משפחה על חוף הים
יוצאים לחופשה, ממה צריך להיזהר? | צילום:

עונת התיירות בשיאה וזוהי שעתם היפה של הנוכלים, הקומבינאטורים, העסקנים והתחמנים המכירים כל טריק המסוגל להפריד בין התייר הממוצע ומיטב חסכונותיו. על פי סקר שערך העיתון הבריטי הדיילי טלגרף, מדי שנה מאבדים תיירים בבריטניה סכום של כ-3.5 מיליון ליש"ט לטובת נוכלים קטנים וגדולים.
אז איך נמנעים מהמלכודת? הטלגרף דאג גם לזה וסקר את 12 התרמיות הנפוצות ביותר בצירוף טיפים מועילים כיצד לא ליפול בפח. לגזור ולשמור.

פנצ'ר בצד הדרך

בראש הרשימה ניצבת תופעת הגניבה ממכוניות החונות בצד הכביש בעקבות תקר באחד הצמיגים. הסיטואציה, ללא ספק, לא נעימה. אתה עוצר צד הדרך להחליף את הגלגל המפונצ'ר בגלגל הרזרבי שבתא המטען. נהג מקומי נעים סבר עוצר לצידך בצד הכביש ומציע לעזור, אך בעוד אתה מטפל בצמיג הוא סוחב את אחד התיקים שלך מהרכב התקוע ונמלט.
הפיתרון: לנסות להמשיך לנסוע עם התקר עד לתחנת השירות הקרובה ביותר, ואם זה בלתי אפשרי להעביר את כל חפצי הערך ברכב לתא המטען ולנעול אותו לפני שמתחילים להחליף עצמאית או בעזרת מתנדב מקומי את הצמיג.

אבטחה בשדה תעופה (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
שימו לב לחפצים האישיים בבדיקה הבטחונית | צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images
בדיקה ביטחונית בשדה התעופה

תרמית נוספת מתרחשת כבר בשדה התעופה, וקרבנותיה הם בעלי המחשבים הניידים. כאשר הם נדרשים להעביר את המחשב הנייד לסריקה ביטחונית, קורה לא פעם שבעל המחשב מעביר אותו למכונת הסריקה עוד לפני שמגיע תורו לחצות פיזית את גלאי המתכות האנושי. התוצאה: נוכלים פוטנציאליים שכבר עברו את הסורק יכולים לאסוף בניחותא את המחשב הנייד ולהסתלק בעוד בעליו החוקיים עדיין ממתין לאישור הבודק.
הפיתרון: לעולם אל תעביר חפצי ערך במכונת הסריקה אם אדם נוסף נמצא לפנייך בתור.

חלפני כספים


המרת כסף למטבע מקומי עשויה אף היא להיות כר פורה לנוכלים מקומיים, המסתמכים על העובדה שתיירים רבים אינם בקיאים במראה השטרות המקומיים והערך המדויק שלהם מול המטבע ברשותם. כאשר מדובר בשטרות מרובי אפסים (טורקיה היא דוגמה אידיאלית), חלפן כספים מקומי מיומן עשוי בהחלט להעניק לך סכום נמוך בהרבה מזה שאתה מעניק לו בלי שתרגיש.
הפיתרון: להחליף כספים רק בעמדות המורשות בשדה התעופה או בבנקים, ולהקפיד לברר מראש את שערי החליפין על מנת למנוע אפשרות של טעות במתכוון או שלא.

השכרת רכב

רכב שכור חייב לחזור לסוכנות שלם וללא פגע, אחרת זכאית החברה המשכירה לנכות מכרטיס האשראי של התייר את עלות התיקון. נזק כזה, אם הוא מדווח כראוי, מטופל על ידי חברת הביטוח של סוכנות ההשכרה ללא צורך בתשלום נוסף של השוכר. ואולם, במקרים רבים התייר הלחוץ לשוב לביתו ישאיר את הרכב אצל פקיד החברה, יחזיר לו את המפתחות וימהר לטיסה רק כדי לגלות כמה ימים אחרי סיום החופשה שכרטיס האשראי שלו חויב בסכום גבוה ללא צורך.
הפיתרון: לבדוק תמיד פעם נוספת את הרכב לפני השארתו בידי נציג החברה, על מנת לאתר ולדווח בהתאם על כל נזק שיתגלה, ובכך למנוע שימוש מיותר בכרטיס האשראי של התייר.

