לונדון (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
טיסה ללונדון ב-92.99 אירו לכיוון עם איזי ג'ט. מחירים חדשים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
 27.10.13 היה יום היסטורי בתולדות התעופה האווירית בישראל. אחרי שנים של מאבקים, שביתות, איומים והתמהמהות, נפתח האולם המערבי בטרמינל 1, הידוע גם בשם "הטרמינל הישן" לשימוש הנוסעים בטיסות ה-Low Cost. מעט יותר מארבעה חודשים חלפו מאז היום בו חתם שר התחבורה ישראל כ"ץ על הסכם "שמיים פתוחים" עם האיחוד האירופי, ובכך אפשר לכולנו ליהנות מטיסות זולות בהרבה מאלה שהורגלנו אליהן במשך שנים. במסגרת ההסכם רשאיות חברות תעופה ישראליות להפעיל טיסות לכל יעד באירופה, ובמקביל, חברות אירופאיות - ביניהן גם חברות Low Cost - יכולות להפעיל טיסות ישירות בכיוון ההפוך.

למי שעד היום לא הבין מה הן טיסות Low Cost, הגיע הזמן להתעדכן - בעיקר בגלל שבחודשים הקרובים ייפתחו בפניכם מספר אפשרויות טיסה זולות במיוחד. מרבית חברות התעופה הזולות (Low-cost carrier או LCC) מפעילות טיסות בעלות מחלקה אחת בלבד, אם כי חלקן מציעות רמות מחיר משתנות, המתבססות גם על מושבים מאווררים יותר. עיקרון המחיר הנמוך מאוד פשוט: ככל שתקדימו להזמין, כך המחיר יהיה זול יותר. החיים קלים יותר גם עבור מי שלא יודע מאיפה ומתי בכוונתו לשוב, משום שהמחיר הינו לטיסה בכיוון אחד ולא הלוך חזור. את הכרטיסים ניתן לרכוש באתר חברת התעופה, להדפיס אותו בבית ופשוט להגיע לשדה התעופה. במהלך הטיסה לא תזכו לשום שירות נוסף, ועל כל דבר - החל מכוס מים וכלה בצפייה בסרטים - תידרשו לשלם בנפרד.

באירופה פועלות כיום כ-30 חברות תעופה זולות, אך בתקופה הקרובה תוכלו ליהנות משירותיהן של ארבע חברות אירופיות וחברה אחת תוצרת כחול לבן, הטסות למספר יעדים פופולריים. החברות הנסקרות (למעט הישראלית), גם דורגו בדו"ח האחרון של אתר Which Airline, שמשקלל תעריפי טיסה של חברות שונות. למקום הראשון הגיעה פגסוס, שמפעילה קו אחד בין תל אביב לסביהה גקצ'ן (Sabiha Gökçen), כשעתיים מאיסטנבול; ואחריה דורגו וויז אייר (מקום שני), איזי ג׳ט (מקום חמישי) ונורוויג׳יאן (מקום 16).

אילו יעדים מציעה לכם כל חברה? מה כולל מחיר הכרטיס? כמה עולה לשלוח מזוודה? כמה יעלה בקבוק מים? איפה תקבלו אינטרנט אלחוטי? ואיפה תוכלו לטוס עם חיית המחמד? כל התשובות לפניכם.

הכי הרבה יעדים: איזי ג'ט

אין תמונה
הכי הרבה יעדים. איזי ג'ט

חברת איזי ג'ט (easyjet) הבריטית, שנוסדה ב-1995, הייתה חברת התעופה הזולה הראשונה שהחלה לפעול בישראל, עוד בימים בהם רעיון השמיים פתוחים היה חלום רחוק. ב-2009 הפעילה החברה  את הקו הראשון, בין נתב"ג לשדה התעופה לוטון בלונדון, וכיום היא מציעה טיסות גם לגטוויק (לונדון), בזל, ז'נבה, מנצ'סטר, רומא, ובעתיד הקרוב מאוד גם לברלין.

מחירי הטיסות: אחד הדברים החיוביים שאפשר להגיד על שיטת ההזמנות המקוונת של איזי ג'ט, הוא שאתם יכולים לבחור מועד מדויק לטיסה או להשוות מחירים בטווח של שנה שלמה. כך שאם זמן הטיסה שלכם גמיש, תוכלו להרוויח ממחירים נוחים יותר גם אם תטוסו בתקופה מבוקשת. זאת ועוד, האתר מציג מידע מלא על כל תשלום נוסף שתרצו או תצטרכו לבצע, וקל לעשות את החישוב עוד בטרם מבצעים את ההזמנה עצמה. שימו לב שעבור תשלום בכרטיסי אשראי תיגבה מכם תוספת של 2.0% מהערך הכולל של העיסקה.

