית השוק לפיה חברות אלו עובדות מונעת מתוך ההבנה כי העדר פתרונות הולמים לילדינו ימנע מאתנו להמשיך ולצאת לחופשות גלישה בתדירות בה היינו רגילים. יותר מכך, העלויות הגבוהות סביב הפתרונות האלו עשויות להוות חסם נוסף. בעוד שמוכרים לנו בפרסומות חלום גלישה משפחתי, המסר שאנו ההורים צריכים לקלוט בין השורות הוא שחברות התיירות השונות יעשו את כל מה שהן יכולות כדי לא לאבד אותנו ההורים כלקוחות.

ילדים עושים סקי (צילום: Robert Giroux, GettyImages IL)
לא תאמינו למה הם מסוגלים אחרי קורס של שבוע אחד | צילום: Robert Giroux, GettyImages IL

החברות הבינלאומיות בתחום מתחרות כבר שנים עם ליבם של ההורים ובשנים האחרונות הצטרפו למגמה גם החברות הישראליות. באופן כללי, ניתן לומר שהשאיפה בשוק היא לתת להורים את הפתרונות לילדיכם כמעט במחירי עלות וזאת בכדי לאפשר לכם להמשיך ולגלוש. התחרות העסקית רואה במבוגרים את מרכז הרווח ובילדים כאתגר לו יש לספק פתרון. מדובר בדוגמה נהדרת למקרה בו התחרות משתלמת לנו הצרכנים עד מאוד.

פתרון לכל גיל

בין אם אתם הורים טריים לעולל בן חודשים ספורים, ובין אם ילדיכם בשל לפגוש את המדרונות, קיימים עבורכם מספר פתרונות ברמות מחיר משתנות.

תחום הגילאים הנע בין 0-4 שנים, בו הילדים עדיין לא יכולים להיכנס למסגרת של קייטנת סקי מרכז היצע פתרונות לא קטן. כמעט כל עיירת סקי שמכבדת את עצמה מציעה שירותי שמרטפות מקומיים בזמן שאתם חוגגים על המדרון. רשתות גדולות, כמו קלאב מד, מציעות את השירות הזה כחלק מהחבילה, אבל לא רק. במידה ובחרתם בפתרון הזה, שעשוי לעלות בין עשרות ל-150 יורו ליום, ודאו מראש שתינוקכם מתאים לרף הכניסה למסגרת.

שני פתרונות פופולריים נוספים הם טיסה עם שמרטף מישראל או טיסה עם בן משפחה שאינו גולש. אלו פתרונות שנראים לא זולים, אבל צריך לזכור שמימון חופשת סקי לאדם נוסף שאינו גולש, חוסכת את מרבית עלויות הליבה של החופשה ומשאירה אתכם עם מימון טיסה ומלון בלבד.

מה שהרבה לא יודעים הוא שחברות תיירות סקי ישראליות מציעות שירותי שמרטפות במחירים מצוינים גם לגילאים צעירים מאוד, על ידי איגוד מספר ילדים לשמרטפייה אחת. בדרך כלל לא תמצאו את זה בברושור, אבל אם תצרו קשר מספיק זמן מראש עם החברות העוסקות בתחום, הן יהיו מסוגלות למצאו לכם פתרון שיהיה זול יותר מכל פתרון עצמאי אחר. בנוסף, כאן תהיה לכם תחושת ביטחון גבוהה יותר מאחר ותפגשו מראש את האדם שישמור על ילדיכם, שסביר שיהיה ישראלי.

ילדה עושה סקי (צילום: Handout, GettyImages IL)
זאת הנסיכה אסטל משוודיה, והיא עושה סקי בגיל 3. לא שאנחנו רומזים משהו | צילום: Handout, GettyImages IL

בגיל 4 וצפונה, הזאטוטים שלכם נכנסים לקטגוריה אותה יודעות לעכל החברות השונות ביתר קלות. מדובר בגיל בו משובצים הילדים במסגרות כגון קייטנות וקורסים לילדים, על פי גילאים ורמות. זכרו, חברות הנסיעות רוצות שתיהנו ותחזרו שוב בשנה הבאה והן יעשו כל מה שהן יכולות על מנת שאתם תיהנו מיום גלישה מלא, נטול דאגות והפרעות. כיום מציעות חברות ישראליות מסגרות בהן יטפלו בילדיכם במשך כל שעות היום על ידי מדריכים, שמרטפים ומפעילים. אופרציה שלמה שדואגת לאיסוף הילדים בהסעה מיוחדת בכדי שירגישו נוח ולא יירמסו על ידי עשרות גולשים בסקי-באס המקומי, לפעילויות מותאמות על פי גיל, לארוחת צהריים, הפעלות ומשחקים, וגם הפעלות במלון עד רגע המפגש אתכם בסיומו של יום הגלישה.

