לפני כמה שבועות חזרתי מטיול אחרי צבא שלא נעשה מעולם. טוב, אולי רק פעם אחת, בספר פנטזיה מפורסם. בדיוק כמו בקלאסיקה המפורסמת של הסופר ז׳ול ורן, הקפתי את העולם ב-80 ימים. שיתפתי הכל עם עשרות אלפי קוראים וצופים ושיחזרתי את המסע ההיסטורי צעד אחר צעד. היום, בסיום המסע, אני כבר יודע כמה פשוט להפוך את ספר הפנטזיה הזה למציאות, וחולק טיפים למי שרוצה לצאת להקיף את העולם בעצמו, או סתם לצאת למסע ארוך מסביב לעולם. נצא דרך?

יעד ראשון: אנגליה

View this post on Instagram

A post shared by נתאי לדאני | Nitay Ledany (@nitayledany)

איך מוצאים אטרקציות?

מסלול המסע שלי מסביב לעולם היה כתוב מראש - ועקב בדיוק אחרי המסע המקורי של הספר המפורסם. לא בחרתי את היעדים, אלא הספר בחר בשבילי - כך שמצאתי את עצמי מתחיל ומסיים את המסע בלונדון - עיר שביקרתי בה לא מעט פעמים, ופחדתי שלא אמצא בה מה לעשות. בדיעבד, גיליתי שלונדון כמו ערים גדולות רבות אחרות, היא עיר ללא תחתית, וכל עוד יודעים איך לחפש נכון דברים לעשות בהן, תמיד אפשר למצוא. ככה אני מצאתי מה לעשות בכל יום.

  1. אפליקציות למציאת אטרקציות - האפליקציות המועדפות עליי למציאת אטרקציות מיוחדת הן Get your guide ו-AirBnb (כן, יש להם גם אטרקציות ולא רק דירות!). אפליקציית Get Your Guide מרכזת את כל האטרקציות שספקי אטרקציות מקומיים מציעים ומרכזת אטרקציות לפי מיקום, אורך, מחיר וכדומה. זאת אפליקציה מומלצת בעיקר לטיולי יום ולא למכירת כרטיסים לאטרקציות, שכן העמלה לא משתלמת. ב-AirBnb תוכלו למצוא פעילויות מיוחדות שמקומיים מארחים בבתים הפרטיים שלהם - כמו סדנאות בישול או אומנות מקומיות וכן גם סיורים.
  2. אירועים בפייסבוק - תחת הלשונית Events, תוכלו למצוא את כל האירועים שיש בקרבת המיקום בו אתם נמצאים. דרך הפייסבוק מצאתי אירועים מיוחדים כמו מפגש החלפת שפות באיטליה, ערבי ג׳אם בהודו, פסטיבלים בקוריאה ועוד.
  3. קבוצות ברשתות החברתיות - בין אם בוואטסאפ או בפייסבוק - לרוב היעדים יש קבוצות ייעודיות ברשתות החברתיות. בדרך כלל, הקבוצות מופעלות על ידי ישראלים שגרים באזור או מדריכי טיולים בעלי ידע רחב. כמובן שחוכמת ההמונים תמיד תורמת בקבוצות האלו. כתבו פוסט או חפשו המלצות בפוסטים ישנים וקבלו את המידע הכי עדכני מישראלים שביקרו בעיר בה אתם מתיירים.

>> המדריך למטייל באנגליה


לעוד טיפים והמלצות מהמסע של נתאי לדאני מסביב לעולם, מוזמנים להסתכל באינסטגם שלו ובפייסבוק


יעד שני: צרפת

View this post on Instagram

A post shared by נתאי לדאני | Nitay Ledany (@nitayledany)

איך מוצאים שותפים לטיול?

יצאתי להקיף את העולם לבד, ובכל זאת - לא הרגשתי לבד אפילו לרגע. איך זה מסתדר? מצאתי אנשים במהלך הדרך שהיו שותפים זמניים למסע. חלקם הפכו גם לחברים לכל החיים. הנה כמה טיפים למציאת שותפים שיהיו חלק מהמסע שלכם:

