מגהלאיה, המקומות הגשומים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
12,000 מ"מ גשם בשנה. מגהלאיה, הודו | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
אחרי יומיים נדירים והזויים למדי, בהם איילון חזר להיות נחל, ותוך כדי שאנחנו נאבקים באמא אדמה ומייצרים לכבודה שורת ממים משובחת, הגיע הזמן לקצת פרופורציות. אולי זה מה שיציל אותנו. קבלו את 6 המקומות הגשומים על פני הגלובוס.

משכן העננים | מגהלאיה, הודו

לא רחוק מהגבול עם בנגלדש, בבידוד מסוים מחלקיה העיקריים של הודו, נמצא חבל הארץ הידוע בשם מגהלאיה, שפירוש שמו הוא "משכן העננים". השם לא מקרי, כי בדרומו של המחוז המרוחק, באזור הנקרא "גבעות קהאסי" (Khasi Hills), מתנהל קרב בין שני יישובים על בכורה יוקרתית במיוחד – המקום הגשום בעולם. צרפונג'י (Cherrapunji), עיירה בת 14,000 תושבים בערך, מקבלת את פני הבאים בשעריה עם השלט המחייב: "המקום הגשום בעולם". ב-2003, התואר הזה נלקח 16 ק"מ מערבה לכפר קטנטן של כמה מאות בודדות של בני אדם בשם מאוסינרם (Mawsynram), שמחזיק בכתר בהתאם למדידות בשנים האחרונות ובספר השיאים של גינס.

בגבעות קהאסי נמדדת כמות בלתי נתפסת של קרוב ל-12,000 מ"מ של גשם לשנה, שמתרכזים רובם בעונת המונסונים. מי מכם שמצפה לעיירות על קיאקים או ונציה סטייל עם גונדולות, יגלה דרך ייחודית ומעניינת לחיות בהרמוניה עם המונסונים – הגשרים החיים. הזרימה הבלתי פוסקת של המים בשטח ההררי והמיוער, מייצרת חומרי גלם לבניית גשרים ודרכים על טהרת שורשי העצים והבוץ שמצטבר. תושבי האזור פיתחו שיטה של הטיית הצמיחה של שורשי וענפי העצים כך שייצרו גשרים יציבים שיתחזקו את עצמם עם הצמיחה הטבעית שלהם. כך תושבי האזור נעים בחופשיות מעל לנהרות הגועשים במערכת דרכים יציבה וחזקה, וד"ש לנתיבי איילון.

גשר שורשים בהודו (צילום: atlasobscura.com)
תושבי האזור מטים את השורשים כדי שיצמחו כגשרים. גשר טבעי בגבעות קהאסי | צילום: atlasobscura.com

צפו בסרטון:

מקלחת טבעית | הר וואי-אלה-אלה (Wai'ale'ale), הוואי, ארה"ב

שלא כמו בגבעות קהאסי שבהן מירב הגשם יורד בעונת המונסונים, בהר הגעש הכבוי שבהוואי הגשם הוא מקלחת טבעית בלתי נגמרת שמתמשכת לאט, לאורך כמעט כל ימות השנה. המקום השלישי ברשימת המקומות הגשומים בעולם זוכה למנה של 11,500 מ"מ בממוצע לשנה. המצוקים התלולים שמקיפים את ההר גורמים ללחות שמגיעה מהאוקיאנוס שמקיף אותו לעלות במהירות לגובה של 1,500 מטר וגורמים ללחות לעלות לאוויר במהירות ולרדת מיד בצורת גשם בפסגת ההר. השטח באזור ההר לא מיושב ומלא בביצות, ומטיילים באזור נדרשים להיזהר מהקרקע הרטובה, מזרמים חזקים שסוטים לפתע ממסלולם, וממזג אוויר משתנה בפתאומיות.

הוואי, המקומות הגשומים
הלחות עולה במהירות ויורדת בצורת גשם בפסגת ההר. הר וואי-אלה-אלה

ענני לחות | דבונדג'ה (Debundscha), קמרון

הכפר הקטן במערב קמרון, לחופי האוקיאנוס האטלנטי, זוכה לעונת גשמים ארוכה ורטובה במיוחד עם כמות ממוצעת של 10,500 מ"מ. הכפר ממוקם על חוף האוקיאנוס האטלנטי שמספק ענני לחות רבים ועמוסים. מאחורי הכפר נתקלים ענני הלחות בחומה בגובה של 4,040 מטר בדמות הר הגעש קמרון, ומצטברים לענני גשם מעל הכפר הקטן.

דבונדג'ה, המקומות הגשומים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מאחורי הכפר נתקלים ענני הלחות בהר הגעש קמרון. דבונדג'ה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

שיא גינס | ז'ורו (Lloro), קולומביה

האוקיאנוס השקט מספק לאזורים הסמוכים לחופיה המערביים של יבשת אמריקה אספקה קבועה וגדולה של ענני לחות. באזור קו המשווה ענני הלחות האלה באים במגע עם יערות הגשם החמימים והלחים גם כך, ומצטברים בין החוף לבין רכס האנדים כדי להוריד כמויות גשמים עצומות, ולהפוך את האזור למעונן וגשום כמעט תמידית. העיירה ז'ורו שבמחוז צ'וקו (Chocó) במערב קולומביה היא שיאנית המדידות באזור. מדדים מסוימים שאותם לא לוקחים בחשבון אנשי ספר השיאים של גינס, מעניקים לז'ורו את תואר המקום הגשום בעולם עם ממוצע של 13,000 מ"מ.

ז'ורו קולומביה, המקומות הגשומים
מעונן וגשום כמעט תמיד. ז'ורו, קולומביה

גם סופות ציקלון | הר Bellenden Ker, קווינסלנד, אוסטרליה

יערות הגשם של אוסטרליה נמצאים במזרח היבשת, במדינת קווינסלנד, בסמוך לחופי האוקיאנוס השקט. ההר שנמצא סמוך לעיירה באבינדה (Babinda), נחשב למקום הגשום ביותר באוסטרליה עם ממוצע של קרוב ל-8,500 מ"מ לשנה. בשנת 2010 נשבר שיא כשהמספרים עמדו על מספר חריג של 12,438 מ"מ של גשם במהלך השנה. ההר והאזור המיוער שסביבו נעזרים בסופות הציקלון שעוברות באזור, ביחד עם מזג האוויר הטרופי הגשום ממילא.

קווינסלנד, המקומות הגשומים
המקום הגשום באוסטרליה. הר Bellenden Ker

המקום הגשום בצפון אמריקה | האי ונקובר, קנדה

ממערב לעיר הקנדית הגדולה והמפורסמת בחוף המערבי, נמצא אי הררי הנושא את אותו השם. האי לוקח לעצמו הרבה מהגשמים והלחות שמגיעים מהאוקיאנוס השקט ומשאיר את העיר הגדולה יבשה יחסית, כמובן בהנחה שאתם מחשיבים נתון של 1,200 מ"מ לשנה בממוצע ל"יבש". האי הוא המקום הגשום ביותר בצפון אמריקה עם ממוצע שנתי של קרוב ל-6,500 מ"מ לשנה, לפי תחנת המדידה הנמצאת באגם Henderson שבאי.

האי ונקובר מוצף, המקומות הגשומים
האי לוקח לעצמו הרבה מהגשמים והלחות שמגיעים מהאוקיאנוס השקט. ונקובר

ונקובר, המקומות הגשומים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
מזל שהעיר הגדולה נשארת יבשה | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
>> מרהיב: תמונות עוצרות נשימה מפסטיבל הקרח בחרבין