כייסים

הבעיה המוכרת ביותר לתיירים היא כייסים. בכל מדינה בעולם, בכל תחנת רכבת או רחוב הומה אדם, קיים הסיכוי שכייס זריז יפריד בינך ובין תיק היד ו/או הארנק שלך.
הפיתרון: לעולם לא לשמור את הארנק בכיס האחורי של המכנסיים אלא בכיס קדמי, פאוץ' צמוד לחגורה או כיס בקדמת המעיל ו/או הז'קט. כמו כן להקפיד תמיד שתיק היד רכוס ונעול, ותלוי על הכתף בהצלבה המונעת חטיפה פתאומית שלו ולא רק על כתף אחת.

דרישה לפיצוי כספי

תרגיל עוקץ פופולארי במיוחד, בעיקר במדינות אפריקניות, הוא הדרישה לפיצויים. זה עובד כך: התייר פוסע לתומו ברחוב כאשר בני זוג מקומיים נתקלים בו, מפילים לארץ פריט יקר ערך (לרוב משקפיים או מחרוזת), ומתחילים לצעוק בקולי קולות ודורשים פיצוי על הרס רכושם. ברוב המקרים, תיירים מנסים להעניק פיצוי כספי ולו רק כדי לסיים את התקרית במהירות וללא תסבוכות מיותרות. זוהי טעות.
הפיתרון: לדרוש מהמתלוננים להתלוות ללובי המלון או לתחנת המשטרה הסמוכה ולפתור את המחלוקת שם. זהו בדיוק המקום אליו הנוכלים אינם מעוניינים להגיע, כך שהתעקשות על הטקטיקה הזו תסתיים לרוב בויתור פתאומי שלהם על תביעתם לפיצויים ונסיגה עד שיגיע הקרבן הבא.

קקי של ציפור (צילום: Karin Cooper, GettyImages IL)
תרגיל מסריח | צילום: Karin Cooper, GettyImages IL
בקשה "תמימה" לעזרה

תרמית חביבה במיוחד על תושבי לונדון, בעיקר בגלל ריבוי היונים בעיר, היא עזרה לתייר שמעילו הוכתם בצואת ציפורים. העיקרון פשוט. התייר מנסה להתנקות, תושב מקומי נעים הליכות מציע עזרה בניקוי הנזק בסמרטוט לח ובאותה הזדמנות מסלק את ארנקו של התייר, הנותר עם מעיל מוכתם וללא כסף לניקוי יבש.
הפיתרון: שמירת הארנק בפאוץ' צמוד לחגורה היא הדרך היעילה ביותר להבטיח שכספך יישאר איתך.

שוטרים וגנבים (צילום: Arnaldo Magnani, GettyImages IL)
שוטרים בתחפושת | צילום: Arnaldo Magnani, GettyImages IL
שוטרים וגנבים

גם משחק השוטרים והגנבים הפך לקלאסיקה בקרב שודדי תיירים. זה מתנהל כך: גבר או שניים ניגשים אל התייר ושואלים אם הוא מעוניין לרכוש מטבע זר ללא עמלה, או לחילופין לרכוש סמים. בעוד הם מדברים מופיעים שני גברים המנופפים תגים וטוענים שהם שוטרים. הם דורשים לראות תעודה מזהה, ואז מבקשים את ארנקו של התייר כדי לבחון תעודות נוספות. ברגע בו אתה נותן להם את הארנק, החבורה כולה נמלטת ונעלמת בתוך שניות.
הפיתרון: לעולם לא לתת את הארנק לאיש, גם אם הוא טוען שהוא שוטר ומראה תג. דרוש להגיע לתחנת המשטרה הקרובה, ורק שם בנוכחות נציגי החוק הרשמיים ברר אם מדובר בנוכלים או שוטרים אמיתיים.

