ליהיא ועתי עם הבובות
הבובות של דיירי האח הגדול

דיירי האח הגדול הסתובבו השבוע צמודים במיוחד לבובות שנעשו בדמותם, ואנחנו נזכרנו בחיבתנו עתיקת השנים ליצורים היפים והמרתקים האלה. לאורך אלפי שנים, תרבויות בכל העולם נעזרו בבובות כדי להציג את עלילותיהם ההיסטוריות, למתוח ביקורת או סתם לשם הבידור; לכבוד משימת הבובות המיוחדת אנחנו מביאים לכם הפעם את מיטב מיצגי הבובות ברחבי תבל.

אינדונזיה: צלליות של בובות

הרחק במזרח, במדינה המוסלמית הגדולה בעולם, מתקיים מופע תיאטרון הבובות העתיק והאהוד מכולם: תיאטרון הצללים (Wayang Kulit). המילה Wayang פירושה צללים ו-Kulit פירושו עור, על שום יצירת הבובות מעור של בפאלו והנפתן מאחורי בד לבן, כך שהקהל צופה בצלליות המשחקות על המסך. המופע נשלט על ידי אדם אחד בלבד הזוכה להערצה רבה, כיוון שהוא משמש גם כבמאי, המדובב, השחקן והסנטדאפיסט - וכל זה במופע אחד.

תיאטרון צללים אינדוניזיה (צילום: האתר הרשמי)
נראה די עדין בשביל עור של בפאבלו, לא? | צילום: האתר הרשמי

ויטנאם: בובות על המים

אם אתם מטיילים בויטנאם, אסור לכם להחמיץ את תיאטרון בובות המים (Múa roi nuoc) שבהאנוי או בסייגון. בעבר הרחוק היו הכפריים הויאטנמים נעזרים במופעי בובות על מנת לפייס את האלים, ובתקופות בהם שדות האורז היו מוצפים - הם הפכו לבמה מאולתרת לעריכת מופעים. מסורת זו נשמרה עד לתקופתנו, אלא שכיום בריכות האורז והשמיים הפתוחים הוחלפו בבריכה מלאכותית וגג, כשהמופע עצמו מלווה בתזמורת ויטנאמית מסורתית, כשמונה בובנאים וזמרי אופרה השרים את הסיפור.

הבובנאים עצמם מתחבאים מאחורי וילון, ומפעילים את הבובות באמצעות מקלות במבוק וחוטים המוסתרים מתחת למים, מה שיוצר את הרושם שלבובות חיים משל עצמם.

תיאטרון בובות מים ויאטנם (צילום: האתר הרשמי)
פעם בשדות האורז, היום בבריכה מלאכותית. תיאטרון בובות המים הויאטנמי | צילום: האתר הרשמי

בובות מים בסירה ויאטנם (צילום: האתר הרשמי)
הבובות מופעלות על ידי מקלות במבוק וחוטים, המוסתרים מתחת למים | צילום: האתר הרשמי

ארצות הברית: הבובות של ג'ים הנסון

לא מדובר במופע, אלא בתערוכה לזכרו של אמן בובות יחיד ומיוחד. ג'ים הנסון (1936-1990) גרם למיליארדי אנשים בעולם להתאהב בקרמיט הצפרדע והמציא את מיס פיגי, החזירה הקלפטע הראשונה. הוא יצר דמויות אגדיות כמו אריק ובנץ, ביג בירד ועוד שלל בובות גאוניות, שכבשו את המסך בשלל סרטים ותוכניות טלוויזיה כמו 'חבובות ו-'רחוב 'סומסום' הזכורים לטובה - והצליח, למעשה, להביא בובות למעמד גבוה מזה של כוכבים בשר ודם.

לזכרו החליט הסמית'סוניאן, המוזיאון הגדול בעולם, להפיק תערוכה נודדת המציגה מיטב מיצירותיו. בתערוכה ניתן לצפות בתהליך שהוביל ליצירת בובות מפורסמות וכן בעשרות בובות שהנסון עצמו יצר, כולל הבובה המקורית של קרמיט, העשויה ממעיל ירוק ועיניים מכדורי פינג-פונג. התערוכה מוצגת בכל פעם בעיר אחרת בארה"ב במשך 3 חודשים, כשהחל מאמצע פברואר ועד תחילת חודש מאי ניתן יהיה לצפות בה במוזיאון Lakeview שבאילינוי.

