קובה היא אחת המדינות המסקרנות בעולם: מבנים מפוארים מתפוררים, שנים של קומוניזם, קולינריה מיוחדת ותרבות מלאת שמחת חיים שמושכת אליה תיירים מכל העולם. אבל יחד עם כל הדברים שמושכים בה, לקובה יש רזומה מפואר של עבר בעייתי, חוקים נוקשים וכללים שכולם חייבים לעמוד בהם – גם התיירים. הנה כמה דברים שאתם חייבים לדעת לפני שאתם מגיעים לקובה.

  1. בלי פוליטיקה

    קובה נותרה מדינה קומוניסטית למרות הרפורמות האחרונות, והממשלה אינה סובלת שום ביקורת. אם תפתחו דיון על פוליטיקה או על הממשלה, סביר להניח שתגרמו לתושבים לאי נוחות, ואתם עלולים בסופו של דבר להיות מדווחים למשטרה בתור זרים חתרניים. כחלק מאותו עניין, הימנעו מלדבר על פידל קסטרו או להעביר ביקורת עליו ועל מעשיו.
    סנטיאגו דה קובה (צילום: Julian Peters Photography, shutterstock)
    שמרו את הביקורת הפוליטית לעצמכם | צילום: Julian Peters Photography, shutterstock

  2. שימו לב לשלט מחוץ לבית

    ברחבי האי יש בתים שבהם יכולים תיירים זרים לשהות, כמעט כמו רשת רשמית של צימרים. זרים רשאים לשהות רק בבתים (קאסות) שיש להם שלטים כחולים שתלויים בכניסה. בתים עם שלטים כתומים מיועדים לאזרחים קובנים בלבד, וגם אם הוזמנתם על ידי מקומי לשהות בבית שאסור לכם, גם אתם וגם בעל הבית עלולים להסתבך.
    סימן גסט האוס קובה (צילום: RITA133, shutterstock)
    לסימנים מחוץ לגסט האוס יש משמעות | צילום: RITA133, shutterstock

  3. אל תעבדו עם ויזת תייר

    רוב המבקרים רשאים לבלות רק 60 ימים רצופים בקובה, אבל חשוב לזכור לא לעבוד כאן אם אתם עם ויזת תייר. למרות שמדובר בחוק שכנראה נכון לרוב מדינות העולם, בקובה שמים דגש ובמיוחד כשזה מגיע לעיתונאים. ייתכן שתזומנו לראיון במשטרה אם יש חשד שאתם עובדים על דוח.
    הוואנה קובה  (צילום: ismel leal pichs, shutterstock)
    פוקחים עליכם עין בזמן החופשה | צילום: ismel leal pichs, shutterstock

  4. אל תביאו לובסטר

    בקובה ישנם חוקים מאוד ברורים כלפי החפצים והמוצרים שניתן לייבא אל המדינה. בנוסף לפריטים ההיגיוניים שלא ניתן לייבא כמו סמים, חומרים פורנוגרפיים, נשק ותרופות, לקובה אסור גם להכניס בשום פנים ואופן לובסטרים. שוק דיג הלבוסטרים והשרימפסים שייך באופן בלעדי לממשלת קובה, ורק היא יכולה לדוג ולסחור בהם. זאת מכיוון שלובסטרים נחשבים למוצר יקר, והממשלה מעדיפה להביא אותם לתיירים ולייצא, מאשר לחלק לאזרחים שבלאו הכי לא יכולים לעמוד בסכומים היקרים.
    מסעדה הוואנה קובה (צילום: WoodysPhotos, shutterstock)
    הלובסטרים שייכים למדינה | צילום: WoodysPhotos, shutterstock

  5. בלי תמונות של שוטרים או חיילים

    צלמים מקצועיים וחובבים נלהבים צריכים להיות מודעים למה שהם מצלמים בקובה. זה לא חוקי לצלם כל תמונה של שוטרים או חיילים, ואולי תתחמקו עם צילום חשאי, אבל אם תיתפסו אתם עלולים להיות מואשמים בריגול.
    שוטר קובה (צילום: danm12, shutterstock)
    אל תצלמו שוטרים או חיילים ללא אישור | צילום: danm12, shutterstock