בעוד שקיימים בעולם פתרונות רבים לטווחי הגילאים הללו, ההיצע אותו מספקות החברות הישראליות מאפשר לילדיכם מסגרת בה ההדרכה בעברית. מדובר ביתרון אדיר שכן סביר שכל מסגרת אחרת תותיר את ילדיכם עם פער השפה שימנע מהם להבין את הנאמר ולהתקדם. מחירי הקייטנות משתנים מחברה לחברה ונעים בין 60% ל-70% ממחיר החבילה למבוגר.

בקייטנות הסקי הישראליות נרקם קשר חברי בין המדריכים והילדים, הם מקבלים פרסים ומדליות בסיום וכשיש חגים יהודיים גם מציינים אותם, כמו מסיבת פורים או הדלקת נרות בחנוכה.

כשמשווים בין המדריכים הישראלים והאירופים, ניתן לומר כי רוב המדריכים הישראלים הם בעלי ניסיון מכובד. כדי לקבל תעודת הדרכה ישראלית צריך לעבור קורס ומבחנים הנחשבים טובים וקשים גם בהשוואה לעולם. מסתבר שאיגוד המדריכים הישראלי, אליו משתייכים המדריכים בקייטנות הסקי, הוא שלוחה של איגוד המדריכים האוסטרי ועובד תחת התקנים והנהלים של איגוד זה, הנחשב לאיגוד מוביל ברמה עולמית.

ילדים עושים סקי (צילום: Vladislav Gajic, Shutterstock)
הילדים יחולקו לפי גיל ויכולת | צילום: Vladislav Gajic, Shutterstock

אז איך נראית קייטנת גלישה בפועל

החלוקה לרמות מתחילה טרם המפגש עם המדרונות. ברוב החברות יתבצע תשאול מוקדם, בו יבררו מה רמת הגלישה של ילדכם. כמו כן, נהוג מפגש מקדים, ערב לפני תחילת הפעילות, בין המדריכים וההורים. מפגש זה נועד לתיאום ציפיות, הסברים, שאלות וכדומה. נראה כי רוב הארגונים הפועלים מישראל שמים את הבטיחות במקום הראשון, הנאת הילדים במקום השני ולימוד הסקי במקום השלישי.

בקבוצות בהם ילדים פוגשים שלג בפעם הראשונה, מוקדשות השעות הראשונות להכרות עם הציוד, יצירת תחושת נינוחות, הדגמה והסברים המתאימים לקטנטנים על אופן ההתנהלות עם ציוד הסקי המסורבל, התנועה אתו וכדומה. בקבוצות גיל ורמות מתקדמות יותר, עובדים על מערכי שיעור שונים ומגוונים. יחס המדריכים-ילדים משתנה בהתאם לרמת הקבוצה וגילאי הילדים. המקסימום הוא 3 ילדים למדריך בקבוצות הקטנטנים וככל שהגיל והרמה עולים, כך מספר המדריכים קטן.

בשעה 12:00 יוצאים הילדים להפסקת צהריים. הפסקה זו לובשת צורה מעט שונה מחברה לחברה, אך בכולן, הילדים נחים ואוכלים, כאשר מבוגר אחראי משגיח עליהם, וכן דואג לסדר בציוד שלהם, פריטי הלבוש אותם השילו בכניסה למסעדה וכדומה. לרוב תתבקשו להשאיר לילדכם 5-10 יורו בכיס המעיל לארוחה. בשעה 15:00מסתיימת פעילות הגלישה. הילדים וצוות ההדרכה חוזרים למלון לפעילות רגועה עד למפגש עם ההורים בשעה 17:00. אצל חלק מהמפעילים הישראלים צוות ההדרכה אף אוכל ארוחת ערב עם הילדים.

ילדים עושים סקי (צילום: Mark Dadswell, GettyImages IL)
הגיל האמיתי שעדיף להתחיל - 6 | צילום: Mark Dadswell, GettyImages IL

באיזה גיל כדאי להתחיל

בעוד שמרבית החברות הישראליות והמקומיות הפועלות באתרים עצמם מציעות פתרונות לכל גיל וקייטנות גלישה החל מגיל 4. נראה שהגיל בו ההתחלה היא המוצלחת ביותר הוא גיל 6. המוכנות הפיזית של הילדים בגיל זה טובה יותר ונראה שגם המסוגלות המנטלית להתמודדות הכרוכה בלימוד הגלישה מפותחת יותר. הורים שרוצים לראות את ההתקדמות של ילדיהם בתום החופשה ואף לגלוש איתם יחד, יעדיפו לעשות זאת בגיל זה ומעלה. עם זאת, לגילאי 4 ו-5, מוצעת מסגרת רכה ונעימה. זו כוללת משחקי שלג ולימוד בסיסי. נראה שהילדים ייהנו בכל מקרה, אך סביר כי עקומת הלמידה תהיה שונה.