  1. גם כאן, קבוצות ברשתות החברתיות - כמעט לכל מדינה יש קבוצה באחת מהרשתות החברתיות. תיירים ומקומיים משתפים שם טיפים וסיפורי דרך למטיילים מנוסים יותר או פחות. הודעה בסגנון "היי! מגיע לצרפת ומחפש שותפים" תעשה בדרך כלל את העבודה.
  2. הוסטלים - לינה בהוסטל תעניק לכם חוויה חברתית יוצאת דופן מכיוון שזהו מקום העלייה לרגל של כל הנוודים שמטיילים לבד. מספיק שתשבו בלובי על כוס בירה ותראו איך תמשכו אליכם נוודים נוספים מכל העולם.
  3. בפן האישי - חייכו לאנשים והרשו לעצמכם להיות פגיעים - זה חוק פשוט, שני אנשים שמחייכים אחד לשני לא יוכלו שלא להיות חברים טובים. תרשו לעצמכם לדבר גם על נושאים אישיים עמוקים עם אנשים שאתם פוגשים במהלך הדרך - במקום הלינה, במסלול ההליכה או בטיול המאורגן. זו חוויה מיוחדת להרגיש בנוח לדבר על הכל עם אנשים שיכול להיות שלא תפגשו יותר לעולם.

>> המדריך למטייל בצרפת


יעד שלישי: איטליה

View this post on Instagram

A post shared by נתאי לדאני | Nitay Ledany (@nitayledany)

איך מסתדרים מבחינת אוכל?

אחד האתגרים בטיול ארוך הוא שאי אפשר לאכול שלוש ארוחות במסעדה בכל יום. זה מאתגר כלכלית, ובינינו - זה גם נמאס בשלב מסוים. איטליה הייתה היעד המושלם ללמוד כמה דברים על אוכל מסביב לעולם, במיוחד כשהכל מסביב כל כך מגרה וטעים.

  1. קנו אוכל בסופר - לעומת מסעדות שמעלות מחירים בהתאם למיקום תיירותי יותר או פחות - מחירים בסופרמרקט יישארו סבירים גם במקומות מתוירים יחסית. אפשר לקנות בסופר מאפים, פירות, ירקות וגבינות במחירים טובים. אם רוצים גם חוויה מגניבה - אפשר לשבת לאכול אותם בפארק.
  2. בדקו מראש את המטבח במקום הלינה - יש מקרר? מיקרוגל? תנור? אתם ברי מזל ויש גם זוג כיריים? נהדר! אין צורך להסתפק באוכל קר מהסופר, אפשר ממש לבשל ארוחות שלמות במקום הלינה. גם אם לא כתוב באתר של מקום הלינה לגבי מטבח, הרבה מקומות מאפשרים לנוודים להיכנס למטבח לבשל.
  3. בתי חב"ד ומסעדות ים-תיכוניות - לא פעם במסע התגעגעתי לאוכל של בית. זה באמת נדרש אחרי תקופה בחו"ל. אהבתי במיוחד להגיע לארוחות בבתי חב"ד שמגישים לרוב אוכל שמתאים לחך הישראלי. בנוסף - תתפלאו כמה טובות מסעדות לבנוניות ומצריות שמכינות מאכלים כמו חומוס ופלאפל ברמה מאוד גבוהה. חשוב לציין שלא תמיד ההצלחה מסחררת, ובסינגפור הכינו לי פיתה פלאפל בטוסטר. כן, מה ששמעתם.

>> המדריך למטייל באיטליה


יעד רביעי: מצרים

View this post on Instagram

A post shared by נתאי לדאני | Nitay Ledany (@nitayledany)

איך מסתדרים מבחינה רפואית?

אחד האתגרים שמגיעים עם טיול ארוך היא העובדה שהרופא האישי מהארץ לא נמצא במרחק נסיעה. שינויי מזג האוויר התכופים, הלחץ הנפשי ולפעמים גם האטרקציות האקסטרימיות גורמות לגוף שלכם לבגוד בכם לפעמים. בביקור שלי במצרים הזדקקתי לטיפול רפואי בעקבות צלילה שלא התרחשה כמתוכנן, והיה לי מזל ששמרתי על כמה טיפים חשובים הקשורים למצב רפואי.

  1. ביטוח - לא משנה אם נוסעים למדינה קרובה או רחוקה, לטיול קצר או ארוך, למסע אקסטרימי או טיול משפחתי קצר - חובה לעשות ביטוח. גם אם הסיכון קטן, עם בריאות לא משחקים. שלא נדבר על השקט הנפשי שביטוח מקנה.
  2. קרה משהו בריאותי? עצרו הכל וטפלו בזה - ביום בו הייתי צריך ללכת לרופא במצרים קבעתי יום טיול מושלם שלא רציתי לפספס. ועם כל הבאסה, ידעתי שה-FOMO לא שווה את הבריאות שלי. אל תתנו למשהו בריאותי להטריד אתכם, סיימו עם זה הכי מהר שאפשר.
  3. מציאת מרכז רפואי מתאים - אני מבקש המלצות מבתי חב"ד, ישראלים שגרים באזור או מקומיים שאני מכיר. אם כל אלה לא קיימים - שולחן הקבלה במקום הלינה גם יעשה את העבודה. אם לא מדובר במקרה רפואי דחוף, מומלץ לא "להופיע" בבית חולים שראיתם בגוגל, במיוחד לא במדינות לא מפותחות. תמיד עדיף ללכת למקום עם המלצות.