מחטף ברכבת

שיתופי פעולה בין נוכלים עשויים להגיע לרמות תחכום גבוהות. כך למשל אם התייר יושב ברכבת או אוטובוס, ולצידו המזוודה שלו, והוא מבחין בגבר או אישה השומטים מידם ארנק או צרור מפתחות, אין להתפתות להרים את האבידה ולרוץ אחריהם כדי להשיב אותם. רוב הסיכויים שכאשר יחזור התייר האדיב למושבו המזוודה כבר תיעלם.
הפתרון: אם אתה נוסע לבדך, ראש סולם העדיפויות הוא שמירה על חפציך גם אם תראה חצוף ובלתי מתחשב בעיני הנוכחים בתחבורה הציבורית.

מוניות בלילה (צילום: Steve Bronstein, GettyImages IL)
לא, זאת לא מונית הכסף | צילום: Steve Bronstein, GettyImages IL
מונית מזויפת

סוגיית המוניות הלא רשומות כבר עולה מדרגת הגניבה הפשוטה לסכנת חיים של ממש. כאשר תייר מבלה בעיר זרה, מעוניין להגיע במהירות האפשרית בחזרה למלון, ועוצר לידו רכב המזדהה כמונית ומציע הסעה תמורת מחיר הוגן, רוב הסיכויים שיתפתה ויסכים.
הפתרון: לעולם אין לעלות לרכב שאינו מונית רשומה כחוק, עם שילוט מתאים ורישום כחוק על לוחית ליד מושב הנהג, במיוחד אם אתה נוסע לבדך.

הגלולה המרה

הסוגיה הבאה מוכרת לכל בת עשרה היוצאת לבלות במסיבה, ונאלצת לעבור תחקיר בטחוני מקדים מול הוריה. כאשר מבלים במועדון, פאב או מסיבה פרטית, לעולם אין לשתות מכוס שלא ראית בעצמך איך ממלאים אותה. שתייה מכוס אותה הגיש זר, גם אם נראה תמים לחלוטין, היא הזמנה לאסון.
הפתרון: לא להשאיר את כוס המשקה שלך ללא השגחה.

שיחת לילה מאוחרת

התרמית האחרונה נפוצה בכל העולם, וקלה במיוחד לביצוע. התייר מתכונן לשנת לילה בחדרו במלון כאשר הטלפון מצלצל ובצד השני של הקו גבר המציג עצמו כפקיד הקבלה, המתנצל על השעה המאוחרת אך מעוניין לבדוק שוב את פרטי כרטיס האשראי שהתקבלו ביום ההגעה. התייר הממוצע מעניק לרוב את המידע המבוקש והולך לישון. מובן שהגבר שהתקשר אינו פקיד הקבלה אלא נוכל העושה שימוש במידע כדי לחגוג על כרטיס האשראי.
הפיתרון: לעולם אל תעניק את פרטי כרטיס האשראי שלך, או את הכרטיס עצמו, למישהו שאינו עומד פיזית מולך מאחורי דלפק הקבלה במלון.

רימו או עקצו אתכם בחופשה בחו"ל? אנחנו רוצים לדעת. טקבקו לנו את הסיפור שלכם

עוד ב-mako חופש:

חוסכים בהוצאות: איך ישנים בזול בחופשה?
מתכוננים לנסיעה: המדריך לאורזים לחו"ל
רוצים תמונות של מקצוענים? סדנת הצילום תהפוך אתכם לצלמים
בא לכם לקפוץ על דיל ספוטני? מדריך הדילים מוצא לכם את הטיסות המשתלמות