וכמה עולות הטיסות? טיסה ללונדון (כיוון אחד) תעלה לכם בינואר החל מ-92.99 אירו לכיוון, ובפברואר תוכלו למצוא מחירים נמוכים יותר, שמתחילים ב-73.99 אירו. אם אתם אנשים רציניים ומתכננים את הטיסות שלכם מראש, היו מוכנים לכך שבין אפריל לספטמבר (לא כולל חודש מאי) מחירי הטיסות מתחילים מ-111.99 אירו לאדם לכיוון. לטוס לרומא בינואר יעלה לכם 83.99 אירו, אבל בפברואר תוכלו למצוא טיסות גם ב-66.99 אירו. נכון להיום רק באוגוסט-ספטמבר מטפסים המחירים ועומדים על 124.99 אירו. מחיר הטיסה לברלין מתחיל ב-65.99 אירו בפברואר (החודש הראשון להפעלת הקו), אך במרבית החודשים עומד על החל מ-83.99 אירו.

כבודה: כל נוסע רשאי לקחת עימו תיק או מזוודה אחת במשקל שאינו עולה על 8 ק"ג, במידות 50x40x20 ס"מ. ניתן לשלוח מזוודה נוספת שמשקלה עד 32 ק"ג, תמורת 13-25 אירו. אם תוסיפו את המטען בשלב הצ'ק אין או הבורדינג (במילים אחרות - בשלב שבו נציג חברת התעופה מחליט שאת המזוודה הזו צריך לשלוח, ואתם צריכים לשלם), תאלצו להיפרד מ-35-55 אירו.

מקומות שמורים: אם אתם מעוניינים לבחור מושב בטיסה, המחיר שתשלמו תלוי באורך הטיסה ובמקום בו אתם יושבים. רוצים לשבת בשורה ראשונה? תיאלצו להיפרד מ-10.99-18.99 אירו, רוצים מושב מרווח יותר? 5.99-12.99 אירו. רוצים מקום שמור אחר? תצטרכו להוסיף בין 1.49 ל-5.99 אירו.

בגרון ניחר ובבטן מקרקרת: רעבים? צמאים? המחירים שתגבה מכם איזי ג'ט בטיסה עצמה לא רחוקים מאוד מהמחירים שיגבו מכם בנתב״ג, אבל אולי בטיסה חזור תוכלו להצטייד במזון ומשקה במחירים יותר זולים. כריך עולה החל מ-5 אירו, שתיה חמה - 3 אירו, ובקבוק מים קטן - 2.5 אירו.

מנצחת את כולן ב: נוחות השימוש בממשק המקוון ומגוון יעדי הטיסה.

אוכל ושתייה בזול: וויז אייר

וויז אייר (Wizz Air) ההונגרית נוסדה ב-2003, ומפעילה כיום טיסות ליותר מ-60 יעדים במזרח ובמערב אירופה. החברה החלה לטוס לישראל בדצמבר אשתקד, וכיום מציעה טיסות שבועיות קבועות לבודפשט, בוקרשט וקלוז'-נאפו (רומניה) וילנה (ליטא), ורשה וקטוביץ' (פולין) ולבוב באוקראינה (כשש שעות נסיעה מהבירה קייב).

מחירי הטיסות: הממשק של וויז הרבה פחות נוח לשימוש, ואם אתם גמישים בתאריך הטיסה תצטרכו להקדיש זמן לחיפוש. כל תאריך שתבחרו יציג לכם רק שלושה תאריכים סמוכים, ויש לעבור ממסך למסך כדי למצוא את המחיר הזול ביותר. כך, למשל, טיסות לבוקרשט בינואר מוצעות ב-159.99 אירו לכיוון, אבל חיפוש בהמשך החודש יציג לכם גם טיסות ב-29.99 אירו בלבד. רוצים לטוס לוורשה במרץ? זה יעלה לכם החל מ-69.99 אירו ועד 129.99 אירו.

אבל אם אתם מתכננים לטוס הרבה עם החברה, תוכלו לשלם דמי חבר שנתיים בסך 29.99 אירו וליהנות מהנחה קבועה של 10 אירו על כל טיסה שתזמינו (בתנאי שמחירה גבוה מ-12.5 אירו. כן, יש דברים כאלה).

כבודה: לכל טיסה ניתן להגיע עם תיק אחד בגודל 42x32x25 ס"מ (שיכול להיכנס מתחת למושב שלפניכם) ללא תשלום נוסף. נוסעים עם מזוודה גדולה יותר? המידות המותרות הן 56x45x25 ס״מ והתשלום נפרד ותלוי במועד ההזמנה והיעד אליו אתם נוסעים. בכל מקרה, לא מדובר בפחות מ-13 אירו למזוודה. אם תרצו לשלוח מזוודה או תיק תצטרכו להוסיף עוד 25 אירו לכל הפחות לכל מזוודה.

