התוכנית המקורית שלנו היתה לשהות בנובי סאד (Novi Sad) שבוע אחד בלבד - ובהתחשב בעובדה שבתוך חצי יום סימנו וי על מרבית האתרים החשובים, זה נראה כמו פרק זמן הגיוני; אבל משהו בקצב הנינוח, במקומות המקסימים ובאנשים החביבים שפגשנו - גרם לנו להישאר שבועיים. ולמקרה שתהיתם, נובי סאד היא העיר השנייה בגודלה בסרביה, נוסדה ב-1694 בעת שהאיזור נשלט על ידי שושלת האבסבורג, וזו רק אחת הסיבות שהיא יפהפיה וכוללת לא מעט שכיות חמדה אדריכליות.

מדי חודש יולי מתקיים בעיר פסטיבל המוזיקה Exit, שזכה השנה בפרס Best Major European festival  של האיחוד האירופי, וגבר על 359 מועמדים אחרים. באירוע הקרוב יתארחו בין היתר הפט שופ בויז, גלוריה גיינור, ג'מירוקוואי, סווייד ואחרים. אם אתם מתכננים להגיע לעיר בתקופת הפסטיבל כדאי שתמהרו להזמין, ואם איחרתם את המועד תוכלו לפחות להתחיל לתכנן לשנה הבאה.

תושבי העיר אמנם שמחים על הפסטיבל, אבל ערימות הבריטים השתויים הישנים ברחובות העיר העתיקה הופכות את התקופה הזו לבלתי נסבלת עבורם. אם אתם מעדיפים לגלות את העיר באמת, עדיף לא להגיע בדיוק במועד הזה. אנחנו הגענו בסוף האביב ובתוך שבוע וחצי הספקנו לבלות בשלושה פסטיבלים קטנים יותר: פסטיבל היין Interfest, פסטיבל הקולנוע הבינלאומי Cinema City ופסטיבל המוזיקה טמבוריצה. בשבועיים שבילינו בנובי סאד גילינו הרבה מקומות נפלאים, ובחרנו להציג כמה שמשלבים בין אתרי החובה לבין מקומות מתוירים פחות.

נובי סאד, סרביה (צילום: לירון מילשטיין)
ברוכים הבאים. המבצר בנובי סאד | צילום: לירון מילשטיין

>> עוד בחופש:

לישון מתחת למים: גן עדן בזנזיבר
לום לים התיכון: הקלאבים המומלצים לקיץ

מציאה: לישון תמורת דולר ללילה בניו יורק

נקודת התחלה טובה

המקום הראשון שאליו אתם צריכים ללכת הוא כמובן הכיכר המרכזית של העיר - כיכר החירות, בה נמצאים בית העירייה (Magistrate) בבניין ניאו רנסנסי מ-1895; מלון וויבודינה (Vojvodina), שנקרא בעבר על שם הקיסרית אליזבת (סיסי) האוסטרית, אשתו של פרנץ יוזף הראשון; בניין הבנק של וויבודינה (Vojvodjanska Banka); פסלו של סווטוזאר מילטיץ' (Svetozar Miletić) - הפוליטיקאי החשוב ביותר במחוז וויבודינה במאה ה-19; והכנסיה הקתולית סנט מארי, קתדרלה מרשימה בסגנון ניאו גותי.

מהכיכר תוכלו להמשיך לכל מקום: לכיוון הדנובה, לסמטאות של העיר העתיקה, לפארק דונבסקי או לצד השני של הנהר. הדרך הטובה ביותר לגלות את כל הכנסיות והמקומות החשובים הנוספים בעיר היא באמצעות האפליקציה החינמית Novi Sad Talking. האפליקציה מרכזת את כל האתרים המרכזיים ומציעה הסבר קולי באנגלית ותמונות. היא זמינה גם בלי חיבור קבוע ואם הגעתם לנקודה שאינכם יודעים לאן להמשיך ממנה, היא תראה מה נמצא באיזור.

נובי סאד, סרביה (צילום: לירון מילשטיין)
להגיע באמצעות אפלקציה חינמית. כנסיית מרי | צילום: לירון מילשטיין

נובי סאד, סרביה (צילום: לירון מילשטיין)
התחילו ממרכז העיר. בית העירייה ופסלו של סווטוזאר מילטיץ' | צילום: לירון מילשטיין

חצי יום טיול למבצר פטרובראדין

מבצר פטרובראדין (Petrovaradin), המכונה גם "גיברלטר על הדנובה" משקיף על העיר מהגדה הימנית של הדנובה. המבצר, בו מתקיים פסטיבל Exit, נבנה ב-1692 ושיחק תפקיד חשוב בתקופת השלטון האוסטרי והטורקי. כיום ניתן למצוא בו שלל סדנאות של אמנים מקומיים. אנחנו ביקרנו בכמה מהן, אבל הסטודיו המומלץ ביותר נמצא ממש בכניסה, ושייך לברניסלב רדושביץ' (Branislav Radosevic). האטלייה הוא בעצם חנות קטנה ומטריפה לחובבי עיצוב גרפי, ונמכרות בו חולצות עם הדפסים, תיקים, סינרים ועוד - כשכל חפץ מגיע במארז מיוחד ושמיש כשלעצמו.