ג'ים הנסון יוצר החבובות (צילום: האתר הרשמי)
מחווה ליוצר גדול. תערוכת הבובות של ג'ים הנסון | צילום: האתר הרשמי

אוסטריה: המריונטות מזלצבורג

כ-120 שנה לאחר מותו של המלחין הדגול מוצרט, הוקם בעיר זלצבורג בה נולד תיאטרון בובות שעשה לו כבוד. בתחילת דרכו הציג התיאטרון רפרטואר מפואר ממיטב יצירותיו של מוצרט, ובימי מלחמת העולם השנייה אף שלחו הנאצים, שהתרשמו מהמופעים, את בובות המריונטה לבדר את חיילותיהם בשטחים הכבושים. כיום עולות בתיאטרון מגוון רחב של יצירות, לרבות המחזה המפורסם 'צלילי המוסיקה' - שעלילתו מתרחשת ברובה בעיר זלצבורג.

זלצבורג צלילי המוזיקה (צילום: האתר הרשמי)
ילדי משפחת פון טראפ סביב מריה. צלילי המוזיקה של המריונטות מזלצבורג | צילום: האתר הרשמי

יפן: הרובוטים הראשונים בעולם

כיאה ליפנים, בשנת 1684 נוסד באוסאקה תיאטרון הבובות המסורתי בונרקו (Bunraku), שהציג בובות מתוחכמות למדי לתקופה. הבובות נבנו תוך שימוש במכאניקה ששליטה מושלמת בה דרשה הכשרה שנמשכה עד 30 שנה. כל בובה נשלטה על ידי לא פחות משלושה בובנאים לפי היררכיה קבועה: המתחיל, אשיזוקאי, שלט ברגליים; הבינוני, סשיזוקאי, שלט ביד שמאל והמומחה, אומוזוקאי, שלט ביד ימין. תזוזת האברים יצרה המחשה של תנועות גוף, דוגמת תזוזת עפעפיים, נחיריים, עיניים ואוזניים ולפעמים אפילו החלפה מהירה של ראש שלם בזה של דמות אחרת. אם יום אחד ישלטו כאן הרובוטים, אז התיאטרון באוסאקה יזכה למקום של כבוד בהתפתחות האבולוציה שלהם.

בונרקו יפן (צילום: האתר הרשמי)
יום אחד הוא יקודם לשלוט ביד ימין. תיאטרון בונרקו | צילום: האתר הרשמי

גרמניה: הבובות של עיריית מינכן

מזה שנים מתקיים לו בלב מינכן מופע בובות קבוע, ועל אף שהוא חוזר על עצמו פעמיים ביום (ובקיץ אפילו שלוש), רבבות צופים מכל העולם ממשיכים לנהור לצפות בו. בכל יום בשעה 11:00, בדיוק שרק שעון גרמני מכיר, מצלצלים הפעמונים ומקירות בית העירייה יוצא לדרך מופע בובות בשתי קומות המציג לקהל שני סיפורים בני המאה ה-16.

המופע העליון פורס את עלילתה של אחת החתונות המפוארות ביותר בימי הביניים – חתונתו של הדוכס מבוואריה, וילהלם ה-5. המופע התחתון מציג את ריקוד החבתנים, עושי החביות, שפצחו בריקודים על מנת ליידע את תושבי מינכן שהמגפה הסתיימה - מסורת הנמשכת אחת לשבע שנים עד ימינו אנו (כשהחגיגה הבאה תיערך בשנת 2012).

בובות גרמניה (צילום: Sandra Behne, GettyImages IL)
למעלה חתונה, למטה חביות. מופע בית העירייה של מינכן | צילום: Sandra Behne, GettyImages IL

אנגליה: מוזיאון השעווה המפורסם בעולם

אנה מאריה טוסו, פסלית שוויצרית בת המאה ה-18, לא הסתפקה בבובות על חוט והחליטה ליצור בובות שתהיינה זהות ככל הניתן לבני אדם בשר ודם. אמנות השעווה, שעד אז נודעה בעיקר בתחום הרפואה, הפכה בידיה המוכשרות למיצג אמנותי מעורר השתאות ובעתה - כשבימי המהפיכה הצרפתית היא אולצה גם לייצר ראשים זהים לאלו שנידונו לעריפה. בימיה המאוחרים הקימה טוסו בלונדון תערוכה קבועה המציגה מיטב מיצירותיה, מה שהפך ברבות הימים למוזיאון מדאם טוסו, מוזיאון השעווה המפורסם בעולם.