תשלומים נוספים: אם אתם לא עושים צ'ק אין מקוון באינטרנט אלא בדלפק בשדה, תיאלצו להיפרד מ-10 אירו. אם אתם מעוניינים לקבל קדימות בעליה למטוס תתבקשו לשלם 4 אירו.

מקומות שמורים: אם אתם מעוניינים להזמין לעצמכם מקום מראש, העלות למושב מתחילה ב-8 אירו, כאשר מושב מרווח יותר יעלה החל מ-10 אירו. המחירים משתנים בין הטיסות.

בגרון ניחר ובבטן מקרקרת: גם חברת וויז מציעה מזון ומשקה בתשלום בעת הטיסה, אבל במחירים זולים יותר מאשר בדיוטי פרי בנתב"ג. מחירה של  כוס שתיה חמה יעלה לכם 2-3 אירו, בקבוק מים - 2 אירו, וכריך - 4 אירו.

אוהבים להמר? בטוחים שהטיסה שלכם לא תגיע בזמן? תמורת 10 אירו תוכלו לקבל החזר של 100 אירו (בקרדיט לשימוש בטיסות הבאות), באם יהיה איחור של למעלה משעה במועד הטיסה.

מנצחת את כולן: באפשרות הנוסע המתמיד, לא מובן מאליו בז׳אנר.

נציגות ישראלית חדשה: up

מותר הלואו-קוסט יבוטל (צילום: צילום הדמיה ומיתוג: open)
תעריפי מבצע לכל הטיסות ממרץ ועד סוף יוני. UP, המותג החדש של אל על | צילום: צילום הדמיה ומיתוג: open

המצטרפת הטריה לשוק חברות התעופה המוזלות היא חברת Up הישראלית, חברה-בת של אל על. ההודעה על פתיחת החברה באה בסמוך לחניכתו המחודשת של טרמינל 1, ואם גם אתם נהגתם להשוות את מחירי הטיסות של חברת האם למול חברות זרות וגיחכתם, תודו לפחות שהמחשבה על אפשרות לטוס כחול-לבן במחיר שפוי עוררה את תשומת ליבכם. החברה תפעיל החל מה-30 במרץ טיסות לברלין, פראג, בודפשט, קייב ולרנקה. על פי המידע באתר החברה, מרבית הקווים יכללו עד 11 טיסות בשבוע (למעט לרנקה, עם שש טיסות בלבד), והתדירות המלאה תחל ב-30 ביוני 2014. לא ברור אם החברה תצליח לעמוד בהבטחות, במיוחד לאור העובדה שוועד טייסי אל על כבר פועל נגדה והורה לצוותי האוויר לא לבצע יותר משתי טיסות בחודש בקווי התעופה של החברה החדשה, זאת, על מנת למנוע פגיעה בשכר הטייסים עקב צמצום שעות הטיסה.

מחירי הטיסות: כיוון שמדובר בחברה חדשה, כל הטיסות היוצאות בין סוף מרץ לסוף יוני מוצעות בתעריפי מבצע. הטיסות בתקופת ההשקה יעלו בין 69 דולר לפראג ובודפשט, ל-99 דולר לברלין, קייב ולרנקה. בהמשך השנה יעלו המחירים, והמחיר הכי נמוך שראינו באתר עומד כרגע על 99 דולר.

כבודה: כל נוסע רשאי לקחת עמו תיק אחד של עד 6 ק"ג (פחות מהממוצע), במידות של 56x45x25 ס״מ. אם אתם מעוניינים לשלוח מזוודה, תשמחו לדעת שתוכלו לשלוח עד 5 מזוודות, אבל המחיר יהיה גבוה; אם אתם שולחים רק מזוודה אחת, השירות יעלה לכם 20 דולר בהזמנה מראש או 40 דולר בשדה התעופה.

אבל הדבר הכי מפתיע בנוגע לכבודה באפ, זו האפשרות להטיס כלבים, חתולים וציפורים אקזוטיות בתא הנוסעים (בתנאי שמשקלן יחד עם הכלוב אינו עולה על 8 ק״ג), תמורת 100 דולר לכיוון.

מקומות שמורים: למזמיני הכרטיס הבסיסי (Up Basic), בחירת מושב בטיסה תעלה לכם החל מ-10 דולר במחלקת תיירים, ועד ל-80 דולר לישיבה במחלקת תיירים פלוס.