>> המדריך למטייל במצרים


יעד חמישי: הודו

View this post on Instagram

A post shared by נתאי לדאני | Nitay Ledany (@nitayledany)

איך מוצאים טיסות זולות וטובות?

הטיסה להודו הייתה הטיסה הארוכה הראשונה שלקחתי. כצפוי, טיסות ארוכות עולות יותר - ובכל זאת, הצלחתי למצוא טיסה זולה במיוחד למרות המעבר בין היבשות. הרבה תיירים חושבים שהטיסה עצמה היא ההוצאה הכלכלית הכבדה, אבל האמת היא - שאם עושים את זה נכון, אפשר למצוא טיסות גם במחיר של אוטובוס.

  1. מנועי חיפוש למציאת טיסות - אני אוהב להשתמש באתרים Sky scanner ו-Kiwi. שניהם מנועי חיפוש מצוינים במיוחד לאור העובדה שאפשר "לשחק" עם התאריכים ולמצוא טיסות במחירים זולים למי שגמישים בתאריכים ויכולים להזיז את הטיסה יום-יומיים קדימה או אחורה.
  2. הקנייה עצמה תמיד עדיפה ישירות דרך חברת התעופה - אמנם מנועי החיפוש מצוינים, אבל אני מעדיף להזמין ישירות דרך חברת התעופה (גם אם לפעמים זה דרוש תוספת של כמה עשרות שקלים). היתרון של הזמנה דרך חברת התעופה הוא שיש עם מי לדבר במקרה של ביטול או עיכוב של הטיסה. בנוסף, ברוב המקרים, הכרטיס הופך לכרטיס "גמיש" - שאפשר בתוספת תשלום להזיז או לשדרג.
  3. כבודה, שדות תעופה, ושעות טיסה - הטיסות הזולות ביותר יהיו מן הסתם ללא כבודה (לא תמיד צריך, ולפעמים יותר משתלם לקנות בגדים ביעד), בשדות תעופה מרוחקים (חשוב מאוד לשים לב שהדרך להגיע מהשדה הרחוק למרכז העיר לא תהיה יקרה יותר מההפרש בין הטיסות), ובטיסות לילה (חשוב לשים לב שטיסת לילה יכולה לפעמים לגרום לכם לשלם על לילה נוסף במלון – דבר שלא תמיד משתלם כלכלית).

>> המדריך למטייל בהודו


יעד שישי: סינגפור

View this post on Instagram

A post shared by נתאי לדאני | Nitay Ledany (@nitayledany)

וכשמגיעים ליעד, איך מסתדרים כלכלית?

סינגפור הייתה אחד היעדים המאתגרים ביותר מבחינה כלכלית שביקרתי בהם. מחירי הלינה היו בשמיים, אטרקציות היו יקרות במיוחד והיה אפילו קשה למצוא מסעדה סבירה במחיר הוגן. בכל זאת, היה לי חשוב ליהנות ממנה כמו שצריך ולא להרגיש שאני מפספס את החוויה בגלל תקציב מוגבל. הנה כמה טיפים שמתאימים לא רק לסינגפור, אלא גם לכל יעד יקר מסביב לעולם:

  1. שמרו כסף בצד לאטרקציות יקרות - יש מקומות שחייב לבקר בהם, למרות המחיר היקר. כך לדוגמה בסינגפור אי אפשר לוותר על הגנים במרינה, כמו שבניו יורק אי אפשר לוותר על מגדל תצפית ובפריז אי אפשר לוותר על הלובר. שמרו מראש בצד תקציב "מותרות" וחסכו את הכסף בדרך אחרת.
  2. בלילה גם ככה ישנים - מלונות זה עניין יקר. ובטיול ארוך - הלינה הופכת לאחת ההוצאות המשמעותיות. אני ממליץ "לרדת ברמה" דווקא בלינה - ולישון בדירות זולות, הוסטלים עם חדרים משותפים, ואם יש - מלונות זולים בקרבת מקום לתחבורה ציבורית.
  3. אוכל - כבר כתבתי על זה, וזה הזמן להזכיר - שלוש ארוחות ביום במסעדה יגמרו לכם את הכסף. נסו פתרונות אחרים. בסינגפור למשל, יש "פוד קורטס" - מתחמי אוכל עם מנות במחירים סבירים, בדרך כלל בקניונים או בצמוד למתחמי עבודה.

