אסון הכור בצ'רנוביל, אוקראינה, שהתרחש בשנת 1986 עלה לאחרונה מחדש לכותרות. זאת בעקבות סדרת הטלויזיה המצליחה" צ'רנוביל" מבית HBO ו- sky, שמתארת את מאורעות הימים שלאחר פיצוץ הכור הגרעני, כשרק לאחר 36 שעות ובעקבות מידע שהגיע משוודיה הוחלט לפנות את התושבים מהאזור, שהיה נגוע ברמת קרינה פי 400 מזו שהיתה בהירושימה. כ- 200 אלף איש פונו ומחציתם כלל לא חזרו עד היום לבתיהם. כיום האזור נטוש כמעט לחלוטין.

מחפשים לאן לטוס? הכנסו למדריך היעדים של mako חופש

בעקבות הפופולריות של הסדרה, יותר אנשים החלו להתעניין על סיורים במקום שבו קיימת קרינה עד היום. לדברי רונן קרסו, סמנכ"ל חברת איסתא, בעקבות הבאזז נוצר גידול כללי בנסיעות לאוקריאנה ובפרט לעיר קייב, כאשר רבים מהנוסעים מבקשים לנסוע לטיול יומי בצ'רנוביל.

מתוך "צ'רנוביל" (צילום: יח"צ באדיבות יס
)
מתוך סדרת הטלוויזיה "צ'רנוביל" | צילום: יח"צ באדיבות יס

מנתונים של חברות המוציאות סיורים מאורגנים לאזור האסון הגרעיני עולה שיש גידול מאות אחוזים באלו המגיעים לצ'רנוביל למול שנה שעברה. הערכות בחברות התיירות באוקראינה הן שסביב 150 אלף מבקרים יגיעו לאזור האסון עד סוף שנת 2019.

צ'רנוביל ממוקמת במרחק של 130 קילומטר בלבד, צפונית לקייב. מרחק של פחות משעתיים נסיעה. עלות טיול חד יומי (11 שעות) תעלה כ-120 דולר לאדם. "מי שרוצה להגיע לסיור באיזור מחוייב להירשם כמה ימים מראש בחברות טיולים ספציפיות שמוציאות סיורים", מספר עמרי גלפרין, עיתונאי, שחזר לא מזמן מסיור במקום. "בעת ההרשמה לוקחים ממך פרטים מזהים ודורשים שתגיע עם דרכון על מנת לאשר זאת מול השלטונות באוקראינה. ההגעה לאזור הנגוע היא מפוקחת והכל נעשה בצורה מאוד נוקשה. סובייטית".

"חשוב גם לוודא את אמינות חברת הטיולים. כמו בכל עסק, גם בתחום הזה קיימים שרלטנים. אני יצאתי לסיור עם חברת Gamma travell והיה מאוד מוצלח".

30 שנה אחרי: כך נראית צ'רנוביל (צילום: The Final Movement)
צ'רנוביל | צילום: The Final Movement

צ'רנוביל 30 שנים אחרי (צילום: טלגרף)
צילום: טלגרף

הסיורים עוברים בכל האזורים כולל הבונקרים ועד איזור הכור עצמו, כאשר נקבע אזור סגור של 30 קילומטר מאזור האסון אליו ניתן להכנס עם מלווים מורשים. לכל משתתף מוצמד מד קרינה וציוד. בלב הביקור סיור בעיירה פריפיאט שפונתה אחרי האסון ונשארה שוממה עד היום וכן הצמחיה, החיות וכעת גם אתרים שצולמו בסדרת הטלוויזיה.

"חברות הטיולים טוענות שהביקור במקום לא מסוכן", אומר עמרי. "אך אני כמובן לא יכול לקחת אחריות על אמירה כזו וכל אחד צריך לעשות את השיקולים שלו האם להגיע או לא. אני רק אגיד שבמהלך הטיול נהרסה לי פתאום המצלמה, ותחליטו אתם אם זה מקרי או לא. מה שבטוח זה שלא בריא להיות שם. כמו כן, חשוב לדעת שיש כמה הנחיות ברורות: אין כניסה לנשים בהריון או לבני פחות מ-18. הסיור עצמו נעשה עם בגדים ארוכים בלבד ונעליים סגורות".

"מי שרוצה יכול גם לישון באזור, אין הגבלה של זמן לשהות במקום, אך אין מה לעשות שם יותר מיום סיור אחד מלא", מוסיף עמרי. "מההתרשמות שלי נראה שרוב המבקרים מגיעים ממדינות אירופה ובעיקר מגרמניה ואנגליה. בישראל עדיין לא מגיעים יותר מדי והמדריך שליווה אותי אמר שבעשר השנים שהוא כאן הוא נתקל בישראלים בודדים".

צ'רנוביל 30 שנים אחרי (צילום: טלגרף)
צילום: טלגרף

צ'רנוביל - 27 שנה אחרי (צילום: dailymail.co.uk)
צילום: dailymail.co.uk

מאיסתא נמסר שמחיר חבילה לקייב, הכוללת טיסה ו- 3 לילות במלון מריוט עולה 569 דולר, כשמחיר הסיור לצ'רנוביל כאמור, הוא עוד 120 דולר.