המרכיב החשוב ביותר בהדרכה בקייטנות בכל הגילאים הוא ללא ספק הענקת תחושת ביטחון ושליטה לילדים, והימנעות ממצב בו הפחד משתלט. לנדבך זה חשיבות רבה מאחר וילד מפחד, הוא ילד שעשוי להתנגד ולהמשיך לגלוש כלל. בכל הגילאים ובכל הרמות אלמנט זה מקבל התייחסות מיוחדת.

אחוזי ההצלחה בלימוד סקי וסנובורד בילדים גבוהים ביותר. אלו בעלי קליטה מהירה וטובה ונראה שתהיו מופתעים מאד לצפות בזאטוטים שלכם טסים במורד המדרון לאחר שבוע אחד בקייטנה. יכולת החיקוי והלמידה בגילאים הללו גבוהות ביותר וקצב השיפור שונה מזה של המבוגרים לטובה.

ילד עושה סקי (צילום: istockphoto)
בסופו של דבר - הם יכולים לעשות את זה, ואפילו טוב | צילום: istockphoto

החלטתם לקחת את הילדים? חשוב שתדעו

● כפפות סקי הן חובה נגד קור ונגד דריסה על ידי גולשים אחרים. מומלץ לקחת שתי מידות מעל מידת ילדכם, מאחר והן מחממות יותר וקלות יותר ללבישה בקור.
● ותרו על צעיף – הוא מסורבל, נופל ומסתבך.
● אל תלחצו על הילד לעשות סקי. אם קיימת תחושת אנטי מצדו של הילד עדיף להמתין שנה נוספת. לחץ יתר יוביל את ילדיכם להימנע מלגלוש כלל.
● אל תדחפו את הילד לקבוצה לא מתאימה מתוך רצון לקדם אותו. יש לתת למדריכים לבצע את ההחלטה. קבוצה לא מתאימה תיצור תסכול ופחד אצל הילד.
● כהורים, חשוב להישאר מחוץ לתמונה. ילדים קטנים שרואים את ההורים שלהם בזמן קייטנה נכנסים לדפוסים לא בריאים הנעים בין הרצון להרשים ולבצע פעולה בה אין להם שליטה לבין כניסה למקום תלותי.
● המאמץ הגדול מתיש את הילדים מאד. לא כדאי להגזים עם הפעילויות, ויש להקדיש זמן למנוחה בשעות אחה"צ והערב.
● ההדרכה בקייטנות מסתיימת ב-15:00, לא מומלץ להמשיך ולגלוש עם הילד עד סגירת האתר, אלא לתת לו לחזור לנוח.
● לא מומלץ לקנות ציוד לילדים מאחר והם עדיין גדלים. אופציית שכירת הציוד עדיפה בהרבה.
● לכל ילד צריך להיות במעיל 5-10 יורו לאוכל לכל יום.
● מומלץ להתעניין במסגרות לפעוטות לקראת פורים וחנוכה. מועדים בהם רוב החברות מוציאות קייטנות ולפי כך ערוכות למצוא פתרונות נוספים לגילאים צעירים במיוחד.
● אם אתם רוצים שהילד שלכם ילמד לגלוש בצורה טובה ובטיחותית, זכרו לעשות זאת רק עם מדריך. לאדם פרטי אין ההכשרה הדרושה ונראה שילדים שלמדו לגלוש עם מדריכים, סבלו מפחות פציעות והביעו רצון גדול יותר להמשיך ולגלוש.
● ביומן האחרון של הקייטנות, נהוג לגלוש הורים וילדים יחד. יחד עם זאת, צריך לזכור כי מדובר בחופשה. אם תחפצו, תוכלו לגלוש יחד כמה שתרצו.
● כשבוחרים אתר, יש לבדוק האם אזור בית הספר ומדרונות הלימוד נגישים. ככל שהדבר ישמע תמוהה, ישנם אתרים בהם בכדי להגיע לבית הספר, צריך לגלוש במדרון אדום וקשה.
● יש לדרוש מהחברות וממארגני ההדרכה הסעות למקום ההדרכה שיהיו נוחות לילדים הקטנים. ילדים קטנים בסקי-באס עמוס גולשים מבוגרים היינו מתכון לחוויה לא נעימה.

הכתבה באדיבות בלוג הסקי והסנובורד – Carving

>> סעו לצימר הזה, אבל תשאירו את הילדים בבית
>> חמים על קרוז? עד כמה השייט הזה בטוח?