>> המדריך למטייל בסינגפור


יעד שביעי: קוריאה

View this post on Instagram

A post shared by נתאי לדאני | Nitay Ledany (@nitayledany)

איך מתמודדים עם משברים?

בקוריאה חוויתי את אחד המשברים הגדולים במסע שלי. היה לי שילוב של הכל מהכל - הייתי עייף בגלל הפרשי השעות, הייתי מוטרד בגלל מזג האוויר הגשום, הייתי רעב כי לא מצאתי אוכל שלא מתובל בשרימפס או כולל בתוכו כריש, והייתי מתוסכל כי בקבלה בהוסטל בו ישנתי לא היה בן אדם אלא רובוט שלא הצלחתי לתקשר איתו. לא היה פשוט להתגבר על המשבר, אבל בסוף - ככה הצלחתי:

  1. להתפנק - שמתי לעצמי חוק שבמשבר לא מסתכלים על כסף. מותר ללכת לאכול במסעדה שווה, מותר לבזבז כסף על מעיל שלא תכננת לקנות, מותר לעבור למלון מפנק - כן, כזה עם בן אדם בקבלה ולא רובוט. השינה הטובה, האוכל (וגם המעיל) העלו לי חיוך על הפנים - וזה שווה כל שקל.
  2. להתקשר לבן אדם אהוב - לפעמים במסע הצרות שלנו נראות עצומות, במיוחד כשאנחנו לבד. לא מעט פעמים כל מה שצריך זה שיחה למישהו שאתם סומכים עליו שיהיה מספיק טוב כדי להגיד "חלאס, תתאפס על עצמך". מישהו שיעזור לנו להיכנס לפרופורציות.
  3. לנשום עמוק - אם מדברים על פרופורציות, המרחק מהבית גורם לנו להתבלבל ולאבד אותן לחלוטין. פעמים רבות כל מה שצריך זה להכניס נשימה עמוקה ולהוציא איתה מלא לחץ. אחרי כמה נשימות, מבינים לאט לאט שהכל בסדר. או לפחות יהיה כזה.

>> המדריך למטייל בקוריאה


יעד שמיני: ארצות הברית

View this post on Instagram

A post shared by נתאי לדאני | Nitay Ledany (@nitayledany)

איך מוצאים מקומות לינה?

במסע שלי ביקרתי ב-8 ערים שונות בארצות הברית - בחוף המזרחי ובחוף המערבי. בערים בהן ביקרתי ניסיתי מקומות לינה שונים - מהוסטלים דרך מלונות, ממשפחה עם קשר דם למשפחה יהודית שלא פגשתי בחיים, מחברים מהבית דרך חברים שהכרתי באמריקה. הנה כמה מהדרכים האהובות עליי למציאת לינה בכל מקום בעולם.

  1. משפחות יהודיות מארחות - המפקדת שלי בצבא הייתה שליחה בלוס אנג׳לס, ושאלה אותי אם אני צריך מקום לעשות בו את השבת כשאני מגיע לשם. אני לא יודע אם זו הייתה הצעה מנימוס, אבל אמרתי כן. תוך כמה ימים קיבלתי הודעה ממשפחה יהודית-אמריקאית שרצתה לארח אותי לכמה ימים אצלם בבית. חוץ מזה שזה חיסכון כלכלי, זה בעיקר חוויה בלתי נשכחת. אפשר למצוא משפחות מארחות דרך הקהילות היהודיות של המדינות (בדרך כלל מייל עוזר). כשחזרתי לארץ הכירו לי גם אפליקציות לחיבור בין יהודים בכל העולם כמו shabbat.com ו-one table. ברור לי שבמסע הבא אנסה אותן.
  2. חברים ומשפחה - חלק מהזהות הישראלית זה דוד באמריקה. בין אם קרוב או רחוק, מצד אמא או מצד אבא, בקשר עם המשפחה או שלא - הופתעתי לגלות לכמה ישראלים יש כזה. למי שאין - סביר להניח שיש לכם איזה חבר מפעם שגר איפה שהוא מסביב לעולם. נוכחתי לגלות כמה המשפחה והחברים מחוץ לגבולות ישראל שמחים לארח ישראלים אצלם בבתים. משמח אותם שיש מישהו שמזכיר להם קצת את הבית. זה הזמן לחדש איתם קשרים.
  3. הוסטלים ומלונות - כמובן שזו הדרך הקלאסית למציאת לינה. אני משתמש באתר בוקינג כמנוע חיפוש, אבל לעיתים קרובות מעדיף לבצע את ההזמנה באתרים אחרים זולים יותר. את השוואת המחירים אני מבצע בחיפוש מהיר בגוגל עם שם מקום הלינה בו אני רוצה להתארח, ותמיד מעדיף להזמין ישירות מהאתר הרשמי של המלון או בית ההארחה. חשוב לבדוק את המיקום של המלון - שיהיה קרוב לתחבורה ציבורית ובמיקום יחסית מרכזי ובטוח. עוד טיפ שלמדתי בארצות הברית הוא שבדרך כלל מיקום נחשב לבטוח אם יש בו סניף של רשת גדולה כמו סטארבאקס ומקדונלד׳ס.