בראש המבצר ניצב מגדל שעון, שמחוגיו הפוכים: מחוג הדקות ארוך ממחוג השעות. הסיבה לכך פשוטה - כדי שהדייגים השטים על הדנובה יוכלו לראות את השעה ממרחק רב.

נובי סאד, סרביה (צילום: לירון מילשטיין)
מבצר פטרובראדין המכונה גם "גיברלטר על הדנובה" | צילום: לירון מילשטיין
נובי סאד, סרביה (צילום: לירון מילשטיין)
בראש המבצר ניצב מגדל שעון, שמחוגיו הפוכים | צילום: לירון מילשטיין

נובי סאד, סרביה (צילום: לירון מילשטיין)
חנות קטנה ומטריפה לחובבי עיצוב גרפי | צילום: לירון מילשטיין

ארוחת הבוקר הכי טובה

אם אתם הכי אוהבים לאכול ארוחת בוקר, כדאי שתדעו שבסרביה לא קל למצוא מקום לאכול בו אחת כזו אחרי השעה 12:00, אפילו דקה אחרי. בקפה היפנוטיק (Hypnotic), שברחוב המקביל לעיר העתיקה, תוכלו ליהנות מארוחת בוקר מהממת בכל שעות היום, שמחירה פחות מ-12 שקלים. ארוחת הבוקר היא אמנם סוגייה מאוד משמעותית בבחירה במקום, אבל היא לא היחידה: השירות מצוין, העיצוב עכשווי ומגניב, יש בו אירועים מוזיקליים - הופעות ודיג'יי, ונעים לשבת שם בכל שעות היום. כתובת: Bulevar Mihajla Pupina 6.

נובי סאד, סרביה (צילום: לירון מילשטיין)
ארוחת בוקר מומלצת. קפה היפנוטיק | צילום: לירון מילשטיין

נובי סאד, סרביה (צילום: לירון מילשטיין)
עד 12:00 בלבד. בקפה היפנוטיק | צילום: לירון מילשטיין

בשר להמונים

חובבי הבשר ישמחו לדעת שקבב הוא כמעט המאכל הלאומי בסרביה, וניתן למצוא אותו במיני צורות, גדלים ובשרים. בעיר העתיקה ומחוצה לה תמצאו מקומות רבים שיגישו לכם צ'בפי (קבב), אבל אם אתם רוצים להימנע ממלכודות תיירים ולשבת במקום שבו יושבים התושבים, לכו ל-Astal Saren, מסעדה קטנה ברחוב צדדי שגילינו ממש במקרה.

בתפריט תוכלו לבחור בין מיני סוגים ונתחים של בשר, רובם עשויים על הגריל ומוגשים עם תפוח אדמה, בצל ו-Somun, פיתה מקומית משובחת שמגיעה עם כל המנות הבשריות (בתשלום נפרד של 30-50 דינר סרבי). אם אתם בעניין של סלט, מומלץ ללכת על הסלטים המקומיים הקטנים ולא על המנות הגדולות. כתובת: Mite Ružića (לא צריך מספר, זה רחוב קטנטן).

נובי סאד, סרביה (צילום: לירון מילשטיין)
מסעדת קבב למקומיים | צילום: לירון מילשטיין

נובי סאד, סרביה (צילום: לירון מילשטיין)
בתפריט תוכלו לבחור בין מיני סוגים ונתחים של בשר | צילום: לירון מילשטיין

געגועים לאיטליה

מעדיפים לאכול פיצה? בני הנוער בעיר מצביעים ברגליים ואוכלים ברשת Caribic, המציעה משולשי פיצה משתנים, כמו גם עמדת גלידת יוגורט צמודה לקינוח. אם אתם מעדיפים לאכול פיצה קצת פחות מסחרית, גשו ל-Kuća Mala, מסעדה איטלקית קטנה וחביבה עם מגוון פיצות יצירתיות. כתובת: Laze Telečkog 4.

