זה לא סוד שהישראלים אוהבים לטייל והרבה. ולא מדובר רק במשפחות וזוגות, אלא גם בהמוני צעירים שיוצאים לטייל לפני הגיוס. ועכשיו, כשהתחיל החופש הגדול, זו התקופה שבה זה קורה.

במשך שנים היעדים המבוקשים לטיול לפני הצבא היו איי נאפה ואיי יוון, המאפשרים חופשה במחיר נגיש לכמה ימים. אחרי הצבא כבר שנים יש תחרות בין מחנה דרום אמריקה למחנה המזרח, כאשר יש גם כאלה שבוחרים להרחיק עד אוסטרליה וניו זילנד. לרוב, "הטיול הגדול" נמשך בין 4-6 חודשים.

> זה מה שבאמת קורה באיי נאפה

ואז הגיעה הקורונה ושינתה הכל. טיולים לפני הצבא לא ממש התקיימו, ומי שרצה כמה ימים של חופש ירד לרוב לאילת. ובגזרת הטיול הגדול - שביל ישראל הפך למצרך מבוקש ולא מעט משתחררים יצאו לטיול של חודשיים בו הם ישנו לאורך השביל.

ומה קורה היום? ביום שאחרי הקורונה, בו הרכבת האווירית, גם של הצעירים, חזרה בכל הכוח? "הטיולים אחרי צבא חזרו, עם ההתאוששות מהקורונה ובגדול" אומר ניר מזור סמנכ"ל קשרי תעופה. "בגזרת הטיולים שלפני הצבא היעדים הפופולריים הם ספרד-יורט דה מאר, מאליה-כריתים, בורגס ואיי יוון, כאשר הטיול הוא בין 7 ל-10 ימים".

יורט דה מאר (צילום: Alex Tremps)
יורט דה מאר | צילום: Alex Tremps

בנוסף, אחד היעדים המפתיעים מבחינת בני הנוער והצעירים לפני גיוס הוא סיני, בדגש על שארם א-שייח', אליה אפשר להגיע בטיסה. "היום סיני זה יעד הכי שווה והכי זול", הסביר אריאל בן 17. "יש מסיבות טבע אלקטרוניות במחיר זול, חופים מדהימים וחושות זולות ביותר מחצי מאשר חדרים באילת. נכון שהאוכל לא מי יודע מה אבל מסתדרים".

עוד שחקנים חזקים בזירת הצעירים שלפני הצבא יש גם את פאפוס שבקפריסין, שבה יש בתי מלון זולים, מסיבות ואת מחירי טיסות הנמוכים ביותר. "בפאפוס יש אווירה של חו"ל בטיסה של חצי שעה, עם מסיבות, פאבים ומלונות סבבה", הסביר אור בן 18.

שארם א שייח סיני (צילום: Nataliabiruk, Shutterstock)
צילום: Nataliabiruk, Shutterstock

עוד יעדים חדשים הם בודפשט, בירת הונגריה, שמושכת אליה בני נוער ישראלים למסצנת המועדונים והמסיבות בעיר. גם דובאי שנפתחה בזמן הקורונה הפכה ליעד מבוקש לצעירים שיכולים להרשות זאת לעצמם ורוצים לחוות טיול לפני הצבא הכי גדול שיש. "גם נסיעות למשחקי כדורגל והופעות אמנים באירופה הפכו לפופלארים", אומר יוני וקסמן, משנה ליו"ר חברת אופיר טורס.

שביל החומוס לא השתנה

ובזמן שיעדי הטיולים לפני הצבא השתנו בשנים האחרונות, בגזרת הטיולים אחרי הצבא נראה שאין הרבה חדש תחת השמש, כנראה בגלל שהיעדים שניתן לטייל בהם במשך הרבה זמן ולשלם מעט כסף, לא ממש השתנו. יחד עם זאת, אנחנו רואים עלייה ליעדי מרכז אמריקה בניגוד לעבר "אנחנו רואים כיום עלייה של יעדים כמו מקסיקו וקוסטה ריקה, לצד כמובן דרום אמריקה" אומר ניר מזור סמנכ"ל קשרי תעופה.

גם הדר כרמל, מנהל חטיבת הנופש בקבוצת אמסלם טורס, מציין שהיעדים המרכזיים הם דרום ומרכז אמריקה וגם יעדי המזרח השונים (הודו, תאילנד, פיליפינים ועוד). "מבחינת יעדים אין שינוי משמעותי מתקופת לפני הקורונה" הוא אומר.

סן חוזה קוסטה ריקה  (צילום: Luis Alvarado Alvarado, shutterstock)
קוסטה ריקה עלתה על מפת הטיול הגדול ובגדול | צילום: Luis Alvarado Alvarado, shutterstock

טלי נוי סמנכ"לית שיווק ומכירות של איסתא מוסיפה כי: "היעד המבוקש ביותר הוא טיול ממוצע של 4-5 חודשים בארצות דרום אמריקה, ששם יש האפשרות המקסימלית להתנתק וליהנות גם מנופים יוצאי דופן, אקסטרים, טרקים, פעילות ימית, חיי לילה ומסיבות ונצרף לכך את מחירי הלינה, נסיעות בין מדינה למדינה והאוכל שנחשבים נמוכים מאוד. שני יעדים נוספים שיש ביקוש גבוה של הצעירים הם הודו ותאילנד גם כן לתקופות ארוכות של כמה חודשים".

"אין שינו באופי ובאורך הטיול", מסכם יוני וקסמן, משנה ליו"ר חברת אופיר טורס. "הצעירים חזרו לטיולים הארוכים הרגילים. הכל פתוח היום ואין הגבלות ויעדי דרום אמריקה והמזרח הם עדיין המועדפים לטיולים ארוכים אחרי הצבא. הטיולים נשארו פחות או יותר באותו האורך (3-6 חודשים). נכון לעכשיו קוסטה ריקה (מרכז אמריקה) הוא מקום ראשון ביעדי הצעירים".