עיר הזבל המצרים (צילום: עינת פרומין שושני)
הזבל הוא העניין כאן. זאבלין | צילום: עינת פרומין שושני

זבאלין (Zabbaleen) עיר הזבל של מצרים, או בשמה הערבי המוכר יותר - מנשיית נאצר (Manshiyat Naser), הפכה כבר מזמן למוקד עלייה לרגל לתיירים. גם מאות ישראלים ביקרו במקום הלא שיגרתי הזה שנמצא בפאתי קהיר, ובחג הפסח אמורים להגיע עוד רבים אחרים.

>> המדריך המלא למטייל בסיני

"יש משהו קסום במקום הזה. מצד אחד הוא משלב את תרבות החיים של המקומיים בעיירה שאוגרים בה זבל וממחזרים אותו למכירה, ומצד שני יש אתרים יפים כמו כנסיות מרהיבות החצובות בסלע", הסבירה עלמה דיין, מדריכת טיולים וותיקה למצרים. "אני חושבת שמה שמושך את התיירים הישראלים לכאן זו העובדה שזה מקום מיוחד ונדיר. אפשר לראות על גגות הבתים והמרפסות ערימות זבל שהם אוספים מהרחובות, כולל כלי רכב נטושים ודברים מאוד מוזרים אותם הם מוכרים כדי להתפרנס. הניגודיות שיש במקום גורמת לתיירים להגיע לבקר".

עיר הזבל המצרים (צילום: עינת פרומין שושני)
המקומיים אוספים זבל בכל פינה | צילום: עינת פרומין שושני
עיר הזבל המצרים (צילום: עינת פרומין שושני)
מוכרים את הזבל הממוחזר | צילום: עינת פרומין שושני

עיר הזבל המצרים (צילום: עינת פרומין שושני)
הניגודיות במקום היא זו שמושכת את התיירים | צילום: עינת פרומין שושני

זבאלין (עיר הזבל) היא למעשה מעין שכונת מצוקה בפרברי קהיר, הממוקמות למורדת גבעת אלמקטם (Mokattam). במקום יש חנויות רבות, בניינים אבל רק עשרה אחוז מכלל התושבים מחוברים לתשתיות מים, ביוב וחשמל באופן מוסדר. משפחות רבות עוסקות במחזור נייר וזכוכית ומתכות שאותן הם מוכרים. זבאלין מונה כ-70 אלף בני אדם, נוצרים בני העדה הקופטית. 

"כשהגענו לכאן לפני שבועיים היינו בהלם תרבותי מסוים. זו שכונה צפופה מלאה בזבל שאותם ממיינים התושבים. גילינו שיש כאן איצטדיון כדורגל מודרני ומפואר וכנסיות מדהימות. זה אחד המקומות המרתקים שביקרתי בהם בעולם", שחזרה עינת פרומין-שושני, שביקרה במקום יחד עם קבוצה של תיירים ישראלים. "יש ביקורת על התושבים שהם חיים בזבל  אבל משקיעים בבניית כנסייה. אני ממליצה לאנשים לבקר במקום הזה. לא רחוק משם יש גם את עיר המתים עוד מקום מדהים ומרתק לבקר בו, שבו אנשים חיים בתוך בית קברות".

עיר הזבל המצרים (צילום: עינת פרומין שושני)
כנסיית ענק עם 20 אלף מקומות שחצובה בסלע | צילום: עינת פרומין שושני
עיר הזבל המצרים (צילום: עינת פרומין שושני)
בזבאלין יש גם המון יופי | צילום: עינת פרומין שושני

עיר הזבל המצרים (צילום: עינת פרומין שושני)
כך נראים הרחובות כאן | צילום: עינת פרומין שושני

בזבאלין, כאמור, שוכנות כנסיות החצובות בסלע. אחת מהן, על שמו של 'שמעון הקדוש' יכולה להכיל 20 אלף מקומות והיא נחשבת לגדולה ביותר במזרח התיכון. "כששמענו על עיר הזבל היה ברור שנגיע לבקר. נכון שהפירמידות בגיזה חשובות, אבל רצינו לראות משהו אחר, שונה ובזבאלין חווינו את זה", שחזרה טלי, שטיילה עם חברות בעיר הזבל. "זו הייתה חוויה מרתקת מאוד. משהו שלא מצאתי וראיתי בשום מקום אחר בעולם. רק כשמגיעים למקום מבינים את העניין ומתאהבים בעיר ובאנשים".

דיין טוענת, שלקראת פסח קהיר הפכה לאחד היעדים החמים של התיירים הישראלים והשגרירות המצרית בארץ, בניגוד לחודשים האחרונים, מעניקה  ויזות לישראלים הרוצים לטייל במצרים, במהירות. דיין מסכמת: "עבור התיירים הפירמידות זה סבבה, אבל זבאלין זה משהו מיוחד ונדיר מאוד".