הקיץ כבר פה ולאחר שנת קורונה, זירת התיירות החלה להתעורר, בישראל ובחו"ל. בתוך כך, השכרת דירות Airbnb לנופש, ביקור במסעדות באזור הנופש, שימוש במוניות שיתופיות ביעדי התיירות, משארים אחריהם עקבות ביחד עם מספר כרטיס האשראי שלכם והדרכונים.

העקבות הללו יכולים להפוך את החופשה שלכם מחלום לסיוט. רון עצמון, יו"ר ומייסד חברת AU10TIX, המפתחת טכנולוגיות לזיהוי ואימות זהויות, מציין שאם בעבר גנבי זהויות היו נוהגים  לזייף תעודות וזהויות של אזרחים ממזרח אירופה, רוסיה, או אסיה, כעת יש עליה גוברת בגניבת וזיוף זהויות גם של אזרחים ממדינות מערב אירופה. איך נזהרים? הנה כמה טיפים:

טיפים לשוכרי נכסים (דירות נופש)

לא אחת קרה ששוכר הגיע לדירת הנופש ומצא מציאות שונה לחלוטין מזו שציפה לה: החל מדירות ששונות מהתמונות שהופיעו באינטרנט ועד דירות שכלל לא קיימות או שלאדם שהשכיר את השימוש בהן לא היתה את הזכות לעשות זאת. התוצאה יכולה לנוע בין אכזבה לבין צורך לבזבז זמן יקר וכסף על איתור דירה חלופית. כדי להימנע ממצבים כאלו ולוודא שאין פער בין הדירה שהזמנתם למציאות:

  1. הקפידו על שכירת דירות לחופש באמצעות החברות המקובלות והמובילות בשוק, שדורשות מהמשכירים לספק הוכחות לזהותם ומבצעות מעקב שוטף אחר המוניטין שלהם כמשכירים ואחר שביעות הרצון של השוכרים הקודמים של הנכס.
  2. לפני שכירת הדירה בקשו מהמשכיר שיספק מסמכים המוכיחים כי הוא אכן הבעלים החוקי של הדירה
  3. בקשו מהמשכיר שישתף איתכם מיקום חי מהנכס (Share Location) כדי לוודא שהוא אינו מפרסם נכס שאינו שלו ושכלל אין לו גישה אליו.
  4. בקשו מהמשכיר שיבצע איתכם שיחת וידיאו מהדירה כדי תוכלו גם לראות שיש לו גישה לדירה וגם להתרשם ממצבה ונראותה של הדירה והתאמתה לתמונות המפורסמות בפלטפורמת ההשכרה.
    מפת תל אביב (צילום: שאטרסטוק, עיבוד: סטודיו מאקו)
    חשוב לוודא ממי אתם משכירים | צילום: שאטרסטוק, עיבוד: סטודיו מאקו

טיפים למשכיר נכס

יותר מדי פעמים שמענו על מקרים שבהם שוכר של דירת נופש או בית קיט השכיר אותם הלאה בלי רשות או ידיעת בעל הנכס, או השתמש בהם למטרות כמו מסיבות ואירועים בלי אישור בעל הנכס באופן שאף גרם לנזק, ולאחר מכן היה בלתי אפשרי לאתר אותם. כדי להימנע ממצבים אלו:

  1. הקפידו על העמדת הנכס להשכרה רק דרך חברות ושירותים מובילים בתחום השכרת הנכסים לטווח קצר, שכן אלו משתמשים בטכנולוגיות אימות זהות שמוודאות שהשוכר הוא אכן מי שהוא טוען שהוא באמצעות בדיקת אמינות המסמכים שהמשתמש מעלה לשירות, בדיקות גיל ובדיקות רגע
  2. חפשו את הפרופיל של השוכר ברשתות החברתיות כפייסבוק ולינקדין וודאו כי הם נראים אמינים, ותיקים ותקינים.
  3. לאחר שהשוכר מגיע לנכס כדאי לדרוש ממנו לבצע איתכם שיחת וידיאו כדי לאמת שהוא אכן האדם שתקשרתם איתו בתהליך ההשכרה והשוו את פניו לתמונה שמופיעה בתעודת הזהות או כל אמצעי מזהה אחר שהוא העלה לשירות ההשכרה. בנוסף, בקשו שיצלם את כל השוכרים שמשתמשים יחד איתו בנכס.