הצלחתו המסחררת של המוזיאון הובילה לכך שהוא כבר ממזמן לא נחלת האנגלים בלבד, וכיום ניתן למצוא מוזיאוני טוסו בבנגקוק, בהוליווד, בשנחאי ובערים נוספות בעולם, כולל שתי שלוחות שמתוכננות להיפתח השנה בווינה ובצפון אנגליה.
אם אתם רוצים להצטלם לצד דמויות מפורסמות שאין סיכוי שתפגשו או לצד כאלה שכבר עברו לעולם הבא, אתם יכולים לפגוש שם את מלכת אנגליה, צ'רלס דיקנס, טום קרוז, דייוויד בקהאם, ברק אובמה, ליידי גאגא ואפילו את שרק.

בובות מדאם טוסו תום קרוז (צילום: האתר הרשמי)
כשפגשתי את תום קרוז. מוזיאון מאדאם טוסו בלונדון | צילום: האתר הרשמי

קנדה: מוזיאון השעווה לפושעים מפורסמים

קנדי אחד כנראה החליט שדמויות של מפורסמים מעולם האמנות, הפוליטיקה והבידור זה כבר פאסה, והקים מוזיאון שעווה שמוקדש אך ורק לפושעים ונבלים ידועים לשמצה. במוזיאון, שעורר ביקורת על כך שהפך למעין מקדש הערצה לרשע, ניתן לחזות בבובות שעווה של רוצחים סדרתיים דוגמת טד בנדי ופושעים מפורסמים דוגמת בילי הנער. הייתם מצפים לראות שם גם בובה של היטלר, אלא שזו נגנבה מהמוזיאון לפני 11 שנה.

אנגליה: הקומדיה של פאנץ' וג'ודי

אם חשבתם שלקומדיה העתיקה ביותר קוראים סיינפלד, אז תכירו את פאנץ' וג'ודי, הסיטקום הכי ותיק בעולם המוצג בתיאטרוני בובות באנגליה מזה כ-600 שנה. הדמויות הקבועות הם פאנץ' ואשתו ג'ודי, כשלסיפור מצטרפות דמויות נוספות כמו התינוק המשפחתי, שוטר, קרוקודיל, רופא ורוח רפאים. העלילה המצחיקה משתנה בין מספרי הסיפורים, אבל קו העלילה כמעט תמיד נסוב על התנהגותו השערורייתית של פאנץ', התמודדותו עם התינוק ואשתו בקומדיה של טעויות מול כוחות על טבעיים ורשויות החוק לקול שאגות הצחוק של הקהל.

למופעים עצמם אין תיאטרון קבוע או לו"ז הצגות מסודר, וניתן להיתקל בהם בכל רחבי אנגליה בפסטיבלים, תיאטראות ומופעי רחוב – או להזמין אותם להופיע באירועים פרטיים, כפי שמזמינים קוסם או ליצן.

פאץ' וג'ודי  (צילום: האתר הרשמי)
כמו משפחת באנקר, אבל בבובות. פאנצ' וג'ודי | צילום: האתר הרשמי

ישראל: תיאטרון הבובות בחולון

ולא נקפח את הגאווה המקומית שלנו. בעיר הילדים של ישראל הוקם מרכז שלם לכבוד אמנות הבובות, הכולל מופעים, בית ספר לתיאטרון בובות ומוזיאון אינטראקטיבי המכיר למבקרים את חווית תיאטרון הבובות. באפריל השנה ייערך שם יום מיוחד לזכרה של הבובנאית דינה דז'טלובסקי ז"ל, מחלוצי הבובנאים בארץ, שמופעי הבובות שהציגה לילדים בשנותיה הראשונות של ישראל אף תורגמו לספרי ילדים שזכו להצלחה רבה.

אין תמונה
הצגות, מוזיאון ובית ספר לתיאטרון בובות בחולון
>> עצים מדהימים סביב העולם