בגרון ניחר ובבטן מקרקרת: מחסור במים ככל הנראה אין באל על, כיוון שבאתר מבטיחים להגיש לכם מים בחינם בשעת הטיסה. הנוסעים במחלקת תיירים פלוס ייהנו גם מארוחה קלה, שתיה חמה וכוס יין. עלות הרכישה של מוצרים במחלקת תיירים טרם פורסמה.

מנצחת את כולן ב: הגשת מים בחינם בטיסה.

אינטרנט בחינם בטיסה: נורוויג'יאן אייר שאטל

חברת התעופה נורוויג'יאן אייר שאטל (Norwegian Air Shuttle) נוסדה כבר ב-1993, וטסה ליותר מ-120 יעדים ברחבי אירופה. הטיסות הישירות מישראל ממריאות פעמיים בשבוע בלבד ליעד אחד: שטוקהולם, שבדיה. למרות ההיצע הדל, לנורוויג'יאן יש יתרון משמעותי בהשוואה למתחרות: היא מציעה לטסים אפשרות גלישה באינטרנט במהלך הטיסה, ללא תשלום.

מחירי טיסות: טיסה בקו הישיר זמינה תמורת החל מ-58.80 אירו, אבל המחירים עשויים לטפס גם ל-464 אירו.

כבודה:
כל נוסע יכול לעלות עם תיק יד אחד בחינם, כמו גם עם מזוודה בגודל 25x23x40 סנטימטר ששוקלת עד 10 ק"ג. אם תרצו לשלוח מזוודה תוכלו להזמין עד 2 מזוודות מראש, במשקל של 20 ק"ג לכל היותר לשתיהן, ובמחיר של 12 אירו לכל אחת.

מקומות שמורים: אם אתם רוצים לבחור את המושב שלכם, תשלמו 11 אירו לכל כיסא. רמת המחיר אינה משתנה בין המושבים השונים.

בגרון ניחר ובבטן מקרקרת: המחירים בקפיטריה המעופפת של נורוויג'יאן ממוצעים ביחס לחברות תעופה זולות אחרות. אם תזמינו כריך הוא יעלה לכם כ-5 אירו, כוס שתיה חמה כ-3 אירו, ובקבוק מים יעלה קצת פחות מ-2 אירו.

מנצחת את כולן ב: אינטרנט אלחוטי בטיסה

כרטיס הטיסה הכי זול: פגסוס

חברת פגסוס איירליינס הטורקית נוסדה ב-1990, אך רק לאחר התאוששות התיירות בטורקיה, אחרי מלחמת המפרץ, החלה החברה להגדיל את פעילותה. כיום מפעילה החברה שתי טיסות ביום בין נתב"ג לבין נמל התעופה סביהה גקצ'ן באיסטנבול.

כלב בכלוב בטיסה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
תמורת 20 אירו תוכלו לקחת את רקסי לאיסטנבול | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

מחירי טיסות: הטיסה הזולה ביותר בקו ת"א-איסטנבול תעלה לכם החל מ-43 אירו לכיוון לאדם, אבל יכולה להגיע גם ל-278 אירו. על כל הזמנה מתווספת עמלת צ'ק אין במחיר משתנה (תלוי במחיר הכרטיס).

מקומות שמורים: הזמנת מקום בפגסוס מתחילה ב-8 אירו למושב. רוצים לשבת ליד חלון או מעבר? 12 אירו; שורות ראשונות? 16 אירו; ואם תבחרו במושבים עם הכי הרבה מקום לרגליים, תשלמו עוד 20 אירו.

כבודה: החברה מאפשרת לשלוח תיק אחד שמשקלו עד 20 ק"ג בחינם. כל 5 ק"ג נוספים יעלו לכם 12.5 אירו בהזמנה מוקדמת. כמה עולה ק"ג בודד? בעיקרון 2.5 אירו, אך המחשבון באתר ההזמנות מאפשר להזמין משקל עודף בכפולות של 5 בלבד.

גם פגסוס מאפשרים להטיס בעלי חיים, במשקל של עד 5 ק"ג כולל הכלוב, ותמורת 20 אירו תוכלו לקחת את מיצי או רקסי לאיסטנבול.

בגרון ניחר ובבטן מקרקרת: אמנם מדובר בטיסה קצרה (שעתיים ועשר דקות בערך), אך היא נופלת בדיוק על שעת ארוחת הבוקר או הערב. כריך יעלה לכם החל מ-5 אירו, קפה החל מ-3, ובקבוק מים 1.5 אירו.

מנצחת את כולן ב: מחיר. לא סתם היא הגיעה למקום הראשון בדירוג של Which Airline.

>> טופ 10: עשרת המלונות שהכי אהבתם ב-2013