טיפים להימנעות מגניבת זהות בעת החופשה

גניבת זהות ושימוש לרעה בזהות של אנשים אחרים הפכה לבעיה עולמית, כאשר זהות אחת יכולה לשמש אף ל-4,000 מקרי הונאה שונים. מעבר לכך, אנשים שנפלו קורבן לגניבת זהות וניצולה עלולים לא לדעת על כך כלל עד שהם מגלים שגישתם לשירותים שונים כמו בנקאות נחסמה, או שמוסדות שונים כמשטרה יפנו אליהם בנושא. כדי להימנע ממצב כזה:

  1. אל תחלקו את תעודת הזהות שלכם, שכן גנבי זהויות עלולים לצלם אותן ולבצע בהן מניפולציות לצורכיהם כמו שינוי פרטים בכלים של עריכה גרפית.
  2. אל תעניקו לאדם זר את כרטיס האשראי שלכם, גם לא למלצרים – במקום זאת בקשו לשלם בעצמכם בקורא כרטיסים נייד או גשו לקופה ושלמו בה בכוחות עצמכם.
  3. אם אפשר, העדיפו לשלם באמצעות שירותי תשלום מאובטחים בטלפון הנייד דוגמת אפל פיי או גוגל פיי, שמצמצמים את היכולת לשכפל את פרטי כרטיס האשראי.
  4. השתמשו בכרטיסי Pre-Paid שהטענתם בסכום כסף מבעוד מועד, כך שאם הכרטיס נגנב או אבד איבדתם רק את הסכום שהוטען בכרטיס ולא סיכנתם את חשבון הבנק.
    איש מסתיר את פניו בציור של סימן שאלה (צילום: ShutterStock)
    זהות אחת יכולה לשמש ל-4,000 מקרי הונאה | צילום: ShutterStock

טיפים כלליים נוספים

  1. בעת שימוש בשירותי רכב שיתופי או מוניות שיתופיות כ-Uber או Grab שהפכו לפופולריים מאד בחו"ל בשנים האחרונות – ודאו שהחברה משתמשת בשירותי ID Verification מתקדמים כדי לוודא שהאדם ברכב שאסף אתכם הוא אכן האדם שהופיע באפליקציה שממנה הזמנת את הנסיעה. הקפדה על כך ואימות כי הנהג הוא אכן מי שהוא טוען שהוא תגביר את בטיחותכם ותצמצם את הסיכון מפני תקיפה הנוסעים בידי נהגים מזדמנים.
  2. בעת שימוש בשירותי חברות קורקינטים שיתופיים מקומיים, הקפידו כי החברות משתמשות בטכנולוגיות ID Verification, המבטיחים כי הן הוסדרו בידי הרגולטורים המקומיים ונדרשות לעמוד בפיקוח מתמיד על עמידה בתקנים של תחזוקת כלים, ביטוח השימוש בהם ומתן תמיכה ושירות בלקוחות בעת בעיה
  3. השתדלו למעט בשימוש במזומן ונסו לבצע המרות כספים באופן דיגיטלי ולהשתמש בארנק דיגיטלי כדי להימנע מסכנה של שטרות כסף מזויפים.
  4. בעת רכישת כרטיסים להופעות או אירועי ספורט הקפידו לבצע את הרכישות דרך האתרים המוסדרים והימנעו מספסרים – מקוונים או אנושיים – שעלולים למכור לכם כרטיסים מזויפים שלא יכובדו בעת הכניסה לאירוע.
    רון עצמון (צילום: צילום עצמי)
    רון עצמון | צילום: צילום עצמי