  6. אל תיקח מוניות ללא רישיון

    כמו בכל תחבורה ציבורית שאתם נוסעים בה בכל מדינה, עדיף שתדעו כיצד פועלת התחבורה הציבורית המקומית וכיצד לזהות ניסיונות הונאה של תיירים. ישנן מספר מוניות ללא רישיון בקובה שמטרתן לשדוד נוסעים אז ודאו שהמונית שבה אתם נוסעים היא לגיטימית. וגם אם אתם נכנסים למונית חוקית, שאלו מקומי כמה תעלה נסיעה במונית מנקודת ההתחלה ליעדכם ותתעקשו להשתמש במונה כדי להימנע מחיוב יתר.
    מוניות בקובה  (צילום: Colin Dewar, shutterstock)
    תבדקו אם למוניות יש רישיון | צילום: Colin Dewar, shutterstock

  7. היזהרו מספסרים

    בכל מקום שתלכו בקובה תמצאו מקומיים ידידותיים המציעים עצות והנחיות. בעוד שחלקם כנים, יש אחרים שייקחו אתכם לברים ומסעדות שם הם יגבו עמלה או יצפו לתשלום.
    הוואנה קובה  (צילום: Elena Graham, shutterstock)
    יש כאלה שנחמדים באמת ויש כאלה שפחות | צילום: Elena Graham, shutterstock


  8. הימנעו מהונאות חלפני מטבע

    לקובה הייתה מערכת מטבעות כפולה: פזו קובני להמרה (CUC) ופזו קובני (CUP). עם זאת, מאז ינואר 2021, CUP נותר המטבע הרשמי היחיד באי. בעבר, ניתן היה לקנות את שני המטבעות ממשרדי החליפין שנקראו CADECA.

    CADECA נשאר משרד המרת המטבע הרשמי בקובה, אבל אתם יכולים לקבל יותר כסף עבור המטבע אם תחליפו אותו ל-CUP עם רוכלי רחוב במקום לקנות ישירות מ-CADECA. הונאת המטבע יכולה ללכת באחת משתי דרכים: 1) מטבע מזויף בתמורה לכסף; או 2)  לקבל CUC במקום ב-CUP. למרות שלא לכל מי שיפנה אליכם יש כוונות רעות, היו מודעים לכך שהוא או היא עלולים להיות רמאים.
    צ'יינג' בהוואנה קובה (צילום: lulu and isabelle, shutterstock)
    נסו לא להתבלבל והימנעו מהונאות החלפנות | צילום: lulu and isabelle, shutterstock

  9. התרחקו משכונות עוני

    כמו בכל מדינה, אזורים מסוימים בקובה מסוכנים יותר מאחרים. מקומות מסוימים נמצאים אפילו מחוץ לחוק, ובהם תייר עשוי להיות טרף קל לשודדים וגנבים. היזהרו אם אתם מבקרים בעיר הבירה מכיוון שהוואנה מסוכנת יותר מערים אחרות. מבחינת סכנה, אתם עלולים להיות מאוימים אם תבקרו בכמה שכונות בסנטרו הוואנה (מרכז העיר), מריאנו וגואנאבקואה.
    שכונה בסנטיאגו דה קובה (צילום:  Julian Peters Photography, shutterstock)
    התרחקו משכונות מסוימות בקובה | צילום: Julian Peters Photography, shutterstock

  10. שמרו על מסמכים מקוריים במקום בטוח

    בקובה אתם תמיד צריכים להיות מוכנים להציג צילום של הדרכון או כל מסמך חשוב אחר אם המשטרה או נותני שירות אחרים מבקשים לראות אותם. שמרו את מסמכי המקור במקום בטוח ושאו את העותקים אתכם כל הזמן.
    קאיו סנטה מריה קובה (צילום: Chandra Ramsurrun, shutterstock)
    שאו עותק של המסמכים החשובים עליכם | צילום: Chandra Ramsurrun, shutterstock

  11. התלבשו בצניעות

    קובה היא לא מדינה שבה אנשים רגילים להרבה מותרות. אם אתם מתלבשים באופן שמסמן את העושר שלכם, אתם עלולים למשוך את תשומת הלב של מישהו שירצה לעצמו את החפצים הנחמדים והיקרים שלכם. לכן, אל תענדו תכשיטים יקרי ערך, תישאו תיקי מעצבים, תשוויצו בכסף שלך, ואל תשתמשו במכשירים אלקטרוניים יקרים כמו הטלפון שלכם בזמן שאתם נמצאים בפומבי.
    רוקדים בהוואנה קובה (צילום: Lesinka372, shutterstock)
    שימו לב לבגדים שאתם בוחרים ללבוש | צילום: Lesinka372, shutterstock