נובי סאד, סרביה (צילום: לירון מילשטיין)
כאן אוכלים פיצה. Kuća Mala | צילום: לירון מילשטיין

חם מהרגיל לעונה? לכו לים

ים אמיתי אין בנובי סאד, אבל כמו בכל עיר אירופאית נטולת ים, יש בה חוף על גדות הנהר. החוף המקומי נקרא שטרנד (Štrand), והכניסה אליו בתשלום (50-100 דינר סרבי), אבל בימים החמים זה המקום הטוב ביותר לבלות בו, מלבד מקרר הגלידות בסופר.

נובי סאד, סרביה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תופסים ראש על הדנובה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מועדונים לרוב

מאחורי החוף, בשכונת Liman 3, נמצא איזור המועדונים של העיר. השכונה נבנתה בעידן הקומוניסטי, אך במקור אמורה היתה לעבור באיזור הרכבת, ולכן ניתן למצוא בה שלל מבנים ישנים שהוסבו למועדונים. השמות הבולטים ביותר הם ה-Compressor וה-Route 66, וערבים יותר אלטרנטיביים ניתן למצוא ב-Drustveni Centar.

המועדון הגאה

לא קל למצוא מקומות המגדירים את עצמם כגיי פרנדלי בעיר, אבל זה לא אומר שהם לא קיימים. כששוחחנו עם הברמן ב-KAZ'TE הוא סיפר לנו קצת על מצב הקהילה בעיר: "זה עדיין בשלב שבו כל עוד זה נשאר בבית זה בסדר, אבל אם תתנשקו ברחוב זה יתפרש כפרובוקציה". ה-KAZ'TE הוא בר-מועדון קטן, שמתחיל את פעילותו בסביבות 22:00 וצפונה, ומארח כמעט מדי ערב דיג'ייז מתחלפים. שם אתם יכולים להיות בטוחים שהנשיקות החד-מיניות שלכם יתקבלו בלי הרמת גבה. כתובת: ZMAJ JOVINA 2 - בפסז' מאחור.

הבר המגניב

במרחק כרבע שעה ממרכז העיר נמצא הבר גרפיטי (Graffiti), אחד המקומות הבודדים בעיר שלא משמיע מוזיקת פופ מעשורים קודמים - וזו כשלעצמה סיבה מספיק טובה ללכת אליו. מחוץ לבר פזורים כמה שולחנות, ובתוכו תמצאו, מלבד עיצוב אקלקטי, גם מכונת קליעה למטרה בחיצים. המחירים, כמו בכל מקום, סבירים עד מגוחכים בהשוואה לתל אביב.

כתובת: Kosovska 21a

אורגני גם כאן

הטרנד האורגני לא פסח על נובי סאד, ובשכונת Liman 3 תמצאו Organic Factory, בית קפה קטן המגיש מאפים, מיצים טבעיים וארוחות. מאפה התרד הקטן מהמם ומרענן אחרי הבורקסים השמנוניים הנמכרים בכל מאפיות העיר, ובצאתנו קיבלנו במתנה שתי לחמניות מתוקות ממולאות בריבה ושוקולד. כתובת: 21/c7 Narodnog fronta.

נובי סאד, סרביה (צילום: לירון מילשטיין)
הטרנד האורגני לא פסח על נובי סאד | צילום: לירון מילשטיין

נובי סאד, סרביה (צילום: לירון מילשטיין)
בית קפה קטן המגיש מאפים, מיצים טבעיים וארוחות | צילום: לירון מילשטיין

דגים ונהנים

את ארוחת הערב האחרונה שלנו בעיר בחרנו לעשות במסעדת Fish & Zeleniš (דגים וירק), אחרי שקיבלנו המלצות משני מקומיים שונים. המסעדה היא אחת המבוקשות בעיר, וקשה למצוא בה סתם כך שולחן, אך אנחנו הגענו ביום שני, אחרי כמה ימים של מזג אוויר משוגע, וזכינו לקבל שולחן ויחס אדיב, ועוד בטרם הזמנו דבר מה לאכול, הסתובבנו והתפעלנו מהתמונות הרבות התלויות על הקיר, מכתבי תודה מלקוחות ותמונות עם סלבים משתנים.

מתוך שפע המנות בחרנו מנה ראשונה אחת ושתי עיקריות - אחת של דג ואחת ריזוטו, כל אחת מהמנות סחטה מאיתנו המהומים של שביעות רצון. הארוחה לוותה בבקבוק יין לבן מצויין, עליו המליץ המלצר, ואת הדרך הביתה עשינו שיכורות עם קינוח ביד, כי מקום לא נותר בקרבנו. כתובת: 2 Skerlićeva.

נובי סאד, סרביה (צילום: לירון מילשטיין)
דגים וירק לקינוח. מסעדת Fish & Zeleniš | צילום: לירון מילשטיין