>> המדריך למטייל בארה"ב


יעד תשעי: אירלנד

View this post on Instagram

A post shared by נתאי לדאני | Nitay Ledany (@nitayledany)

עוד כמה טיפים ששווים זהב

המדינה האחרונה בה ביקרתי הייתה אירלנד. מדובר באחת המדינות היפות מסביב לעולם ולא יכולתי לבחור מקום טוב יותר לשהות בו לפני החזרה ללונדון והשלמת המסע שלי. רגע לפני סיום, הנה כמה טיפים נוספים לשדרוג המסע שלכם:

  1. תחבורה - בכל מדינה השתמשתי באפליקציית Moovit. לדעתי היא האפליקציה הנוחה ביותר לשימוש והיא עבדה בכל מדינה שביקרתי בה. המיקום מתעדכן אוטומטית והאפשרויות בה נוחות ומגוונות.
  2. שעות פתיחה וסגירה - באירלנד המסעדות נסגרות בשקיעה. בקוריאה המוזיאונים סגורים בימי ראשון. בלונדון רוב מחזות הזמר לוקחים חופש בסופ"ש. אני גיליתי את כל אלה בדרך הקשה - ולכן ממליץ תמיד קודם לבדוק את שעות הפתיחה של הדברים אותם אתם רוצים להספיק.
  3. חבילת אינטרנט - במסע הזה, השתמשתי בחבילה של ספק הסלולר שלי בגלל המעבר התכוף בין מדינות. ככה לא הייתי צריך להחליף סים בין מדינה למדינה. אם אתם מבקרים במדינה אחת או שתיים - הרבה יותר זול יצא לקנות סים מקומי בהגעה. לאחרונה גיליתי את אפליקציית Airalo שמציעה חבילות אינטרנט זולות בלחיצת כפתור למכשירים תומכים. לי זה עבד מצוין.

>> המדריך למטייל באירלנד


החזרה ללונדון

מסביב לעולם ב-80 יום (צילום: נתאי לדאני)
הטיפ הכי חשוב - "לזרום". נתאי בלונדון | צילום: נתאי לדאני

הכי חשוב, לזרום

סיימתי להקיף את העולם והגעתי חזרה לריפורם קלאב - מועדון הג׳נטלמנים בו התחיל ונגמר הספר המקורי. כמה שבועות לאחר סיום המסע, חזרתי לשם שוב כאורח כבוד בחגיגות 150 שנה ליציאת הספר המפורסם. בחגיגות, אחד האורחים שאל אותי מה הטיפ הכי גדול להצלחת המסע שלי ואמרתי לו בטבעיות - "פשוט לזרום".

המסע שלי לא היה מתוכנן מראש. לקחתי על עצמי אתגר להצליח להקיף את העולם מבלי לקנות את כל הכרטיסים מראש ומבלי לסגור מקומות לינה בתכנון קדימה. אמנם זה קצת אקסטרימי, אבל הרבה מטיילים מגיעים למדינות עם טבלאות אקסל מסודרות, לו"ז מאורגן ורשימת TDL מתוקתקת. אני ממליץ לתכנן מראש את המסגרת, לכתוב כמה מקומות שאתם חייבים לבקר בהם, אבל ככלל, לתת למסע להוביל אתכם, לתת לדברים לקרות, להזדמנויות להגיע ולשמור מקום לחוויות מפתיעות.

לעוד טיפים והמלצות מהמסע של נתאי לדאני מסביב לעולם, מוזמנים להסתכל באינסטגם שלו ובפייסבוק